Vietnámi háború (1955.11.01. - 1975.04.30.)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 249
113
Nem kellene annyira kritizálni másokat, mert ezek sem voltak galamb lelkűek!

"VESZTESÉGEK KIEMELKEDŐ ARÁNYÁT TEKINTJÜK, AKKOR A TERV ÖNGYILKOS KÜLDETÉSSEL ÉRT FEL.

Johnson elnök nem nyilvánosan “másodrendű katonáknak” hívta a McNamara-újoncokat, és a hadsereg saját értékelési rendszere alapján igaza is volt. Ahhoz, hogy felvehessék őket, a besorozhatóság alsó határát a maximális 100-hoz képest 10 pontban határozták meg a fegyveres erők kvalifikációs tesztjén, amelyet már tényleg művészet volt alulmúlni."

https://index.hu/tudomany/til/2019/...golyofogonak_kuldtek_az_amerikaiak_vietnamba/
Most látom, hogy voltmár. :)
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 249
113
Itt egy cikk.
https://index.hu/tudomany/til/2019/...golyofogonak_kuldtek_az_amerikaiak_vietnamba/

A cikk eleje szerintem pontatlan, hogy nem a veszteségek miatt volt erre szükség. A sorozott állományt csak 1 (?) évre vihették ki, utána leszerelés jött vagy hátországi szolgálat, de nem Vietnám. (Persze voltak önkéntesek, akik többet lehúztak.) Viszont az ember igény egyre nőtt, ezért nem tudták az egymást váltó turnusok kielégíteni a nagyobb létszám iránti elvárásokat. A veszteség a szolgálatot teljesítők számához képes minimális volt.

Itt látható az, hogy mekkora létszámú erő volt Vietnámban. 1965 után futott fel igazán és a Tet offenzíva után kezdőzött a vietnamizálás, hogy csökkent az amerikai szerepvállalás és a DV-i erőket próbálták előtérbe tolni.
American%20involvement%20graph.jpg


A veszteségek. Látható, hogy 1965-66-ig szinte semmi a későbbiekhez képest. A fajlagos veszteség nem nagyon változott, de ha valaki 550 ezer embert akar ott tartani folyamatosan, akkor ahhoz nagyobb merítés kell.
130709_vietnam_casualties.jpg.CROP.original-original.jpg


De ez még beszédesebb, a teljes háborús veszteséghez képest 1966-ig az arány. Mondhatni jelentéktelen.
130709_vietnam_casualties_2.jpg.CROP.original-original.jpg


Ahhoz képest, hogy a konfliktusban mennyien vettek részt a veszteség alacsony volt. Eleve veszteségek kb. 1/3-a nem harci veszteség volt.
https://www.archives.gov/research/military/vietnam-war/casualty-statistics#category

Minden haderőnemet összevéve 9 milliónál többen szolgáltak és ebből volt 58 ezer fő veszteség. Ez 0,64%. Persze ebben mindenki benne van az utolsó teherautó sofőrtől a pilótákig mindenki.
http://www.uswardogs.org/vietnam-statistics/

Az persze tényleg nem szép, hogy ezt hogyan akarták megoldani. Ez tény.

Bár ennek fényében van, ami azért birizgálja a csőrömet. A II. világháború alatt a sokkal több sorozott ember a sokkal kisebb populációnál az miből merített, ha nem ebből a rétegből? Mert ott 16 millióan szolgáltak összesen egy 135 milliós lakosságszám mellett. Vietnám idején meg 200 millás volt a lakosság és "csak" 9 millió ember járta meg Vietnámot. Majdnem kétszer több ember szolgált egy 33%-kal kisebb populációból a II. vh alatt úgy, hogy ugyebár a II. vh alatt szegregáció volt és afroamerikaikból álló harcoló alakulatot nagyítóval kellett keresni.
Jelenleg nem oly nagyon szeretnék ebbe belebonyolódni és ezzel nem kiutat keresni!
DE!

A statisztikák és a diagramok [ no grafikon a fenti. :)] néha arra jók, hogy azt mutassák be könnyen áttekinthetően, amit rá akarunk sulykolni az olvasóra!

