Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 4082

Guest
Te meg egy bolsevik náci sztálinista vagy. Pont ennyire volt értelmes a kommented.
4JUDtxW.png
 

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 645
3 237
113

Azért remélem, hogy az meg van, hogy nem csak vírus tagadókból meg vírus nem tagadókból áll a világ... Árnyalatok is léteznek...

Vannak olyan ismerőseim és itt is vannak olyan felhasználók, akik ugyan be vannak oltva, mégis ellenzik a kényszeroltásokat. De biztos ők is vírustagadók.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 090
113
Nem arról van szó, hogy a Pfizer oltásában önszaporító mRNS van? Magyarán van benne némi RNS dependens RNS polyimerázt kódoló szakasz is? Emiatt elég belőle kevesebb is. De lehet, nem emlékszem pontosan.

Pfizer:
A többadagos injekciós üveg tartalmát fel kell hígítani a felhasználás előtt. Egy injekciós üveg 0,45 ml, amit 1,8 ml mennyiségű 9 mg/ml-es (0,9%-os), injekcióhoz való nátrium-klorid oldattal kell felhígítani. A hígítás után 6 db 0,3 ml-es adagot tartalmaz. Egy adag (0,3 ml) 30 mikrogramm COVID-19 mRNS vakcinát tartalmaz (lipid nanorészecskékbe ágyazva).
Egy adag (0,3 ml). Egyszálú, 5’-cap struktúrát hordozó messenger RNS (mRNS), amelyet sejtmentes in vitro transzkripcióval készítettek a SARS-CoV-2 virális tüske (spike, S) proteinjét kódoló DNS-templátokról.

Moderna:
A többdózisos injekciós üveg 10 db 0,5 ml-es adagot tartalmaz. Egy adag (0,5 ml) 100 mikrogramm messenger RNS-t (mRNS-t) tartalmaz (SM-102 lipid
nanorészecskékbe ágyazva).
Egyszálú 5’-cap struktúrát hordozó messenger RNS (mRNS), amelyet sejtmentes in vitro transzkripcióval készítettek a SARS-CoV-2 virális tüske (spike, S) proteinjét kódoló DNS-templátokról.

Mint látható, nincs önszaporító mRNS a Pfizer vakcinájában és ugyanaz a hatóanyag, mint a Moderna esetében, csak a Pfizernél 30 mikrogramm, a Modernánál 100 mikrogramm.

Akkor már nézzük meg a többi oltóanyagot is!

Szputnyik:
Az I. komponens (az adagolási sorozat 1. adagja) 0,5 ml-es adagjának hatóanyag tartalma (1,0 ± 0,5) × 10^11 db, a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének (spike proteinjének) génjét tartalmazó, rekombináns, 26-os szerotípusú adenovírus-részecskét tartalmaz adagonként.
A II. komponens (az adagolási sorozat 2. adagja) 0,5 ml-es adagjának hatóanyag tartalma (1,0 ± 0,5) × 10^11 db, a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének (spike proteinjének) génjét tartalmazó, rekombináns, 5-ös szerotípusú adenovírus-részecskét tartalmaz adagonként.

Janssen:
Injekciós üvegenként 5, egyenként 0,5 ml-es adagot tartalmaz. A hatóanyag a SARS-CoV-2 vírus teljes hosszúságú tüske- (S) glikoproteint kódoló, 26-os típusú adenovírus (Ad26.COV2-S), nem kevesebb mint 8,92 log10 fertőző egység (Inf.U) minden egyes 0,5 ml-es adagban. PER.C6 TetR sejtvonalon, rekombináns DNS-technológiával előállítva.

Mint látható a Janssen gyakorlatilag a Szputnyik első adagjának felel meg, némi hatóanyag különbséggel. Szputnyiknál 1,0 ± 0,5 × 10^11 db vektor, míg Janssennél 0,892 x 10^11 db vektor van egy adagban. A Janssen átlagosan 11%-kal kevesebb hatóanyagot tartalmaz, de ez nem jelentős eltérés.

AstraZeneca:
Többadagos injekciós üvegek, melyek injekciós üvegenként 8 vagy 10, egyenként 0,5 ml-es adagot tartalmaznak. A hatóanyag egy adagban (0,5 ml) SARS-CoV-2 (ChAdOx1-S) tüske glikoproteint kódoló csimpánz adenovírus, legalább 2,5 × 10^8 fertőző egység (Infectious units, Inf.U). Genetikailag módosított humán embrionális vese (human embryonic kidney, HEK) 293 sejtekben, rekombináns DNS-technológiával előállítva.

