Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 221
4 573
113
Ha igaz lenne, hogy csak a beszedett összeget osztják szét, akkor havonta más összeget kapna mindenki, mert a bevétel sem ugyanannyi, vagy valakinek nem jutna, hogy a többiek megkapják a pénzüket.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
De nem a rendelkezésre álló összeget osztják szét, különben nem lenne hiány :
Allj! Kis plusz vagy minusz lehet a mai nyugdijkezelesnel is, ami a rendszer tehetetlensegebol adodik. A feloszto-kirovo rendszer folyamatos fiomhangolast igenyel. Arra most mit mondjak neked, hogy ezt elhanyagolta egy bizonyos kör? Annyiszor lattuk mar ezt a modszert, tudod: csodbe visz, privatizal, majd egy nokias dobozt kap ajandekba... :rolleyes:
"a munkáltatók által fizetett 24%-nyi nyugdíjbiztosítási járulék továbbra is a Nyugdíjbiztosítási Alapba folyik be." forrás ugyanott.
Mi meg a maradék, munkavállaló által befizetett pénzről beszélünk, mint egyéni szálmán vezethető - és ezáltal akár örökölhetővé is tehető pénzről, amit korai halálod esetén elfelejthetsz. Jelen estben ez 10%https://www.nav.gov.hu/nav/ado/jarulek/Fizetendo_jarulekok.html
Elveszel a reszletekben. Az orokolhetosegnek ne dolj be! Szeretik kiemelni ezt az oldalat, de ez csak igen korlatozott estekben es ritkan jelentene segitseget. Megjegyzem ma is orokolheto a nyugdij egy resze, mint ozvegyi nyugdij (!).


Pont errol a temarol kerdezett egy hete a kormanyinfon a rtl kblubos ujsagiro (Khmm...!). Jelenleg a ki es befizetesek egyensulyban vannak. Mindenki nyugodjon le! :)
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Nyilván ott a kockázat mindenben, a legjobb ha minél több helyen fekteted be a pénzed ( sajnos nem mindenkinek van lehetősége), én amúgy könyörögtem a családnak a válság közepén hogy vegyük a földet (akkor még nem voltam önálló) nevetséges összegekért adták el a földeket, 50 ezres telek most lett felparcellázva 5 építési teleknek, 10 év alatt nem akarod megtudni mekkora hozam. A válságon lehet a legjobban meggazdagodni ha tudod mit kell csinálni és van érzéked hozzá. Enni nem kért, de ezekre a földekre pl még ha fát ültet az ember is jó mert telepítési engedély sem mindig kell, az meg csak növeszti a pénzt magán, szóval kitermeli az árát +a költségeit és még marad is aztán meg ha ott hivatalosan erdő sincs gond sincs de ha van is... ( kicsit ezek a szabályok szigorodtak de jó értelemben)
Azért mondom ezt mert most mi nyugdíj kiváltó befektetésekről beszéltünk magyarán évtizedes távlatban

A föld az még most sem rossz vétel, állítólag átlagban -nyilván nagyon helyfüggő- még a szomszédos országok alatt vannak az árak, a nyugatihoz képest meg pláne. Igaz, a nagy lehetőség már lezajlott. Le kell ülni és ki kell számolni, hogy megéri e az egyénnek. Jelenlegi árakkal, kb 20 évi megtérülést számoltunk ilyen földszéli gyorsszámolással, persze ez nagyon sok mindentől függ.

Azért ezzel az erdőtelepítéssel is csak ésszel, mert nő-növöget, Te nem vághatod ki csak engedéllyel, aztán egyszer csak mész és hopp, volt erdő, nincs erdő, aztán meg járj utána, bizonyítsd be, hogy hova lett. De van ez így mással is. Azért a föld jó befektetés ha tud az ember venni. Azt ki is kell termelni. Azután azzal a kitermelés után még kezdeni is kell valamit, az sincs ingyen. És ki tudja, hogy ezmennyi lesz 20-30 év múlva. Mert nem biztos, hogy egy ma 35-40 éves még akkor neki akar kezdeni maga irtani.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 860
15 250
113
Nem, azon a ponton röhögök, hogy képes vagy olyan orbitális marhaságot leírni, hogy 7-8%-os hozamot ad neked bármilyen bank.
BANK...?

Tálald ki kik (is) kezelik a befektetési alapokat. Ha jól emlékszem Concorde B(?) siman hoz 8% körül.

Baszod, kockázatos befektetési alapok sem hoznak sokszor ennyit és inkább buksz csak rajta. Fogalmazzunk úgy, hogy ilyen stabil hozamot nagyon kevesek voltak csak elérni értelmezhető időszakot fogva. Erre te meg előállsz azzal, hogy csípőből "bankok" (már a kifejezés önmagában röhejes) fog neked adni.

Tálald ki a MANYUP miből hozta hozamot. Yup, ugyanazok a befektetési alapok, plusz államkötvények mínusz sáp, mínusz ‘működtetési költségek’, mínusz sok esetben tulajdonos/finanszírozó bankok profitja és érdekei.. magyarázd el, miért jó ha az egészre ráépül egy közvetítő.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 387
8 591
113
Mit nyúlt le és ki?

A Manyp rendszert anno Horn kormány verte át 2/3-al, egyébként egy mindenképpen szükséges, az egyik lehetséges reform változat volt a Ratkó korszak kifutása miatt recsegős ropogós állami nyugdíjrendszerre, csak épp nem hallgattak senki másra (ez eddig ismerős).

Mellesleg - semmiféle önkéntesség nincsen benne, a many up ‘választása’ egy időben ugyanúgy kötelező volt, mint az állami nyugdíj befizetése, csak az a teljes 8-9,5% kötelező nyugdíjjárulék befizetés aránya oszlott meg máshogy az tisztán állami és a vegyes állami-magánnyugdíj befizetők számlai között (manyup esetén 7-8% ment a magánbefektetők által kezelt kasszádba, csak 1% körüli az államiba).

Innentől kezdve valóban értelmezhetetlen, hogyan akarsz te rendelkezni a manyup pénzeddel.
Errre ugyanis eleve nem volt soha semmilyen jogod, lényegében arról szólt a rendszer hogy ugyanazt a kötelező 8-9,5%-os befizetésed hol landol és milyen arányban teszi ko majd nyugdíj jogosultságodat járadékra az állami és a magánnyugdíjpénztár között.

Tehát a zsindexpropin túl tényleg kíváncsian várom annak részletezését, hogy hogyan került ‘lenyúlásra’ az a számlád, amely felett soha semmilyen rendelkezési jogod nem volt, és amelynek megszűnésével amúgy pontosan azokat a nyugdíj jogosultságot kaptad meg, ami akkor járt volna, ha eleve be sem lépsz (n.b. egy időben kötelező volt belépned)

A gond a manyp-vel alapvetően az volt, hogy az eredeti pénzügyi, közgazdásági feltételek, amivel eredetileg számoltak hogy az új rendszer működőképes legyen, egyszerűen nem akartak megvalósulni, a manyp része is sokkal drágábban és sokkal kisebb kisebb hozammal működött, mint ami minimálisan kellett volna ahhoz, hogy életképes legyen. Ezek tények, a manyup egyszerűen nem volt fenntartható, kb. arra volt jó hogy befizetett pénz igen jelentős százaléka ‘működési költség’ címem elfolyt a bankok és a különböző pénzügyi vezetők kövér éves bónuszainak kifizetésére, vagy a tőzsdei veszteségek pótlására. Cserébe az állami rendszertől rengeteg forrást vont el.

Persze ennek van egy olyan gonosz olvasata is, hogy a rendszer arra épült hogy legyen a magánnyugdíjpénztár és a leendő nyugdíjas problémája az, amikor majd összeomlik a pénzügyileg n amúgy nem fenntartható rendszer, az állam majd max. folyósít 28.200-at abból az 1%-ból, és mutogat az epp felszámolás alatt levő magánnyugdíjpénztáradra, hogy tessék őket kérdezni, hol a nyugdíj

Ezt már a 2000-es évek elején láttak, csak ugye akkor az illetékes elvtársak inkább lopással voltak elfoglalva kormányzás vagy épp a szar pályára lépett és hosszu távon biztosan kisikló nyugdíjreform korrekciója helyett.

