Magyarország ipara

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 471
113
Mit jelent az AHT, a CX, az at home modell, a hanganalízis, az omni-csatorna és a voicebot?

Bizonyára sokan emlékeznek a Monty Python-csoportnak arra a jelenetére, amelyben a különösen belterjes nyelvezetet használó vadászpilóták végül már egymás szakzsargonját sem értik...

A magunk részéről szeretjük megkönnyíteni mind kollégáink, mind partnereink életét, ezért most közreadott szakszótárunkban olyan kifejezéseket és meghatározásokat fordítunk le hétköznapi nyelvre, melyek időről időre felmerülnek mindennapi feladataink kapcsán...A szolgáltató központok vagyis a Shared Service Centerek (SSC) szakkifejezéseit gyűjtötte össze és magyarázza meg a United Call Centers.
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
7 743
26 193
113


"Credobusnál ősszel megkezdődött egy elektromos típuscsalád fejlesztése, amelyet várhatóan 2023-ban kezdhetnek gyártani Mosonmagyaróváron és Győrben – mondta el az értékesítési vezető. "
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 302
113


"Credobusnál ősszel megkezdődött egy elektromos típuscsalád fejlesztése, amelyet várhatóan 2023-ban kezdhetnek gyártani Mosonmagyaróváron és Győrben – mondta el az értékesítési vezető. "
Akkor csipkedni kell magunkat a honvédségi műszaki állomások létesítésével hogy felszívjuk a kieső belsőégésű buszszerelőket.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
G

Galthran

Guest


"Credobusnál ősszel megkezdődött egy elektromos típuscsalád fejlesztése, amelyet várhatóan 2023-ban kezdhetnek gyártani Mosonmagyaróváron és Győrben – mondta el az értékesítési vezető. "
mia helyzet a csuklós buszukkal ?
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
7 743
26 193
113
mia helyzet a csuklós buszukkal ?
Januártól indult a sorozatgyártás és a volánbusz márírt ki rá egy tendert...


"A Volánbusz a 114 darab alacsonypadlós, M3/II osztályú (főként ülő utasok szállítására kialakított) háromajtós elővárosi csuklós autóbuszra kiírt eljárás első részében 47, míg a másodikban 67 darab járművet szerezne be. Magyar szempontból távolról sem mellékes kitétel, hogy a megajánlott busztípusoknak csak a leghátsó, vagyis a harmadik ajtó vonaláig kell alacsonypadlósnak lenniük, ráadásul a pályázati kiírás nem köti ki, hogy az indulóktól referenciaként elvárt autóbuszoknak (ez az első szakasz esetében 35, a másodiknál pedig 50 darab korábban értékesített alacsonypadlós, vagy alacsony belépésű elővárosi kocsit jelent) feltétlenül kell csuklós kivitelűeknek kellene lenniük. Mindezek alapján a tender remek lehetőséget jelent a frissen bemutatott Credobus Econell 18 Next számára, hogy behúzza első megrendelését, méghozzá rögtön jelentősnek mondható darabszámmal. "
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 471
113
269303341_460048012159643_6271406681016633078_n.jpg


EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS A PANNON EGYETEM ZALAEGERSZEGI EGYETEMI KÖZPONTJÁNAK EGYEDÜLÁLLÓ FEJLESZTÉSÉRE

Rendkívül jelentős oktatási és infrastrukturális fejlesztés előtt áll a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központja. A Gazdálkodási Karra, a Mérnöki Karra, valamint a Műszaki Informatikai Karra nagy feladat vár, hiszen szakemberekkel kell ellátnia a következő években megvalósuló gazdaságfejlesztési beruházásokat. 2022-2024 között 165 milliárd forint értékű befektetést valósít meg több jelentős cég, összesen 2.000 új munkahelyet létrehozva, melyek között nagy számban vannak magasan kvalifikált álláshelyek (mérnök, informatikus, közgazdász). A sikerhez szükség van a Zalaegerszegi Egyetemi Központ további fejlesztésére, amihez az Európai Unió hamarosan megnyíló Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) kerete ad majd lehetőséget. A több milliárdos beruházás a képzés és az infrastruktúra fejlesztését is lehetővé teszi majd. Mindez fontos ahhoz a Zalaegerszegen kialakuló gazdasági ökoszisztémához, melyben szorosan összefügg a termelés, a kutatás-fejlesztés, az innováció, a szakképzés, az egyetemi oktatás, valamint a különféle szolgáltatások.

