[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
C5JHoETUkAAUHVD.jpg
 

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
A kurdoknak elege lett (szerintem SAA. sugallatra) és elfoglalták Marint. Így egy köpésre vannak a legfontosabb átkelőhelytől.
C5IxA0tWYAAN8RO.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 839
113
Érdemes figyelembe venni a következőket:
- az oroszok minden kontra-Aszad csoport ellen harcolnak, ergo több a lehetséges célpont is, az USA ezen csoportok közül többet kvázi szövetségesként (ezek ugye a moderáltak - szerintem ilyen pedig nincs) tart nyilván, tehát nem támadja őket
- PGM-ek miatt kevesebb bevetés is elég lehet az USA részéről hasonló hatás eléréséhez
- Az USA koalíció nem használ helikoptereket Szíria felett, a helik feladatukból és hatósugarukből adódóan majdnem minden konfliktus során számarányukhoz képest több bevetést repülnek mint a merevszárnyúak (ahogy a repülési profilból adódó kitettségük miatt a veszteségük is rendszerint nagyobb)
- a járulékos veszteség elkerülése tekintetében az USA-n nagyobb a nyomás a saját hazai sajtója és közvéleménye részéről, ez a két társadalom közti különbségekből fakad
- hasonló okból saját veszteségeit is nehezebben kommunikálja az USA. A nyugat az indivídumot állítják előtérbe, az egyéni veszteség szerepe felerősödik, ezért óvatosabbak minden bevetésen. Washington-ban például nehezen találtak volna olyan döntéshozót, aki egy Kuznyecov szintű, a saját legénységére is veszélyes problémahalmazt harcba küldött volna. Moszkvában ez szemmel láthatóan nem okozott gondot senkinek.

Viszont az oroszok javára írandó, hogy nagyon nagy valószínűséggel jóval nagyobb a támadó bevetések aránya mint a támogatóké, mondjuk ez annak is köszönhető, hogy nincs se utántöltőjük se EW gépük se a térségben, se úgy általában, mint a nyugati koalíciónak.



A tud és az akar között van némi különbség. Az USA elég ímmel-ámmal szállt bele ebbe a konfliktusba, nem nagyon töri magát, ennek főleg politikai okai vannak. Irakban még érdekeltek, mert az ISIS a iraki háború utáni "demokratikus rendezés eredményeit" (nem röhög!) zúzza szét, Szíriában már nem annyira, elég nekik ha Aszad rendszere meginog. Olajkincse se jelentős, az amerikai stratégia szempontjából csak egy kevésbé fontos, kissé félreeső ficak a Közel-Keleten.

Nekem inkább Európa passzivitása kínos: az Iszlám Állam egyértelműen minket fenyeget a legjobban, mégse tesz senki semmit. Európában most már tucatszám történik hol kisebb hol nagyobb, az ISIS-hez köthető terrortámadás, az USA-ban megv nem. egyedül a franciák alkotnak valami értékelhetőt, igaz, önmagában az is elég harmatos.

Az oroszok meg abban érdekelt, hogy a térségben maradhassanak a támaszpontjai, ha Aszad esetleg valamikor ennek útjában lesz, akkor őt is el fogják mozdítani. Azért lássuk be hogy az orosz haderő sem padlógázzal áll bele ebbe a konfliktusba, kb egy ezrednyi gép, ugyanennyi helikopter és az ezeket kiszolgáló szárazföldi egységek erejéig van jelen.
Inkább olvass mielőtt írsz.Van EW gép Szíriában ezen kívül a Kuznyecovval nem volt baj(maga a hajó nem hibásodott mehg rendben működött).
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 250
113
Most épp eszembe jutott
https://www.flightradar24.com/c87715e
2 "NO CALLSIGN" egyik török területen, a másik Szírián belül. Ez utóbbi Ilyushin IL-76T
Most fog leszállni Damaszkuszban.

Közbevetőleg szír légtér felett lett bekapcsolva a jeladó és

Deir ez Zor felett ment át, gondolom lelkesítőleg. Helyes! :)

Nincs időm képekkel bűveszkedni, fogadjátok el.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
Ezek az öreg Fekete tengeri bárkák honnét vannak? Mert utóbbi időben többet is látni, mind olyan tipikus formák és állapotúak, ha kihajtják belőlük a "kilómétereket" kicsit felpöröghet az új hajó gyártás. Szerintem.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell