[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 185
20 148
113
Ennyi maradt az IÁ-ból, nagy része sivatag.
ofe2do72oesz.jpg
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 096
113
Ha nem maradt radar akkor kilőtték volna az egészet egy következő géppárral. Sántít az egész történet minden oldalból, ráadásul a háborúban rengeteg propagandaanyag van, aminek sokszor köze nincs az igazsághoz vagy egészen másként festi azt le.

"Ha nem maradt radar akkor kilőtték volna az egészet egy következő géppárral."

Ez így nem jó érv.
- Nem egy radarból áll egy légvédelmi rendszer. A rávezető/alávilágító radar kilövésétől nem vakul meg teljesen a légvédelmi rendszer.
- Nem csak egy légvédelmi üteg van ott Damaszkusz környékén. Egyetlen radar kilövése alig csökkenti a következő géppárra leselkedő veszélyt.
- A következő géppárt már várja a légvédelem.
- Nem biztos, hogy egyáltalán van a közelben következő géppár és ha van is, akkor azon van erre alkalmas fegyver.
- Arra azért az izraelieknek is ügyelniük kell, hogy a légicsapásaik korlátozottak legyenek, mert ha a szírek túlzottnak ítélik az izraeli légierő támadást, akkor esetleg nem csak a gépekre lőnek vissza, hanem Izrael területére is.
- A radar ellen lehet radarelhárító rakétát indítani, de radar nélkül az indítók ellen más irányítási mód és fegyver szükséges.
- A radar a legértékesebb cél. A rakétaindítók nem biztos, hogy megérik a kockázatot/költséget. Az üres indítók végképp nem érik meg.
- Ha a rakétaindítókra akarnának lövöldözni, akkor azt megtehetnék a működő légvédelmi radar mellett is, hiszen az indítókra nem passzív radar vezérlésű fegyverrel lőnek és az SZ-200 önmagában nem tudja megvédeni magát a levegő-föld rakétáktól. Ha meg van mellette önvédelemre alkalmas rendszer, akkor sok föld-levegő rakétát kellene elvesztegetni néhány pótolható indító kilövése érdekében.
- Az indítókat egyenként kell kilövöldözni, méghozzá telitalálattal, mert elég távol vannak egymástól, nem olyan sérülékenyek, mint a radar, ráadásul általában valamilyen föld-, vagy beton fedezék veszi őket körbe. Ráadásul az összeset ki kell lőni, mert 1, 2, vagy 3 indító elvesztésétől még működőképes marad az üteg.
- Simán megtörténhet, hogy az oroszok ugyan nem lőnek az izraeli gépekre, de a felderítési adatokat esélyesen megosztják. Sőt akár rávezetési adatokat is tudnak adni. Az SZ-300PMU2 és az SZ-400 képes az SZ-200 rendszer 5N62 rávezető/alávilágító radarját vezérelni, célon tartani a saját 30N6E2 és 92N6E radarjaik adatai alapján. (Ilyenkor jön jól, hogy az oroszok semmit nem dobnak ki és ragaszkodnak ahhoz, hogy a rendszereik visszafelé kompatibilisen legyenek.) Tehát az izraeliek hiába lövik ki a szír radart, ha a gépüket nem az követi, hanem egy fejlettebb orosz radar és az orosz légvédelemre pedig közevetlenül azért nem mernek/akarnak lőni. (Lévén hogy az izraelieknek semmi keresnivalójuk nincs már Libanon légterében sem, nem hogy a szír légtérben. Semmi joguk nincs a velük háborúban nem álló szírekre sem lövöldözni, nem hogy az ott lévő oroszokra. Az oroszok pedig nem közvetlenül támadják az izraeli gépeket.) Ha jól emlékszem, sakkor a közelmúltban volt olyan hír, hogy az oroszok az egyik Sz-300/400 rendszerüket, vagy annak egyes elemeit Damaszkusz közelébe vitték.

Az SZ-200 félaktív vezérlésű. Arrafelé a terep a repülőknek kedvez. Viszonylag könnyű radarhorizont alá, radarárnyékba süllyedve elkerülni a találatot. Ráadásul zavarni is lehet. Továbbá az SZ-200 rakétája nem a manőverezés világbajnoka. Emiatt a légvédelemnek főleg akkor van esélye, ha a pilóták túlzottan bíznak a gépük lopakodó tulajdonságában, vagy a zavaró rendszerükben. Ha ugyanis elég magasan vannak a célok, nincs idejük radarárnyékba menekülni, vagy ezt nem teszik meg túlzott magabiztosságból és van egy megbízható külső információforrás a nyomkövetésre, akkor hiába zavarja meg az önvédelmi zavaró az 5N62 radar célkövetését, ettől még a külső forrásból kapott helyes céladatok miatt az alávilágító sugár a célon marad. A külső forrás lehet akár egy kellően pontos hosszú hullámú radar (a pontosság csak olyan mértékben követelmény, hogy a célt az alávilágító sugár nyílásszögén belül lehessen tartani), ami lopakodók ellen jobb teljesítményt nyújt, mint a rövid hullámú radarok és a hullámhossz miatt a zavarhatósága is nehézkes. De lehet egy kellően zavar védett rövid hullámú radar is.

Az sem teljesen igaz, hogy biztosan szanaszét szedi a gépet a robbanófej, ha elműködik. Az SZ-200 robbanófeje 217 kg-os. 90 kg robbanóanyagot tartalmaz. Összesen kb. 37 ezer repeszt indít egy 120 fokos kúpszögben kb. 1000-1700 m/s sebességgel. Ebből 16 ezer db közelebbre hatásos, 7,9 mm-es, 2 grammos, míg 21 ezer db távolabbra hatásos, 9,5 mm-es, 3,5 grammos. Nagyon közelről természetesen széttépi vagy legalább szitává lyuggatja a célt, de például 35 méter távolságon már csak átlagosan 2 db nehezebb repesz jut egy négyzetméterre, míg 50 méter távolságon már csak 1 db. Ezek rombolási képessége egy pisztolylövedékhez hasonló. Elképzelhető olyan rakéta-cél térbeli helyzet és sebesség, hogy a közelségi gyújtó működik, de csak sérül a gép és nem zuhan le. Ez főleg akkor fordulhat elő, ha a cél keresztirányban mozogva ér be a közelségi gyújtó működési zónájába.
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 305
10 213
113
Teljesen fölösleges találgatni amíg nincs semmi bizonyíték, mindkét fél hazudozó.

Meghalt Issam Zahreddine, aknára hajtottak a Saqr szigeten Deir ez Zurnál.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Teljesen fölösleges találgatni amíg nincs semmi bizonyíték, mindkét fél hazudozó.

Meghalt Issam Zahreddine, aknára hajtottak a Saqr szigeten Deir ez Zurnál.

Nem akarom elhinni. Még várjunk. Bár egyre több arab forrás írja...
Komolyan az összes kedvencemnek így kell végezni? Mozgovoj, Motorola, Givi, most Zahredine...
 

rauha

Active Member
2016. május 3.
149
248
43
Utóbbi napokban a kurd harcosokat látni zokogni, hogy elárulták őket, most meg Zahreddine-t koporsóban látni.:(
R.I.P a hősöknek.