Az Astrának tehát 3 hátránya van hatékonyság szempontjából:
  • Csimpánz adenovírust alkalmaz vektornak, ami kevésbé hatékonyan fertőzi az emberi sejteket, mint az emberi adenovírus.
  • Ugyanazt a vektort használja mindkét adagnál, ezért az első adag után a vektorral szemben kialakult gyenge immunitás rontja a 2. adag hatékonyságát.
  • A Szputnyiknál 1,0 ± 0,5 × 10^11 db vektor, a Janssennél 0,892 x 10^11 db vektor, míg az Astránál csak 2,5 × 10^8 db vektor van egy adagban. Azaz töredék annyi vektort használ és töredék annyi sejtet is von be a tüskefehérje gyártásba, mint a másik két vektor típusú oltóanyag.

Sinopharm:
Adagonkénti kiszerelésben. 0,5 ml/dózis/fecskendő (vagy injekciós üveg). Hatóanyaga 6,5 E (4 μg) antigén / 0,5 ml-es dózis hatáserősségben 19nCoV-CDC-Tan-HB02 törzs felhasználásával, Vero-sejteken előállított, inaktivált, koncentrált, tisztított vírus, melyhez alumínium-hidroxid (Al(OH)3) adjuvánst (a hatást erősítő anyagot) adnak hozzá.

Adjuváns értelemszerűen az mRNS és a vektor típusú oltóanyagokban nincs, mert azoknál nem javítana, hanem rontana a hatékonyságon azzal, hogy a lipid nanorészecskéket és a vektort kezdené el támadni az immunrendszer az adjuváns miatt.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 206
67 078
113
Van otthon ferijózsi arcképed a falon mi? Ezzel az a baj, hogy egy egész országgal vagy eltévedve, de ha oda is mennél, ott is érezhetnéd, hogy annyira nem komálják ezeket a ferijózsikat, meg a rájuk nyáladzókat. Így történhetett, hogy itt a magyar ugaron labanc lett a nevük. Na te az vagy. Tudod, hogy belőled mi hiányzik? :rolleyes:
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Van otthon ferijózsi arcképed a falon mi? Ezzel az a baj, hogy egy egész országgal vagy eltévedve, de ha oda is mennél, ott is érezhetnéd, hogy annyira nem komálják ezeket a ferijózsikat, meg a rájuk nyáladzókat. Így történhetett, hogy itt a magyar ugaron labanc lett a nevük. Na te az vagy. Tudod, hogy belőled mi hiányzik? :rolleyes:
Köszönöm, hogy olyan emberek közé sorolsz be mint
Gróf Hadik András
Gróf Széchenyi István
Gróf Klebensberg Kuno
vagy éppen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós
 
  • Vicces
Reactions: ogretankHU
T

Törölt tag 4082

Guest
mondjuk itt szerbiaban, belgradban a korhazba, az intenziven, NINCS SENKI aki megkapta a vakcinat. es teli van, panaszkodnak is az orvosok rendesen, kulonosen sok a fiatal, epp az a reteg ami tovabb is jatsza az eszet.
Itt is ez lesz, ezen már nem nagyon fogunk tudni változtatni.
 
  • Szomorú
Reactions: bel

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 645
3 237
113
"
Egy amerikai, szakmailag még nem lektorált kutatás szerint, bár kis eséllyel okoz csak szívproblémákat, ha a második dózist is megkapják, de még kisebb az esélyük a Covid miatti kórházba kerülésre."
Forrás: https://kuruc.info/r/64/233523/

Erről beszéltek ezek is:

"Amennyiben a brit kormány fontolóra venné a 18 év alattiak általános oltását, a JCVI azt nem támogatná, és annak az elhalasztását kérné mindaddig, amíg kellő mennyiségű adat nem támasztja alá, hogy annak egészségügyi előnyei meghaladják a kockázatokat ebben a korcsoportban."
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Inkább haynaura gondolnék. Akként is illene bánni veled, hogy érezhesd birodalmi nagyságodban a szeretetet a magyarok és a világ felől.
Érdekes dolog ez, Haynaura gondolsz, és nem veszed figyelembe, hogy még a Himnusz is köp a kurucaidra. Berzsenyi még nevesíti is őket, de a Szózat se épp kedveskedik nekik.
"S lettél magzatod miatt, magzatod hamvedre"
"Nem fojthatott meg Zápolya öldöklő százada"
"S annyi balszerencs közt, oly sok viszály után"

Ennyire szerette a nép a te kedvenceid.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113

