[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
BREAKING: a #orosz katonai forrás szerint LORA ballisztikus rakétákat lőtt #Yerevanra # az Azerbaijani hadsereg. A célpontjuk ismeretlen. Szintén egy megfigyelő drónt, amely valószínűleg segítette a ballisztikus rakéta támadást lelőtték az S-300PS #Armenia Légvédelmi Erők

LORA: 10m -es CEP, 280 km -es hatótávolság (van ahol 400km írnak). Erre biztosan lesz valamiyen örmény válasz, csak ugye az Iszkander-E az kb. 280 km -et tud, így Baku kiesett.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and jOkA

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 493
18 035
113
BREAKING: a #orosz katonai forrás szerint LORA ballisztikus rakétákat lőtt #Yerevanra # az Azerbaijani hadsereg. A célpontjuk ismeretlen. Szintén egy megfigyelő drónt, amely valószínűleg segítette a ballisztikus rakéta támadást lelőtték az S-300PS #Armenia Légvédelmi Erők
Na ha ez tényleg igaz akkor ez egyértelműen a háború eszkalációját jelenti. Innentől kezdve Örményországnak lesz jogalapja a CSTO országok segítségét kérni. Kemény....
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 007
1 598
113
Elméletben megvan honnan irányítják a drónokat. Oda kell lecsapni keményen, ha hatósugáron belül van, bár valószínüleg civilek is meghalnának, hisz ezeknek a fegyvereknek nagy a szórása. Ha a drónok kiesnek az jelentős egyenlítés lenne az erőviszonyokban, bár csak rövid távon.
 

szarci1999

Well-Known Member
2020. augusztus 6.
431
479
63
BREAKING: a #orosz katonai forrás szerint LORA ballisztikus rakétákat lőtt #Yerevanra # az Azerbaijani hadsereg. A célpontjuk ismeretlen. Szintén egy megfigyelő drónt, amely valószínűleg segítette a ballisztikus rakéta támadást lelőtték az S-300PS #Armenia Légvédelmi Erők
Hali.
Linket tudsz küldeni, semelyik külföldi oldalon sem találltam (oroszon se).
 
W

Wilson

Guest
Pashinyan négy azerbajdzsáni drón megsemmisítését jelentette be Örményország felett

Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök azt állítja, hogy az azerbajdzsáni fegyveres erők négy drónját lelőtték az ország légterében. Elmondása szerint Jerevántól 16 km-re északra a Kotayk régió felett, Örményország keleti részén pedig a Gegharkunik régió felett.

„Négy ellenséges drón jelent meg az égen Kotayk és Gegharkunik régiók felett ... A negyedik drón is megsemmisült. Maradjon mindenki nyugodt és magabiztos. Nyerünk ”- írta Pashinyan úr Facebookon .

Korábban egy lelőtt drónról számolt be Sushan Stepanyan, az örmény védelmi minisztérium sajtótitkára. Szerinte Azerbajdzsán az örmény területen lévő településekre lőtt . Azt állítja, hogy egy ember életét vesztette és két civil megsebesült.

Forrás:Kommersant
 
  • Tetszik
Reactions: milagro

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 252
20 429
113
Az amcsik megerősítik, hogy a törökök fuvaroznak Líbiából az azeriekhez.

Ez a kép is mutatja, hogy Líbiából közvetlen járat van a Kaszpi tengerhez vágyakozó turistáknak.
EjRYHXQWAAADUBm
 

olap

Member
2018. március 29.
28
41
13
Hali.
Linket tudsz küldeni, semelyik külföldi oldalon sem találltam (oroszon se).
Magas valószínűséggel fake news, Twitteren kering néhány videó, amin légvédelmi rakéták indítása látható Jereván fölött az esti órákban. Valószínűleg drónokat lőttek le. A drónok lelövését örmény hivatalos források is megerősítették. Ha ballisztikus rakéták lettek volna, mostanra tele lenne a közösségi média a roncsok fotóival.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 052
9 573
113
Van az a mondás is, hogy a demográfia dönt, nem a háborúk. Ivánéknak rég reszeltek.

Nem reszeltek Ivánéknak. Minden nyugati országnál jobb demográfiai helyzetben vannak. Ennek oka, hogy náluk az 1990-es években született a legnépesebb generáció, akik most vállalnak gyereket. Ez az oka annak, hogy Putyin nem akar háborúba bocsátkozni, hogy ennek a népes generációnak legyen lehetősége gyereket vállalni. (Háborúban ez elmaradna.) A nyugati országokban, az utolsó népes generáció már kihaladt a gyerekvállalási korból.
 
  • Tetszik
Reactions: krokomach

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 052
9 573
113
Mi az oka ennek az iráni-örmény szövetségféleségnek?

Hát az, hogy Irán nem akarja Törökország térnyerését Kazahsztán irányába :D Nem kell az oroszoknak csinálni itt semmit, Irán úgyis be fog lépni a háborúba, hogy megakadályozza Törökországot a térnyerésben. Sőt, mint mondtam vagy 2-3 éve, Oroszországnak majd Azerbajdzsánt kell támogatnia - na nem Örményország ellen -, hanem Irán ellen! Hogy Azerbajdzsán vissza tudja szerezni Dél-Azerbajdzsánt Irántól, ezzel megnyerve az azeriek támogatását Oroszország számára és gyengítve Iránt, aki úgyis inkább Kína-szövetséges. Továbbá megnyerve ezzel Izraelt (és így közvetve az USA-t is) az ügynek, mivel az ő érdekük Irán gyengítése.
 
