[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 809
113
most kepzeld el az elso vilaghaborut, ahol ez sokal de sokkal durvabb volt...es nem 2-3 nap hanam evekig

nem valami elmeny amit ki szeretnek probalni.
De nem ám. Egy dolog innen szemlélni csendben, nyugiban a meleg lakásból és elmélkedni a háborún videókat nézve és híreket olvasva, és megint egy másik dolog ott lenni, harcolni és túlélni. Rober E. Lee mondta, hogy "Helyes, hogy a háború annyira szörnyű és borzaszt, máskülönben túlságosan megkedvelnénk".
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 553
113
nem a dicsoseg a tiszteke akik a vegen teli lesznek mindenfele eremmel meg kapnak ezt azxt az orszagtol, de a harcot csak bunkerben lattak.

a kiskatona meg aki verzet, fel ev mulva el lesz felejtve es elhet a nyomorba (kulonosen ha jol szet is lottek)
Ez olyan Alf Stokes fele bolcseseg volt. :hadonaszos: Egyetertek!
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 059
10 919
113
Annyi látszik, hogy Joszif Visszarionovics a halála után még közel hetven évvel is gyilkol.

Ez így van.
A Hegyi-Karabah problémájának kiindulópontja:

"Az egykori kánság az 1813-as orosz–perzsa béke nyomán került az Orosz Birodalom fennhatósága alá. A Szovjetunió létrejötte után a Kaukázuson túli Ügyek Szovjet Irodája azt javasolta, hogy az Örmény Szovjetköztársaságot és Hegyi-Karabahot egyesítsék, Sztálin – mint nemzetiségi népbiztos – nyomására azonban 1921. július 5-től Azerbajdzsán része lett. 1923. július 7-én utóbbin belül autonóm státust kapott Hegyi-Karabah Autonóm Terület néven. A későbbiekben a szovjet vezetés minden, az Örményországgal való egyesülést célzó kezdeményezést elutasított."

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hegyi-Karabah_Köztársaság
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 956
19 265
113
ha a torok tamad elsore, akor a Nato nem kell hogy besegitsen, mivel a torok az agreszor , kb leszarja majd oket mindeki
Ez jogilag így van, gyakorlatilag ki tudja a nagypolitikában mit akarnak a helyzetből kihozni, milyen potenciált látnak meg benne a nehézfiúk, és nem látják-e inkább úgy, hogy úgy kezdődött, hogy visszaütött?
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 553
113
Ez így van.
A Hegyi-Karabah problémájának kiindulópontja:

"Az egykori kánság az 1813-as orosz–perzsa béke nyomán került az Orosz Birodalom fennhatósága alá. A Szovjetunió létrejötte után a Kaukázuson túli Ügyek Szovjet Irodája azt javasolta, hogy az Örmény Szovjetköztársaságot és Hegyi-Karabahot egyesítsék, Sztálin – mint nemzetiségi népbiztos – nyomására azonban 1921. július 5-től Azerbajdzsán része lett. 1923. július 7-én utóbbin belül autonóm státust kapott Hegyi-Karabah Autonóm Terület néven. A későbbiekben a szovjet vezetés minden, az Örményországgal való egyesülést célzó kezdeményezést elutasított."

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hegyi-Karabah_Köztársaság
A gruzok meg az ormenyek se haverok ugye? :rolleyes:
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
gye tegnap nézegettük a videókat, hogy az orosz szárazföldi katonai konvoj az iráni határon ment át Örményországba. Az itt volt (!!). Mit gondolunk - Oroszország hogyan tudná biztosítani a CSTO tag védelmét, ha ez bukna? Mármint ugye az egyetlen szárazföldi összeköttetését veszítené el Örményországhoz Oroszország ... Arról nem is beszélve, hogy ez már nemzetközileg elismerten is Örményország

Ami ennél egy fokkal fontosabb, hogy ezzel Ororszország teljesen el lenne zárva a Közel-Kelettől. Még légi úton is hatalmas kerülővel legfeljebb. A Boszporusz-Dardanellákon meg azzal a törökkel néznének szembe akik ezen régióban nyernének teret ... Be lennének zárva.

https://bulgarianmilitary.com/2020/...-be-at-war-if-article-4-of-csto-is-activated/
"It is about the Collective Security Treaty Organization [CSTO – ed.], in which Russia, Armenia, Belarus, Kazakhstan, Kyrgyzstan and Tajikistan are members. Like Article 5 of the NATO Collective Agreement, this organization also has an equivalent and it is enshrined in Art. 4 of the CSTO that the members of the organization must provide assistance if one of these members is territorially threatened by external military intervention."
..
"If we exclude Kazakhstan, Kyrgyzstan and Tajikistan from the equation, as well as Belarus due to internal problems, it turns out that at some point Russia may find itself at war with Azerbaijan and Turkey, which, among other things, has officially stated that it will support Baku."

150px-Flag_of_the_Collective_Security_Treaty_Organization.svg.png

150px-Emblem_of_the_Collective_Security_Treaty_Organization.svg.png

https://en.wikipedia.org/wiki/Collective_Security_Treaty_Organization
 

Reppa

Well-Known Member
2010. június 4.
119
709
93
Erre viszonylag konyu a vállasz. Azerbajdzanban szinte senki olyan nem él, aki Iránból let volna elkergetve, viszont az Ormények által megszált teruletekról rengetegen voltek eluldozve nem is három evtizeddel ezelot. Javarészt ez élteti az egészet és ahogyan gyengulnek az oroszok és másik oldalon erosodne a Torokok, fentarthatatlanná válik a sztatusz quo, amelyrol a nagyhatalmak naiva hitték, hogy fel lehet tartani. Kár, hogy nem sikerult elobb valahogy lerendezni az egészet, mert így a Azeriek majd mindenkit lemészárolnak, aki hátra marad.

Igen, abból is van nekik, kb 2013 elot vették az Oroszoktól, akár csak a TOS-1-eseket. Még kb. 2018/2019-ben is nyomtak hozzáju Oroszok pár tucat BTR-80A-t. Izraeliek viszont sokkal tobb fegyvert szereztek számukra ez ido alatt, például rengeteg DANA és Vampir is Csehországól Izraelen át jutot oda: https://www.armadninoviny.cz/houfnice-dana-a-raketomety-vampir-v-azerbajdzanu.html?hledat=vampir

Ez lesz koszovóval is,idő kérdése h mikor :(