[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 090
25 007
113
Huh? :confused: Amerika a vilag 3-4. legnagyobb olajexportore, mar évek óta. :) Europe != US
Szerintem valamit felreolvastal...
Ezzel én most mit kezdjek!
Az energiahordozók közül az olaj az egyik, ráadásul nem mindegy, hogy abból mennyi és hol van. Egyáltalán nem mindegy, hogy az Oroszország területéről elszállított mennyiségek kinek (kiknek) hoz(nak) profitot és azokkal ráadásul kiket tudnak sakkban tartani.
Szerintem inkább Te olvastál (értettél) félre!
 
  • Tetszik
Reactions: vata and fishbed
K

kamm

Guest
Ezzel én most mit kezdjek!
Az energiahordozók közül az olaj az egyik, ráadásul nem mindegy, hogy abból mennyi és hol van. Egyáltalán nem mindegy, hogy az Oroszország területéről elszállított mennyiségek kinek (kiknek) hoz(nak) profitot és azokkal ráadásul kiket tudnak sakkban tartani.
Szerintem inkább Te olvastál (értettél) félre!
Lehet, de nem úgy tűnik: ;)

"az USA (Nyugat-Európa - angolszász) vezető háttérhatalmának szüksége van a hatalmának a megőrzéséhez az orosz területeken lévő nyersanyagra és energiahordozókra"

Erre írtam, hogy Amerikának ebből pont semmi nem kell az oroszoktol (gaz annyi van, hogy egy honapra kb $30 a gazszamlam es minden masnap fozok egy orat, mindennap teazom stb), az csak Europara igaz. :)

Mikor volt esély arra utoljára, hogy béke létszáma legyen? :D
Jogos! 243 évéből 226 évet háborúzott eddig a US, de Afganisztán idén véget ért, talán összejön jövőre a 18. békeévünk is...? :oops:
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 730
30 256
113
Erdogán Afrikában, a törökök afrikai térnyerése.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113

Washington bejelentette a téli olimpiai játékok diplomáciai bojkottját​

 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 042
113
The first direct China-Europe freight train service linking southwest China's Guizhou Province and Russia's Moscow started service Thursday.
FEhu191VQAEl-jp
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Nő a kicsi sárga, mint a gomba. Ezzel nem sok mindent lehet kezdeni.
Míg az USA a ruszkival hadakozik, Kína szépen gömbölyödik.
Na meg nem is szigeten van, hogy lehetne rendesen embargózni. És erre nem is nagyon kapna partnert Ázsiában, mivel mindenki részesülni akar a szédületes Kínai fejlődésből (na meg rendesen le is szerepelt USA arrafelé, mint szavahihető partner).
Persze a töketlen EU-t rá lehet venni, de ez Kína számára olyan mint a légypiszok a hipersebességgel közlekedő vonat szélvédőjén.
Kína lassan az egész világot behálózza. Venezuelától Afrikáig, hogy csak a távoliakat említsem. Ha az angolszászok valami eredményecskét akarnak elérni, akkor nagyon sűrgősen elő kell vegyék a régi jó szokásuknak megfelelő nyíltszíni kalózkodást:oops:. Az embargó ide kevés lesz :). Vagy készülni kell a korábban alkalmazni akart 2 kettő és fél háborúra. USA vs. Kína, Oo. a fél pedig Irán. Szép lesz, ha meglépik. :rolleyes:
 
K

kamm

Guest

"Pakistan, the State Department warns sharply, has more than a dozen serious human rights problems, from “extrajudicial killings” to “forced disappearance by the government or its agents” to “political prisoners” to “severe restrictions of religious freedom” to “trafficking in persons.”

But on Thursday, Pakistan will join about 110 other countries at a two-day “Summit for Democracy” convened by President Biden, with the goal of rallying the nations of the world against the forces of authoritarianism.

In creating an invite list that seems to divide the world into good guys and bad guys — despite a strong denial by the White House of any such intent — the administration has prompted tensions and anger from various countries, while highlighting that the globe is hardly binary. Some of the invitees have undisputed democratic credentials, and some of those omitted are clearly authoritarian, but many countries fall into a murky area.