  • Tetszik
Reactions: jOkA

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 052
9 573
113
Ez arra figyelmezteti Iránt, ha beavatkozik az örmények oldalán, otthon zavargásokra számíthat. Milyen katonai biztosítása volt ennek a szállítmánynak, ha a civil azeri kisebbség így felgyújtotta? Az iráni katonák meg leléptek?

"Ez arra figyelmezteti Iránt, ha beavatkozik az örmények oldalán, otthon zavargásokra számíthat."

Ugye.

Az lesz, amit évekkel ezelőtt megjósoltam. Utána jöhet, hogy Oroszország megtámogatja Azerbajdzsánt Irán ellen. Évekkel ezelőtt többen kiröhögtek ezért itt a fórumon.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 052
9 573
113
Oroszország belépése a háborúba Örményország oldalán megnyitja a Kaukázust a törökök és az amerikaiak számára




A hegyi-karabahi fegyveres konfliktus fokozódik. Örményország és Azerbajdzsán is megsemmisült ellenség "számtalan hordájáról" és katonai felszerelésekről számol be . Baku részleges katonai sikerei nagyrészt Törökország közvetlen katonai támogatásának köszönhetők. Ha a háború átterjed Örményország területére, felmerül a kérdés, hogy Oroszország teljesíti-e szövetségesi kötelezettségeit a CSTO keretében. Így Ankara szándékosan nagyon nehéz helyzetbe hozza a Kremlet.



Moszkva megpróbál közvetíteni Bakuval és Jerevánnal, a Hegyi-Karabah kérdésében - és a háború fölött állni. Sajnos a „baráti” Recep arra kényszeríti Putyint, hogy meglehetősen nehéz választást hozzon Örményország és Azerbajdzsán között. A Kreml ezzel a dilemmával szembesül.

Amíg az ismeretlen köztársaság területén zajlik csak a háború , addig Oroszországnak joga van nem beavatkozni. Ha átterjednek a harcok Örményországba, akkor hatályba lép a Kollektív Biztonsági Szerződés. Nyilvánvaló, hogy ebben az esetben Jereván nem kap segítséget Fehéroroszországtól, Kirgizisztántól vagy Kazahsztántól. A CSTO (a NATO eurázsiai megfelelője) alapja és fő összetartója Oroszország. Ha Moszkva a harcok Örmény területekre terjedése esetén nem áll bele az Azerbajdzsánnal és Törökországgal folytatott háborúba, ez nemcsak arcvesztést jelent számára, hanem ennek a meglehetősen laza katonai alakulatnak az összeomlását is a posztszovjet térben. Ha ez bekövetkezik, a következmények még rosszabbak lesznek.

Egy ilyen helyzet esetén Baku jó okkal jelentheti ki, hogy Oroszország már nem semleges a karabahi konfliktusban, és új tárgyalási folyamat megkezdését követeli. Nem kell sokat találgatni, kik válhatnak közvetítőkké. Azerbajdzsán oldalán Törökország lesz, Örményország oldalán pedig Oroszország és természetesen mindezek felett)mellett az Egyesült Államok, és valószínűleg Franciaország és Németország is.

Ennek eredményeként a térség erőviszonyai gyökeresen megváltoznak. A török katonai támaszpontok megjelenhetnek a Transzkaukázusban Azerbajdzsán biztonságának garanciájaként, a jövőben pedig az amerikaiak is megjelenhetnek a térségben. Ne felejtsük el, hogy ez a volt szovjet köztársaság "eléri" a szénhidrogénben gazdag Kaszpi-tengert. Egyes becslések szerint a 6,5 milliárd tonnára becsülik olaj és gáz készletet a térségben. Ki tudja, hogy Baku úra akarja-e tárgyalni a Kaszpi-tenger határainak és erőforrásainak megosztásáról szóló megállapodást ezek után?

Ezen túlmenően azok a fegyveresek, akiket az örmény védelmi minisztérium szerint jelenleg Szíriából szállítanak át Hegyi-Karabahba, megnehezíthetik a transz-kaukázusi katonai helyzetet. Ez az el nem ismert köztársaság nincs olyan messze az iráni határtól. Így jelenleg egy újabb "atombomba" kerül elhelyezésre az amúgy is nehéz régió alatt.

A legrosszabb az, hogy a Kremlnek gyakorlatilag nincs lehetősége veszteség nélküli megoldásra. Ha a Erdogan szabályai szerint játszik, akkor választania kell a rossz és a nagyon rossz között. A helyzetet megváltoztathatja egy szimmetrikus válasz Törökország határainál, például a szír kormányhadsereg offenzívája Idlibben vagy a távoli Líbiában a török megszállók elleni nemzeti felszabadítási harc kezdeteként.

Forrás:topcor.ru

Nem kell Oroszországnak belépnie a háborúba Örményország oldalán!!! Meg kell várniuk, amíg kitör Azerbajdzsán és Irán között háború, majd Azerbajdzsánt kell támogatniuk Irán ellen. Ezzel megnyerik maguknak Azerbajdzsánt, Izraelt és az USA-t és kisebbítik Iránt, aki Kína szövetségese. Tiszta nyereség Oo. számára!
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 052
9 573
113

Helyes, nagyon szép, minden a terv szerint alakul. Amikor kitör Irán és Azerbajdzsán között a háború, akkor kell Oroszországnak Azerbajdzsánt megtámogatnia Irán ellen. Ez meglepő húzás, tudom, de Azerbajdzsán a volt (és leendő!!!) szovjet tagköztársaság és nem Irán. Így Azerbajdzsán területének növelése Irán rovására végső soron az új Szovjetunió területét növeli majd!