[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 635
113
A kínai ipar kapacitása legalább 3x az usa ipari kapacitásának, usd alapon mérve nem ennyi, de ugyebár ez nagyon csalos mert fasorban sincsenek a kínai árak az USA áraihoz képest. Viszont becslések szerint pl ugyan az a hajóosztály 1/3 árban az amerikainak. (Jó ezt is darabokra lehet szedni de most csak az összehasonlítás miatt írom) Szóval kis híján a kínaiak annyi hajót tudnak küldeni az amerikaiak ellen ha kell hogy hamarabb fogynak ki az amcsik rakétából mint a kínaiak hajóból.
A két világháborút is legalább félig de szerintem még nagyobb arányban nem a csatatér hanem a hátország ipari kapacitása döntötte el, és ekkor az usa ipara volt a világ legjobbja, kiváló munkaerővel, egységes társadalommal, "végtelen" nyersanyag kapacitással.
Ha a háborút eltudják kerülni akkor 10 év és egyértelmű lesz már az usa csatlósainak is hogy merről fúj a passzátszél. Elkerülni meg nem lesz nehéz mert az usa egyedül nem támad, a térségbeli szövetségesei pedig aligha kívánnak megsemmisülni. Japánra és Koreára nézve így is a legnagyobb fenyegetés a területén lévő amerikai csaptok, úgy rángathatják őket háborúba hogy semmi beleszólásuk nem lesz a dologba. Persze én is azon az állásponton vagyok hogy atomháború de még csak közvetlen nagyhatalmak közötti háború sem valószínű, de ha mégis akkor az usa ázsiai szövetségesei megsemmisülnek. Ha Tokyo bekap néhány atombombát el lehet képzelni egy agglomerációval majd 30 milliós város, a japán gazdaság szíve, mekkora károkat szenvedne el. És nem csak 1-2 kapna be és nem csak Tokyo.
Japán túlélését szerintem az amerikaiak kidobása és rengeteg saját atomfegyver tudná garantálni csak. Ez esetben sem Kína sem az Usa nem rángathatná őket dróton, hisz ha ők pusztulnak vinnék a többieket is a sírba, jelenleg japán van mindenki közül a legrosszabb helyzetben. :(


Igen, mindennek az alapja a gazdaság erőssége, lehet nagyon erős sereged ha közbe az ország belerokkan, egy generáció alatt legyőznek békeidőben azok akik a pénzt a gazdaságba forgatták, persze kell egy ésszerű sereg, ami bővíthető konfliktushelyzet felé közeledve, de nem mindegy hogy a gdp 20% megy el rá vagy 4% annyi mint az ellenség 20% os költése.

Ez részben igaz szerintem csak, alapjába véve a kínai külpolitika nem követett el hibát egészen a közelmúltbeli Ausztráliai eseményekig, amikor is kivették a langyos vízből a békát és belevágták a forróba az meg kiugrott.
A koreai háborúba úgy keveredtek bele hogy céljaikat elérték, amikor a tajvaniak megpróbáltak partra szállni erőt mutattak és megsemmisítették őket, Vietnámban gyengének mutatták magukat pont az előtt mielőtt tárgyaltak volna az USA val elaltatva annak aggodalmait. Viszont Indiát elpicsázták és megszereztek létfontosságú területeket. Nekem ez az egész nem úgy néz ki mint akiket pusztán felkaroltak hanem tudatos hosszútávú tervezésnek gondolom.
Illetve pusztán támogatás nem elég, India is lehetne kis Kína vagy Nigéria 2050 re egymilliárdan lesznek, (nem lesznek) de magukat sem tudják ellátni, és nem tudnának olyan ipart üzemeltetni akkor sem ha az összes nyugati befektető megpróbálna odamenni, van egy szint amit nem tudnak megugrani, mert kulturálisan és emberanyag tekintetében alkalmatlanok.
Igen. Ugyanakkor van egy faktor, amivel nem nagyon számolsz: Kína felemészti önmagát. Lesznek (vannak) ott belső feszültségek, amelyeket nem feltétlenül tudnak majd tompítani a szokásos eszközeikkel.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Tárnak nem pedig Nézd, kb 4x akkora a népessége Kínának, mint az USÁnak. Ami azt is jelenti valahol, hogy bármilyen feszkó 4x szorzóval fogja felütni a fejét.
Amíg a történelmi ellenségeinknek nem vágtak vissza és a történelmi helyüket nem szerezték vissza addig a társadalmuk egységes marad. Ja és nincs néger kínai meg latin kínai meg indián kínai! plussz amíg mérnökök irányítanak nem pedig sötét bölcsészek meg jogászok addig meg pláne nincs baj. Bárha egy két 100 millió barom pesti szavazna ott is akkor lehetne alkalmatlan bőcsész szomszéd srácot ott is találni, de ez a veszély ott nem fenyeget. Hála istennek.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Nézd, kb 4x akkora a népessége Kínának, mint az USÁnak. Ami azt is jelenti valahol, hogy bármilyen feszkó 4x szorzóval fogja felütni a fejét.
csak hogy a kinaiak 10x szorzoval utnek szet a feszkot.

mitszolsz, ott ha ugy gyujtagatnanak mint az amcsiknal, mennyi halott tunteto lenne?
kialna a hadsereg es szetlone oket mint, fajna a tokuk hogy valaki bekesen tuntet vagy nem, odabasznak mindenkinek sorba.
 
  • Tetszik
Reactions: Roni and kétkedő
T

Törölt tag 2361

Guest
kinanak mas a baja most.
nekik a nep kezd jobban elni, es ha megszokja azt a kicsit jobb szintet, akor nem birnak tobbet olyan olcson termelni sem az egesz vilagnak.
kinat az olcso munkaero tartja ott ahol vannak, ha az nem lesz, akor nem lesz 1$ biszbasz sem amivel teli szemeteltek a vilagot.
a jobb eletkorulmenyek meg kurva dragak birnak lenni ha tobb szaz millio emberol van szo, el kell latni oket jobb minosegu kajaval, infraval, es energiaval.
ha megnezuk a hireket, akor epp azon kinlodnak most, sokkal nagyobb az energia es a kaja importjuk mint az elozo evekkben, es ez csak novekedni fog.

ott lesznek majd mint a nyugat most, haborukkal kell majd hogy megszerezzek az eroforasokat, az meg vagy sikerulni fog vagy nem.

es itt az amcsik hatalmas elonyben vannak, amerika el van szigetelve a vilagtol, ok nem fognak a hataron haboruzni, kina meg ha nagyot akar terjeszkedni, ott van a ruszki, az indiai, a japan meg stb akik kutyaul oda tudnanak nekik csapni jo par fajos pofont.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
kinanak mas a baja most.
nekik a nep kezd jobban elni, es ha megszokja azt a kicsit jobb szintet, akor nem birnak tobbet olyan olcson termelni sem az egesz vilagnak.
kinat az olcso munkaero tartja ott ahol vannak, ha az nem lesz, akor nem lesz 1$ biszbasz sem amivel teli szemeteltek a vilagot.
a jobb eletkorulmenyek meg kurva dragak birnak lenni ha tobb szaz millio emberol van szo, el kell latni oket jobb minosegu kajaval, infraval, es energiaval.
ha megnezuk a hireket, akor epp azon kinlodnak most, sokkal nagyobb az energia es a kaja importjuk mint az elozo evekkben, es ez csak novekedni fog.

ott lesznek majd mint a nyugat most, haborukkal kell majd hogy megszerezzek az eroforasokat, az meg vagy sikerulni fog vagy nem.

es itt az amcsik hatalmas elonyben vannak, amerika el van szigetelve a vilagtol, ok nem fognak a hataron haboruzni, kina meg ha nagyot akar terjeszkedni, ott van a ruszki, az indiai, a japan meg stb akik kutyaul oda tudnanak nekik csapni jo par fajos pofont.
Azért erre ne vegyél mérget az usa déli államai könnyen újra önnálóak vagy mexikóiak lesznek, ha a jólétből kiesnek és már nem tudnak a világon élősködni. Egy ami kínai háború ezt a folyamatot csak felgyorsítaná.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 437
10 197
113
Igen. Ugyanakkor van egy faktor, amivel nem nagyon számolsz: Kína felemészti önmagát. Lesznek (vannak) ott belső feszültségek, amelyeket nem feltétlenül tudnak majd tompítani a szokásos eszközeikkel.
Igen van egy kérdőjeles faktor minden hatalom és szerveződés esetében. Az is lehet hogy az usa ban történik valami aminek hatására belső konszolidáció következik be és a hanyatló tendenciákból egy dübörgő felívelés következik miközben Kínában ez ellentétes irányt vesz.
Kína már elég sokszor roskadt a több ezer éves történelme során magába. Kicsit olyan a dinasztiák felemelkedése és bukása mint az európai hegemóniára törekvő hatalmak váltakozása, viszont európa sosem vált olyan szinten egységessé mint ahogy Kína az első egyesítés után tette, ( Ugye érdekes mert a modern világ alapja mégis a római birodalom, nem csak Európa hanem a világ) mégis annak a szétesése után nem az történt mint Kínában hogy újra egyesítették hanem kialakultak a nemzetállamok az évszázadok során, Kínában pedig kialakult az egységesebb kínai kultúra. Mind a kettő rengeteg vérrel járt. Ha európa éppen aktuális erős hatalma bukik akkor helyére lép egy másik, ha Kína hatalma bukik akkor darabokra törik és a feltámadás költségei és ideje kérdéses, de be fog következni.
Nem csak ország hanem civilizáció, erre akartam kilyukadni csak felcicomáztam.

