Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 351
46 157
113
Senkinek fogalma nincs róla, hogy a tünetmentes hordozó mennyi.
Jah nincs?
Merkely Béla 2020 dec.: eddig kb. 2M magyar esett át a fertőzésen.

Ezek egy része wuhani fertőzött volt, most a brit arat.
A kettő között elsősorban a fertőzések továbbadásának hatékonyságában van a különbség.
Ha nem így lenne, akkor a vakcinák nem védenének ellene. Egyszerűen több ember kapja el. Ismertségi körben 2 olyan orvos is van, akik másodjára pozitívak. Az egyik még a 6 hónapom belül kapta el megint, így nem volt oltva. Vannak tünetei, de nem rosszabb, mint novemberben.
A másik Pfizerrel duplaoltva, tünetmentes pozitív. A vicc, karanténba sem került! :D

Aki 3 hónap után van, az sanszosan nem védett.
Dehogy! A védettség egyén függő. De aki egyszer már túlesett a fertőzésen, az - hacsak nem áll be nála drasztikus egészségromlás - túl fogja élni.
Ezért kérdeztem, hogy milyen védettségi szint amiről a "kolléga" :rolleyes: beszél? A teljes védettség sosem jön össze. Hogy megállítsuk a járványt, az kb. 1 hónapon belül meglehet.
Ez utóbbi nem azt jelenti, hogy nem lesz egy beteg sem, hanem, hogy nem lesz újabb hullám.

És megjegyzem megint nem hozzád szóltam, de megint te kezdesz velem személyeskedni.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 889
82 447
113
Már megint fullban tolod!
Még egyszer megkérdezem:
Szerinted minden, eddig a vírust a testében hordozó személy reprezentálva van a eddigi regisztrált esetszámban? (Elmondanám neked, hogy még a tünetesek jelentős része sem!)
Szerinted a tünetmentesek hordozók, nem rendelkeznek védettséggel??? :eek:
Mire kijönnek tesztelni, már túl vagy rajta, főleg aki túl van pl. egy 2. körön is!!! Az kb. úgy zajlik le, mint egy oltás. Minden van, de röviden. Le se lett jelentve egy rakat embernél.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 562
11 136
113
Jha, hogyne! Az agyalapi konteóközpont stimulálódik a hipotalamusz alatt... :)

A covid-on át nem esetteknél vajon mekkora ez az arány? Ebben a topikban mekkora az arány?
:)

Gondolom, jó sok pénzt felvettek e tanulmány kapcsán. Az íz- és szagvesztés alapvetően neurológiai tünet. :cool:

El is olvasta valamelyikőtök, vagy az én egymondatos bevezetőm alapján állapítottátok meg a konklúziót..?
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 351
46 157
113
El is olvasta valamelyikőtök, vagy az én egymondatos bevezetőm alapján állapítottátok meg a konklúziót..?
Én nem olvastam, de azért ezt nem volt azért túl nehéz kikalkulálni.
Maga a betegség is idegrendszeri tüneteket/problémákat okoz. Emelett a tüdőérintetség miatt is akut hypoxia lép fel, ami meg szintén nem segít az agyműködésnek. Mi több tartós károkat okoz. Emellett a véralvadási faktorokba is belenyúl.
Ha még azt is hozzávesszük, hogy a súlyosabb esetek elsősorban a 60 felettieknél jelentkeztek a járvány kezdete óta, így azért nem nagyon kellett túrni az olyan betegek után, akik neurológiai és pszichiátriai tüneteket produkálnak....pláne Covid után.
Ettől még lehet benne meló, de azért.... ;)
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Ha a teljes biztonságra mentek volna, Pünkösdig várnak. Ekkorra biztosan be lehetett volna oltani legalább egyszer a népesség zömért (jelenleg 75% körül van azok aránya, akik nem zárkóznak el az oltástól).

De szerintem minimum május elsejéig várni kellett volna.

Jelenleg erősen valószínű egy kormányváltás, de nem elsősorban a Covid miatt.

Mire vártak volna?
2 órával tovább lehetnek a boltok nyitva, kinyithatnak a kis üzletek, ahova max 2-3 vásárló mehet be egyszerre, meg visszamennek a gyerekek iskolába, csökkentve a szülők terhelését.
Most is összejárnak délutánonként bandázni az utcán, csak a nagyon kockák maradnak egész nap otthon, úgyhogy nem attól fogják hazahurcolni a fertőzést mert maszkban ülnek az iskolában.
Ez semmi, 0. Sőt a tovább nyitvatartás a sok embernek segítség aki ráér később beugrani a boltba, nem akar tumultusban rohadni.

Még a saját statisztikájuk szerint is vmi 3%-kal vezetett az összemosás, de a hülye propagandájuk miatt pont az ő szavazóik hullanak legnagyobb mértékben.
 

Madár Fokker

Well-Known Member
2017. december 17.
505
1 389
93
Ráadásul milyen nyitásról beszélsz?
Az, hogy 2 órával később kezdődik a kijárási korlátozás? Az 1fő/10nm meg gyakorlatilag komolyabb korlátozás, mint ami eddig volt.
Könyvesbolt, virágbolt, ruházati és sportszer üzletek, bútor és műszaki áruházak, fodrász, kozmetikus, műkörmös...