By the State Department’s own account, the governments of both Pakistan and the Philippines, another invitee, are responsible for “unlawful or arbitrary killings.” Not making the cut are Hungary, a member of the European Union, and Turkey, a NATO ally, both of which have seen their democratic safeguards crumble in recent years.

The White House has been less than clear about how it made such calls for the event, which is being overseen by Shanthi Kalathil, coordinator for democracy and human rights at the National Security Council.

Asked about the criteria, White House press secretary Jen Psaki said Monday, “Inclusion or an invitation is not a stamp of approval on their approach to democracy — nor is exclusion a stamp of the opposite of that, of disapproval,”

Some of the excluded countries aren’t buying that, however; leaders of Hungary, for one, complain that they are being penalized for their closeness to former president Donald Trump.

Last week, Hungary, as the only E.U. member left out, tried to block E.U. official Ursula von der Leyen from speaking on behalf of the bloc at the summit. Von der Leyen is speaking regardless, but the E.U.’s formal statement at the event, which requires buy-in from all of its members, will be pared back."


Ez csak ízelítőnek, hosszú, érdemes elolvasni, elég egyértelmű belőle, hogy kézi vezérléssel ment az egész szervezése...
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 631
113
Hungary, as the only E.U. member left out, tried to block E.U. official Ursula von der Leyen from speaking on behalf of the bloc at the summit. Von der Leyen is speaking regardless, but the E.U.’s formal statement at the event, which requires buy-in from all of its members, will be pared back.
Milyen érdekesen fogalmaznak, "tried to block" meg "speaking regardless".

Egyébként volt hazai cikk is már a témában, nem is egy. Ez például egész színesen írja le a történetet.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 938
113
Nő a kicsi sárga, mint a gomba. Ezzel nem sok mindent lehet kezdeni.
Míg az USA a ruszkival hadakozik, Kína szépen gömbölyödik.
Na meg nem is szigeten van, hogy lehetne rendesen embargózni. És erre nem is nagyon kapna partnert Ázsiában, mivel mindenki részesülni akar a szédületes Kínai fejlődésből (na meg rendesen le is szerepelt USA arrafelé, mint szavahihető partner).
Persze a töketlen EU-t rá lehet venni, de ez Kína számára olyan mint a légypiszok a hipersebességgel közlekedő vonat szélvédőjén.
Kína lassan az egész világot behálózza. Venezuelától Afrikáig, hogy csak a távoliakat említsem. Ha az angolszászok valami eredményecskét akarnak elérni, akkor nagyon sűrgősen elő kell vegyék a régi jó szokásuknak megfelelő nyíltszíni kalózkodást:oops:. Az embargó ide kevés lesz :). Vagy készülni kell a korábban alkalmazni akart 2 kettő és fél háborúra. USA vs. Kína, Oo. a fél pedig Irán. Szép lesz, ha meglépik. :rolleyes:
Ezt nem nyerheti meg az USA, s ezt ők is tudják. Atomháborúban mindenki veszít, konvencionális háborúban meg olyan kevesek hogy ahhoz sem lenne erejük, a lakosságban ehhez akarat, hogy külön külön elfoglalják Moszkvát, vagy akár Pekinget. Mostanában szerintem már Teherán sem lenne biztos, azonnal mennének a tüntikézések otthon, ahogy az első halottakat szállító gépük landolna. Már Afganisztán se nagyon fért bele nekik.

