Ok, akkor máshogy fejtem ki.
Te vennél egy olyan cégből részt, ami a te életedben biztosan nem fog annyi profitot elérni, ami megtérítené a befektetésed?
Vagy csak én nem értem ezt? Én ha befektetek valamibe, akkor abból hasznot is remélek, nem csak egy papírt, hogy igen, a tied a cég X%-a, de hasznom belőle semmi.
Persze ok, remélhetem azt, hogy a mostani 810 dolláros részvényár jövőre már 1000 dollár lesz és akkor csináltam 20% profitot, viszont ahhoz kell találjak egy még nagyobb balekot, aki még drágábban megveszi tőlem azt a részhányadot, ami még nekem sem fog sosem megtérülni, nemhogy neki, aki drágábban vette meg.
Persze igen, előfordulhat (sőt mint látjuk működik is jó ideje), hogy egyre több balek egyre drágábban akar részt venni egy olyan cégből, ami sosem fog annyi profitot hozni, hogy megérje befektetni.
De ez akkor már tiszta lottó. Mert valamikor biztosan ki fog pukkanni. Én inkább shortolnám, mert biztos vagyok benne, hogy kipukkan egyszer, csak sajnos annyi a hülye ember, hogy akár még évekig is fent tarthatják ezt az irreális árfolyamot, úgy meg már minuszba mennék a shorttal.
Az Apple osztalékból 163 év alatt veszel egy újabb Apple részvényt (fenti modelled alapján, feltételezve, hogy állandó osztalék hozammal fizet) Akkor szarabb cég mint a Tesla? Fenntarthatatlanabb? Nyilvánvalóan! Kiszámoltuk a fenti modelledből!
Pont Apple példa? A másik cég, akik túlértékeltek (Amazonnal együtt).

Igaz, ők nem épp annyira mint a Tesla.
Az, hogy a töltős befektetés megtérül-e és mikor, azt nem látom, mert arról nem írtál számokat, de milyen időtőáv alatt karod, hogy megtérüljön? Ha 10 év alatt megtérül, az már elfogadható általánosságban, plusz a (kvázi) monopólium kiépítésben a nagy hasznot a monopolhelyzet hozza, nem maga a etrmék eladása, hanem hogy kapcsolt vásárlásokat tudsz kikényszeríteni esetleg, illetve hogy onnantól az árat te diktálod.
A töltőket azért hoztam fel, mert írta Ooorky, hogy majd az mekkora céget csinál a Teslából és akkor majd ömleni fog a profit. Erre írtam, hogy ha minden belsőégésű autó elektromos lesz az USA-ban hamarosan és az összes a Teslatól fogja venni az áramot, akkor is max. 400 milliárdos bevétel lesz abból. Persze előfordulhat, hogy 10-szer drágábban adják az áramot, mint most, ha már úgyis monopoluk lesz. De ez annyira optimista számítás a Teslától, hogy még én sem veszem be, pedig ha valaki optimista, akkor én az vagyok.
A Tesla részvény célárára 1000$ -t írnak most pl. egyes befektetési alapok, ők bíznak a részvény emelkedésében. Nem a termékben kell bízni, a részvény árának alakulásában. A QE miatt sok az olcsó befektetői pénz, és kockázatosabban fektetik be.
Ok, ezt el tudom fogadni, csak akkor meg minek kellenek a gazdasági, vállalati előrejelzések, kérdezzék meg valamelyik jóst, ha már úgysincs semmi köze a részvényárnak a cég teljesítményéhez.
A Teslának van legalább egy terméke, amit vesznek, és működik. Olyan amilyen, én nem vagyok lenyűgözve, de az most mellékes. Ráadásul ki tudja hány értékes szabadalmuk van, ami akár értékesebb lehet az autóeladásoknál is? Nézzük meg a SnapChatet, nagyobb a piaci kapitalizációja egy fotóküldő "fingósappnak", mint a Fordnak, akiknek napi szinten látom a felhasználóit, termékeit az utcán. Snapchetező embert nem ismerek. (biztos mert öreg vagyok, de szerintem már lejárt lemez, pár éve volt trendy). Ezekhez az internetes lufikhoz képest a Teslának erős fundamentumai vannak!
Igen, van egy terméke amit vesznek, 500000-ret egy évben, a világon meg eladnak egy évben 70 millió autót és mégis a Tesla cég önmagában értékesebb mint a 69,5 millió autót eladó összes többi autágyártó cég együttesen.

)
Azzal egyetértek, hogy az elektromos autózás lesz a jövő, viszont az emberek úgy csinálnak, mintha a Tesla találta volna fel a spanyol viaszt, mintha csak idő kérdése lenne és mindenki Tesla autóval fog járni, míg a többi autógyártó meg eltűnne a sűlyesztőben.
Az igaz, hogy a Tesla hamarabb lépett, mint a legtöbb, viszont a többiek is sorra mind léptek az elektromosság felé és 2-3 éven belül sorra mind le is hagyják a Teslát.
Az autógyártás nem olyan, mint a mobilpiac, hogy majd jön az Apple és 1-2 év alatt a semmiből átveszi a vezetést a Nokiától, mert az ragaszkodot a butatelefonhoz.
Utolsó előtti mondatoddal eggyet értek, hatalmas lufikat fújnak.