A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
a tisztk képzése itt : biztos nagyon szépen fognak lovagolni tanulni a Ludovikán.

A dandár legózhatóság: magyarázat arra hogy ez sincs. sz sincs.

alibizés.

Egyébként akkor raksz össze egy dandárt, ha van miből.

de nincs.


A nemzeti megnevezések sokban megegyeznek, ugyanakkor országonként jelentősen el is térhetnek egymástól. Így az ezred (regiment) elnevezés egyes országokban szükségszerűen jelenthet akár egy összfegyvernemi dandárt, jelenthet 3-4 zászlóaljból és más erőkből álló egységet, vagy mint ahogy az az Egyesült Királyságban van, egy erős zászlóaljszintű egységet. Számos ország haderejében az ezredszintű egységeket már megszüntették és a hadrendben a zászlóalj után az összfegyvernemi dandár (brigade) következik.

A dandárok, vagy a még magasabb szintű hadosztályok élőerő állománya (manpower strength) fegyverzete és felszerelése, illetve szervezete is változó lehet országonként. Az önálló alakulatok ereje mindig nagyobb.


Általában és esetleges számvetési célokból elfogadható, hogy az egyes alakulatok élőerő állománya a következőképpen alakul:
- század 100 - 200 fő;
- zászlóalj 300 - 800 fő;
- ezred/dandár 3000 - 5000 fő;
- hadosztály 12000 - 20000 fő;
- hadtest (szárazföldi) 50000 - 80000 fő.

(kiemelés tőlem)

Ezek nagyon durva szamok, egy hadosztaly meg a SZU-ban sem volt 20.000 fo.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Dandár szervezetre már a Néphadsereg áttért 1988-ban. A hadosztály szerintem is felejtős, hatékonyabb a dandár szervezetű összfegyvernemi magasabb egység. Egy másik oldalon írta valaki, hogy egy amerikai látogató csoportot elvittek Rezibe, a Honvédség hegyi kiképző bázisára. Ott épp az egyik dandár lövész katonáit képezték, arra amire ott kellett. Az amerikaiak nem akarták elhinni, hogy akik, amit, ott csinálnak, az alapján a katonák csak sorkatonák. Mert ez még abban az időben volt. Túl veszélyesnek ítélték a kiképzést, emberéletre nézve. Állították, ezt, ilyesmit, náluk csak profik csinálnak. Hát így valahogy. Írtam egykoron én is itt, hogy szerintem a VSZ időkben nálunk lévő szovjet katonák nem voltak profibbak, mint a mi gépesített lövész dandáraink katonái. Gyakorlatokon látottak alapján ez a véleményem. dudinak hiszem, hogy az amerikai katona sem képzettebb, mint egy magyar. Legfeljebb jobb a felszerelése és több pénzt költhet el.
Igen, de Sharid szerintem nem is azert javasolta az amcsit mert az kepzettebb lenne, hanem (mivel toborzasrol irt) azert, mert ha azt mondjak a 18-evesnek, hogy "mehetsz nemetbe mortal kombatot tanulni az amcsiktol", az sokkal jobban hangzik, mint ha azt mondanak hogy mehetsz Taszarra valamit tanulni nemtomkitol.
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Mire vannak a felderítők?


,
Igen, de Sharid szerintem nem is azert javasolta az amcsit mert az kepzettebb lenne, hanem (mivel toborzasrol irt) azert, mert ha azt mondjak a 18-evesnek, hogy "mehetsz nemetbe mortal kombatot tanulni az amcsiktol", az sokkal jobban hangzik, mint ha azt mondanak hogy mehetsz Taszarra valamit tanulni nemtomkitol.

Nem.
Azért mondtam, mert a magyar rendszer
-alibizés
- anti-*reális
- pénkidobás
- köszönő viszonyban sincs a korszakkal.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Ez sajna csak a látszat, felszín. Az egész probléma a magyar kisebbség miatt van, hogy még mindig nem bírták őket teljesen eltüntetni, asszimilálni.
Mivel most nyugvóponton vanak a dolgok, ezért kezdtünk haverkodni, de ez a megbékélés dolog szerintem náluk nem fedi a valóságot.
Vannak apróságok amiken érdemes elrágódni.. Például amikor az illegális határátlépők konkrétan megostromolták Röszkét, a szerbek simán nézték, oda se vakkantottak, pedig elvileg ugye erősebb a seregük mint a miénk. Mert ha igen, kettő perc alatt leszedálják ezt a tömeget, sőt, oda se engedik.
A Balkán nem véletlenül puskaporos hordó. Ott vannak a boszniai szerbek akinek nem titkolt célja hogy elszakadjanak, és hozzá a vehemens muszlim bosnyákok akiket támogatnak Közel-Keletről. És ez nekünk nagyon nem jó. Az összes elűzött szerbet eddig is a Vajdaságban telepítették le, odatéve az etnikai arányok megváltoztatásának. Szóval hamar változhatnak a dolgok illetve a megítélésünk.
Az őszes elüldözött szerb nagy része mára kikopott. A biologiai óra kopik ott is.A fiatalok mint itt is inkább húznak kifelé nyugatra,és leszarnak mindet. A köcsögösködő szerb rendőrökből is egyre kevesebb. Egyébként érdekes módon a baj már nem is a szerbekkel van.Hanem az isten baro...... vajdasági magyar vezetőkkel. Ha akarták volna már rég "teljes körű" autonómia lenne ott. A szerbek időközben rájöttek hogy nem mindig a hátbavágd kés taktika a legjobb.
Egyébként honnét vagyok ilyen informált. Vajdasági magyar kamionsofőr. Jókat szoktunk politizálni:D
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Biztosra veszem, hogy ez a 10 milliárd maximum tűzvezető rendszer modernizációra, radar fejlesztésre, rakéta üzemidő hosszabbításra, és könnyű tüzérségi eszközökre elég csak... Tehát aknavetőkre... vagy D-20 reaktiválásra.. Egy rendes tüzérségi fejlesztés ennek a 10 szerese.
10 milliárdból 6 db B 52 es 155 mm önjáró telik ki teljes felszereléssel. Tűzvezető rendszerrel,radarral stb.
 
  • Tetszik
Reactions: Pal

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Amennyire tudom, fel se vetődött a vezetésben ez az opció.
Azért nem mert amikor meglátták az amcsi/nyugati beszerzési számokat hanyat vágták magukat :D Tudom egy kicsit off.
Egyébként ha ennyire nem akarnák a keleti/szomszéd technikákat akkor miért ép a muszkákkal újítjuk fel a heliket
A csehek vagy a lengyelek miért nem vergődtek annyira a felújítási tender miatt.Mert meg tehették volna. Ők nem olyan szerények mint mi. (valami mézes madzaggal be lettek fogva.)
és még sorolhatnánk
 
  • Tetszik
Reactions: sirdavegd

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 039
715
113
Bocs az értetlenkedésért.
3 oldalt visszalapoztam, de nem tiszta ez a tüzérség dolog.
Van 10 milliárd tüzérségfejlesztésre?
Ki mondta? Lesz is belőle valami?
Köszönöm!
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 590
5 198
113
Bocs az értetlenkedésért.
3 oldalt visszalapoztam, de nem tiszta ez a tüzérség dolog.
Van 10 milliárd tüzérségfejlesztésre?
Ki mondta? Lesz is belőle valami?
Köszönöm!

Volt valami cikkben említve, hogy lesz 10 milliárd "csapatok tűztámogatására" és 10 milliárd légvédelemre, de valahogy úgy volt a szöveg, hogy felismerés, és azonosítás fejlesztése, szóval én inkább radarra tippelek, mint fegyverre.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
753
2 244
93
Nem hinném hogy kellett, ez egy önjáró akció volt a magyaroktól független, ott lázították a bevándorlókat "civilek", akik nem éppen a magyarok "alkalmazottai" voltak ..
A jugó háború idején volt olyan időszak hogy napi szinten süvítettek át a lövedékek hozzánk. Azt mi minek értelmeztük volna ?
Emlékszem a határőrök még a horvát határ előtt jóval megállítottak és visszafordítottak, hogy most sztorno, tilos.

Gondolom a szerb nyelvű "HTKA" fórumon meg éppen most meséli egy szerb fiatalember,hogy a magya katonák meg orvul átlépték a határukat,és ezzel semmibe vették az ország szuverenitását azokban az időkben...
Van egy nagyon jó könyv,amiben leirják,hogy abban az időben a szerb katonai felderítés rendszeresen ülésezett Magyarországon a mi katonai felderítésünkkel,mert annyira "utáltak" minket,hogy amikor az USA akart tőlük valamit,akkor nekünk szóltak,mert mi szót értettünk velük.Mert velünk hajlandóak voltak tárgyalni.És mindezt annak ellenére,hogy a horvátokat támogattuk.
bocs az offért.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 983
113
Nem csatába indulnak. A tártatyót meg az AMMSZ-hez rendszeresítették. Fegyverzeti anyag vagy mi a tosz, most tán cseréljék le valamire ami belekerül 100000/db erre ki tudja hány évre amíg az AMMSZ marad? Ami nagyobb baj szerintem és remélem neked is ez szúrt szemet hogy az amit hordanak az nem rendes téli viselet. Ilyenkor már rég téli öltözetet kell hordani parancsban leküldve (minden nap ha jól rémlik) és ha ez a téli ruha pfff... Azért egy rendes usanka elférne a fejükön és nem fagyna le a fülük amíg végighallgatják a szentmisét. Tudom hogy már új divatú ruha lett azóta, de a hivatalos téli kiadását még nem láttam annak sem. Hihetetlen hogy nem csuknak le embereket azért amit művelünk itthon téli öltözet megtervezése terén. Hihetetlen hogy nem tanulunk abból ami az első vh-ban történt katonáinkkal a téli időben a hegyekben, hihetetlen hogy nem tanulunk abból ami történt a teljes seregünkkel a második világháborúban az orosz télben (jé most is oda készülünk épp), és hihetetlen hogy amikor évtizedek alatt beleverték a tábornok urak fejébe a negyven év alatt Moszkvában hogy télen fel kell öltözni és nagyjából meleg ruhát is kapott a Néphadsereg (a korábbiakhoz képest meleget mert tudom hogy a surranó se ért xart se télen meg a molinó se ha nagyon hideg volt) akkor újra visszatérünk oda ahol 100 évvel ezelőtt voltunk. Na és vegyen magának a katona ha fázik meg postáztasson már a frontra mint a németeknél 41-ben meleg ruhát. Igaz az ukránok is belefutottak ebbe 2014 telén meg még talán most is hogy nincs rendes téli ruha amiben mozogni lehet de nem fagysz meg a lövészárokban 24 óra alatt.

Most nézd meg ezeket a képeket hát nem megy szét az ember feje? És akkor csóri lánygyerek mit fog szerinted harcászkodni majd ebben a hacukában a Kárpátokban vagy valami folyó partján kinn az alföldi prérin?

kep.php
kep.php

don-kanyar12.jpg