[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 815
81 125
113
Fakenews volt.


A kép persze mindenki számára ismerős lehet, hiszen pár napja épp ezen egy nagyon hasonlón hüledezett a fél világ az orosz készülődés bizonyítékaként. Fel is merülhet a hírfogyasztóban, hogy vajon tényleg ennyire bevállalták-e az üzenetet, én aligha hinném.

ukran-800x386.jpg


Erre a következtetésre az alábbiak miatt jutottam:

Az utólag módosított képet szándékosan vágták el úgy, hogy a MAXAR logó már ne látszódjon,
A magasabb tárgyak, növényzet árnyékai teljesen azonos módon vetülnek a földre (hovatovább a kép tájolása is tökéletesen egyezik), ez két olyan felvételen, amik között hetek telnek el, aligha lehetséges,
Az összes jármű ugyanott áll a két felvételen, kivéve a középső területet. Természetesen az nehezen, de elképzelhető, hogy a járműveket tömegesen leállították és nem mozgatják napi szinten, de az aligha, hogy semmilyen változás ne legyen, például a bekeretezett épület(?) környékén se (járőr járművek?).
A középső terület az új képen egy egységes, sötétebb árnyalatú talajt “kapott”. Ez a sötét szín az eredeti képen is megjelenik, de az a járművek által kitaposott utat, nyomvályút jelöli. Akárhogy is közlekedtek, az lehetetlen, hogy a teljes terület hirtelen nyomvályúvá váljon.
Orosz oldalon volt írva onnét vette...(nem saját következtetés)
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU
G

Galthran

Guest
Oroszország hány milliárdot követelhetne?

Teljesen jogos. Kezdve a Franciáktol(Napóleon), Labancékon(OMM, 1.vh,a ki piktor[2.vh],stb),valamint a komplett angolszász világbirodalom "csintevései" miatt.
és az oroszok által leigázott népek?
meddig kell visszamenni az időben? mi fizessünk azoknak akiket anno nyugatra toltunk?
és a legfontosabb kérdés: a germánoktól mennyit követeljünk?
 

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
938
2 621
93
és az oroszok által leigázott népek?
meddig kell visszamenni az időben? mi fizessünk azoknak akiket anno nyugatra toltunk?
és a legfontosabb kérdés: a germánoktól mennyit követeljünk?
Melyik népekre gondolsz? Mindenek, mindenhol volt valami előzménye. Mi kiket toltunk nyugatra? A germánoktól? Neked mennyit ér több generációnyi emberélet?
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
Ukrajna történelméből, bevallom őszintén, nem vagyok valami profi. De én úgy tudom, hogy mai értelemben véve először 1917-ben, tehát alig több, mint száz éve beszélhetünk Ukrajnáról (Ukrán Népköztársaság), mint önálló UKRÁN országkezdeményről. Tehát én úgy értelmezem, hogy az ott élőknek legalábbis akkortól már volt igényük egy saját, független országra. Aztán, hogy a Szovjetunió, miután szépen ledominálta, hogyan rajzolgatta a határait, az már egy más kérdés. Hogy ettől műállam-e? Nos, talán lehet. Bár nekem nem tetszik ez a szó, de ha már mégis használjuk, akkor, ahogy te is említetted az Európán kívüli, főleg volt gyarmati területeket, ahol nagyon gyakori ez a jelenség, akkor legyünk szépen következetesek és Irakot, Szíriát, meg a többi száz éves tákolt államocskát is nevezzük és kezeljük műállamnak. És ne csak az oroszokkal való viszonyuk (hogy jó, vagy épp rossz) döntse már el, hogy műállamok-e, vagy sem.
Igen, a recsegve-ropogva összeomló cári birodalom helyén támadt hatalmi vákuumból pattant ki Ukrajna ötlete, ahogyan még egy sor más államé is. Ez a történelmi földcsuszamlások velejárója, időnként egészen meglepő államok jönnek létre szinte a semmiből. Ahol a térség domináns hatalmai alapjaikat megrengető válságba kerülnek, ott néha egészen minimális önálló identitás megléte is önálló államokat hívhat életre.

És nézzenek oda, így jött létre szintén 1917-ben a Krími Népköztársaság is, amely nem keverendő össze a jóval maradandóbbnak bizonyuló Krími autonóm Szovjet Szocialista Köztársasággal! Csakhogy Ukrajnával ellentétben a Krímnek jelentős, önálló történelmi múltja volt, hiszen a Krími Tatár Kánság több, mint 300 éven át többé-kevésbé független, sőt, néha igencsak önfejű állam volt.
Érdekes, hogy az Ukrajna önállóságáért aggódók ezt mennyire nem szokták emlegetni, ahogyan azzal sem foglalkoznak, hogy a krímiek mennyire NEM akarnak Ukrajnához tartozni...

