Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 303
10 592
113
Na, tegnap én is megkaptam az Astra Zenecát. Maga az oltási pont tök jól meg volt szervezbe, mindenki szépen sorban állt, a dokik is teljesen jó hangulatban voltak - sokkal elnyúzottabb orvosokra számítottam.

Maga az oltást nem is lehetett érezni, pókfonál vastagságú tűt használtak. Az immunreakciók kb 6 órával később jöttek, hirtelen felszökő lázzal este, és minden testrészem fáit, egy irgalmatlan fostos fejfájás kíséretében. De kb mozogni nem tudtam, annyira kiütött, szóval ha ez a gyenge vírus, milyen lehet a valódi? A tünetek mostanra kezdenek úgy eltűnni, ahogy jöttek, egy algoflex segített, de arra mindenki számítson, hogy kb fél-egy napig ki lesz ütbe.
Úgy általában mindegyik oltáshoz javasolt némi algopyrin szedése, ha az ember enyhébb tüneteket akar. Legalábbis orvosi körökben ez az általános nézet :)
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113

Szabolcs Dobson
megosztott egy hivatkozást.​

Adminisztrátor
· ÁlpetrirlSmiSpngaoisunfs o4.rt,n eco12:id1deoof0 ·

Kedves Hölgyeim, hálásan köszönöm válaszaikat a fogamzásgátlás versus AstraZeneca oltástól való félelem kérdésemre.
Bár páran még az emberi tisztességemet is kétségbevonták és megalázva érezték magukat a kérdés által, térjünk vissza a józan értelemhez és nézzük meg, mi a helyzet az AstraZeneca oltás esetén is esetleges (azaz még nem bizonyított) oltási szövődményként megnevezett agyi vénás szinusz trombózis (CVST) lehetséges okaival, köztük a fogamzásgátlókkal. A CVST-nek két nagy okcsoportja van: fertőzéses és nem fertőzéses. A fertőzéses okok mára alárendeltekké váltak. A nem fertőzéses kockázatfokozó ténnyezők között szerepelhetnek kötőszöveti betegségek, gyulladásos kórképek, rosszindulatú daganatok vagy a Bechet kór. A terhesség is fokozza a kockázatot. A hormonális fogamzásgátlókat és különféle véralvadási problémákat gyakran említik. Egy holland tanulmány szerint a hormonális fogamzásgátlás 13-szorosra növelheti a CVST kockázatát. Egyes véralvadási kockázatot fokozó állapotok, mint a Faktor V Leiden, a C és S protein-, valamint antitrombin III hiányt és bizonyos protrombin gén mutációkat az esetek 10-15%-ért teszik felelőssé. A kockázati tényezők halmozódása tovább fokozza a CVST esélyét. Így a hormonális fogamzásgátlás és a fokozott véralvadási kockázatot hordozó kórképek együttes jelenléte a CVST kockázatát 30-szorosra növelheti. Ezért a hormonális fogamzásgátlók használata nem célszerű fokozott véralvadási kockázat fennállása esetén. Azonban a CVST esetek 20-30%-ánál nem tudtak kockázati tényezőt meghatározni.
Hivatkozás: Allroggen H, Abbott RJ Cerebral venous sinus thrombosis Postgraduate Medical Journal 2000;76:12-15. https://pmj.bmj.com/content/postgradmedj/76/891/12.full.pdf
 