Ez a hajó elment, Kínát nem fojtják már meg.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 042
113
Nő a kicsi sárga, mint a gomba. Ezzel nem sok mindent lehet kezdeni.
Míg az USA a ruszkival hadakozik, Kína szépen gömbölyödik.
Na meg nem is szigeten van, hogy lehetne rendesen embargózni. És erre nem is nagyon kapna partnert Ázsiában, mivel mindenki részesülni akar a szédületes Kínai fejlődésből (na meg rendesen le is szerepelt USA arrafelé, mint szavahihető partner).
Persze a töketlen EU-t rá lehet venni, de ez Kína számára olyan mint a légypiszok a hipersebességgel közlekedő vonat szélvédőjén.
Kína lassan az egész világot behálózza. Venezuelától Afrikáig, hogy csak a távoliakat említsem. Ha az angolszászok valami eredményecskét akarnak elérni, akkor nagyon sűrgősen elő kell vegyék a régi jó szokásuknak megfelelő nyíltszíni kalózkodást:oops:. Az embargó ide kevés lesz :). Vagy készülni kell a korábban alkalmazni akart 2 kettő és fél háborúra. USA vs. Kína, Oo. a fél pedig Irán. Szép lesz, ha meglépik. :rolleyes:
Érdekes hogy míg Kína a gazdaságban méri erejét addig a szovjetek fegyverkezesben mérték. Valahol írták régebben hogy Kína a több száz milliárdos export bevételt beforgassa a gazdaságba. Addig a szovjetek úgy nyomták a fegyverkezési versenyt hogy többet költöttek hadikiadasokra mint a jenkik mind ezt úgy tették hogy a jenki gazdaság 3xor nagyobb volt mint szovjet.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 994
53 886
113
Igen. Az egészben az a vicces, hogy a nyugat puszta nyereségvàgyból hizlalta fel Kinát és az most lassan de biztosan felejük kerekedik.



Ezt kb beszopta Japánnal is, Dk-val is,az eurázsiai csapat ellen felkoxolta öket, majd azok meghatározó, globális termelok lettek, ami usánka saját piacát is veszélyeztette/veszélyezteti.
A végtelen mohóság nem egyeztetheto össze a következetes gondolkozással, közép/hosszú távú stratégia kialakításával, annak követésével.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 938
113
Ezt kb beszopta Japánnal is, Dk-val is,az eurázsiai csapat ellen felkoxolta öket, majd azok meghatározó, globális termelok lettek, ami usánka saját piacát is veszélyeztette/veszélyezteti.
A végtelen mohóság nem egyeztetheto össze a következetes gondolkozással, közép/hosszú távú stratégia kialakításával, annak követésével.
Japán és D Korea tökéletes húzás volt, ahogy Németország nyugati részével sem tudtak hibázni, mivel mikor túlnőtték volna magukat, rájuk lehetett pirítani, és beálltak azonnal a sorba, lenyelve nekik előnytelen megállapodásokat. Kínával ott lépték el magukat, hogy az nem megszállt ország, s nem hallgat az USA-ra!
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 435
10 191
113
Nő a kicsi sárga, mint a gomba. Ezzel nem sok mindent lehet kezdeni.
Míg az USA a ruszkival hadakozik, Kína szépen gömbölyödik.
Na meg nem is szigeten van, hogy lehetne rendesen embargózni. És erre nem is nagyon kapna partnert Ázsiában, mivel mindenki részesülni akar a szédületes Kínai fejlődésből (na meg rendesen le is szerepelt USA arrafelé, mint szavahihető partner).
Persze a töketlen EU-t rá lehet venni, de ez Kína számára olyan mint a légypiszok a hipersebességgel közlekedő vonat szélvédőjén.
Kína lassan az egész világot behálózza. Venezuelától Afrikáig, hogy csak a távoliakat említsem. Ha az angolszászok valami eredményecskét akarnak elérni, akkor nagyon sűrgősen elő kell vegyék a régi jó szokásuknak megfelelő nyíltszíni kalózkodást:oops:. Az embargó ide kevés lesz :). Vagy készülni kell a korábban alkalmazni akart 2 kettő és fél háborúra. USA vs. Kína, Oo. a fél pedig Irán. Szép lesz, ha meglépik. :rolleyes:
A kínai ipar kapacitása legalább 3x az usa ipari kapacitásának, usd alapon mérve nem ennyi, de ugyebár ez nagyon csalos mert fasorban sincsenek a kínai árak az USA áraihoz képest. Viszont becslések szerint pl ugyan az a hajóosztály 1/3 árban az amerikainak. (Jó ezt is darabokra lehet szedni de most csak az összehasonlítás miatt írom) Szóval kis híján a kínaiak annyi hajót tudnak küldeni az amerikaiak ellen ha kell hogy hamarabb fogynak ki az amcsik rakétából mint a kínaiak hajóból.
A két világháborút is legalább félig de szerintem még nagyobb arányban nem a csatatér hanem a hátország ipari kapacitása döntötte el, és ekkor az usa ipara volt a világ legjobbja, kiváló munkaerővel, egységes társadalommal, "végtelen" nyersanyag kapacitással.
Ha a háborút eltudják kerülni akkor 10 év és egyértelmű lesz már az usa csatlósainak is hogy merről fúj a passzátszél. Elkerülni meg nem lesz nehéz mert az usa egyedül nem támad, a térségbeli szövetségesei pedig aligha kívánnak megsemmisülni. Japánra és Koreára nézve így is a legnagyobb fenyegetés a területén lévő amerikai csaptok, úgy rángathatják őket háborúba hogy semmi beleszólásuk nem lesz a dologba. Persze én is azon az állásponton vagyok hogy atomháború de még csak közvetlen nagyhatalmak közötti háború sem valószínű, de ha mégis akkor az usa ázsiai szövetségesei megsemmisülnek. Ha Tokyo bekap néhány atombombát el lehet képzelni egy agglomerációval majd 30 milliós város, a japán gazdaság szíve, mekkora károkat szenvedne el. És nem csak 1-2 kapna be és nem csak Tokyo.
Japán túlélését szerintem az amerikaiak kidobása és rengeteg saját atomfegyver tudná garantálni csak. Ez esetben sem Kína sem az Usa nem rángathatná őket dróton, hisz ha ők pusztulnak vinnék a többieket is a sírba, jelenleg japán van mindenki közül a legrosszabb helyzetben. :(