Crimean_Khanate_1600.gif


Egyébként azokban a zavaros, világháborúvégi időkben volt egy Galíciai Szovjet Szocialista Köztársaság is, említsük meg, ha már Ukrajna zavaros és sekélyes múltjában vájkálunk.

Nekünk is volt pár ilyen, a legismertebb az ún. Lajtabánság.
És egyébként igen, Szíria és Irak sem kivétel, csak azokat nem Moszkvában, hanem Párizsban meg Londonban rajzolgatták meg.
És hogy szépen zárjuk a kört, az USA nagyobbik felét is csupa vonalzóval megrajzolt, mesterséges államok alkotják, amelyek egy részét vérrel és vassal hódított meg Washington, ahogyan anno Moszkva a maga birodalmának határvidékeit is.

Ha a történelmet és a politikát pusztán ama bizonyos erősebb kutyák végtelen játszadozásának tekintjük, akkor egyszerűen értelmetlenné válik a "jog" mint kifejezés, mint elv, és értelmét veszti az arról folyó eszmecsere is, hogy mihez van joga akár Moszkvának, akár Washingtonnak, akár Kijevnek, akár Budapestnek - a válasz mindig az lesz: Joga bárkinek arra van, amire ereje és lehetősége van.

De ha a "jog" mögött feltételezünk némi morális tartalmat, kölcsönösséget és empátiát, akkor nem nagyon vitathatjuk, hogy az USA-nak és a NATO-nak pont annyi keresnivalója van Ukrajnában, mint Oroszországnak vagy Kínának Mexikóban vagy akár Texasban.

watm-red-dawn.jpg
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 821
65 373
113
Azért arca az van az EU-nak :D
290 milliárd euró kártérítést követelnek Oroszországtól. Mert az oroszok által,az EU-s szankciókra hozott válasz szankciók miatt állítólag ennyi bevételük esett ki az EU-s cégeknek.
https://tvzvezda.ru/news/202112261254-RyC2N.html
Mondom en hogy fogytan a love Brusszelben... Brit fejostehen nincs mar, egyre nagyobb a haracsolas es a korrupcio Brusszelben, hulyesegekre megy el a penz pl Lmbtq okorsegek, koronara valasz nincs, ukranok, migransok, zoldek, stb... Francik, nemetek recsegnek ropognak... gond lesz hamarosan.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Orosz barát örmény politikusokat buktatott meg szervezett utcai tüntetések által. A módszer nagyon hasonló, ahogy a Soros civilek szervezték a narancsos és arab forradalmakat. Ezért hagyta Putyin, hogy bukjon területeket. Ezt az esélyt nagyon jól megjátszották az azeriek meg a törökök.

Hát nehéz kérdések ezek. Nézzük az Uniot. Lassan minden határkerítés építését támogatja, kivéve a déli magyar kerítést. Baltiak, lengyelek, bolgárok stb. Lassan a törökök is kapnak pénzt az iráni határkerítésre Brüsszeltől kivéve mi.

Nem kell messze menni, hogy vki törvényes szerződéseket rúgjon fel politikai alapon. Itt van az EUs ujjaépítési alap. Közös hitelt vett fel 27 állam. Az volt a duma gyors központi elosztás lesz a covid miatti gazdasági károk enyhítésére. Többen már július óta kapják a zsét, mi meg a lengyelek pedig 0 eurot. Pedig a hitelfelvételben mi is benne vagyunk. Komoly versenytorzító hatása van politikai alapon

Igen, a recsegve-ropogva összeomló cári birodalom helyén támadt hatalmi vákuumból pattant ki Ukrajna ötlete, ahogyan még egy sor más államé is. Ez a történelmi földcsuszamlások velejárója, időnként egészen meglepő államok jönnek létre szinte a semmiből. Ahol a térség domináns hatalmai alapjaikat megrengető válságba kerülnek, ott néha egészen minimális önálló identitás megléte is önálló államokat hívhat életre.

És nézzenek oda, így jött létre szintén 1917-ben a Krími Népköztársaság is, amely nem keverendő össze a jóval maradandóbbnak bizonyuló Krími autonóm Szovjet Szocialista Köztársasággal! Csakhogy Ukrajnával ellentétben a Krímnek jelentős, önálló történelmi múltja volt, hiszen a Krími Tatár Kánság több, mint 300 éven át többé-kevésbé független, sőt, néha igencsak önfejű állam volt.
Érdekes, hogy az Ukrajna önállóságáért aggódók ezt mennyire nem szokták emlegetni, ahogyan azzal sem foglalkoznak, hogy a krímiek mennyire NEM akarnak Ukrajnához tartozni...

