Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
4247 fertőzött (+13)
127 kórházban (-1)
5 lélegeztetőgépen (+/-0)
579 aktív eset (-24)
3073 gyógyult (+37)
595 elhunyt (+/-0)
295561 mintavétel (+1136)
2453 hatósági házi karanténban (131)
y22k0c23ujel1tsn5wap.jpg

Még mindig a BAZ megyei, mezőkövesdi általános iskolai (Szent Imre Tagiskola) tanárok fertőzési góca viszi a prímet. Elég volt annyi, hogy valaki betegen, köhögve bemenjen egy értekezletre és persze nem viselt maszkot senki, egymás közelében, nagy számban ülve. Már 34 főnél tart az ottani fertőzési lánc 10 nap alatt. Ha nem megy be az első fertőzött betegen, köhögve, vagy bemegy, de nem szerveznek értekezletet, hanem megoldják telefonon, chaten, vagy kör e-mailben, vagy van értekezlet, de viselnek maszkot, vagy legalább csak az van maszkban, aki köhög, vagy nincs maszk, de az amúgy üres iskola udvarát választják helyszínnek, vagy legalább egy nagyobb helyiséget (például tornaterem) választanak, egymástól 2 méterre állnak/ülnek, aki köhög az kimegy, vagy tőle nagyobb (4-5 méter) távolságot tartanak, szellőztetnek és a lehető legrövidebbre fogják, akkor most 33-al kevesebb fertőzött lenne. Ennyin múlik egy fertőzési góc kialakulása. Bármilyen kis elővigyázatosság megfogta volna a terjedést.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Vakcina, amitől jobban lettek? :)
Egyébként a cikkben említett gyógyszerről már régóta mondják, hogy talán a leginkább használ (0-nál jobban), de legalább olyannal íratnák a cikket, akinek minimális fogalmai vannak a témáról és nem keveri a szezont a fazonnal.

A GILEAD Ebola kezelésre fejlesztett antivirális széruma, ami ott megbukott, a SARS-CoV-2 esetében viszont hatékonyabb mint az Ebolánál volt, de ez sem tökéletes készítmény, cserében csillagászati áron értékesíti a gyártó!
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Ahogy egyre súlyosabbá válik a járványügyi helyzet az Egyesült Államokban, úgy válik egyre feszültebbé a kapcsolat Donald Trump és a legfőbb járványügyi szakember, Anthony Fauci között. A Fehér Ház már olyan idézetgyűjteményt ad ki a már öt korábbi elnök alatt is fontos járványügyi tisztséget betöltő Faucitól, mintha ellenzéki politikus lenne, akit mielőbb el kellene hitelteleníteni – írta a CNN.
Nekiment a Fehér Ház a saját járványügyi vezetőjének

Hétfői szöuli bejelentés szerint az elmúlt napon 62 új esettel 13 479-re nőtt az eddig azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Dél-Koreában, jelentős emelkedést mutatva a vasárnap és szombaton közölt 44, illetve 35 esethez képest.
Koronavírus: március vége óta nem volt ennyi új beteg Dél-Koreában


És ilyenkor csóválom a fejem, hogy értem én, hogy pl. a kecsói Mercedes gyárban százával dolgozó szerb vendégmunkás az nagyon fontos 'nemzetgazdasági' érdek, és az országban heti ingázással dolgozó több ezer szerb vendégmunkás is, és ezért nem lett Szerbia piros ország (ugye Ukrajnával rosszban vagyunk, itt nem számított a több ezer ukrán vendégmunkás, míg Szerbiával jelenleg jók a politikai kapcsolatok, miközben a két népcsoport a románoktól egy fokkal kevésbé, de kölcsönösen utálja egymást...) csak hát a járványt ez nagyon nem érdekli..., khm!

Még 1137 szabad lélegeztetőgép van Szerbiában, úgyhogy a legsúlyosabb eseteket mindenképpen el tudják látni, gondot jelent viszont az, hogy a kórházak kapacitásai szinte teljesen megteltek - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök.
Egyre rosszabb a helyzet Szerbiában - tele vannak a kórházak
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113

Vakcina, amitől jobban lettek? :)
Egyébként a cikkben említett gyógyszerről már régóta mondják, hogy talán a leginkább használ (0-nál jobban), de legalább olyannal íratnák a cikket, akinek minimális fogalmai vannak a témáról és nem keveri a szezont a fazonnal.

A GILEAD Ebola kezelésre fejlesztett antivirális széruma, ami ott megbukott, a SARS-CoV-2 esetében viszont hatékonyabb mint az Ebolánál volt, de ez sem tökéletes készítmény, cserében csillagászati áron értékesíti a gyártó!

A cikk szerint:
"27 beteget kezdtek el kezelni első körben a gyógyszerrel, közülük kilenc főnél tapasztaltak ezután javulást, 15 betegnél nem volt tapasztalható változás, míg három beteg állapota romlott."

Hát ez elég sovány eredmény. Lehet, hogy ez kijött volna Remdesivir nélkül is. Nem véletlenül mondják a szakemberek, hogy egyelőre nincs bizonyítottan hatásos gyógyszer.