  • Tetszik
Reactions: formosa1 and bel

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Tanulság akár a hazai iskolanyitáshoz is: egy új izraeli vizsggálat szerint a (Pizer/BioNTech) COVID-19 vakcina azokat is védi, akik nem kaptak oltást, de az adott közösségben magas az oltottak aránya
A nevezett vizsgálat március 31-én jelent meg a Medrxiv lektorálás előtti publikációk portálján. A kutatók 223 földrajzilag eltérő elhelyezkedésű közösséget vizsgáltak és a Maccabi Egészségügyi Szolgáltató cég adatbázisa alapján megállapították, hogy a 16-50 éves korosztály első oltással való átoltottsági arányának függvényében csökkent a 16 év alattiak körében igazolt COVID-19 megbetegedések előfordulása. Az oltottak arányát három különböző időintervallumban vizsgálták 2021 január ás március között, 35 napos időközökkel, hogy időt hagyjanak az immunitás kialakulásának.
Ily módon, nagy valószínűséggel a szülők oltása csökkentheti a gyermekek fertőzési kockázatát is. Vagyis, a szülők is sokat tehetnek azért, hogy az iskolák nyitva maradhassanak, már, ha lesz elegendő vakcina és beoltatják magukat.
Hivatkozás:
Milman O; Yelin I; Aharoni N. et al.: SARS-CoV-2 infection risk among unvaccinated is negatively associated with community-level vaccination rates. https://www.medrxiv.org/.../2021.03.26.21254394v2.full.pdf
 
  • Tetszik
Reactions: formosa1 and bel

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 987
82 910
113
"Lássunk egy példát: A napi.hu április 1-én azzal jelentkezett, hogy sokaknál nem lesz elég két dózis a Sinopharm-vakcinából.

A kínai gyártmányú Sinopharm-vakcina esetében Szerbiában egyre jobban kirajzolódik, hogy sokaknál egyáltalán nem indítja be az antitest-termelést, mostanra pedig azt sejtik, hogy mely csoportok a leginkább érintettek.
– írták. Ezek után az Egyesült Arab Emírségekből származó hírekre hivatkoztak:

Több ember esetében is azt tapasztalták, hogy az első dózist a 21-28 nappal követően beadott második adag után huszonnyolc nappal egyáltalán nem indult még meg az érintetteknél az antitest-termelés, vagyis védettséget sem adott számukra a készítmény. Maga a gyártó China National Pharmaceutical Group március 28-án közölte, hogy bizonyos esetekben nem indul be a védettséget jelentő antitest-termelés, amit vizsgálnak is, a szomszédos Szerbiában az illetékes szervek elismerték, hogy találkoztak hasonló problémával.
Mi történt valójában? A hivatkozott TV-műsorban a szerb szakember, Marija Gnjatovic egyáltalán nem beszélt szerbiai tapasztalatokról. Általánosságban beszélt az oltások hatásáról, közöttük olyanokéról, amelyekkel Szerbiában nem is oltanak. Azt is mondta, hogy nem csak a Sinopharm, hanem a Pfizer vakcinájánál is tapasztalták az antitestek számának csökkenését egy idő után, de „az adatok nem árulnak el semmit a védelemről. Semmit sem tudunk erről az összefüggésről, amely nem feltétlenül jelenti azt, hogy kevésbé lesz védve bárki, ha húszas és nem negyvenes értéke van.

Ezzel szemben egy másik, kifejezetten szerb kutatásról szóló interjúban a szakértő kijelentette, hogy a követett ötven embernél nem esett jelentős mértékben az antitestek száma, és a védettség legalább egy évig kitart. Az antitestek száma különben is csak az egyik tényező több közül – tette hozzá. Egy harmadik interjúban Gnjatovic kijelentette, hogy a Sinopharm vakcinával oltott emberekben az antitestek száma nagyon hasonló a Pfizer által kiváltott hatáshoz, amit a legjobbnak tartanak,száz beoltottból csak kettőnél nem keletkezett elég antitest.

Nem igaz, hogy a kínai gyártó a hivatkozott nyilatkozatában azt állította volna, hogy egyeseknél nem indul be az antitest-képződés. Annyit mondott, hogy a tengeren túli, harmadik fázisú kutatások eredménye fogja eldönteni, hogy a különböző új mutációk miatt szükség lesz-e harmadik oltásra, Szerbiában pedig az illetékes szervek nem találkoztak hasonló problémával, ez a szakember nyilatkozatának az elferdítése, viszont azt tervezik, hogy gyártani fogják a Sinopharm vakcináját.​

Az igazi hír az, hogy a napi.hu felmelegítette az Emírségekben végzett kutatások ügyét, amit a Wall Street Journal úgy állított be, mintha a kínai vakcina alacsony hatékonysága miatt tömegesen kellene az embereknek harmadik adagot adni. Ez a WSJ-cikk nagy karriert futott be a magyar balliberális sajtóban, a napi.hu rendszeresen újra tálalja, például itt és itt is. Ezt a régi írást kiegészítették a szerb televízió egy adásának meghamisításával és a kínai gyártócég szintén meghamisított nyilatkozatával, így máris elkészültek az „új bizonyítékok” arról, hogy a kínai oltás nem elég hatékony.