De a válságát a Libajnai féle kapkodás idején határidővel biztosított kilépési lehetőség is mutatja... 2010 után egyszerűen az volt a két opció, hogy minden marad a régiben, és hosszútávon összeomlik mind a magán, mind az állami nyugdíjrendszer, vagy valamit nagyon kell csinálni vele, az alapoktól.

Itt a fityiszkormány annyit tett, hogy megszüntette a korábbi, egyébként tényszerűen működésképtelen rendszert a francba és mindenkit, akit az előző brancs egy szadeszmaszopos 2/3-os tolvonással kényszerbeléptetett a manyup rendszerbe, ők most egy narancsos 2/3-al kényszerkiléptették vissza az államiba, ‘bocs nem jött be horngyusziék reformja’ felkiáltással. De a befizetés ugyanaz, a nyugdíjjogosultság ugyanaz.

Mellesleg az is igen jól jött hogy az így hirtelen felszabadult pénzt elore elkölthették beletömték az igencsak híján lévő államkasszán tátongó lyukak ba. Kvazi a jövőből vették kölcsön a pénzt hogy az azonnali pénzügyi összeomlást és azt követő, sanszosan sokéves válságot és mélyrepülést elkerülhető legyen.

Félreértés ne essék, ezt a pénzt valahonnan elő kellett teremteni, az alternatíva amiből választhatsz az kb. a hiperinfláció vág masszív adóemelések, hosszú távú fejlődés nélkül.

Szerintem kezd el itt az olvasgatást aztan gyere vissza.

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Magánnyugdíjpénztár?wprov=sfti1

Igen, a manyupot azért vezették be, mert előre lehetett látni, hogy a felosztó-kirovó nem fog elégséges lenni. Én egyáltalán nem vagyok híve a manyupnak, ennek oka kissé hosszabb értekezés tárgya lehetne, de abban az időben mégis egy megoldás volt a leendő problémára. A kötelező jellege szükséges volt, mert épp az volt a lényege, hogy az emberekre nem lehetett rábízni, hogy magukról gondoskodjanak. Pont a kötelező jellege volt az egyik lényege.

Nem is volt gond a bevezetésekor vele. Nem vont el pénzt a költségvetéstől. Később keletkezett probléma azzal, hogy az állami rendszert a gazdaság erejéhez képest túlhizlalták. De ez nem a manyup miatt hiányzó pénz miatt volt, hanem a szociális demagógia és a hülye politikusok miatt. Csak ráfogták hogy azért nincs pénz az állami nyugdíjra, mert a manyupba ment. Hát nem amiatt.

A manyup pénzek kezelésében is lettek volna igazítani valók, de az csak korrigálni való volt, nem katasztrofális probléma.

2010-ben a gazdaságot normális állapotban vette át az új kormány. Ezt a fideszes politikusok és maga Orbán is elismerte. A manyup beszántásának nem is ez volt az oka. A rendszer alapvetően működött volna. A probléma az volt, hogy a kormány hozzáértés és felelős program nélkül vágott bele a kormányzásba. Arra számított, hogy majd max nagy lesz a költségvetési hiány. Csakhogy a gazdasági válság miatt az EU-n belül ezt már nem lehetett meglépni. Ezért hozzáértő és felelős gazdaságpolitikai lépések helyett csak azért is alapon inkább beszántották a manyupot, hogy azzal fedezzék az unortodox politikájukat. Ami lényegében óriási elkúrást és lopást jelentett és a pénzt felélték a pillanatnyi haszon reményében.

De valójában most nem is ez igazán a vita tárgya. Orbán anno kiállt az emberek elé és azt mondta, hogy aki nem lép ki a manyupból az nem kap államit (zsarolás) és az államiban lesz egyéni számla (hazugság). Ez utóbbi hazugság nyert bizonyosságot. Egy valódi jogállamban - mint például az USA-ban - lehetne perelni és simán nyerni is emiatt. Nálunk természetesen semmi következménye nem lesz ennek. Állami nyugdíj nem lesz, manyupot ellopták (mert nem lesz a megígért befizetés) és sokak fizetése alacsonyan van tartva, így eleve félre se tudnak rakni. Szóval jól kib*sztak a néppel.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
2010-ben a gazdaságot normális állapotban vette át az új kormány. Ezt a fideszes politikusok és maga Orbán is elismerte. A manyup beszántásának nem is ez volt az oka. A rendszer alapvetően működött volna. A probléma az volt, hogy a kormány hozzáértés és felelős program nélkül vágott bele a kormányzásba. Arra számított, hogy majd max nagy lesz a költségvetési hiány. Csakhogy a gazdasági válság miatt az EU-n belül ezt már nem lehetett meglépni. Ezért hozzáértő és felelős gazdaságpolitikai lépések helyett csak azért is alapon inkább beszántották a manyupot, hogy azzal fedezzék az unortodox politikájukat. Ami lényegében óriási elkúrást és lopást jelentett és a pénzt felélték a pillanatnyi haszon reményében.

Te melyik bolygón éltél 2010-ben? Mert én tisztán emlékszem, hogy az akkori cikkek meg megmondóemberek elég sokat beszéltek arról, hogy nem-e kerül Magyarország is a görögök sorsára. Nézz már utána a gazdasági adatoknak. A görögök után Magyarországot érintette a legjobban a válság, ráadásul nálunk már 2007-ben beütött, hisz míg más országokban 2007-ben rekord méretű növekedések voltak nálunk már akkor közel 0%-os volt.
Na ehhez képest mi kilábaltunk a válságból nagyon gyorsan és már jópár éve az EU leggyorsabban növekedő gazdaságai között vagyunk.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 387
8 591
113
Te melyik bolygón éltél 2010-ben? Mert én tisztán emlékszem, hogy az akkori cikkek meg megmondóemberek elég sokat beszéltek arról, hogy nem-e kerül Magyarország is a görögök sorsára. Nézz már utána a gazdasági adatoknak. A görögök után Magyarországot érintette a legjobban a válság, ráadásul nálunk már 2007-ben beütött, hisz míg más országokban 2007-ben rekord méretű növekedések voltak nálunk már akkor közel 0%-os volt.
Na ehhez képest mi kilábaltunk a válságból nagyon gyorsan és már jópár éve az EU leggyorsabban növekedő gazdaságai között vagyunk.

Amiről te írsz azt a Fidesz-propaganda mondta és utólag találták ki. Amikor átvették a kormányzást Orbán Viktor szerint is, a fideszes politikusok szerint is, a fideszes közgazdászok szerint is normális volt a gazdaság állapota, nem volt csődközeli helyzet. A görögökkel összehasonlítást asszem Kósa mondta, ő volt akkoriban az ügyeletes abban, hogy a hülyeségeket kimondja. Mint most Németh Szilárd. Azért találták ki utólag azt, hogy csődközeli állapotban vették át a hatalmat, mert el kellett hitetni a választókkal, hogy ők most megmentik az országot, mert egyrészt imádják önfényezni magukat, másrészt eleve komoly megszorításokra és törvénytelenségekre készültek, amit olyan környezetben lehet véghezvinni igazán, amiben azt hiszik az emberek ,hogy nagy a baj. A dolog bevált, például te is elhitted. De aki értett a gazdasághoz, beleértve a jobboldali és fideszes embereket is, azok tisztában voltak vele, hogy ez csak kommunikációs fogás, vagyis hazugság.

Mielőtt valaki félreértené vagy félremagyarázná: a gazdaság nem volt csodálatos állapotban. A 2002-2010-es elkúrás alapvetően túlköltekezést jelentett. Emiatt nem volt tartalék a költségvetésben, így amikor jött a válság nem volt mozgástér, ezért került bajba az ország. Bajnaiék határozott lépései és az IMF árnyéka simán kezelte a helyzetet. Nem leányálom, de csak döcögött a hajó a tengeren, nem pedig süllyedőben volt, mint ahogy később a propaganda hirdette.

2010 után sokkal rosszabb dolgok következtek, mint előtte, de ennek megértéséhez meg kell küzdeni a kormány által folyamatosan sulykolt propagandával.
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
826
4 199
93
2008-ban, tehát ez egy 2008-as elemzés, a válság idején az alábbiakban látták a problémát:

- Magas az állami újraelosztás – meghaladja a GDP felét – és jövedelem-centralizáció.
-Az adók és járulékok az eredeti jövedelemtulajdonosok – lakosság, vállalkozások – bruttó jövedelmének kb. 40 százalékát elvonják.
- Az állam működésének magas terhei rontják a gazdaság szereplőinek versenyképességét, csökkentik önfinanszírozó, illetve öngondoskodó képességét.
- Az ország külső finanszírozási igénye a megromlott makro-egyensúlyi pozíciók miatt magas, a finanszírozás drága és kockázatos.
-Magas az államadósság, a GDP kb. 70 százaléka. Az elmúlt években igen magas volt az államháztartási hiánya.
- Jelentős a folyó fizetési mérleg hiány. Súlyos és aránytalan mértékű a deviza eladósodottság a deviza-belföldi lakosság és vállalatok körében.
- A deviza finanszírozás és devizakereslet terén az ország kitettsége magas fokú, kockázata átlagot meghaladó.
- A magyar gazdaság teljesítménye és egyensúlyi pozíciói erős nemzetközi bizalmatlanságot és a finanszírozás terén irreálisan magas kockázati felárat indukálnak. - -Magyarországon nagyon alacsony a foglalkoztatottsági ráta: a 14-65 év közötti korosztály mintegy 57 százaléka.
- Hiányzik a versenyképes, képzett és konvertálható munkaerő. Óriási hiányosságok vannak a szakképzésben.
- Kettészakadt a vállalati struktúra: a nagyrészt versenyképes, ám konjunktúra érzékeny multinacionális cégekre és azok beszállítói hálózatára, illetve a sok esetben a napi túlélésért küzdő – jelentős részben kkv – vállalati szektorra.
- A magyar gazdaság termelő és szolgáltató szereplőinek versenyképessége költség, ár, műszaki-technológiai színvonal és a piaci részesedés szempontjából – néhány multinacionális cég kivételével – egyaránt alacsony. 3
- A magyar gazdaság kihasználatlan gazdasági, természeti és emberi erőforrásokkal – például agrár-termelési képesség, termálvíz hasznosítás stb. - rendelkezik.
- Gyenge a munka- és adómorál, elterjedt a korrupció, széles a szürke és fekete gazdaság. A társadalmi kohézió meggyengült, a társadalmi különbségek növekedtek, a felfelé irányuló mobilitás megnehezült.
- A nagy elosztási mechanizmusok, állami újraelosztási rendszerek (nyugdíjrendszer, egészségügy, szociálpolitika, önkormányzatok) egyre tornyosuló szerkezeti és finanszírozási problémákkal küszködnek.
- Az országnak nincs világos jövőképe, stratégiája, amelyek mentén kidolgozhatók és összehangolhatóak lehetnének a gazdasági, társadalmi (fejlesztési) politikák.


Makrogazdasági kilátások Gazdasági növekedés.:
A 2007. évi 1,1 százalékos GDP emelkedés után – amely az erősen megszorító gazdaságpolitika következménye volt – 2008 elején még növekvőnek látszott a dinamika. Ám 2008 második felére – az export feltételek romlása miatt – a növekedés bővülés megszakadt. Az év közepétől az ipari export is lejtmenetbe került. Az export ütemének mérséklődésével azonban nem tartott lépést az import csökkenése. A 2008. évi várható egy százalék körüli (a legutóbbi adatok szerint inkább egy százalék alatti) GDP-növekedés keresleti oldalról kizárólag a fogyasztás némi bővülésének köszönhető. A bruttó állóeszköz-felhalmozás legfeljebb stagnálás közeli állapotban van. A fogyasztás némi növekedését az magyarázza, hogy a reálkeresetek 2008-ban nem csökkentek, őszig dinamikus volt a háztartások hitelfelvétele, s a költségvetésből finanszírozott fogyasztáskorlátozás szigora is mérséklődött. 6 Kínálati oldalról nézve csupán a mezőgazdaság teljesítménytöbblete járult hozzá az ágazatok közül a 2007. évinél nagyobb teljesítményhez. Az ipar dinamikája jóval kisebb lett, igen nagy a visszaesés az építőiparban, a szolgáltatások növekedése csak kismértékű volt.