Érdekes hogy míg Kína a gazdaságban méri erejét addig a szovjetek fegyverkezesben mérték. Valahol írták régebben hogy Kína a több száz milliárdos export bevételt beforgassa a gazdaságba. Addig a szovjetek úgy nyomták a fegyverkezési versenyt hogy többet költöttek hadikiadasokra mint a jenkik mind ezt úgy tették hogy a jenki gazdaság 3xor nagyobb volt mint szovjet.
Igen, mindennek az alapja a gazdaság erőssége, lehet nagyon erős sereged ha közbe az ország belerokkan, egy generáció alatt legyőznek békeidőben azok akik a pénzt a gazdaságba forgatták, persze kell egy ésszerű sereg, ami bővíthető konfliktushelyzet felé közeledve, de nem mindegy hogy a gdp 20% megy el rá vagy 4% annyi mint az ellenség 20% os költése.
Igen. Az egészben az a vicces, hogy a nyugat puszta nyereségvàgyból hizlalta fel Kinát és az most lassan de biztosan felejük kerekedik.
Ez részben igaz szerintem csak, alapjába véve a kínai külpolitika nem követett el hibát egészen a közelmúltbeli Ausztráliai eseményekig, amikor is kivették a langyos vízből a békát és belevágták a forróba az meg kiugrott.
A koreai háborúba úgy keveredtek bele hogy céljaikat elérték, amikor a tajvaniak megpróbáltak partra szállni erőt mutattak és megsemmisítették őket, Vietnámban gyengének mutatták magukat pont az előtt mielőtt tárgyaltak volna az USA val elaltatva annak aggodalmait. Viszont Indiát elpicsázták és megszereztek létfontosságú területeket. Nekem ez az egész nem úgy néz ki mint akiket pusztán felkaroltak hanem tudatos hosszútávú tervezésnek gondolom.
Illetve pusztán támogatás nem elég, India is lehetne kis Kína vagy Nigéria 2050 re egymilliárdan lesznek, (nem lesznek) de magukat sem tudják ellátni, és nem tudnának olyan ipart üzemeltetni akkor sem ha az összes nyugati befektető megpróbálna odamenni, van egy szint amit nem tudnak megugrani, mert kulturálisan és emberanyag tekintetében alkalmatlanok.
 
Status
Not open for further replies.