Kínai szárazföldi erők fegyverzete, felszerelése és szervezeti felépítése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Van a nagy zőld műanyag doboz. Ez ugye kibír sokmindent és kicsit legószerüen egymásba is illeszkednek, hogy göröngyös úton, nem csúszkáljanak egymáson. Ezt követi az a zöld vákumcsomagolás, ami belül egy fekete műanyagréteggel is be van vonva és végül a kartondoboz.
Ami számomra tetszik:
- a zöld vákumcsomagolásban 30-asával vannak a lőszerek pakolva.
- a lőszerek tizesével löltőlécekbe vannak csomagolva
- a nagy dobozba van gyortöltő is. Ötöt számoltam, de lehet, hogy a doboz másik oldalán szintén van öt.
A lényeg, hogy a tárakba nem egyenként kell betologatni a lőszert és nagyon számolgatni sem kell. A három töltőléccel másodpercek alatt megtöltöd a tárat.

Ezen én is töprengten. Ha van itt egy vadász, megszakértheti. Főleg érthetetlen a dolog, mivel a sörétespuska nem egy elterjedt fegyver. Belbiztonsági feladarokra használják, határőröknek osztanak ki párat egészen marginális valami.

A sörétes puska leginkább rendvédelmi, civil vonalon home defence célokra a legjobb. Katonai alkalmazása szerintem a mai védőfelszerelések korában erősen megkérdőjelezhető, papucsosok ellen épület, helyiségharcban jó lehet, de korlátozott így is. A fémhüvelyes cuccal meg pont a sörétes lőszer olcsósága veszik el, rendvédelmi feladatokra meg felesleges ilyen speckó cucc, sima bolti 12/70 vagy 76 os 00 -ás, vagy akár a libázó sörét és game over.
Amúgy rendvédelmi vonalon jobban elterjedhetnének az Usán kívül is sörétesek, pillanat alatt lehet gumilövedékre váltani pl, ha nem kell éles a delikvens ellen, de ha meg ki kell lukasztani 100% os stophatása van, a bebikázott agyú ámokfutó is megfekszik rögtön. A pumpás(előagyszános) puska igazi igénytelen eszköz, nem kényes, strapabíró mint az AK-kb.


A "sörétes" közel stop hatása brutális ha van rajta mellény ha nincs ! Egyéb előnye nincs ! A többit leírtad !
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Megszakértem neked én, de nem tudom mit. Sörétes patronoknál nem nagyon szokás az újratöltés, az első időkben még használtak teljesen fém hüvelyt, majd a XIX. század közepén-végén átálltak teljesen a réz fenekű papír hüvelyre, majd az 1960-as években szép gyorsan jött a műanyag és kiszorította a papírt. A réz fenekű műanyag hüvely olcsó, így kb. letarolta a piacot.

Próbálkozások voltak később is egyszer használatos fém hüvelyre pl. alumíniumból, illetve újratölthető módra az FN-től is:

fn12.jpg


De ezek összeségében nem voltak sikeresek, noha létezett és létezik egy szűk vásárlói kör erre. A Magtech-nek is létezik például efféle megoldása, de ez kifejezetten az újratöltő amerikai piacra készül. Festés nélkül... Míg a kínai patronhüvelyen festés látszik, ami már meg is kopott, használat nélkül...


Nem szokás mert sok pancsernek se tudása se ideje nincs vele babrálni . Amúgy csodálatos dolgokat lehet azzal is művelni házi receptek szerint töltve ! A papírt is sokszor újra lehet tölteni a műanyagot meg még többször ! A full réz hüvely az felesleges úri huncutság !

Igen , korongozni nem fogok tölteni patront de libázni , dúvadazni és sűrűben disznóra biztosan !
 
  • Tetszik
Reactions: Negan

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Passz... Halvány fogalmam sincs.
Esetleg nem lehetséges, hogy egy erősebb lőportöltetet használnak, ami eltépné a műanyagot?


Olyan nagy a "lik" a sörétes puskákon a lőpor gáznyomásához képest és a mai zár szerkezetek már olyan sokat kibírnak a csővel együtt , hogy tulajdon képen csak a hüvelytalp igényli az erősítést !
 
  • Tetszik
Reactions: Mackensen

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 281
13 690
113
Olyan nagy a "lik" a sörétes puskákon a lőpor gáznyomásához képest és a mai zár szerkezetek már olyan sokat kibírnak a csővel együtt , hogy tulajdon képen csak a hüvelytalp igényli az erősítést !
Hát akkor még nagyobb a homály.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 281
13 690
113
Többször láttam már képeken, hogy használják a modern számszeríjakat. Van ötleted, hogy mi lehet ennek az oka? Azon gondolkodtam, hogy talán a csendessége miatt, de akkor simán jobb lenne egy speciális pisztoly az íj helyett.
fb6dd53b18db459690c75a36bdeca617.jpg

7272ba8305a84262b4134fece7698342.jpg
Speciális pisztolyaik és géppisztolyaik is vannak.
Az első ami eszembe jut, hogy AGITPROP az egész.
A másik, aminek kicsit köze is lehet az AGITPROP-hoz a pszihológiai hatás. Ilyeneket gyakorlatilag rendőri kommandók használnak. Ha az egyik rosszfiúból egyből kiáll pár ilyen vessző, a többiek gondolom azonnal befosnak.
Szóval lárványos, meg félelmetes.
Gondolom azért.
 
  • Tetszik
Reactions: papi
K

kamm

Guest
Azért ez tipikus propagandavideó. Berakják alá a Zapata Jetboard videókat, azt sugalva, hogy ez a kínai izé is már repképes és működik. Pedig erre nincs tényszerű bizonyíték...

Az hagyjan, de az egesz videonak minosege olyan, mint valami rajongoi video lenne, borzaszto zenevel, kinosan amator vagasokkal ill minden egyutt kinosan bena. :)