Az emberben felvetődik a kérdés, hogy a napi.hu-nál rendszeresen hallgatják a belgrádi televízió szerb nyelvű adását? Mert az teljesen ki van zárva, hogy a tartótisztjük segített be ezzel az információval. A napi.hu írását felkapta a 444.hu is, a hamisításokat tovább terjesztve.​

Mi az igazság? A legjobb oltások is „csak” kilencven százalék körüli hatékonyságúak, ezért az emberek tizedénél nem alakul ki kellő immunválasz, bármivel is oltják őket. Ez nem a kínai vakcina sajátossága, hanem az összes oltásé. A terjedő mutációkkal szembeni csökkent hatékonyság is felvetődik, az is szükségessé tehet harmadik, esetleg az előzőkétől eltérő összetételű adagot. Erről tudomást vesz a ballib sajtó is: a hvg.hu is megírta, hogy emiatt a Pfizerből is szükség lehet harmadik oltásra, de az AstraZeneca sem kivétel. A Sinopharm vakcinájával nincsen semmilyen baj, semmivel sem rosszabb vagy kevésbé hatékony, mint a nyugati vakcinák."
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
0

Április 12-én jár le Csehországban a szükségállapot, aminek meghosszabbítását már nem fogja kérni a cseh kormány, közölte Jan Hamácek kormányfőhelyettes, belügyminiszter. Emiatt Április 12-e után megszűnik a lakosság mozgásának korlátozása és az éjszakai kijárási tilalom is.
Azt mondta, azzal számol, hogy „ha minden jól megy, április végén elkezdődhet a szolgáltatások, az üzletek megnyitása és a vendéglők külső tereinek működtetése”. Hozzátette, hogy a gazdasági és a társadalmi életet korlátozó intézkedések fokozatos megszüntetésének konkrét tervét az egészségügyi minisztérium dolgozza ki.
Elismerte, hogy a kormányban továbbra sincs egységes álláspont az iskolák április 12-re tervezett részleges megnyitásáról. A szaktárca és az egészségügyi minisztérium azt tervezi, hogy április 12-től az óvodások és az általános iskolák alsó tagozatos tanulói visszatérhetnének az iskolákba, de ők is csak fokozatosan. A terv szerint az osztályok fele felváltva egy hetet töltene az iskolában, míg a másik héten távoktatás lenne. Az elképzelést azonban Andrej Babis kormányfő bírálta, ezért ezzel a témával a kormány a kedd délutáni ülésén foglalkozik majd.
Csehországban az utóbbi hetekben fokozatosan enyhült a járvány, és csökkent a kórházak leterheltsége is. Sokan minél hamarabb nyitást szeretnének, a kormány viszont óvatos. Hamácek úgy fogalmazott, tavaly engedtek a nyomásnak, és utólag kiderült, hogy nem jól döntöttek. (MTI)
 
  • Tetszik
Reactions: bel

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 987
82 910
113
"Lássunk egy példát: A napi.hu április 1-én azzal jelentkezett, hogy sokaknál nem lesz elég két dózis a Sinopharm-vakcinából.


– írták. Ezek után az Egyesült Arab Emírségekből származó hírekre hivatkoztak:


Mi történt valójában? A hivatkozott TV-műsorban a szerb szakember, Marija Gnjatovic egyáltalán nem beszélt szerbiai tapasztalatokról. Általánosságban beszélt az oltások hatásáról, közöttük olyanokéról, amelyekkel Szerbiában nem is oltanak. Azt is mondta, hogy nem csak a Sinopharm, hanem a Pfizer vakcinájánál is tapasztalták az antitestek számának csökkenését egy idő után, de „az adatok nem árulnak el semmit a védelemről. Semmit sem tudunk erről az összefüggésről, amely nem feltétlenül jelenti azt, hogy kevésbé lesz védve bárki, ha húszas és nem negyvenes értéke van.