Ugye, abban tisztában vagy, hogy a sebesültek nagyon fontosak! Az eszmefuttatásodból ez a nagyon fontos rész hiányzik, így gyakorlatilag 1 szegmenset próbáltál ábrázolni az akkor elgondoltjaid szerint és szembe állítani az USA katonai létszám növelésének semmi problémájára! Tényleg átgondoltad?

A sebesültek szóáradatai máig problémásak.
Van itt még 1-2 link, nekem nincs kedvem magyarázkodni.

A szerencsétlenek szenvedtek és sokáig a sorsukat hangoztatták!
Fel kéne vetni - ha már nem volt leírva korábban - a https://vietnamihaboru.blog.hu/ -n.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vietnámi_háború szerint

"Áldozatok[szerkesztés]
A háború áldozatainak számára a vietnámi oldalon csak becslések léteznek. Amerikai becslések szerint a dél-vietnámi oldalon közel 250 000, északi oldalon pedig 650 000 katona vesztette életét. A Vietnám által 1995-ben közzétett statisztikák szerint körülbelül egymillió vietnámi katona esett el a háború során, és további két millió civil halt meg.[94]

A vietnámi sebesültek számáról nincsenek pontos adatok. A mai napig halnak meg emberek a fel nem robbant bombák miatt Vietnám területén.

Az amerikai áldozatok közül 58 220 vesztette életét vagy tűnt el bevetés közben. További 153 303 amerikai sebesült meg.[4] Több mint 2,5 millió amerikai szolgált Vietnámban (ennek körülbelül a harmada tartozott harcoló egységhez[95]). A katonák kétharmada önkéntes volt.[96]

Körülbelül 60 000 ausztrál katona szolgált Vietnámban. Közülük körülbelül 500 halt meg, és körülbelül 3000 megsebesült.[5]

37 új-zélandi katona vesztette életét, és 187 sebesült meg.[6]

4407 dél-koreai halt meg, és 17 060 megsebesült.[3]

-------------

http://tortenelemcikkek.hu/node/160
https://index.hu/tudomany/tortenelem/2015/04/29/a_vietnami_haboru_vege/
https://listsick.blog.hu/2013/01/28/10_kevesbe_ismert_teny_a_vietnami_haborurol

Legyen már külföldi is:

http://www.airforcemag.com/MagazineArchive/Pages/1995/June 1995/0695edit.aspx


Csak még annyit, hogy

"Eleve veszteségek kb. 1/3-a nem harci veszteség volt."

ez az adat most szegény szifiliszes/kábszeres hallottak, vagy terhesség miatt hazaküldötteké? Én valahogy szegény 78 ezer hallottra emlékszem, ezek szerint csökkent. + a sebesültek akik közül nagyon sokan marandóan, fizikálisan és mentálisan. Valami nem stimmel!

Valahogy az elmosom az adatokat, de jónak hat magamnak a dumám - zavar. :oops::eek:

Szép napot!

:)
 
M

molnibalage

Guest
A statisztikák és a diagramok [ no grafikon a fenti. :)] néha arra jók, hogy azt mutassák be könnyen áttekinthetően, amit rá akarunk sulykolni az olvasóra!
A cikk eredeti formájában tévedés volt, bele is javítottak.

Ugye, abban tisztában vagy, hogy a sebesültek nagyon fontosak! Az eszmefuttatásodból ez a nagyon fontos rész hiányzik, így gyakorlatilag 1 szegmenset próbáltál ábrázolni az akkor elgondoltjaid szerint és szembe állítani az USA katonai létszám növelésének semmi problémájára! Tényleg átgondoltad?
Igen, átgondoltam ezt is. A sebesültek nem mind véglegesen íródnak le a harcból. Ezen felül maga az ott levő állomány és a turnusok összefüggése miatt volt pontatlan az írás.

A háború áldozatainak számára a vietnámi oldalon csak becslések léteznek. Amerikai becslések szerint a dél-vietnámi oldalon közel 250 000, északi oldalon pedig 650 000 katona vesztette életét. A Vietnám által 1995-ben közzétett statisztikák szerint körülbelül egymillió vietnámi katona esett el a háború során, és további két millió civil halt meg.[94]

A vietnámi sebesültek számáról nincsenek pontos adatok. A mai napig halnak meg emberek a fel nem robbant bombák miatt Vietnám területén.
Ennek semmi köze a cikk témájához. A cikk az amerikai oldal létszámproblémáiról szól, aminek oka pontatlan volt.

Az amerikai áldozatok közül 58 220 vesztette életét vagy tűnt el bevetés közben. További 153 303 amerikai sebesült meg.[4] Több mint 2,5 millió amerikai szolgált Vietnámban (ennek körülbelül a harmada tartozott harcoló egységhez[95]). A katonák kétharmada önkéntes volt.[96]
Igen, a 2,5 millió, ezt elnéztem, de akkor sem a harctéri veszteségek okolták a toborzást. Simán a szolgálati idő limitált hossza és a konflikus elnyúlása és kiszélesedése.

Körülbelül 60 000 ausztrál katona szolgált Vietnámban. Közülük körülbelül 500 halt meg, és körülbelül 3000 megsebesült.[5]

37 új-zélandi katona vesztette életét, és 187 sebesült meg.[6]

4407 dél-koreai halt meg, és 17 060 megsebesült.[3]
Semmi köze az USA veszteségekhez, a létszámproblémán ezek nem enyhítettek érdemben.

"Eleve veszteségek kb. 1/3-a nem harci veszteség volt."

ez az adat most szegény szifiliszes/kábszeres hallottak, vagy terhesség miatt hazaküldötteké? Én valahogy szegény 78 ezer hallottra emlékszem, ezek szerint csökkent. + a sebesültek akik közül nagyon sokan marandóan, fizikálisan és mentálisan. Valami nem stimmel!
A linkkel vitatkozz, nem velem. Ott van bontásban. Forrásokat lehet ütköztetni egymással céltalan szarkazmus helyett.
 
  • Tetszik
Reactions: jani22

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 427
18 841
113
Nézzétek meg a Született július 4 én című filmet . Nagyon brutális! Na nem a látvány hanem a története !
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 155
7 938
113
Ez attól függ, hogy milyen időtávon nézed...
  • Vietnám ma inkább ápol barátibb kapcsolatokat lassan az USA-val, mint Oo-val, vagy Kínával. Bár azért vett az oroszoktól vadászgépet és légvédelmi rendszert is.
  • Az akkor erős hittel rendelkező dominó elv megbukott. Vietnámból elmentek az amcsik, egyesítették az országot...
    ... és aztán ezt nem követte semmi. Már, ha azt nem vesszük, hogy Kína beleszállt Vietnámba és a kis tigris pofánverte a bamba nagyot. Meg azt, hogy az elvtársai felforgatás eredmény akkora pöcegödör lett, hogy a khmereket átruccantak kipofozni, mert annyira nem bírtak magukkal azok a komancsok, hogy már Vietnámba is jártak át népirtani.
A vietnámi sikert nem követte semmi szovjet oldalon leszámítva azt, hogy az ott szerzett tapasztalatok szerint tervezték a jövő légvédelmi rendszereit.*

Elmondhatták, hogy egy és kommunista Vietnám van? Igen. De mi változott azután? Csatlakoztak országok a komcsi tömbhöz? Hát nem. Pozíciót vesztett és megfordult a hidegháború menete szovjet szemszögből? Hát nem. Jobbak lettek a Szu gazdasági kilátásai ezután? Nem tudok róla.

A kijelölt stratégiai cél megvolt, de ha pöcsméregetésen túl nem volt értelme? Mert annak kifejtését még soha nem láttam sehol, hogy ebből hol profitált a Szu. Csak kárörvendést, hogy "elpicsázták az USA-t", ami még csak igaz sem volt katonailag és nem is Vietnám, hanem igazából a szovjet vas és a vietnámi hús győzött. A jenkik meg nem akartak húst tenni a darálóba. Lehet ezt is sikernek tekinteni, de embertömegek feláldozása valahogy mindig ellenszenves marad.
A SzU-nak úgy kellett a konfliktus, mint a púp a hátára. Nagyon sokba került nekik a vietnamiak ellátása, és nagyon nem illett a terveikbe, hogy ott füstöljék el az amúgy sem egetverő életszínvonaluk egy jó részét.Azért szálltak be, mert a kínaiak kezdték szponzorálni a vieteket, és nem enged(het)ték meg, hogy az akkor legnagyobb ellenfelük (ezidőtájt voltak a határmenti villongások is) döntő befolyást szerezzen a térségben. Az amerikaiakkal a háború miatt nem lett rosszabb a kapcsolatuk, csak a szájkarate ment az ENSZ-ben.
 
  • Tetszik
Reactions: Galcom

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 249
113
A cikk eredeti formájában tévedés volt, bele is javítottak.


Igen, átgondoltam ezt is. A sebesültek nem mind véglegesen íródnak le a harcból. Ezen felül maga az ott levő állomány és a turnusok összefüggése miatt volt pontatlan az írás.


Ennek semmi köze a cikk témájához. A cikk az amerikai oldal létszámproblémáiról szól, aminek oka pontatlan volt.


Igen, a 2,5 millió, ezt elnéztem, de akkor sem a harctéri veszteségek okolták a toborzást. Simán a szolgálati idő limitált hossza és a konflikus elnyúlása és kiszélesedése.


Semmi köze az USA veszteségekhez, a létszámproblémán ezek nem enyhítettek érdemben.


A linkkel vitatkozz, nem velem. Ott van bontásban. Forrásokat lehet ütköztetni egymással céltalan szarkazmus helyett.
Igen a linkek, meg a leközölt infók félrevezethetnek bárkit, legyen egy kicsit nem oda figyelve és máris elhiszem. Én bevallom, hogy nem egyszer belelkesültem, de később visszagondolva nem volt egyértelmű a tényálladék. :D

Te erre biztos jobban emlékszel, hogy a https://vietnamihaboru.blog.hu/ volt már efféle összefoglaló?
Valahol Hpasp is írt a légierők vesztességeiről.

Bár, úgy érzem teljesen pontos listát soha nem fog megtudni a köznép.
 

Galcom

Well-Known Member
2010. július 2.
967
3 370
93
A SzU-nak úgy kellett a konfliktus, mint a púp a hátára. Nagyon sokba került nekik a vietnamiak ellátása, és nagyon nem illett a terveikbe, hogy ott füstöljék el az amúgy sem egetverő életszínvonaluk egy jó részét.Azért szálltak be, mert a kínaiak kezdték szponzorálni a vieteket, és nem enged(het)ték meg, hogy az akkor legnagyobb ellenfelük (ezidőtájt voltak a határmenti villongások is) döntő befolyást szerezzen a térségben.


Igen, valóban egy verseny volt a Szovjetuniónak a Vietnámi háború. Verseny az amerikaiakkal és a kínaiakkal szemben egyaránt.

Viszont azért nyert is vele, nem is keveset a nyolcvanas években:
  • A Szovjetunió által támogatott Vietnám megszállta Laoszt, majd Kambodzsát, ezzel a Szovjetunió kiterjeszthette a befolyását az Indokínai térségre.
  • Kikötőket és légibázisokat nyert a jelentős áruforgalmat bonyolító dél-kínai tengerre, ahol korábban – egy rövid indonéz kalandot leszámítva – angol és amerikai hegemónia volt.
  • Viszonylag kis katonai befektetéssel (elavult és olcsó MiG-21-esek és használt T-55-ösök átadása a nyolcvanas évek elején) sikerült lekötni négy kínai hadseregcsoportot és tíz repülőhadosztályt a térségben. Összehasonlításképpen, ezzel azonos kínai erő állomásozott a legforróbb északi, Senjangi térségben, a szovjet távolkeleti katonai körzettel szemben.