• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Volt itt cirkusz már tegnap is. Ahogy a törökök felvonultak a haditengerészetükkel, az a görög válasz született, hogyha kell, ha nem megy el a 'Oruç Reis', akkor ki fogják lőni. Itt újabb videok vannak a hírben, de ez régebbi híradás, viszont látszik, hogy a törökök nem egy hajóval vonultak fel.


Ezen a video képen jól látszik, hogy itt nem egy kis konfliktus van, hanem öt török hadihajó is a 'Oruç Reis' köré csoportosult, ami tegnap (17 órával ezelőtt) visszatért a görög vizekre. Immár díszes katonai kísérettel, ez már súlyos katonai provokáció. Nekem a video sajnos nem indult el az euronews cikkében.
A mellékelt képen a szöveg kattintásra olvashatóvá válik.
"Katonákat küld Franciaország a görög-török konfliktus térségébe"
A hír linkje: https://hu.euronews.com/2020/08/13/katonakat-kuld-franciaorszag-a-gorog-torok-konfliktus-tersegebe
"Macron a Twitteren bejelentette, hogy ideiglenesen tovább erősíti a francia katonai jelenlétet a Földközi-tenger keleti medencéjében."
A páfoszi légibázison két hete állomásoznak francia vadászgépek egy Ciprus és Franciaország közötti védelmi megállapodás miatt, de már a Lafayette fregatt is megérkezett a térségbe, sőt, csütörtökön közös hadgyakorlaton vett részt a görög hadsereg alakulataival. Törökország szintén hadihajókat küldött a Földközi-tenger keleti medencéjébe, hogy az Oruç Reis nevű kutatóhajót kísérjék, amely athéni értesülések szerint csütörtökön ismét a görög kontinentális talapzat felé vette az irányt, hogy olaj- és gázmezők után kutasson.

Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő televíziós beszédben ítélte el a török műveleteket a vitatott hovatartozású területeken:

„Elkötelezettek maradunk a nemzetközi jog mellett, és valljuk, hogy diplomáciai úton a legösszetettebb vitákat is meg lehet oldani. Mi soha nem fogjuk eszkalálni a konfliktust. De az önmegtartóztatás politikája mellett egyetlen provokációt sem hagyunk válasz nélkül."

Folyik a diplomáciai háború
Görögország diplomáciai úton igyekszik megakadályozni, hogy Törökország tovább folytassa a tenger alatti olaj- és földgázmezők feltárását abban a zónában, amelyet mindkét állam magáénak követel.

Egyiptommal sikerült is megegyezniük a közös tengeri határok szerződésbe foglalásáról, Nikosz Dendiász külügyminiszter pedig előbb Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel, majd Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel fog tárgyalni a kérdésről.

Pénteken, az uniós külügyminiszterek rendkívüli ülésén is téma lesz a viszály a libanoni és a belorusz válság mellett. Recep Tayyip Erdoğan török elnök eközben a görög és a ciprusi kormányt okolja a helyzetért, és uniós vezetőkkel, köztük Angela Merkel német kancellárral készül egyeztetni.
-------------------------------------------------
Itt is vannak képek a katonai kíséretről, 5 török katonai hajó kíséri a 'Oruç Reis'-t. Ezek után nem csodálom, hogy a görök a kilövésével fenyegetőztek ma hajnalban. (ugyanis visszamentek tegnap este együtt a görög vizekre a hírek szerint)
https://www.yenisafak.com/dunya/yun...en-yunan-firkateyni-bakima-kaldirildi-3552917

4122020_08_14_torok_gorog.jpg


resized_5c233-9e8d6f50efezehxoaaymw.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Megvan a magyar nyelvű videoja az euronews török-görög konfliktus hírének, csak rosszul linkelték a weboldalukra.
Katonákat küld Franciaország a görög-török konfliktus térségébe


Eközben Bejrútban sem csillapodott a helyzet, 1 hónappal meghosszabbították a rendkívüli állapotot, ami nagy ellenállást váltott ki.
Meghosszabbítják a szükségállapotot Bejrútban

 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 891
11 245
113
A Limnos görög fregatt volt a beavatkozó, a török válaszban megsérült.