Ezzel szemben egy másik, kifejezetten szerb kutatásról szóló interjúban a szakértő kijelentette, hogy a követett ötven embernél nem esett jelentős mértékben az antitestek száma, és a védettség legalább egy évig kitart. Az antitestek száma különben is csak az egyik tényező több közül – tette hozzá. Egy harmadik interjúban Gnjatovic kijelentette, hogy a Sinopharm vakcinával oltott emberekben az antitestek száma nagyon hasonló a Pfizer által kiváltott hatáshoz, amit a legjobbnak tartanak,száz beoltottból csak kettőnél nem keletkezett elég antitest.

Nem igaz, hogy a kínai gyártó a hivatkozott nyilatkozatában azt állította volna, hogy egyeseknél nem indul be az antitest-képződés. Annyit mondott, hogy a tengeren túli, harmadik fázisú kutatások eredménye fogja eldönteni, hogy a különböző új mutációk miatt szükség lesz-e harmadik oltásra, Szerbiában pedig az illetékes szervek nem találkoztak hasonló problémával, ez a szakember nyilatkozatának az elferdítése, viszont azt tervezik, hogy gyártani fogják a Sinopharm vakcináját.​

Az igazi hír az, hogy a napi.hu felmelegítette az Emírségekben végzett kutatások ügyét, amit a Wall Street Journal úgy állított be, mintha a kínai vakcina alacsony hatékonysága miatt tömegesen kellene az embereknek harmadik adagot adni. Ez a WSJ-cikk nagy karriert futott be a magyar balliberális sajtóban,a napi.hu rendszeresen újra tálalja, például itt és itt is. Ezt a régi írást kiegészítették a szerb televízió egy adásának meghamisításával és a kínai gyártócég szintén meghamisított nyilatkozatával, így máris elkészültek az „új bizonyítékok” arról, hogy a kínai oltás nem elég hatékony.

Az emberben felvetődik a kérdés, hogy a napi.hu-nál rendszeresen hallgatják a belgrádi televízió szerb nyelvű adását? Mert az teljesen ki van zárva, hogy a tartótisztjük segített be ezzel az információval. A napi.hu írását felkapta a 444.hu is, a hamisításokat tovább terjesztve.​

Mi az igazság? A legjobb oltások is „csak” kilencven százalék körüli hatékonyságúak, ezért az emberek tizedénél nem alakul ki kellő immunválasz, bármivel is oltják őket. Ez nem a kínai vakcina sajátossága, hanem az összes oltásé. A terjedő mutációkkal szembeni csökkent hatékonyság is felvetődik, az is szükségessé tehet harmadik, esetleg az előzőkétől eltérő összetételű adagot. Erről tudomást vesz a ballib sajtó is: a hvg.hu is megírta, hogy emiatt a Pfizerből is szükség lehet harmadik oltásra, de az AstraZeneca sem kivétel. A Sinopharm vakcinájával nincsen semmilyen baj, semmivel sem rosszabb vagy kevésbé hatékony, mint a nyugati vakcinák."
"Mindig a győztes mellett álltunk,
És vérünket adtuk a hatalomért.
Mindig egy nagylelkű főnökre vágytunk,
Ki hálás lesz majd a győzelemért."

 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 095
26 704
113
Hol kezdődik a nyájimmunitás virológusok és infektológusok szerint:

Magyarország: Rusvai Miklós virológus szerint nyolcvan százalék

Szlávik János infektológus szerint is nyolcvan százalék

Erdei Anna immunológus szerint nyolcvanöt-kilencven százalék

Izrael: Daniel Cohen nyolcvan százaléktól számít nyájimmunitásra:

USA: Anthony Fauci kilencven százaléktól számít nyájimmunitásra
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 395
8 606
113
Hol kezdődik a nyájimmunitás virológusok és infektológusok szerint:

Magyarország: Rusvai Miklós virológus szerint nyolcvan százalék

Szlávik János infektológus szerint is nyolcvan százalék

Erdei Anna immunológus szerint nyolcvanöt-kilencven százalék

Izrael: Daniel Cohen nyolcvan százaléktól számít nyájimmunitásra:

USA: Anthony Fauci kilencven százaléktól számít nyájimmunitásra

És Magyarországon 25%-nál nyitunk...
 