Ez nem propaganda, így álltunk akkor az IMF vizsgálata alapján. Most hogy ez mennyira igaz vagy nem, azért valamennyire meg lehet ítélni. A probléma lista nekem teljesen reálisnak tűnik. Főleg azért, mert sok felsorolt probléma sajnos most is jelen van......
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Amiről te írsz azt a Fidesz-propaganda mondta és utólag találták ki. Amikor átvették a kormányzást Orbán Viktor szerint is, a fideszes politikusok szerint is, a fideszes közgazdászok szerint is normális volt a gazdaság állapota, nem volt csődközeli helyzet. A görögökkel összehasonlítást asszem Kósa mondta, ő volt akkoriban az ügyeletes abban, hogy a hülyeségeket kimondja. Mint most Németh Szilárd. Azért találták ki utólag azt, hogy csődközeli állapotban vették át a hatalmat, mert el kellett hitetni a választókkal, hogy ők most megmentik az országot, mert egyrészt imádják önfényezni magukat, másrészt eleve komoly megszorításokra és törvénytelenségekre készültek, amit olyan környezetben lehet véghezvinni igazán, amiben azt hiszik az emberek ,hogy nagy a baj. A dolog bevált, például te is elhitted. De aki értett a gazdasághoz, beleértve a jobboldali és fideszes embereket is, azok tisztában voltak vele, hogy ez csak kommunikációs fogás, vagyis hazugság.

Mielőtt valaki félreértené vagy félremagyarázná: a gazdaság nem volt csodálatos állapotban. A 2002-2010-es elkúrás alapvetően túlköltekezést jelentett. Emiatt nem volt tartalék a költségvetésben, így amikor jött a válság nem volt mozgástér, ezért került bajba az ország. Bajnaiék határozott lépései és az IMF árnyéka simán kezelte a helyzetet. Nem leányálom, de csak döcögött a hajó a tengeren, nem pedig süllyedőben volt, mint ahogy később a propaganda hirdette.

2010 után sokkal rosszabb dolgok következtek, mint előtte, de ennek megértéséhez meg kell küzdeni a kormány által folyamatosan sulykolt propagandával.

https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tec00115&plugin=1
2007: az egész EU legrosszabb növekedését hoztuk, 0,4%-ot. EU átlag: 3,1%
9-27-szer nagyobb növekedést értek el a szomszédaink, kezdve a 3,7%-os Ausztriától egészen a 10,8%-os Szlovákiáig.
2008: 15-dikek voltunk a 28-ból 0,9%-kal. EU átlag: 0,5%. Szomszédaink 1,5-10-szer nagyobb növekedést produkáltak.
2009: -6,6% 22. helyezett voltunk, csak 6 ország GDP-je csökkent nagyobbat, mint nekünk. EU átlag: -4,3%. A szomszédaink kb. ugyanolyan visszaesést hoztak össze, mint mi (na jah, csakhogy ők nem voltak már 2 évvel korábban is válságban).
2010: 0,7%-os növekedés 23. helyezett, csak 5 ország hozott össze rosszabb teljesítmény, szomszédok egy része jobb volt, másik része rosszabb. EU átlag: 2,1%.
2011: 1,7% 17-ek voltunk, szomszédok általában jobbak voltak. EU átlag: 1,8%.
2012: -1,6% 21-ek voltunk, szomszédaink közül csak a horvátok voltak rosszabbak. EU átlag: -0,4%.
2013: 2,1% 6-ak voltunk, szomszédok közül csak Románia volt előttünk. EU átlag: 0,3%.
2014: 4,2% 4. legjobb helyezés, minden szomszédot leelőztünk, több %-al is. EU átlag: 1,8%.
2015: 3,5%, 8. helyezés, szomszédok zöme jobb volt pár tizedszázalékkal. EU átlag: 2,3%.
2016: 2,3%, 18. helyezés, Ausztrián kívül mindegyik szomszéd előttünk végzett, akár 1-2%-al is. EU átlag: 2%.
2017: 10. helyezett (megosztott) szomszédok nagyobbik fele előttünk végzett pár tizedszázalékkal. EU átlag: 2,4%.
2018: EU-ban 4-dik legjobb növekedés Írország, Málta és Lengyelország után. EU átlag: 2%.
Összességében elmondható, hogy 2007-2010 között volt -4,6%-os visszaesésünk a szomszédaink átlag 7,4%-hoz képest.
2011 és 2018 között 21,2%-os volt a növekedésünk a szomszédok átlag 19,44%-hoz képest.
Szóval amíg az egyik banda brutálisan alulteljesített a szomszédokhoz képest, a másik kicsivel fölöttük.

*Amikor szomszédokról írok, a cseheket és a lengyeleket is ide vettem.

Remélem elég meggyőző neked az Eurostat.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Jah, mielőtt belekötnél, hogy a 2010-et az előző bandához vettem, holott csak félig tartozott hozzájuk: ha narancsékhoz számolom 2010-et, akkor így módosul:
2007-2009 között nálunk volt -5,3%-os csökkenés, szomszédéknál ugyanekkor volt 6,19%-os növekedés, 2010-2018 között nálunk volt 21,9% növekedés, náluk 20,66%.

Persze, tudom, ez nem fenntartható növekedés. Pár éve már ezt hallom...
De azért 2019-re is 3,4%-ot valószínűsítenek.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Remélem elég meggyőző neked az Eurostat.
Velem egyutt talan sokan masok is kivancsiak voltak, hogyan sikerul feldolgozniuk a sorozatos zakokat, de ebbol a folyamatbol semmi nem volt lathato az elmult evtizedben. Gyaszmunka, onkritika vagy szelekcio? Semmi ilyesmi nem latszott. Maradt a valosag tagadasa. :oops:
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 954
82 761
113
Jah, mielőtt belekötnél, hogy a 2010-et az előző bandához vettem, holott csak félig tartozott hozzájuk: ha narancsékhoz számolom 2010-et, akkor így módosul:
2007-2009 között nálunk volt -5,3%-os csökkenés, szomszédéknál ugyanekkor volt 6,19%-os növekedés, 2010-2018 között nálunk volt 21,9% növekedés, náluk 20,66%.

Persze, tudom, ez nem fenntartható növekedés. Pár éve már ezt hallom...
De azért 2019-re is 3,4%-ot valószínűsítenek.

Először is: nyugi, mert ezt is be fogják zárni ...
Másodszor: igazad van. Cirka -7ről jöttünk fel. Ezt sose szokták nézni.
Harmadszor: a lényeg, hogy a régi banda ne tudjon visszajönni, és a Fegyőr féle csapat se haraphasson. Akkor nagyon nagy gáz ezen a szinten nem lesz. Minden más politikai oldal függő, de a régi bandát ismerjük, mégha Hillary vezeti is őket, az újakat meg jobb lenne nem ismerni, mert g.cibuták.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 860
15 250
113
Ebben az a szép, hogy valszeg egyetlen épkézláb muszlimot sem zavart eddig ha a gyaurok isznak. Törökök egész jól tolerálták 150 évig az itteni borkultúrát.

Lehet hogy konteós, de kezdek arra gondolni hogy ezek a kulturális összetűzéseket szándékosan generálják. Jellemzően olyan intézkedések, amelynek semmi értelme, nem segít elő semmit, nem teszi jobbá egyetlen muszlim életét sem, kizárólag arra jó hogy a többséget irritálja és muszlim/akármi-ellenessé tegye.

Négerekkel ugyanezt csináljak az USA-ban, én csak arra tudok gondolni hogy az mesterségesen fenntartott áldozatszerep arra kell, hogy saját magának generáljon szavazóbázist egy olyan politikai erő, ami majd ‘megvédi’ őket egy amúgy nemlétező veszélytől.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 954
82 761
113
Ebben az a szép, hogy valszeg egyetlen épkézláb muszlimot sem zavart eddig ha a gyaurok isznak. Törökök egész jól tolerálták 150 évig az itteni borkultúrát.

Lehet hogy konteós, de kezdek arra gondolni hogy ezek a kulturális összetűzéseket szándékosan generálják. Jellemzően olyan intézkedések, amelynek semmi értelme, nem segít elő semmit, nem teszi jobbá egyetlen muszlim életét sem, kizárólag arra jó hogy a többséget irritálja és muszlim/akármi-ellenessé tegye.

Négerekkel ugyanezt csináljak az USA-ban, én csak arra tudok gondolni hogy az mesterségesen fenntartott áldozatszerep arra kell, hogy saját magának generáljon szavazóbázist egy olyan politikai erő, ami majd ‘megvédi’ őket egy amúgy nemlétező veszélytől.

Persze, cél az osztály és a faji harc megteremtése. Túlnépesedtünk. A zavarosban pedig lehet halászni.
 
Status
Not open for further replies.