itt teljesen mast irnak :)

eszerint a Limnos kutya baja, a Franciakkal egyutt gyakorlatozott az incidens utan a Kemal Reis eszerint komolyan megserult es Antalyaba kellett vontatni. Gondolom ez a Kemal Reis egy torok fregatt/rombolo/valami lehet.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">That happened yesterday and today Limnos had exercises with the French navy. Kemal Reis had to be towed in antalya cuz it suffered heavy damages<a href="https://t.co/EmsxYyj5xq">https://t.co/EmsxYyj5xq</a></p>&mdash; Glrfindel (@Glorfindel0000) <a href=" ">August 13, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
 
  • Tetszik
Reactions: jani22 and Nemerson

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 342
24 617
113
itt teljesen mast irnak :)

eszerint a Limnos kutya baja, a Franciakkal egyutt gyakorlatozott az incidens utan a Kemal Reis eszerint komolyan megserult es Antalyaba kellett vontatni. Gondolom ez a Kemal Reis egy torok fregatt/rombolo/valami lehet.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">That happened yesterday and today Limnos had exercises with the French navy. Kemal Reis had to be towed in antalya cuz it suffered heavy damages<a href="https://t.co/EmsxYyj5xq">https://t.co/EmsxYyj5xq</a></p>&mdash; Glrfindel (@Glorfindel0000) <a href=" ">August 13, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
Jól látom, hogy a képen a hajóágyú csöve igen rövid és maszatos a csonk vége?? Berobbant?

EfTKhN-XoAAa_Ag
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Hírek a török - görög tengeri konfliktusról
Állítólag vasárnap reggel (azaz ma reggel) a Oruc Reis törk kutatóhajó és kísérő hajói elhagyták a görög kontinentális talapzatot. Ezt görög hírforrások közölték, meg is jelent a görög médiában a hír.
A görög kontinentális talapzaton kívül az Oruc Reis

oruc-reis.jpg


"Állítólag vasárnap reggeltől az Oruc Reis török szeizmográfiai hajó a görög kontinentális talapzaton kívül tartózkodik .
Pontosabban, az Open TV állomás szerint úgy tűnik, hogy a török hajó elhagyta a görög szárazföldöt, miközben a becslések szerint jelenleg a ciprusi kizárólagos gazdasági övezetben ( EEZ ) halad .
Végül is az egész tágabb régiót továbbra is blokkolja Ankara, a közelmúltbeli szeizmikus felmérésekkel foglalkozó Navtex-kiadásának összefüggésében.
A "marinetraffic" szerint a török hajó röviddel vasárnap reggel 9.00 után hajózott ki Paphos-ról, a sebességge mindössze négy csomó volt.
A görög fegyveres erők mindenképpen rendkívüli figyelmet mutatnak, a görög flotta szorosan figyelemmel kíséri az Oruc Reis mozgását."

Szombaton tárgyalásokról egyeztetett a két fél. A törökök nem zárkóztak el a tárgyalások elől.

"Erőfeszítések a párbeszédre
Időközben a színfalak mögött zajló tárgyalások csúcsponton vannak azzal a céllal, hogy közvetlen párbeszédet indítsanak Görögország és Törökország között a Földközi-tenger keleti feszültségeinek eszkalálódása miatt.
"Arra törekszünk, hogy az érintettek belekezdjenek egy párbeszédbe, amely segít megoldást találni erre a kérdésre" - mondta a közelmúltban Haiko Maas német külügyminiszter .
Megállapította, hogy a kihívások nem folytatódhatnak, még a török fúrások sem.
A török külügyminisztérium szintén támogatta a szombati párbeszédet , de azzal vádolta Athént és Nicosiat, hogy nem tartják tiszteletben Törökország és a ciprusi török jogait."