Az együttműködési megállapodás célja a Zalaegerszeg 2030 Gazdaságfejlesztési Stratégiához is kapcsolódva a „Felhő Campus” kialakítása, ami egyrészt
olyan virtuális oktatótér, amelyhez bárhonnan, bármilyen eszközzel (telefon, tablet, laptop) csatlakozni lehet, másrészt pedig egy olyan közösségi tér, ahol a hallgatók csoportmunkában a leendő karrierjük folyamán majd szembejövő konkrét gyakorlati projektek megoldásában dolgoznak együtt, egymást segítve, egymás kompetenciáit kiegészítve. A „Felhő Campus” mindemellett egy átfogó képzéssegítő rendszer is, amelyet Mestereséges Intelligencia szolgál ki, és amely folyamatosan azt keresi, hogy a hallgató a saját karrier céljai és kompetenciái alapján hol tart a tanulmányi előmenetelében. A lassabban, nehezebben fejlődő kompetenciáknál segítséget nyújt (akár a csoporton belül is), illetve az átlagnál jobb teljesítményt és fejlődést is azonnal jelzi az oktatók felé. A „Felhő Campus” lényege, hogy játékosan, személyre szabottan és lemorzsolódás mentesen oktassuk a jövő generációit.
A fenti célok elérése érdekében együttműködési megállapodást írt alá a Pannon Egyetem, annak Zalaegerszegi Egyetemi Központja (Dr. Németh István főigazgató, rektor-helyettes), Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata (Balaicz Zoltán polgármester), a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Kovács Dezső elnök), valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségénék Zala Megyei Szervezete (Balogh Ádám elnök). A megállapodáshoz hamarosan csatlakozik a Zala ZONE Járműipari Tesztpálya is. Egy másik szerződésben az önkormányzat, a kamara, a vállalkozói szervezet, továbbá a Delta Systems Kft. (Vidra László ügyvezető) fogtak össze a városi gazdaságfejlesztési stratégia megvalósítása érdekében.

A megállapodás kapcsán Dr. Németh István főigazgató, rektor-helyettes rámutatott, példamutató az az összefogás, aminek eredményeként az egész gazdaságot magával húzó kutatási ökoszisztéma jött létre Zalaegerszegen. A legfontosabb, felkészülni a 21. századra, és ehhez megfelelő minőségű munkaerőt biztosítani, amihez a városban létrejött a korszerű felsőoktatás, ami a műszaki, a gazdaságtudományi és az informatikai területet magába foglalja. A „Felhő Campus” újdonság, ehhez hasonló rendszer teljességében a világon sehol nincs, tette hozzá.
A létrejött gazdasági ökoszisztéma fontos mozaikja, a tökéletes működés feltétele az egyetemi háttér, a kutatás, a fejlesztés, hangsúlyozta Balaicz Zoltán polgármester. Ebben rendkívül fontos szerepe van és egyre inkább lesz a Pannon Egyetemnek, és azon belül a Zalaegerszegi Egyetemi Központnak. 2014-2021 között 4 ezer új munkahely jött létre a megyeszékhelyen, jelenleg 2,8 százalék a munkanélküliség. 2022-2024 között további 2 ezer új munkahely létrejöttével számolnak, és nagy számban lesz szükség a magasan kvalifikált munkaerőre, amit az egyetem tud majd biztosítani (tesztpálya, Rheinmetall, Metrans, AVL, MouldTech, Dronemotive, TÜV Rheinland, Robert Bosch, FLEX, stb.).

Az egyetemi modellváltás legfontosabb célja, hogy versenyképes tudást adjanak át a hallgatóknak, de ehhez meg kellett mozgatni az állóvizet. Ezt Prof. Dr. Stumpf István, az egyetemi modellváltásért felelős kormánybiztos fogalmazta meg, aki úgy látja, sikerült elérni, hogy az egyetemek önállóbban keresik a jövő kihívásait. A zalaegerszegi együttműködéssel létrehozandó szisztéma, ami gazdaságot, egyetemet, kutatást, fejlesztést kapcsol össze, ritka a világban, és segít megállítani az “agyelszívást”, hangsúlyozta.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos megfogalmazása szerint a járműipari tesztpálya mágnesként működik, jelentős befektetéseket vonz. Az is látszik, hogy nagyobb régióból lehet csak biztosítani szakembereket, a képzésükhöz pedig a Pannon Egyetem kiváló hátteret biztosít.
Vidra László, a Delta Systems Kft. ügyvezetője leszögezte, olyan innovatív képzési rendszer jön létre a megállapodás eredményeként, ami lehetővé teszi, hogy a világon bárhol hasznosítható tudásra tegyenek szert a hallgatók.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 471
113
269303341_460048012159643_6271406681016633078_n.jpg


EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS A PANNON EGYETEM ZALAEGERSZEGI EGYETEMI KÖZPONTJÁNAK EGYEDÜLÁLLÓ FEJLESZTÉSÉRE

Rendkívül jelentős oktatási és infrastrukturális fejlesztés előtt áll a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központja. A Gazdálkodási Karra, a Mérnöki Karra, valamint a Műszaki Informatikai Karra nagy feladat vár, hiszen szakemberekkel kell ellátnia a következő években megvalósuló gazdaságfejlesztési beruházásokat. 2022-2024 között 165 milliárd forint értékű befektetést valósít meg több jelentős cég, összesen 2.000 új munkahelyet létrehozva, melyek között nagy számban vannak magasan kvalifikált álláshelyek (mérnök, informatikus, közgazdász). A sikerhez szükség van a Zalaegerszegi Egyetemi Központ további fejlesztésére, amihez az Európai Unió hamarosan megnyíló Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) kerete ad majd lehetőséget. A több milliárdos beruházás a képzés és az infrastruktúra fejlesztését is lehetővé teszi majd. Mindez fontos ahhoz a Zalaegerszegen kialakuló gazdasági ökoszisztémához, melyben szorosan összefügg a termelés, a kutatás-fejlesztés, az innováció, a szakképzés, az egyetemi oktatás, valamint a különféle szolgáltatások.

Az együttműködési megállapodás célja a Zalaegerszeg 2030 Gazdaságfejlesztési Stratégiához is kapcsolódva a „Felhő Campus” kialakítása, ami egyrészt
olyan virtuális oktatótér, amelyhez bárhonnan, bármilyen eszközzel (telefon, tablet, laptop) csatlakozni lehet, másrészt pedig egy olyan közösségi tér, ahol a hallgatók csoportmunkában a leendő karrierjük folyamán majd szembejövő konkrét gyakorlati projektek megoldásában dolgoznak együtt, egymást segítve, egymás kompetenciáit kiegészítve. A „Felhő Campus” mindemellett egy átfogó képzéssegítő rendszer is, amelyet Mestereséges Intelligencia szolgál ki, és amely folyamatosan azt keresi, hogy a hallgató a saját karrier céljai és kompetenciái alapján hol tart a tanulmányi előmenetelében. A lassabban, nehezebben fejlődő kompetenciáknál segítséget nyújt (akár a csoporton belül is), illetve az átlagnál jobb teljesítményt és fejlődést is azonnal jelzi az oktatók felé. A „Felhő Campus” lényege, hogy játékosan, személyre szabottan és lemorzsolódás mentesen oktassuk a jövő generációit.
A fenti célok elérése érdekében együttműködési megállapodást írt alá a Pannon Egyetem, annak Zalaegerszegi Egyetemi Központja (Dr. Németh István főigazgató, rektor-helyettes), Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata (Balaicz Zoltán polgármester), a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Kovács Dezső elnök), valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségénék Zala Megyei Szervezete (Balogh Ádám elnök). A megállapodáshoz hamarosan csatlakozik a Zala ZONE Járműipari Tesztpálya is. Egy másik szerződésben az önkormányzat, a kamara, a vállalkozói szervezet, továbbá a Delta Systems Kft. (Vidra László ügyvezető) fogtak össze a városi gazdaságfejlesztési stratégia megvalósítása érdekében.

A megállapodás kapcsán Dr. Németh István főigazgató, rektor-helyettes rámutatott, példamutató az az összefogás, aminek eredményeként az egész gazdaságot magával húzó kutatási ökoszisztéma jött létre Zalaegerszegen. A legfontosabb, felkészülni a 21. századra, és ehhez megfelelő minőségű munkaerőt biztosítani, amihez a városban létrejött a korszerű felsőoktatás, ami a műszaki, a gazdaságtudományi és az informatikai területet magába foglalja. A „Felhő Campus” újdonság, ehhez hasonló rendszer teljességében a világon sehol nincs, tette hozzá.
A létrejött gazdasági ökoszisztéma fontos mozaikja, a tökéletes működés feltétele az egyetemi háttér, a kutatás, a fejlesztés, hangsúlyozta Balaicz Zoltán polgármester. Ebben rendkívül fontos szerepe van és egyre inkább lesz a Pannon Egyetemnek, és azon belül a Zalaegerszegi Egyetemi Központnak. 2014-2021 között 4 ezer új munkahely jött létre a megyeszékhelyen, jelenleg 2,8 százalék a munkanélküliség. 2022-2024 között további 2 ezer új munkahely létrejöttével számolnak, és nagy számban lesz szükség a magasan kvalifikált munkaerőre, amit az egyetem tud majd biztosítani (tesztpálya, Rheinmetall, Metrans, AVL, MouldTech, Dronemotive, TÜV Rheinland, Robert Bosch, FLEX, stb.).

Az egyetemi modellváltás legfontosabb célja, hogy versenyképes tudást adjanak át a hallgatóknak, de ehhez meg kellett mozgatni az állóvizet. Ezt Prof. Dr. Stumpf István, az egyetemi modellváltásért felelős kormánybiztos fogalmazta meg, aki úgy látja, sikerült elérni, hogy az egyetemek önállóbban keresik a jövő kihívásait. A zalaegerszegi együttműködéssel létrehozandó szisztéma, ami gazdaságot, egyetemet, kutatást, fejlesztést kapcsol össze, ritka a világban, és segít megállítani az “agyelszívást”, hangsúlyozta.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos megfogalmazása szerint a járműipari tesztpálya mágnesként működik, jelentős befektetéseket vonz. Az is látszik, hogy nagyobb régióból lehet csak biztosítani szakembereket, a képzésükhöz pedig a Pannon Egyetem kiváló hátteret biztosít.
Vidra László, a Delta Systems Kft. ügyvezetője leszögezte, olyan innovatív képzési rendszer jön létre a megállapodás eredményeként, ami lehetővé teszi, hogy a világon bárhol hasznosítható tudásra tegyenek szert a hallgatók.

 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Herendi úgy néz ki tovább él:


“A nyereségesen működő vállalat teljes árbevétele 24 százalékkal emelkedett 2021-ben, mintegy egymilliárd forinttal, ami azt jelenti, hogy visszatértek az utóbbi években kiemelkedő 2019-es szintre.”

Zsolnaival nem tudom mi a szitu. Úgy emlékszem ott valami szír csávó keveri a lapokat, de elég nagy a zűrzavar. A hollóházit meg eladta az álam pár éve, hogy kinek rejtély… szóval legalább a Herendi megmaradt.
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
7 743
26 193
113

"A RÁBA Nyrt. 19,7 százalékkal növelve forgalmát, 33 milliárd forintot meghaladó konszolidált, csoportszintű árbevétellel zárta az év első kilenc hónapját. A továbbra is fennálló járványhelyzet mellé társuló nyersanyag - ár-emelkedés és a globális ellátási láncokban tapasztalható fennakadások ellenére a társaság eredményes háromnegyed évet mutatott fel."
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113