Egyébként szerintem annyira fel van gyorsulva a világ hogy régen egy dinasztia fénykora lehetett 300-400 év is vagy több, de most már 30-40 évek is jónak számítanak, igaz ha a jelen lendület még kitart 30-40 évig akkor a világ arculata teljesen átalakul, de a birodalmak felemelkednek aztán hanyatlani kezdenek, viszont a civilizáció az marad.

Amúgy én úgy szoktam a zavaró propagandát megpróbálni kiszűrni hogy régi híreket olvasok újra, és a sok hírmorzsából állítok fel képet hogy ahhoz képest ami akkor volt a slágertéma ma mi valósult meg, ezzel lehet tendenciát olvasni viszonylag stabilan, a saját érzelmi állapotunktól mentesen.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 635
113
Ja és nincs néger kínai meg latin kínai meg indián kínai! plussz amíg mérnökök irányítanak nem pedig sötét bölcsészek meg jogászok addig meg pláne nincs baj.
Valóban nincs "néger" kínai meg "latin" kínai. Viszont olyan se nagyon van, hogy "kínai" - csaxólok. Te se gondolok komolyan, hogy egy kb másfél milliárdos lakosság teljesen homogén, ugye?
Ez a mérnökös megjegyzésed nagyon érdekes (jómagam is az volnék), ugyanakkor sajnos ez semmire se garancia. Egyébként nem hiszem, hogy Kínában "mérnökök irányítanak", már ha erre gondoltál.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 803
30 391
113
Valóban nincs "néger" kínai meg "latin" kínai. Viszont olyan se nagyon van, hogy "kínai" - csaxólok. Te se gondolok komolyan, hogy egy kb másfél milliárdos lakosság teljesen homogén, ugye?
Ez a mérnökös megjegyzésed nagyon érdekes (jómagam is az volnék), ugyanakkor sajnos ez semmire se garancia. Egyébként nem hiszem, hogy Kínában "mérnökök irányítanak", már ha erre gondoltál.
Dehogynem! A Párt Társadalommérnöki Intézete.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Valóban nincs "néger" kínai meg "latin" kínai. Viszont olyan se nagyon van, hogy "kínai" - csaxólok. Te se gondolok komolyan, hogy egy kb másfél milliárdos lakosság teljesen homogén, ugye?
Ez a mérnökös megjegyzésed nagyon érdekes (jómagam is az volnék), ugyanakkor sajnos ez semmire se garancia. Egyébként nem hiszem, hogy Kínában "mérnökök irányítanak", már ha erre gondoltál.
Akkor nézz utanna
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 097
113
Kínában az utóbbi évtizedekben a mindennapokban is jól érzékelhető életszínvonal/életminőség javulás volt és ez most is tart. A jelenlegi hatalom legitimitását elsősorban ez adja és nem az erőszakszervezetek (azok egyelőre másodlagosak). Addig, amíg ez a folyamat tart, Kínában teljesen irreális össztársadalmi elégedettségről álmodozni azoknak, akik kívülről ezt szeretnék látni (mert nem kedvelik Kínát). "A lét határozza meg a tudatot" és a lét most éppen javul.
Ezzel szemben az USA-ban és Nyugat-Európában egy viharos ütemű társadalmi, állami, demográfiai, etnikai, szellemi, technológiai önfelszámolás zajlik.

Az idő nem csak gazdaságilag, de társadalmi szempontból is Kínának dolgozik.

De még ha lenne is elégedetlenség, akkor is Kínában ezt ezerszer könnyebb kezelni. És ennek csak egyik oka az erőszakszervezetek, vagy a társadalom feletti ellenőrzés hatékony megszervezése. A másik oka a mentalitás. A mindenkibe beleivódott konfucianista filozófiai alapok. A közösség érdekeinek egyéni érdekek felett állása és ennek széles körű elfogadása. A kínai emberek hosszú távú szemlélete, ami akár generációkon is átível és a szülők tudatosan vállalnak egy nehezebb életet, csak hogy a gyerekeiknek jobb legyen.
Kínában messze-messze nem divat az a fajta anarchizmus, minden határon túltolt ultraliberalizmus, határtalan önzőség, hedonizmus, önpusztító dekadencia, amit most nyugaton a meglévő társadalmi szerveződés felszámolására használnak fel.
A kínai társadalom is és a kínai államhatalom is ezerszer ellenállóbb a felforgatás nyugaton látható módszereivel szemben.

Az sem igaz, hogy Kína kizárólagos erőforrása az olcsó munkaerő lenne, ami csak exportra tud termelni. Egyre meghatározóbb náluk a belső piac szerepe és a kínai belső piac növekedésének még rendkívül nagy távlatai vannak. A belső piacot tudatosan fejlesztik is. A piac mellett megvannak a természeti erőforrásaik is és amiből nekik nincs elég, azt beszerzik az oroszoktól, akiktől fizikailag nem vághatók el. Meg persze kilóra megveszik Afrikát, előbb-utóbb Dél-Amerika tetemes részét is és ott van nekik Dél-Kelet Ázsia, amelynek országai részéről öntökönlövés lenne Kínával szembe menni, miközben Kínával üzletelni kifizetődő.

Az USA már nem tudja lenyomni Kínát, hiába próbálkozik kétségbeesetten. A kínaiaknak pedig semmi szükségük nincs háborúra, vagy hódításra. Legalábbis egyelőre. Ők a béke nyertesei. Az idő nekik dolgozik.
Azt szokták mondani, hogy a jenkik pókereznek, az oroszok sakkoznak, a kínaiak pedig go-t játszanak. A póker csak addig működik, amíg a többiek beveszik a blöfföket, meghátrálnak az agresszív játékos elől és rákényszeríthetők a lapjaik terítésére akkor, amikor még nincsenek elég jó lapjaik. Ha kínaik ki tudnak térni az amerikai háborús provokáció elől, akkor ők nyernek. Ha nem, akkor az egész világ veszít.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Kínában az utóbbi évtizedekben a mindennapokban is jól érzékelhető életszínvonal/életminőség javulás volt és ez most is tart. A jelenlegi hatalom legitimitását elsősorban ez adja és nem az erőszakszervezetek (azok egyelőre másodlagosak). Addig, amíg ez a folyamat tart, Kínában teljesen irreális össztársadalmi elégedettségről álmodozni azoknak, akik kívülről ezt szeretnék látni (mert nem kedvelik Kínát). "A lét határozza meg a tudatot" és a lét most éppen javul.
Ezzel szemben az USA-ban és Nyugat-Európában egy viharos ütemű társadalmi, állami, demográfiai, etnikai, szellemi, technológiai önfelszámolás zajlik.

Az idő nem csak gazdaságilag, de társadalmi szempontból is Kínának dolgozik.

De még ha lenne is elégedetlenség, akkor is Kínában ezt ezerszer könnyebb kezelni. És ennek csak egyik oka az erőszakszervezetek, vagy a társadalom feletti ellenőrzés hatékony megszervezése. A másik oka a mentalitás. A mindenkibe beleivódott konfucianista filozófiai alapok. A közösség érdekeinek egyéni érdekek felett állása és ennek széles körű elfogadása. A kínai emberek hosszú távú szemlélete, ami akár generációkon is átível és a szülők tudatosan vállalnak egy nehezebb életet, csak hogy a gyerekeiknek jobb legyen.
Kínában messze-messze nem divat az a fajta anarchizmus, minden határon túltolt ultraliberalizmus, határtalan önzőség, hedonizmus, önpusztító dekadencia, amit most nyugaton a meglévő társadalmi szerveződés felszámolására használnak fel.
A kínai társadalom is és a kínai államhatalom is ezerszer ellenállóbb a felforgatás nyugaton látható módszereivel szemben.

Az sem igaz, hogy Kína kizárólagos erőforrása az olcsó munkaerő lenne, ami csak exportra tud termelni. Egyre meghatározóbb náluk a belső piac szerepe és a kínai belső piac növekedésének még rendkívül nagy távlatai vannak. A belső piacot tudatosan fejlesztik is. A piac mellett megvannak a természeti erőforrásaik is és amiből nekik nincs elég, azt beszerzik az oroszoktól, akiktől fizikailag nem vághatók el. Meg persze kilóra megveszik Afrikát, előbb-utóbb Dél-Amerika tetemes részét is és ott van nekik Dél-Kelet Ázsia, amelynek országai részéről öntökönlövés lenne Kínával szembe menni, miközben Kínával üzletelni kifizetődő.