"Trump-Macron aggodalom
Péntek este, Donald Trump amerikai elnök telefonbeszélgetést folytatott francia társával, Emanuel Macronnal , a két vezeto komoly aggodalmát fejezte ki a Görögország és Törökország közötti fokozódó feszültségek miatt.
Különösen a Fehér Ház szóvivője szerint Trump és Macron aggodalmát fejezték ki a két NATO-szövetséges közötti fokozódó feszültségek miatt.
Felszólították mindkét felet, hogy ragaszkodjanak a párbeszédhez, amelyet a kétoldalú viták megoldásának egyetlen módjaként határoztak meg.
A Trump-Macron kommunikáció néhány órával azután, hogy Nikos Dendias külügyminiszter új tárgyalásokat folytatott amerikai társával, Mike Pompeo-val , aki ismételten kifejezte támogatását a görög álláspontok mellett."

"EU-támogatás Görögországban
Ugyanakkor az EU külügyminisztereinek tanácsa Athén mellett állt, amely újból megerosítette "az EU teljes szolidaritását". Görögországba és Ciprusra ", és megismételte, hogy" tiszteletben kell tartani az EU-tagállamok szuverén jogait ".
"A külügyminiszterek megvitatták a Földközi-tenger keleti részén kialakult helyzetet, az utóbbi napokban a biztonsági helyzet romlása után. "Három szó tükrözi a vita eredményét: szolidaritás, eszkaláció és párbeszéd" - mondta az európai külügyminiszterek.
Ugyanakkor "a külügyminiszterek hangsúlyozták, hogy a Törökországgal fenntartott kapcsolatok súlyos romlása messzemenő stratégiai következményekkel jár az egész EU-ra, jóval a Földközi-tenger keleti részén".

-------------------------------------------------------------------
A tegnap esti török video igen harciasra sikeredett a Oruc Reis kapcsán. Egyfolytában rakéta és hajóvédelmi eszközökből lövöldözés mutogatnak. A végén megjelennek az F-16-osok is. Gondolom ez a görögöket hidegen hagyta, nem egy konfliktus volt már közöttük. Nem értek törökül (bár ismerek olyat aki ért), de jobb is, nem akarom hallani azt a fenyegetőzést amit csináltak a törökök.


-------------------------------------------------------------------
Oruc Reis: Törökország nem habozik reagálni a legkisebb zaklatásra a Földközi-tenger keleti részén
A törökök több cikkben is harciasan fogalmaztak tegnap. Íme néhány idézet ebből a cikkből (tegnapi cikk):

"Beszélt (Erdogan) a nyitó ünnepségen a fekete-tengeri Rize tartomány keleti részén, a török elnök azt mondta, a Oruc Reis kutatóhajó folytatja az energiakutatást augusztus 23-ig."

Erdogan arra is figyelmeztetett, hogy „azok, akik Törökországot kiűzték a kelet-mediterrán energiaforrásokból 100 évvel ezelőtt”, nem fogják tudni megállítani az országot jogainak visszaszerzésében."

"A hajó folytatja a kéthetes küldetést augusztus 23-ig, a Cengiz Han és Ataman hajókkal együtt."
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 805
35 251
113
Ennyire töketlen az EU? A törökök agyba főbe zsarolták a menekültekkel milliárdokkal lehúzták az idiótákat, most meg nem merik megvédeni a görög felségvizeket? Süllyesszék el a pi..-ába azt a Oruc Reis kutatóhajót, oszt jónapot.
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 704
113
Ennyire töketlen az EU? A törökök agyba főbe zsarolták a menekültekkel milliárdokkal lehúzták az idiótákat, most meg nem merik megvédeni a görög felségvizeket? Süllyesszék el a pi..-ába azt a Oruc Reis kutatóhajót, oszt jónapot.
Mert kérdés hogy honnan számolod a saját területedet (felségvíz). Lássuk be, ebben a térségben már a görög-perzsa háborúk ( keményen ókor) óta konfliktusforrás. Ha onnan számolod, akkor az török felségvíz!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 928
113
Ennyire töketlen az EU? A törökök agyba főbe zsarolták a menekültekkel milliárdokkal lehúzták az idiótákat, most meg nem merik megvédeni a görög felségvizeket? Süllyesszék el a pi..-ába azt a Oruc Reis kutatóhajót, oszt jónapot.
Nincs EU érdekérvényesítő képesség, sosem volt. NATO van, annak meg tagja mindkettő. Ennyit ér az is pont.