Crimean_Khanate_1600.gif


Egyébként azokban a zavaros, világháborúvégi időkben volt egy Galíciai Szovjet Szocialista Köztársaság is, említsük meg, ha már Ukrajna zavaros és sekélyes múltjában vájkálunk.

Nekünk is volt pár ilyen, a legismertebb az ún. Lajtabánság.
És egyébként igen, Szíria és Irak sem kivétel, csak azokat nem Moszkvában, hanem Párizsban meg Londonban rajzolgatták meg.
És hogy szépen zárjuk a kört, az USA nagyobbik felét is csupa vonalzóval megrajzolt, mesterséges államok alkotják, amelyek egy részét vérrel és vassal hódított meg Washington, ahogyan anno Moszkva a maga birodalmának határvidékeit is.

Ha a történelmet és a politikát pusztán ama bizonyos erősebb kutyák végtelen játszadozásának tekintjük, akkor egyszerűen értelmetlenné válik a "jog" mint kifejezés, mint elv, és értelmét veszti az arról folyó eszmecsere is, hogy mihez van joga akár Moszkvának, akár Washingtonnak, akár Kijevnek, akár Budapestnek - a válasz mindig az lesz: Joga bárkinek arra van, amire ereje és lehetősége van.

De ha a "jog" mögött feltételezünk némi morális tartalmat, kölcsönösséget és empátiát, akkor nem nagyon vitathatjuk, hogy az USA-nak és a NATO-nak pont annyi keresnivalója van Ukrajnában, mint Oroszországnak vagy Kínának Mexikóban vagy akár Texasban.

watm-red-dawn.jpg
netto hülyeséget írsz, megint,
Ukrajnának joga eldönteni, kivel haverkodik, és az egyezmények amire hivatkozok vagy nem léteznek, vagy teljesen mást tartalmaznak, vagy Moszkva telibes.rta őket, innen felejtős.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 006
53 979
113
netto hülyeséget írsz, megint,
Ukrajnának joga eldönteni, kivel haverkodik, és az egyezmények amire hivatkozok vagy nem léteznek, vagy teljesen mást tartalmaznak, vagy Moszkva "telibes.rta őket, innen felejtős.


Rendben, de akkor kubába, Mexicoba is mehetnek nukival is szerelheto" elhárító " rakéta rendszerek, ha a Kubaiak, Mexicoiak félnének Bárkitol.
Ne vicceljunk már.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Látom, te a "jog" kutyábbik definícióját részesíted előnyben.

Kijevben is valahogy így forog az észkerék: Ukrajnának joga van eldönteni, hogy kivel és hogyan haverkodik, joga van követelni a NATO és az EU-tagságot, miközben joga van Magyarországot fenyegetni. Szuverén állam, miért is ne tehetné? Joga van a gázcsapok tekergetéséhez, a tranzitáru megdézsmálásához, joga van a Krímhez, a Kubán-vidékhez, sőt, ha valamelyik tuskó széljobbosuk benyögi, akár még a Kattegathoz is, hiszen ott a címerben az ősi varég szigony!

Ukrajna vezetői valahogy úgy vannak a szuverenitással, mint a tagbaszakadt frusztrált kamaszok: Csak azért is beleszarnak seggrészegen a nagybőgőbe, nehogy már nekik mások mondják meg, hogy mit és hogyan tehetnek!?

Ukrajnának néhány éve már a kárpátaljai magyarok üldözéséhez is kétségbevonhatatlanul minden joga megvan, hiszen lekörmölték Kijevben téntaceruzával, hogy mától "Ukrajnában mindenki ukrán" - tehát innentől nettó hülye, aki mást mond, hiszen le van oda írva a violinkulcs mellé, néddemán!

Igen, innen is lehet nézni a helyzetet, ez is egy életképes álláspont, ez is egyfajta jogfilozófia, mégha meglehetősen kőkorszaki is.
Csakhogy akkor ez visszafelé is érvényes, és éppen így van joga Oroszországnak is a Krímhez, a Donyec-medencéhez, Szahalinhoz, vagy ahhoz, amit éppen megkíván, vagy ahhoz, hogy fenyegetett érdekeit akár katonai erővel védje meg.
Pontosan úgy, ahogyan teszi azt az USA is jó 100 éve a bolygó bármely pontján.
Köszönjük, Quesling elvtárs.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 577
16 173
113
Nem tudom, hogy Ti mennyi analógiát láttok a második világháború előtti Japán, és most az oroszok "sarokba szorítása" kapcsán, de én sokat. Ugyanazt "játsza" el az USA, mint anno japánnal (eszméletlen pofátlan hadgyakorlat a közelükben; Japán esetén 200 tengeri mérföldre a partjaiktól, most a fektet tenger és ukrajna), gazdasági és politikai elszigetelés (csak most annyit értek el, hogy az eleddig ellenlábas kínával mind szorosabb szövetség épül ki). Nem akarok vészmadár lenni...
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 635
113
Nem tudom, hogy Ti mennyi analógiát láttok a második világháború előtti Japán, és most az oroszok "sarokba szorítása" kapcsán, de én sokat. Ugyanazt "játsza" el az USA, mint anno japánnal (eszméletlen pofátlan hadgyakorlat a közelükben; Japán esetén 200 tengeri mérföldre a partjaiktól, most a fektet tenger és ukrajna), gazdasági és politikai elszigetelés (csak most annyit értek el, hogy az eleddig ellenlábas kínával mind szorosabb szövetség épül ki). Nem akarok vészmadár lenni...
Japánt az erőforrásaitól vágták így el akkor, most azért nagyon nem ez a helyzet.
 