Az USA már nem tudja lenyomni Kínát, hiába próbálkozik kétségbeesetten. A kínaiaknak pedig semmi szükségük nincs háborúra, vagy hódításra. Legalábbis egyelőre. Ők a béke nyertesei. Az idő nekik dolgozik.
Azt szokták mondani, hogy a jenkik pókereznek, az oroszok sakkoznak, a kínaiak pedig go-t játszanak. A póker csak addig működik, amíg a többiek beveszik a blöfföket, meghátrálnak az agresszív játékos elől és rákényszeríthetők a lapjaik terítésére akkor, amikor még nincsenek elég jó lapjaik. Ha kínaik ki tudnak térni az amerikai háborús provokáció elől, akkor ők nyernek. Ha nem, akkor az egész világ veszít.
A Szovjetunióban az utóbbi évtizedekben a mindennapokban is jól érzékelhető életszínvonal/életminőség javulás volt és ez most is tart. A jelenlegi hatalom legitimitását elsősorban ez adja és nem az erőszakszervezetek (azok egyelőre másodlagosak). Addig, amíg ez a folyamat tart, a Szovjetunióban teljesen irreális össztársadalmi elégedettségről álmodozni azoknak, akik kívülről ezt szeretnék látni (mert nem kedvelik a Szu-t). "A lét határozza meg a tudatot" és a lét most éppen javul.
Ezzel szemben az USA-ban és Nyugat-Európában egy viharos ütemű társadalmi, állami, demográfiai, etnikai, szellemi, technológiai önfelszámolás zajlik.
Az idő nem csak gazdaságilag, de társadalmi szempontból is a Szovjetúniónak dolgozik.

De még ha lenne is elégedetlenség, akkor is Szovjetunióban ezt ezerszer könnyebb kezelni. És ennek csak egyik oka az erőszakszervezetek, vagy a társadalom feletti ellenőrzés hatékony megszervezése. A másik oka a mentalitás. A mindenkibe beleivódott kommunista filozófiai alapok. A közösség érdekeinek egyéni érdekek felett állása és ennek széles körű elfogadása. Aszovjet emberek hosszú távú szemlélete, ami akár generációkon is átível és a szülők tudatosan vállalnak egy nehezebb életet, csak hogy a gyerekeiknek jobb legyen.
A Szovjetunióban messze-messze nem divat az a fajta anarchizmus, minden határon túltolt ultraliberalizmus, határtalan önzőség, hedonizmus, önpusztító dekadencia, amit most nyugaton a meglévő társadalmi szerveződés felszámolására használnak fel.
A szovjet társadalom is és a szovjet államhatalom is ezerszer ellenállóbb a felforgatás nyugaton látható módszereivel szemben.
Az sem igaz, hogy a Szovjet kizárólagos erőforrása az olcsó munkaerő lenne, ami csak exportra tud termelni. Egyre meghatározóbb náluk a belső piac szerepe és a szovjet belső piac növekedésének még rendkívül nagy távlatai vannak. A belső piacot tudatosan fejlesztik is. A piac mellett megvannak a természeti erőforrásaik is és amiből nekik nincs elég, azt beszerzik a KGST-től, akiktől fizikailag nem vághatók el. Meg persze kilóra megveszik Afrikát, előbb-utóbb Dél-Amerika tetemes részét is és ott van nekik Dél-Kelet Ázsia, amelynek országai részéről öntökönlövés lenne a Szu-val szembe menni, miközben az Unióval üzletelni kifizetődő.
Az USA már nem tudja lenyomnia Szovjetuniót, hiába próbálkozik kétségbeesetten. A szovjeteknek pedig semmi szükségük nincs háborúra, vagy hódításra. Legalábbis egyelőre. Ők a béke nyertesei. Az idő nekik dolgozik.
Azt szokták mondani, hogy a jenkik pókereznek, az oroszok sakkoznak, a kínaiak pedig go-t játszanak. A póker csak addig működik, amíg a többiek beveszik a blöfföket, meghátrálnak az agresszív játékos elől és rákényszeríthetők a lapjaik terítésére akkor, amikor még nincsenek elég jó lapjaik. Ha a szovjetek ki tudnak térni az amerikai háborús provokáció elől, akkor ők nyernek. Ha nem, akkor az egész világ veszít.

1987. december 08. Random laikus a világ bármely pontján
 
Status
Not open for further replies.