  • Tetszik
Reactions: bel

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 395
8 606
113
Nem kell ide ez az arrogancia. Tudnál mondani nekem egy olyan ázsiai országot, amelyet komolyabban érintett a járvány? Tavaly Japánban is hagyták úgymond szétterjedni, mégse lett belőle baj. Érdemes megnézni ezt a tavaly májusi cikket, ami erről szól:
Ezt kiemelném belőle:
"
Japánba már januárban megérkezett Kínából az új koronavírus, és a japán járványkezelés már februárban bírálatok középpontjába került, miután több mint hétszázan kapták el az azóta Covid-19 névre keresztelt betegséget a Jokohamában horgonyzó Diamond Princess nevű óceánjáró utasai közül. Később a rendkívül alacsony tesztelési adatok és a kormányzati intézkedések lazasága miatt jelentek meg vészjósló szakértői vélemények és beszámolók, sokan pedig azzal vádolták Tokiót, hogy az olimpiarendezés érdekében megpróbálja a szőnyeg alá söpörni a járványt.

Azóta az olimpiát elhalasztották, a tesztelés alig nőtt (csupán a lakosság 0,2 százalékától vettek mintát), nem rendeltek el kijárási korlátozásokat, az irodáktól kezdve az éttermeken át a fodrászatokig számos üzlet nyitva maradt, és Dél-Koreával ellentétben a kormány mobilos applikációkat sem vetett be a betegség nyomon követéséhez. A járvány viszont csak nem robbant be, az áprilisi tetőzés után május végére a 126 milliós országban néhány tucatra csökkent a napi új fertőzöttek száma."

Hogy miért van ekkora különbség a Dél-Kelet Ázsiai országok és Európa között, azt nem tudom, ezt vizsgálatok tárgyává kell tenni.

Hát, nem tudom... Japán és Dél-Korea összehasonlítása:

8f12ec0ad3d5100b538a19d4b658efd7.jpg


48260e6b509f9a5bf353c28a706fd954.jpg


Nem látok olyan nagy eltérést a folyamatokban és méretükben.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 395
8 606
113
Csak az a probléma ezzel, hogy ez még kicsit sem védi meg az országot. Majd talán 4,5 millió felett érezni lehet már a hatását. Ha erre a 2,5 millióra (amiben már én is benne vagyok az első oltással) ha komoly lazítás lesz vagy a nép kezd el felrúgni mindent magától azt nagyon meg fogjuk szívni, hiába a 23% első körben átoltottság !!!!

Nyitáshoz jóval magasabb átoltottság kéne. Ráadásul nem is az oltottság mértéke számít közvetlenül, hanem a járványhelyzet. Ami nagyon gáz jelenleg. A nyitás mögött az állhat, hogy 2 és fél millió oltottnál már a korai nyitás miatti extra fertőzött és halál nem látszik meg látványosan. Lesz bőven, de az elfedhető kommunikációval. Ezekkel szemben az áll, hogy a korai nyitásra erős propagandát lehet építeni.
 
  • Szomorú
Reactions: formosa1 and bel

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 395
8 606
113
Ami ugye NEM 25%, de ezt neked felesleges ismét elmagyarázni, úgyse fogod megérteni. Fegyőröd 1 milla beoltott körül, kb. napi 8k+ fertőzöttnél nyitott volna. Szerencsére, egyelőre nem ti vagytok hatalmon!

Engedd már el ezt a hazugságot és pártpropagandát... De szerinted a 2 és fél milla beoltott + egyébbel megvan a 60-70-80-90%-os védettség?