Szabolcs Dobson

Adminisztrátor
· tSp7onhn soremgóodg.r ·

Az oltásellenességről. Olykor-olykor már verbális polgárháborús vagy legalább is érzelmileg polarizált retorikával lehet találkozni, kölcsönös gúnnyal, dehumanizálással, haraggal egymással szemben az oltások támogatói és ellenzői részéről. Nézzük a táborok méretét. Hazánkban jelenleg az oltásra alkalmas népesség közel 70%-a kapott legalább egy és kb. kétharmada két oltást. A maradék egyharmad lehet nagyjából az, ahonnan a szélsőséges szájkaratésok kikerülnek. Persze nem mindenki belső meggyőződésből oltatja magát és aki ezt nem teszi, azok zöme sem militáns beállítottságú. Mindazonáltal akár milliós nagyságú, politikailag sem elhanyagolható (lásd választások) jelentős kisebbség lehet az, akiben erős ellenérzéseket kelt az oltás. Nem akarok a téma részleteiben elmerülni. Immár nagy szakirodalma is van mindennek. Arra szeretném inkább felhívni a figyelmet, hogy nézetem szerint minden csata és marakodás ellenére mégsem a mostani oltásellenesség fogja eldönteni az oltásokkal való védelem társadalmi támogatottságát, hanem az, amit én oltási apátiának neveznék. Vagyis, hogy az első oltásoktól indulva a második harmadik, és majd várható negyedik, ötödik, stb. igénybevétele miként alakul. Megkockáztatom: egyre csökkenhet majd a magukat beoltatók aránya, talán nagyjából arra a szintre, ahol az influenza oltások vannak. Hacsak az államok nem állnak elő olyan jogi instrumentumokkal, amik ezt nem engedik, de ez hosszabb távon nem valószínű. Szerintem az oltások jövője és a védekezési stratégia szempontjából ez az oltási apátia lesz a döntő, ennek mérete. Nagy kérdés a SARS-CoV2 vírus variánsok tulajdonságainak esetleges változása, és az, hogy ez mennyire lesz képes dezintegrálni a társadalom működését. Nagy kérdés továbbá a társadalmi attitűd, kényszerű tolerancia, belenyugvás változása a fertőző betegségek jelenlétével és pusztításával szemben. Az antibiotikumok és az oltások előtt ez lényegesen más volt, mint később, ezidáig, amikor már kb. győztesnek hittük magunkat, most meg döbbenten állunk egy molekuláris szinten teljesen feltérképezett vírus előtt, amit nem tudunk teljesen kontrollálni. És a jövőben jöhetnek még ilyenek, antibiotikumaink pedig egyre kevésbé védhetnek meg az ellenállóvá lett kórokozók ellen. Folyamatos evolúciós versenyben vagyunk velük. Az is lényeges szempont, hogy a koronavírus a kövérek, elpuhultak, cukorbetegek, magas vérnyomásosok között fokozottabban szedi áldozatait. Bármennyire sértő és áldozathibáztatónak tűnő egyeseknek, ezek orvosi tények. Egészségesebb életmód mellett a súlyos lefolyás és a halálozás alacsonyabb lehetne. Ez meg felveti a saját egészségünk iránti személyes felelősségünk kérdését. A harc (mások ellen) senkit sem tesz naggyá, mondta Yoda mester.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „Oh. Great warrior. Wars not make one great comicbookandbeyond.com”



292292
101 hozzászólás
19 megosztás

Tetszik



Hozzászólás


Megosztás
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
dén októbertől jöhet az első kínai, saját hazai fejlesztésű mRNS vakcina? Az ARCoVAX nevű oltás állítólag fejlettebb technológiával készül, mint a nyugatiak és egy adag is elegendő belőle. Ráadásul szobahőn egy hétig, 4 fokon pedig tartósan tárolható. Évi 200 millió dózis kapacitással indulhat a termelés a délnyugat kínai Yunnan tartományban lévő Yuxi-ban. Hamarosan Mexikóban és Indonéziában is indulnak vele klinikai vizsgálatok. Mindezt az angol nyelvű kínai kormányzati szócső, a Global Times írta meg tegnap. Mivel korábban arról volt szó, hogy a német BioNTech cég és a kínai Fosun Pharma a Pfizer vakcina néven ismert Comirnaty-t fogja gyártani Németországban majd Kínában, valami történhetett a színfalak mögött. Azt is érdemes megfigyelni, hogy így-vagy úgy, de Kína egyre kevésbé szorul rá a nyugati know-how megvásárlására. Hivatkozás
 

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 810
7 189
113
A 12-15 év közötti fiúk ötször (!) akkora eséllyel kerülnek kórházba a Pfizer vakcina mellékhatásaként jelentkező szívizomgyulladás miatt mint magától a vírustól.