  • Tetszik
Reactions: enzo

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Nem tudom, hogy Ti mennyi analógiát láttok a második világháború előtti Japán, és most az oroszok "sarokba szorítása" kapcsán, de én sokat. Ugyanazt "játsza" el az USA, mint anno japánnal (eszméletlen pofátlan hadgyakorlat a közelükben; Japán esetén 200 tengeri mérföldre a partjaiktól, most a fektet tenger és ukrajna), gazdasági és politikai elszigetelés (csak most annyit értek el, hogy az eleddig ellenlábas kínával mind szorosabb szövetség épül ki). Nem akarok vészmadár lenni...
Szerinted mi történt volna eddig, ha az oroszok és kínaik megkapták volna amit követelnek?
Én úgy gondolom, ha talán kicsit lassaban, de ugyanide jutottunk volna - tekintélyelvű de facto egypártrendszer-autokrácia vs. demokrácia.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 172
8 006
113
Mi nem akarjuk felhánytorgatni, hogyan jött létre Ukrajna, hogy Vlagyimir Iljics Lenin hozta létre, nem emlékeztetjük az USA-t sem, miként került hozzá Texas, Kalifornia, pedig ma mindenki a Krímet emlegeti – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki évzáró nagy sajtókonferenciáján,
Vlagyimir Vlagyimirovics most mellélőtt Texas-szal. Egyébként bagoly mondja... Ez belföldre talán elmegy, de külföldön nem tesz jót az imázsának, ha hülyeséget beszél.
Igen, Texas Mexikótól való elcsatolása megér egy misét. Vagy megért volna.
Ja, utánanézhetnél te is...
 
  • Vicces
Reactions: ogretankHU

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 869
9 801
113
Szerinted mi történt volna eddig, ha az oroszok és kínaik megkapták volna amit követelnek?
Én úgy gondolom, ha talán kicsit lassaban, de ugyanide jutottunk volna - tekintélyelvű de facto egypártrendszer-autokrácia vs. demokrácia.
Sorold már fel légyszíves, hogy mik voltak Oo. és Kína követelései mondjuk úgy 1990 és 2015 között. Hagy lássuk már, milyen mocskos teljesíthetetlen követeléseket támasztottak a nyugattal szemben.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Sorold már fel légyszíves, hogy mik voltak Oo. és Kína követelései mondjuk úgy 1990 és 2015 között. Hagy lássuk már, milyen mocskos teljesíthetetlen követeléseket támasztottak a nyugattal szemben.
Anno 1994. Amikor a szétlopott Oroszországban meredeken kezdett zuhanni a vezetés népszerűsége, elkezdték előszedni a naftalinból a régi paneleket... már 1990ben teret nyer a pánszlávista politika az orosz vezetésben.


Már a korai Kozírjev-doktrina vissza akarta integrálni a volt szovjet tagállamokat, kelet-európai térséget pedig "orosz befolyási övezetnek nyílvánította.

1993 környéke egy erőltetett gazdasági integráció, megjelent az orosz Monroe-elv


aztán

Putyin dokktrína anno: Kiemelkedő befolyást szerezni a közeli szomszédos államok kül- és biztonságpolitikájában,  Fokozódó gazdasági előnyt és monopol pozíciókat szerezni célzott külföldi beruházások és stratégiai infrastrukturális befektetések révén,  Fokozni Kelet-Európa energiafüggőségét Oroszországtól Korlátozni a Nyugat intézményi behatolását a FÁK országaiba, különösen a biztonságpolitika területén. Ugródeszkának használni főleg a FÁK európai térségét a nagyobb befolyás és a globális státusz visszaszerzéséhez, Az európai színtéren vállalt egyre aktívabb szerepével Moszkva megkísérli gyengíteni a transz-atlanti viszonyt, Európa és Amerika kapcsolatát.

na ebből lett mára a Mr Botox karácsonyi követeléssorozata.


ez meg az itteni kedvenc mítoszokról: