[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

gonny

Well-Known Member
2016. december 24.
461
366
63
Egy amerikai kutatóintézet elemzői arra a következtetésre jutottak, hogy olyan válság robbanhat ki Kínában, ami csak a tíz évvel ezelőtti pénzügyi összeomláshoz hasonlítható. A katasztrófa mindent megváltoztathat, amit jelenleg Kínáról gondolunk.
Rég nem látott katasztrófát jósolnak - 2008 ehhez képest semmi volt
Azt azért szemérmesen elhallgatták, hogy MIKORRA várható ez a tragédia. Mert "egyszer majd" biztosan lesz válság Kínában, hiszen ez a dolgok rendje.
 

Ursa Maior

Well-Known Member
2017. február 2.
682
1 037
93
Az hogy mar a liberalosnak mondott demokraciakban is eddig csak feudalis viszonyok kozott latott vagyoni egyenlotlenseg alakult ki az sokkal nagyobb veszely mint Kina belso helyzete.

A "populizmisnak" hazudott uj irany is ennek kifejezodese. Mindenki jobba jarna ha a globalis elit kollektiv ongyilkossagot kovetne el, de a hozzam hasonlo kozeposztalybeli gondolkodok annak js orulnenek, ha scak hatrebb lepnenek egyet.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Az Economist, a globális brit hetilap ma megjelent számának címoldala „A következő háború” felirattal jelent meg. Alcíme „Egy nagyhatalmi konfliktus növekvő veszélye”, amely egyben a vezércikkének címe is. Ebben azt írja, hogy míg az elmúlt negyedszázadban a számos helyi háború mellett szinte elképzelhetetlen volt a nagyhatalmak közötti összecsapás, mára más a helyzet. A Pentagon új nemzetvédelmi stratégiája Kínát és Oroszországot emelte a dzsihadizmus fölé, mint az Amerikát fenyegető fő veszély. E héten a brit haderők parancsnoka figyelmeztetett egy orosz támadás veszélyére. Amerika és Észak-Korea vészesen közel került egy olyan konfliktushoz, amely Kínát is bevonhatja egy nukleáris katasztrófába torkoló háborúba.
Az atomtudósok csoportját összefogó atomtudósok bulletinje az úgynevezett „Világvége óráját” harminc másodperccel éjfél felé állította, azaz csak két percre állunk a világra nézve végzetes nukleáris háború előtt, jelenti a Russia Today orosz tévéhálózat angol nyelvű szolgálata, amelynek számos amerikai atomtudós is nyilatkozott e veszély okairól.
Tényleg jön a Földünket elpusztító háború?


Eredeti cikkek:

A következő háború - Egy nagyhatalmi konfliktus növekvő veszély
Az elmúlt negyedszázadban a számos helyi háború mellett szinte elképzelhetetlen volt a nagyhatalmak közötti összecsapás, mára a helyzet megváltozott. A Pentagon új Nemzetvédelmi Stratégiája immáron Kínát és Oroszországot emelte az Amerikát fenyegető fő veszélyforrássá, a dzsihadizmus előtt. A héten a brit haderők parancsnoka figyelmeztetett egy orosz támadás veszélyére. Az USA és Észak-Korea vészesen közel került egy olyan konfliktushoz, amely Kínát is bevonhatja egy nukleáris katasztrófába torkoló háborúba.

Kissinger figyelmezteti a szenátorokat a "világrend rendszerszerű kudarca"
Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter és az USA stratégája tegnap az amerikai szenátus fegyveres erők bizottsága előtt arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok potenciális, katasztrofális konfrontációknak néz elébe, ahogyan a globális rend erodál. Hozzátette, "a veszély példa nélküli, mert a globális destabilizáció rendszerszintű"- idézi szavait az amerikai Stars and Stripes, az amerikai haderő hivatalos napilapja.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
https://www.portfolio.hu/gazdasag/f...be-dongoli-oket-az-orosz-hadsereg.274285.html

"Más vezetők szerint a brit hadsereg már most is túl korszerűtlen ahhoz, hogy felvegye a harcot akár az oroszokkal, akár a kínaiakkal"

Kínával már japán sem húzhatna újat márpedig sokkal combosabb a haditengerészet nekik.


Ez szokásos drámai hangvétel, hogy igen is kell nekik a pénz!

Gondoljatok már bele, Anglia mint sziget ország milyen esetekben kerülhet fent emlegetett országokkal háborúba. Ilyen esetekben Szigetországot is megcsapja a háború szele az nukleáris szél lesz. Expedíciós csapatokra meg mi szükségük van?
Angol gazdaság a BREXIT-et eleve elkövetkező években megfogja sínyleni GDP vissza fog esni miközben alapkamatot is kénytelenek emelni. Ilyen környezetben a katonai kiadások mérséklése logikus lépés!
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 365
113

Azért azt hozzátenném, hogy a Oo. és Kína az USA ellenességet leszámítva nem barátok, így nem értem mi alapján kombinálják a kettő költségvetését egybe - pont, hogy kivonni kéne. Végül is volt egypár háborúval felérő "határincidens", és Kína pl. erősen ácsingózik Szibériára.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 663
27 830
113
Azért azt hozzátenném, hogy a Oo. és Kína az USA ellenességet leszámítva nem barátok, így nem értem mi alapján kombinálják a kettő költségvetését egybe - pont, hogy kivonni kéne. Végül is volt egypár háborúval felérő "határincidens", és Kína pl. erősen ácsingózik Szibériára.
Szerencsém volt tavaly novemberben beszélni az előző pekingi magyar nagykövettel az egyik előadása utáni cigiszünetében. Na ő mondta azt, hogy a hivatalos álláspont szerint Kínának nincsenek szövetségesei, viszont Oroszországgal olyan szintű a kapcsolatuk, ami kvázi szövetségi viszonyként felfogható. Természetesen ennek hátterében ott van az általad emlegetett USA-val szembeni retorika, és ezáltal egymás seggének védése, de elmondása szerint a kínai-orosz kapcsolatok ezen túlmutatnak. Például külpolitikai kérdésekben rendszeresen egyeztet Peking és Moszkva és létezik egyfajta kölcsönös rendszer, hogy hogyan közlik álláspontjukat Washingtonnal. (Kínát érintő kérdésekben először Pekingből jön a telefon majd nem sokkal rá érkezik a moszkvai is és szépen elmondja, hogy az adott kérdésben egyetértenek a kínaiakkal. Oroszokat érintő kérdésekben ugyanez pepitában.) Gazdasági vonalon pedig ugyanúgy növekvő pályán vannak a kínai-orosz kapcsolatok. A kereskedelmi volumen 2017-ben 20,8%-os növekedéssel 84 milliárd dollárra nőtt és viszonylag kiegyensúlyozott (orosz export 41,2 milliárd, míg a kínai 42,9 https://www.kommersant.ru/doc/3516657), és az Egy Övezet Egy Út kezdeményezés fontos szereplője Oroszország. Szóval belátható időn belül nem várható a kínai-orosz viszony romlása. (persze ha addig nem történik hirtelen valami nagy gixer)
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Újra feltépődnek a sebek a német-orosz különalkuval építendő gázvezetékkel kapcsolatban. Befolyásos amerikai stratégák az utóbbi években azért lobbiztak, hogy Washington élessze újjá a TSI projektet, amely egyszerre tartja sakkban Berlint és Moszkvát. Az amerikai és a lengyel külügyminiszter Varsóban arról is megegyezett, hogy növelik az amerikai katonai jelenlétet lengyel területen.
Varsó és Washington az együttműködésükkel gyakorlatilag újjáélesztik Józef Piłsudski marsall Intermarium (TSI) nevű egykori– az első világháború utáni– kezdeményezését. Piłsudski a Németország és Szovjet-Oroszország közötti sávot szerette volna lengyel vezetéssel függetleníteni. A TSI létrehozásának egyik fő célja a német hegemónia megakadályozása volt Európában, amely egyben megakadályozza Eurázsia összefogását is a kontinentális Nyugat-Európával.
Befolyásos amerikai stratégák, úgymint George Friedman és Robert D. Kaplan az utóbbi években azért lobbiztak, hogy Washington élessze újjá a TSI projektet, amely egyszerre tartja sakkban Berlint és Moszkvát. Ebben az új projektben Varsónak és Bukarestnek is kiemelt szerep jut - nem véletlenül történtek meg az elmúlt időszakban az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban. Az amerikai és a lengyel külügyminiszter Varsóban arról is megegyezett, hogy erősítik katonai együttműködésüket és növelik az amerikai katonai jelenlétet lengyel területen – amely jelenleg 5000 katonát jelent.
A németek torkának ugrottak az amerikaiak – mi legyen az orosz gázzal?
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Sötét képet festett a napokban Európa jövőjéről Nick Carter, a brit szárazföldi erők vezérkari főnöke. A tábornok egész előadást szentelt az orosz fenyegetésnek, figyelmeztetve a brit közvéleményt, hogy a háború közelebb van, mint bárki gondolná. Carter a hidegháború legelkötelezettebb „héjáira” emlékeztetve ecsetelte, hogy az új helyzet egyik jellegzetessége a kiszámíthatatlanság, Moszkva fő célja a NATO bomlasztása, és kiemelt szerepet játszik az energiafegyver mellett a kenőpénz, a korrupció, a kibertámadások, az álhíreket terjesztő propaganda, valamint a katonai erővel való riogatás. Cartert jellemző módon az orosz és a nyugati katonai költségvetés és technológiai szint közötti különbségek sem zavarják. A nagyjából 600 milliárd dolláros amerikai katonai költségvetés mintegy tízszerese, a NATO európai országainak védelmi büdzséje pedig összességében négyszerese az orosznak.

A vezérkari főnök szavaival egybecseng a közelmúltban bemutatott amerikai védelmi stratégia végkövetkeztetése is, amely az Egyesült Államokra leselkedő veszélyek között kiemelt helyen említi Kína mellett Oroszországot. Mint az Amerika világban betöltött pozíciójának gyengülését elismerő, ám továbbra is konfrontatív felütésű dokumentum nyilvános részét bemutató James Mattis védelmi miniszter rámutatott, e két állam vétójogot kér a globális döntésekben, és egyre dominánsabb szerepet játszanak a Csendes-óceán térségében, valamint a Közel-Keleten és Európában. A Pentagon eközben látványosan erősíti közép- és kelet-európai jelenlétét, és egy frissen kiszivárgott hír szerint – úgymond katonai konfliktus kitörésének esetére – Lengyelország, Finnország, Belarusz, Ukrajna és Moldova infrastruktúráját tanulmányozza. Hab a tortán, hogy a Baltikumban már a lakosságot készítik fel a háborúra. Lettország példátlan mértékben, 44 százalékkal, Litvánia 35 százalékkal növelte katonai kiadásait, Észtország pedig 70 millió eurós program keretében 90 kilométer hosszan két és fél méteres kerítést, nyolc méter széles sávot épít az orosz határon, és 500 ezer euróért kilenc drónt vásárol. Közben a sajtóban egymást érik az olyan rémisztgetések, hogy az orosz hadsereg két nap alatt lerohanná a Baltikumot, ugyanennyi idő alatt Kijevben lenne, és nem kellene neki több a moldáv határ eléréséhez sem.

Mindennek alátámasztására öles betűkkel adnak hírt arról, ha Putyin a katonai vezetés előtt arról beszél, hogy az orosz gazdaságnak képesnek kell lennie azonnal háborús üzemmódba váltani, és a 2018 és 2027 közötti időszakra szóló állami program keretében 20 ezer milliárd rubelt költ fegyverrendelésekre. Csak azt felejtik el hozzátenni, hogy ez a nagyjából 355 milliárd dollár alig több, mint az éves – egyébként Kína, Oroszország, Franciaország, Japán, India és Szaúd-Arábia együttes költését kitevő – amerikai büdzsé fele.