Ezt valamilyen szinten azért nevezhetjük nyitásnak.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 315
113
Pfizert kapnak a pedagógusok
A következő napok oltási tervekkel kapcsolatban György István elmondta, hogy még mindig a vakcinák száma határozza meg az oltások ütemét. Kétfajta vakcinával lehet oltani, a múlt héten érkezett Szputnyikkal, és a ma érkezett Pfizerrel. Praxisonként átlagosan 50 főt küldhetnek a háziorvosok kórházi oltópontokra csütörtöktől, miután az NNK felszabadította a múlt héten érkezett Szputnyik-vakcinát.

A ma érkezett Pfizer vakcinából 32 ezer adagra a háziorvosok szervezhetnek oltandókat, a többi mennyiség második körös oltásokra és a pedagógusok oltására megy. Emellett AstraZeneca, Moderna vakcinákkal zajlik az oltás a háziorvosoknál és van, ahol Sinopharm második körös oltások zajlanak

Már 100 ezer pedagógus kapott legalább egy oltást​

György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője kezdi a tájékoztatót az oltási program aktuális állásáról. Kedden két fontos mérföldkőhöz érkeztünk, átléptük a 2,5 millió beoltottat, vagyis mindegyik negyedik magyar ember megkapta az oltás elleni legalább első vakcinát (az EU-ban 13%), a kétszer beoltottak száma pedig meghaladja az 1 milliót - mondta el. Ez az eredmény már járványügyileg is meghatározó, jobban bízhatunk benne, hogy az átoltottság növekedésével a járvány is visszaszorul, minden egyes oltással közelebb kerülünk hozzá és hogy visszatérjünk ahhoz, hogy visszatérjünk a normális kerékvágásba - tette hozzá György István.
Azokban a csoportokban, ahol a védőoltásokat véghezvittük, például az idősek és az egészségügyi dolgozók körében, radikálisan csökkent a fertőzöttek aránya. Eddig az idősek oltása volt az első, a háziorvosok ezt a feladatot kapták, ma már az aktív korosztály oltása is folyik és zajlik a pedagógusok oltása. Eddig 100 ezer pedagógus kapott oltást és ma újabb 100 ezer pedagógus, óvodai, bölcsödei dolgozó kapott sms-t az oltásra. A pedagógusok egy részének második oltása az érettségik idejére, hétköznapra esik, ezt hétvégére ütemezik át az érettségik zavartalansága miatt, erre sms-ben kapnak tájékoztatást.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 562
11 136
113
1

180.000 oltás 1 nap, új rekord, ahogy a halottak is.
De sztem mindkettő csúszó statisztika a Húsvét miatt...

A halottaké tuti csúszó statisztika, de az oltások száma szerint valós tegnapi adat. A kisvárosban, ahol lakom van 11 felnőtt háziorvos. Bármikor megyek a rendelők felé, elég sok embert látok A4-es papírt szorongatva az orvoshoz tartani. Ha máshol is ilyen lendülettel oltanak, plusz hozzávesszük a kórházi és szakrendelői oltópontokat, akkor ez egy teljesen reális szám szerintem. :)

"Az elhunytak száma sokakban megdöbbentést keltett – fogalmazott a tiszti főorvos –, ugyanis 311-en haltak meg szerdára virradóra, de felhívta a figyelmet arra is, hogy adattorlódás miatt alakult ki ez a magas szám. Kifejtette, hogy ez azt jelenti, hogy az egészségügyi szolgáltatók a húsvét miatt nem tudtak mindig pontos adatokat küldeni, ezért ezeket utólag korrigálták, ezért a mai adat az ünnepekről feltorlódott adatokat is tartalmazza."
 
W

Wilson

Guest
Tele van a Szent Ferenc Kórház poszt-Covid részlege

444

Toldy-Schedel Emil, a budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója az Inforádiónak azt mondta, teltház van a koronavírusos betegek rehabilitációját végző osztályon. A múlt héten indult az ambulás rehabilitáció, amit részben otthoni, részben kórházi ellátás keretén belül végeznek - írja a 24.hu.

A főigazgató szerint most egyértelműen több a fiatal, és a tüneteik is sokkal összetettebbek. Azt mondta, főleg ízlelés- és szaglászavarok, fulladás, köhögés, ízületi- és izomfájdalmak, szívproblémák nehezítik a covid után felépült betegek életét. Ezek mellett újonnan kialakult cukorbetegség és pszichés zavarok is jelentkeznek. Azoknál, akik nem kórházban gyógyultak fel a betegségből, gyakran hetekkel később jelentkeznek a tünetek, főleg a mentális zavarok.

Míg korábban a betegek "csak" 10-15 százalékánál észlelték a poszt-Covid szindrómát, most ez az arány már inkább 30 százalék körüli
 
  • Szomorú
Reactions: bel and Blitz97

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 536
8 821
113
Írjátok be a gugliba:
Who is the world’s most powerful doctor

aztán (ne) csodálkozzatok...
1f600.png

(Csak angolul működik.)