A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 155
7 938
113
Ha van esze a katonáknak, akkor a mostani kaukázusi konfliktust felhasználják annak alátámasztására, miért kell a honvédelemre költeni, és mi a különbség a XXI. és a XX. századi eszközök alkalmazása esetén: ha azt szeretnénk, hogy egy esetleges konfliktusból a fiaink/lányaink élve, ép bőrrel kerüljenek ki, bizony a lehető legjobb, legmodernebb fegyvereket kell alkalmaznunk, beszereznünk. A sokkoló örmény és azeri videókat látva ezt az átlagmagyar elfogadná.

U.I.: Kicsit még szerkesztettem.
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 191
3 473
113
x5f749927f33dc022460188.jpg.pagespeed.ic.DPagtAGI6z.webp
https://honvedelem.hu/a-nap-kepe.html
 

Tegin

Well-Known Member
2020. június 2.
399
1 332
93
Mar csak azt kene kitargyalni hogy akkor tamado dront idealis esetben kitol? :)
Izraeltől, mint az azeriek.
Az azerieknek nem csak az itt már többször említett harop, és bairaktar tb-2 fegyveres vagy "öngyilkos" drónjai vannak.

Megvették az Elbit SkyStryker loitering munition rendszert is:
https://elbitsystems.com/product/skystriker/
Illetve az IAI Lora precíziós tüzérségi rakétát:
https://www.iai.co.il/p/lora
Rendelkeznek még saját, katonai és vegyes felhasználású műholdakkal is.

Szóval alaposan felkészültek, és a precíziós és drónhadviselés teljes ökoszisztémáját alakították ki maguknál az uttóbbi néhány évben, főként izraeli forrásból.
https://euro-sd.com/2020/06/news/17...-to-purchase-loitering-munitions-from-israel/
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 357
113

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 416
113
Még jó hogy most augusztusban elindult a magyar műhold progi. 2024-re üzemképes.
https://www.portfolio.hu/uzlet/2020...se-kereskedelmi-muholdat-inditanak-445150?amp
Nah erre azért még kell várni.
Egy ilyen rendszerhez 1 műhold nem elég. A teljes kiépítésre biztos, hogy több idő kell. Ha készen veszünk műholdat, akkor is szükséges lesz a saját szoftver fejlesztésére, a megvehető esetleges módosítására.
Ha geostat pályára rakunk egy ilyet, akkor azt viszonylag gyakran 5-10 évente cserélgetni kell, ráadásul erősebb jelre is van szükség, így könnyebben bemérhető a drón.
Az alacsonyabb pályán viszont jóval több műholdra van szükség, mert ott csak időlegesen elérhető a műhold, mivel ott nem egy bizonyos pont felett "lebeg" a műhold, hanem folyamatos pályán mozog.
Az űrkutatás topicban nálam sokkal kvalifikáltabb emberek meg tudnák mondani, hogy hány darab műholdra lenne szükség, ahhoz hogy teljes lefedést (vagy ahhoz közeli) elérjünk. Ráadásul az lenne a kielégítő, ha egyszerre legalább 2 műhold legyen horizont felett a biztosabb adatkapcsolat és a pontosabb lokáció miatt.
Utóbbihoz használhatunk nyilvános GPS, Galileo vagy GLONASS rendszereket a pontosításra, hibaszűrésre. Sajnos a GPS jelek már könnyedén zavarhatók, módosíthatók, így egy saját rendszerben a nyilvános hálózatokra csak mint támogató rendszerekre érdemes hagyatkozni.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Az azeri-örmény háború eddigi tapasztalatai alapján a következő fegyverrendszerek, védelmi rendszerek és technológiák beszerzése a puszta túlélés miatt szükséges a magyar fegyveres erők számára, tekintve, hogy például Szerbiában és Ukrajnában már megjelentek a kínai és török csapásmérő drónok!

Légvédelem:
- komplex pont- és csapatlégvédelmi rendszer, ami egyszerre épül speciáis lőszert tüzelő nagy kaliberű gépágyúra, lézerágyúra és a meglévő Mistral rendszerek modernizációjára. Tekitve, hogy azonos típusban érdemes gondolkodni, ez alapvetően a:
35mm-es MANTIS / SKYRANGER, fix és mobil HEL lézerágyúk a bejövő lőszerek ellen, mint a loitering muníciók és precíziós tüzérségi lőszerek, beleértve a rakétalőszereket is és megfelelő szenzorrendszerekkel ellátott francia zárt kabinú MISTRAL indítóváltozatok lehetnek a csapatlégvédelemként is funkcionálni tudó mobil NASAMS változat mellett, amelyek képesek kilőni a csapásmérő drónokat, a megfelelő radar és szenzorrendszerekkel észlelve is azokat!
Ezek nélkül nem leszünk képesek semmilyen effektív védelmet biztosítani a cirkáló drónok (loitering munition) és a Bayraktar méretű csapásmérő drónok fenyegetése ellen, így a vadonat új és méregdrága NASAMS rendszereink, Leopard tankjaink, Hiúz harcjárműveink csak biztos pusztulásra ítélt játékszerek és mozgó koporsók lesznek, amikre fölösleges volt pénzt kidobni. Túlzás nélkül, elég megnézni az azeri védelmi minisztérium videóit az örmények irtásáról ezekkel az eszközökkel!

- elektronikai harceszközök század, zászlóalj és dandárszinten és fixen pontvédelemre, mivel a cirkáló drónok (loitering munition) nem, de a csapásmérő és felderítő drónok ezenkívül még megfoghatóak a vezérlő rendszereik zavarásával, a fegyveres erőinknek komoly mennyiségű elektronikai harceszközre van szüksége a drónos hadviselés akadályozására.

- cirkáló drónos tüzérosztály vagy dróntüzérosztály (loitering munition) felszerelése. A mostani konfliktusban az örmény haderő tehetetlenül pusztul az izraeli IAI HAROP és ELBIT SKYSTRIKER cirkáló drónok csapásai alatt. Elengedhetetlen, hogy ezt a példátlan hatékonyságú fegyverrendszert a magyar tüzérség is rendszeresítse! Ennél hatékonyabb precíziós tüzérségi eszközt e háború tapasztalatai alapján jelenleg nem ismerünk. Alapvető feladata az ellenséges légvédelem felszámolása, amit sikerrel teljesít is a karabahi örmény légvédelem megsemmisítésével, majd ezzel végezve sort keríthet a szárazföldi csapatok példátlan megritkítására mind technikai eszközök, mind élőerő megsemmisítése révén.

- csapásmérő drónos repülőszázad vagy UAS század, a török Bayraktar drónok bebizonyították, hogy a drónos hadviselés végleg átvette a harci helikopterek és könnyű csapásmérő gépek (köztük a COIN) helyét a harctéren. Minden nap, amíg a muzeális Mi-24 harcra a komplex légvédelmi rendszerek miatt már rég esélytelen helikoptereink rendszerben vannak és égetik a pénzt a csapásmérő közepes drónok, mint a török Bayraktar beszerzése elől szimpla őrület! Azonnal kivonni a mihukat és megkezdeni a Bayraktarok beszerzését!

Az egész Zrínyi2026 tiszta pénzkidobás, ha a haderőnk nem bővül majdhogynem azonnal, még ennek az évtizednek az első felében ezekkel a fegyver- és védelmi rendszerekkel, mert ezek alapjai annak, hogy a haderő egyáltalán létezni tudjon és katonái túléljenek a harcmezőn!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 416
113
Meg tudnánk csinálni? Valószínűleg igen!
Olcsóbban? Kizárt!
Magántőke nem fog bele a nulláról. Ha meg állami pénz kerül bele akkor meg esélytelen hogy olcsó legyen. Amennyi nekunk kellene az meg nem piackepes mennyiség, szoval lenne kurva drágán bizonytalan képességű drón valamikor.
Valahogy én is így látom. Bár szerintem mostanában nagy tülekedés lesz ott.
Ugyanakkor vannak jelenleg is fejlesztés alatt más országokban projektek, amibe érdemes lehet beszállni.
Ugye az Eurodron program is fut, de ott azért félek a program költségeinek elszállásától.
Ezen kívül az amerikaiak már fut több párhuzamos program. A Raeper-t pl. már váltják.

Az izraeliektől meg off-the-shelf dolgokat lehet venni elfogadható áron.
Jelenleg szerintem esetünkben a nekünk megfelelő projekt kiválasztása az, amelyik fázisban lennünk kellene. Az biztos, hogy a Z2026-ba bele kell férjen az, hogy legalább a kiképzéshez szükséges pár darab meg kell hogy érkezzen - mármint '26-ig.
Persze a drónokból nem csak nagy kategóriásakban kell gondolkozni (ezeknek különben szerintem a Légierőnél a helye). Mindenképpen az alacsonyabb észlelhetőségű C4-es rendszerbe integrált fegyvertelen felderítő gépekre is oda kell figyelni. Jelenleg is állnak rendelkezésre ilyen gépek, de ezeket elsősorban csak a Felderítő Ezred állománya kezeli (és persze ezek sem örök életűek). Ezzel párhuzamosan azonban ki kell alakítani (tudtommal ezen már dolgoznak) a dandárok saját felderítő alegységeit is. Sőt önálló tüzérségi felderítő alegységeket is. Mindkét opció elsősorban a fegyvertelen drónokat igényli.
De továbbmegyek a mikro és nano szegmensre is jelentős pénzeket kell félretenni. A mikro-kis szegmens a civil elterjedés miatt elég jó áron elérhető. A nano katonai rendszerek viszont a miniatürizálás miatt szintén horror áron elérhetők csak.
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 416
113
Az azeri-örmény háború eddigi tapasztalatai alapján a következő fegyverrendszerek, védelmi rendszerek és technológiák beszerzése a puszta túlélés miatt szükséges a magyar fegyveres erők számára, tekintve, hogy például Szerbiában és Ukrajnában már megjelentek a kínai és török csapásmérő drónok!

Légvédelem:
- komplex pont- és csapatlégvédelmi rendszer, ami egyszerre épül speciáis lőszert tüzelő nagy kaliberű gépágyúra, lézerágyúra és a meglévő Mistral rendszerek modernizációjára. Tekitve, hogy azonos típusban érdemes gondolkodni, ez alapvetően a:
35mm-es MANTIS / SKYRANGER, fix és mobil HEL lézerágyúk a bejövő lőszerek ellen, mint a loitering muníciók és precíziós tüzérségi lőszerek, beleértve a rakétalőszereket is és megfelelő szenzorrendszerekkel ellátott francia zárt kabinú MISTRAL indítóváltozatok lehetnek a csapatlégvédelemként is funkcionálni tudó mobil NASAMS változat mellett, amelyek képesek kilőni a csapásmérő drónokat, a megfelelő radar és szenzorrendszerekkel észlelve is azokat!
Ezek nélkül nem leszünk képesek semmilyen effektív védelmet biztosítani a cirkáló drónok (loitering munition) és a Bayraktar méretű csapásmérő drónok fenyegetése ellen, így a vadonat új és méregdrága NASAMS rendszereink, Leopard tankjaink, Hiúz harcjárműveink csak biztos pusztulásra ítélt játékszerek és mozgó koporsók lesznek, amikre fölösleges volt pénzt kidobni. Túlzás nélkül, elég megnézni az azeri védelmi minisztérium videóit az örmények irtásáról ezekkel az eszközökkel!

- elektronikai harceszközök század, zászlóalj és dandárszinten és fixen pontvédelemre, mivel a cirkáló drónok (loitering munition) nem, de a csapásmérő és felderítő drónok ezenkívül még megfoghatóak a vezérlő rendszereik zavarásával, a fegyveres erőinknek komoly mennyiségű elektronikai harceszközre van szüksége a drónos hadviselés akadályozására.

- cirkáló drónos tüzérosztály vagy dróntüzérosztály (loitering munition) felszerelése. A mostani konfliktusban az örmény haderő tehetetlenül pusztul az izraeli IAI HAROP és ELBIT SKYSTRIKER cirkáló drónok csapásai alatt. Elengedhetetlen, hogy ezt a példátlan hatékonyságú fegyverrendszert a magyar tüzérség is rendszeresítse! Ennél hatékonyabb precíziós tüzérségi eszközt e háború tapasztalatai alapján jelenleg nem ismerünk. Alapvető feladata az ellenséges légvédelem felszámolása, amit sikerrel teljesít is a karabahi örmény légvédelem megsemmisítésével, majd ezzel végezve sort keríthet a szárazföldi csapatok példátlan megritkítására mind technikai eszközök, mind élőerő megsemmisítése révén.

- csapásmérő drónos repülőszázad vagy UAS század, a török Bayraktar drónok bebizonyították, hogy a drónos hadviselés végleg átvette a harci helikopterek és könnyű csapásmérő gépek (köztük a COIN) helyét a harctéren. Minden nap, amíg a muzeális Mi-24 harcra a komplex légvédelmi rendszerek miatt már rég esélytelen helikoptereink rendszerben vannak és égetik a pénzt a csapásmérő közepes drónok, mint a török Bayraktar beszerzése elől szimpla őrület! Azonnal kivonni a mihukat és megkezdeni a Bayraktarok beszerzését!

Az egész Zrínyi2026 tiszta pénzkidobás, ha a haderőnk nem bővül majdhogynem azonnal, még ennek az évtizednek az első felében ezekkel a fegyver- és védelmi rendszerekkel, mert ezek alapjai annak, hogy a haderő egyáltalán létezni tudjon és katonái túléljenek a harcmezőn!
Na ecsém! Megint lehoztad a kőtáblákat a "hegyről"! :)
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 314
13 355
113
Az egész Zrínyi2026 tiszta pénzkidobás, ha a haderőnk nem bővül majdhogynem azonnal, még ennek az évtizednek az első felében ezekkel a fegyver- és védelmi rendszerekkel, mert ezek alapjai annak, hogy a haderő egyáltalán létezni tudjon és katonái túléljenek a harcmezőn!

Azért ennyire nem kell beszarni.
Nagyvonalúan átsiklik a sok drónhívő azon egyszerű tény fölött, hogy ezek a szarok CSAK ott sikeresek, ahol az ellenfélnek nincs számbavehető légiereje. Az USAF is évtizedek óta nagy sikerrel használja ilyen helyeken a Reapert meg a többi cuccot - semmi újdonság nincs ebben. Csak ők a helyén kezelik ezeket az eszközek.

Ellenben egy Irán ellen a falba megy az összes, Izrael esetében úgyszintén - bárhol a világon, ahol nem legatyásodott csórók ellen vetik be.
Ahol működőképes légierő és rétegezett légvédelem van, oda először tisztességes, kemény vasakkal kell bemenni és azt lebontani - utána lehet ezekkel a szarokkal bohóckodni a költségeket szem előtt tartva (és az örményekkel senki ne jöjjön, NATO level EW van a nyakukban a török légerő által - a Wedgetail meg a többi asset ott repked....).

Szóval van helyük és egyértelműen mind a beszerzésük, mint az ellenük való védelem folyamtban van - de hogy a Z2026 pénzkidobás lenne - na az nagyon erős tulzás.
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 468
18 524
113
Az azeri-örmény háború eddigi tapasztalatai alapján a következő fegyverrendszerek, védelmi rendszerek és technológiák beszerzése a puszta túlélés miatt szükséges a magyar fegyveres erők számára, tekintve, hogy például Szerbiában és Ukrajnában már megjelentek a kínai és török csapásmérő drónok!

Légvédelem:
- komplex pont- és csapatlégvédelmi rendszer, ami egyszerre épül speciáis lőszert tüzelő nagy kaliberű gépágyúra, lézerágyúra és a meglévő Mistral rendszerek modernizációjára. Tekitve, hogy azonos típusban érdemes gondolkodni, ez alapvetően a:
35mm-es MANTIS / SKYRANGER, fix és mobil HEL lézerágyúk a bejövő lőszerek ellen, mint a loitering muníciók és precíziós tüzérségi lőszerek, beleértve a rakétalőszereket is és megfelelő szenzorrendszerekkel ellátott francia zárt kabinú MISTRAL indítóváltozatok lehetnek a csapatlégvédelemként is funkcionálni tudó mobil NASAMS változat mellett, amelyek képesek kilőni a csapásmérő drónokat, a megfelelő radar és szenzorrendszerekkel észlelve is azokat!
Ezek nélkül nem leszünk képesek semmilyen effektív védelmet biztosítani a cirkáló drónok (loitering munition) és a Bayraktar méretű csapásmérő drónok fenyegetése ellen, így a vadonat új és méregdrága NASAMS rendszereink, Leopard tankjaink, Hiúz harcjárműveink csak biztos pusztulásra ítélt játékszerek és mozgó koporsók lesznek, amikre fölösleges volt pénzt kidobni. Túlzás nélkül, elég megnézni az azeri védelmi minisztérium videóit az örmények irtásáról ezekkel az eszközökkel!

- elektronikai harceszközök század, zászlóalj és dandárszinten és fixen pontvédelemre, mivel a cirkáló drónok (loitering munition) nem, de a csapásmérő és felderítő drónok ezenkívül még megfoghatóak a vezérlő rendszereik zavarásával, a fegyveres erőinknek komoly mennyiségű elektronikai harceszközre van szüksége a drónos hadviselés akadályozására.

- cirkáló drónos tüzérosztály vagy dróntüzérosztály (loitering munition) felszerelése. A mostani konfliktusban az örmény haderő tehetetlenül pusztul az izraeli IAI HAROP és ELBIT SKYSTRIKER cirkáló drónok csapásai alatt. Elengedhetetlen, hogy ezt a példátlan hatékonyságú fegyverrendszert a magyar tüzérség is rendszeresítse! Ennél hatékonyabb precíziós tüzérségi eszközt e háború tapasztalatai alapján jelenleg nem ismerünk. Alapvető feladata az ellenséges légvédelem felszámolása, amit sikerrel teljesít is a karabahi örmény légvédelem megsemmisítésével, majd ezzel végezve sort keríthet a szárazföldi csapatok példátlan megritkítására mind technikai eszközök, mind élőerő megsemmisítése révén.

- csapásmérő drónos repülőszázad vagy UAS század, a török Bayraktar drónok bebizonyították, hogy a drónos hadviselés végleg átvette a harci helikopterek és könnyű csapásmérő gépek (köztük a COIN) helyét a harctéren. Minden nap, amíg a muzeális Mi-24 harcra a komplex légvédelmi rendszerek miatt már rég esélytelen helikoptereink rendszerben vannak és égetik a pénzt a csapásmérő közepes drónok, mint a török Bayraktar beszerzése elől szimpla őrület! Azonnal kivonni a mihukat és megkezdeni a Bayraktarok beszerzését!

Az egész Zrínyi2026 tiszta pénzkidobás, ha a haderőnk nem bővül majdhogynem azonnal, még ennek az évtizednek az első felében ezekkel a fegyver- és védelmi rendszerekkel, mert ezek alapjai annak, hogy a haderő egyáltalán létezni tudjon és katonái túléljenek a harcmezőn!
Nagyon durva belegondolni, hogy ez így igaz ahogy van! Venni egy rakás modern eszközt majd elveszíteni 2 nap alatt és az emberveszteségbe bele sem merek gondolni! Remélem a HM-nél is leesik a tantusz és levonják a megfelelő következtetéseket!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Azért ennyire nem kell beszarni.
Nagyvonalúan átsiklik a sok drónhívő azon egyszerű tény fölött, hogy ezek a szarok CSAK ott sikeresek, ahol az ellenfélnek nincs számbavehető légiereje.
Hát Magyarországnak nincs számottevő légiereje. Azonkívül az örmény légvédelem nem kutyafüle volt, hanem igen komoly, hidegháborús színvonalú, de komplex rendszer, ami hozzászólni se tudott a Bayraktarok fenyegetéséhez, hanem pont azokat az OSA indítótat vadászták le az azeri drónok, amik elvben a leghatékonyabbak lehettek volna ez ellen (magyar megfelelője a MISTRAL ami jelen formájában elavultabb az ősrégi OSA-nál)! Szóval de, beszarás van és ez az a pillanat, amikor a már ismert, ám eddig csak valószínűsíthető és ismeretlen hatékonyságú fenyegetés a maga teljes valójában bemutatkozott és rávilágított, hogy az eddigi légvédelmi koncepciók úgy mennek a kukába, ahogy a csatahajók a repülőgép hordozók miatt anno.

Minden eddiginél komplexebb légvédelmi rendszer kell, ami képes észlelni, elfogni és zavarni vagy megsemmisíteni a drónok minden fajtáját.

Eljött az ideje annak, hogy általánosan elterjedjenek a C-RAM rendszerek és a lézerágyúk (szerencsére a Rheinmetall éppen végzett a HEL fejlesztésével!). Hogy a légvédelmi célú elektronikai hadviselés alap legyen és az is, hogy a tüzérség eszközrendszere alapvetően átgondolásra kerüljön és a dróntüzérség mindenhol megjelenjen. Például a magyar dandárokban lehet, hogy ésszerűbb lenne támogató szakaszokat századokká fejleszteni, oda integrálni egy mostanihoz képest növelt páncéltörő képességet, míg a dandárba a páncéltörő osztályok helyett immán dróntüzérosztályokat beosztani a meglévő csöves osztály mellé!