Viszont látványosan sokat cikkeznek Remdesivirről. Nagyon tolják. Óriási marketing kampány van mögötte. Az is látható, hogy más hatóanyagokról ugyanebben a kategóriában születnek erőteljesen lejáratást célzó cikkek (pl: Klorokin, Hidroxiklorokin, Lopinavir/Ritonavir ellen). A Remdesvir is olyan, mint az Apple termékek, vagy a Tesla. A saját kategóriájában nem rossz, de messze nem is annyival jobb, mint amekkora hype van mögé mesterségesen gerjesztve és amennyire pofátlanul túl van árazva. Ráadásul a COVID gyógyszerek még annyira sem használhatók, mint az elektromos autók a mindennapokban, a belső égésűekkel összehasonlítva.
Ebben a mezőnyben játszik még Remdesivir mellett a Hidroxiklorokin, Klorokin, a Favipiravir (oroszoknál Avifavir néven), a Lopinavír, a Ritonavir, az Oseltamivir (Tamiflu), Umifenovir (Arbidol), stb... HIV, ebola, malária, influenza elleni vírus ellenes gyógyszerek, csak azok mögé nem tolnak ekkora marketing kampányt. De egyelőre egyik sem átütő siker és mindegyiknek vannak mellékhatásai.
A Remdesivirnek is ugyanúgy van mellékhatása. Meghatározott hányadban (ha jól emlékszem a betegek negyedénél) a vesét károsítja. A Klorokin pedig a szívre veszélyes. Ehhez képest például a Favipiravir mellékhatása, a szülési rendellenesség, kisebb probléma, mert legfeljebb várandós nőknél nem használják, de ez a 65 feletti korosztályban nem is jellemző. A Favipiravirt, Japánban. Kínában, Oroszországban találták viszonylag hasznosnak (volt olyan kísérlet, ahol 65%-ban javultak a kezeltek), de nincs mögötte akkora hátszél, mint a Remdesivir mögött.
 
  • Tetszik
Reactions: Python

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 563
80 933
113
Nem érdekel melyik oldal kell neked. Politikai okokból tüntetnek. Pont. A kijárási korlátozás, mint a " rabszolgatörvény" volt itthon. Csak apropó.

Leszarom, hogy elzavarják a politikusokat. Itthon is elzavarták, aztán kiderült kik szervezték a tüntetéseket, és mind közéjük való volt. Soros civiljei itthon is benne vannak folyamatosan. Mellettük Soros már elintézte Macedoniát, most Szerbiát próbálja, és már csak minket kell 2022ben, és máris szabad az út a migriknek. Vagy felfogod, vagy maradj a technikai topikokban, mert ehhez nem értesz.

Ennyi.

Álhírekkel szítja a zavargásokat a szerb ellenzék a járvány közben
https://www.origo.hu/nagyvilag/20200713-alhirekkel-szitotta-a-zavargasokat-a-szerbellenzek.html
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
4247 fertőzött (+13)
127 kórházban (-1)
5 lélegeztetőgépen (+/-0)
579 aktív eset (-24)
3073 gyógyult (+37)
595 elhunyt (+/-0)
295561 mintavétel (+1136)
2453 hatósági házi karanténban (131)
y22k0c23ujel1tsn5wap.jpg
4258 fertőzött (+11)
131 kórházban (+4)
5 lélegeztetőgépen (+/-0)
557 aktív eset (-22)
3106 gyógyult (+33)
595 elhunyt (+/-0)
296358 mintavétel (+797)
2782 hatósági házi karanténban (+329)
46vi1r9zngvbmlni676a.jpg
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 875
11 153
113
4258 fertőzött (+11)
131 kórházban (+4)
5 lélegeztetőgépen (+/-0)
557 aktív eset (-22)
3106 gyógyult (+33)
595 elhunyt (+/-0)
296358 mintavétel (+797)
2782 hatósági házi karanténban (+329)

erdekes lesz latni, mikor lesz Mo-on az aktiv esetek szama kisebb, mint Szlovakiaban. Egy honapja mar 100 alatt volt Szlovakiaban az aktiv eseten szama, most meg mar 400-at surolja alulrol (397 a pontos szam)
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
erdekes lesz latni, mikor lesz Mo-on az aktiv esetek szama kisebb, mint Szlovakiaban. Egy honapja mar 100 alatt volt Szlovakiaban az aktiv eseten szama, most meg mar 400-at surolja alulrol (397 a pontos szam)
Az népességarányosan már sokkal rosszabb. Őrnagy, mi történt ott? Beutazások, rendezvények, szocothonok? Pár hete még irigykedve nézte Szlovákiát a világ. Mi az amit tanulni lehet az esetből? Mi az amit elrontottak, ha elrontottak bármit is.
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 563
80 933
113
Az népességarányosan már sokkal rosszabb. Őrnagy, mi történt ott? Beutazások, rendezvények, szocothonok? Pár hete még irigykedve nézte Szlovákiát a világ. Mi az amit tanulni lehet az esetből? Mi az amit elrontottak, ha elrontottak bármit is.

A csehek és szlovákok szeretnek utazni?