Ezeket a híreket hallva Jevgenyij Jevtusenko verse szólal meg bennem a legendás Mark Bernesz előadásában. De nekünk nem kell a nyírfát, a fenyőt, a csenddel áldott, tág mezőt kérdeznünk, és még a katonát sem, ki ott pihen a nyírfa alján névtelen, hogy választ kapjunk a kérdésre: akar-e Moszkva háborút. A fenti számokat és arányokat nézve nem akarhat. A Krím üzenete sem ez. Bármennyire csóválják sokan a fejüket, inkább a háború elkerülése érdekében figyelmeztette Moszkva a Nyugatot arra a bizonyos „vörös vonalra”. Igen: durván. Az egykori hidegháborús ellenfél, az Egyesült Államok gyakorlatára emlékeztető módon. A finom Európa érthetően megdöbbent, és csak Oroszországra koncentrál, miközben nem akarja észrevenni, hogy a háború rémével egyre inkább az úgynevezett Nyugat ijesztget. Nick Carter például azért, hogy ne csökkentsék a jövő évi brit katonai költségvetést. A fegyverkezés egyébként is jó üzlet, de ehhez háborús veszély és ellenség is kell. Putyin Oroszországa most éppen megfelelő erre. Az amerikai stratégák a fegyverkezési spirál elindításával egyúttal gyengítik is az éppen magára találó Moszkvát, amelynek megint nem marad tíz nyugodt éve a modernizációra.

Ám azt Washingtonban is tudják, hogy Oroszország önmagához képest látványos erősödése, ennek köszönhetően megnövekedett önbizalma és öntudatos retorikája ellenére sem veszélyes. Az igazi veszélyt az amerikai hegemóniára az jelenti, ha az eurázsiai geopolitikai térség nem megosztott, így az európai technológia és az orosz nyersanyagforrások egymásra találnak. Az Atlanti-óceán túloldaláról nézve amúgy is túl izmos Németország vezette Európa és az ébredő Oroszország együttműködését és erősödését akadályozzák a szankciók, valamint a Kremlt agresszorként bemutató, alapvetően az atlantista erők által fűtött hidegháborús retorika is. Eltakarva, hogy a háborús hangulat gerjesztésének első számú stratégiai célpontja ma már nem is igazán Moszkva. Hanem jóval inkább Berlin.

Akar-e Moszkva háborút?
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Észak-Korea várhatóan hónapokon belül képessé válik arra, hogy nukleáris fegyverrel elérje Amerikát - mondta az MTI szerint a BBC televíziónak nyilatkozva az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója.
Mike Pompeo a hétfő éjjel sugárzott interjúban kijelentette: a CIA a világ legjobb hírszerző szolgálata, nagyon sok mindennel foglalkozik, és nem sorol egyetlen feladatot sem más tennivalók elé, de tudatában van annak, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető folyamatos kockázatot jelent nemcsak az Egyesült Államokra, hanem az egész világra. Pompeo szerint az Egyesült Államok és a hírszerzési tevékenységben vele együttműködő külföldi partnerek mára meglehetősen tiszta képet alkottak arról, hogy Kim Dzsongun "mire képes". Ennek alapján "most már arról beszélhetünk, hogy (Észak-Korea) alig néhány hónapon belül képessé válhat arra, hogy atomfegyverével elérje az Egyesült Államokat" - mondta a CIA vezetője.
Oroszországról szólva Pompeo azt mondta: az orosz "információs kampányoknak hosszú történelmük van, ez nem újdonság", az ehhez használt technológiai eszközök azonban ma már olcsók és bőséggel állnak rendelkezésre, és az egész világra kiterjedő információterjesztés mára sokkal egyszerűbbé vált, mint a II. világháború utáni évtizedekben.
"Ettől a fenyegetéstől nem fogunk megszabadulni, az oroszok ezt régóta művelik, és teljes mértékben számítok arra, hogy a továbbiakban is rajta lesznek ezen" - fogalmazott a CIA igazgatója.

CIA igazgató: Észak-Korea hónapokon belül képes lehet atomtöltettel elérni Amerikát
 
  • Tetszik
Reactions: Lord Gazember

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Amerika újabb "műve", ismét egy "győztes" háború.
Taliban threaten 70% of Afghanistan
Afganisztán területének hetven százalékán aktívak a tálib lázadók: négy százalékot az ellenőrzésük alatt tartanak, hatvanhat százalékán pedig nyíltan jelen vannak.
A BBC tanulmánya szerint az afgán kormány a 122 körzetet tart ellenőrzése alatt a mintegy 400-ból, vagyis az ország mintegy harminc százalékát.
 
Status
Not open for further replies.