[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 678
12 475
113
Belenéztem sok újat nem mond, szerintem ami lényeges az, hogy szerinte az utóbbi napokban felmerült esetleges Svéd és Finn NATO csatlakozásnak nincs nagy jelentősége, mivel a svédek és a finnek is eddig is elég intenzíven együttműködtek a NATO-val szinte minden évben rendeznek náluk NATO-l közös hadgyakorlatot stb.A kilátásba helyezett venezuelai és kubai orosz hadászati fegyverek telepítésének nincs akkora jelentősége mivel szerinte ezekkel szemben egy az Atlanti-óceánon tartózkodó hiperszonikus rakétákkal felszerelt tengeralattjáróval vagy hajóval sokkal nagyobb fenyegetést és katonai nyomást lehet elérni mint a konkrét helyhez kötött Venezuellába vagy Kubába telepített fegyverzettel mivel ezeknek az USA jól ismeri a pontos földrajzi kordinátáit és képességeit.....
Annyit mondott még, hogy aggasztónak találja a jelenlegi helyzetet és az USA a már jól ismert taktikát alkalmazza,hogy megijessze az orosz medvét...valamint azt is hozzátette, hogy a NATO katonai ereje korántsem egységes színvonalon van pl hozta fel a Bundeswerht és a belga hadsereget, valamint azt is hozzátette, hogy gondoljon bele mindenki, hogy pl a belga társadalmat nagyrészben alkotó afrikai származású polgárok mennyire szeretnének Ukrajnába menni harcolni.....
A britt egyszer használatos páncéltörő gránátvetők szállításával kapcsolatban azt mondta, hogy ezeket nem jelentenek valós komoly fegyverzetbeli támogatást az ukránoknak, csak arra jó a brit politika számára, hogy elmondhassák, hogy segítenek az ukrán fegyveres erőknek az oroszok ellen.

Határozottan aggasztó ami történik/van a világban
Kzah profi munka
-Svéd, finn minek és miért most
-Kuba , Venezuela nincs napirenden felesleges, van jobb nem szükséges, atlanti óceán ismeretlen pontja jobb mint egy fix kiépített támaszpont
-Britek eladták a felesleges cuccaikat talán időkorlát
-egy nagy Nato PR hajcihő az egész támadás meg
Köszönöm!
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 889
11 239
113
Igazából az ukránoknak nem volt szükségük az angol rakétákra. Akkor miért vitték?

PR + gazdasagi elony + basztathatjak a medvet.

PR: Mutogathatnak magukra, hogy tamogatjak Ukrajnat, akar halalt okoz fegyverrel is (pl. a Nemetek nem hajlandoak erre). Ez jol johet, ha valami angol cegnek kell az utjat egyengetni Ukrajnaban.

gazdasag: gondolom sokkal olcsobb igy, mint ha meg kellene semmisiteni (ahogy olvasom, lejaro szavatossaguak)

medve csesztetes: egyertelmu + jopont az USA szemeben
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 159
7 956
113
Elgondolkoztam.
Nem tudom, mire gondolsz. Mondanivalóm, hogy elöször egy hâború az úszitók otthonât is érinteni fogja.
Kedves @aquarell!
Mindkét világháborúban folytak harci cselekmények Európán kívül is. A másodikban például a Csendes-óceáni volt hadszíntér és Ázsia is érintett. Afrika sem különben. Az agresszor náci Németország és Japán pedig emlékeim nem szerint úszta meg szárazon és érintetlenül.
Zárom soraimat azzal, hogy eddig mindig érintette valahogy a háború az azt kirobbantó ország területét is. Azt gondolni (főleg mostanság), hogy majd jól legyaluljuk a másikat honi veszteségek nélkül, háááát...
Üdv
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 548
113
Feltételezve, de meg nem engedve, ha (HA!) az orosz elszánja magát és megtámadja Ukrajnát:

ad.1. Ha nem lép be a NATO katonailag, akkor elmegy a Dnyeperig, délen pedig elvágja az ukrikat a tengertől, hogy onnan ne tudjanak keverni a Fekete Tengerben.
ad. 2. Ha belép élesbe a NATO, akkor már nincs amin habozni, mert az már NATO-Oo. háború lesz, így északon lenyomja a három balti államot, közben pedig a Fehéroroszokkal megnyitják a Lengyel frontot. Ez lesz a keményebb dió, de az biztos, hogy feltörik. Ti. ekkor már nem fog nekik semmi számítani. A határ ebben az esetben a Visztula lesz, le a Kárpátok gerincén végig az ortodox délszláv területekig.

Ebben az esetben, három állam fog nagyot szívni.
1. Lengyelország, mert elveszíti területének kb. az egyharmadát.
2. Románia, mert ő konkrétan szétesik. Létrejön Nagy-Moldva és az önálló Erdély, "de jure" nyugati, de "de facto" magyar befolyás alatt (Parciumot nekünk kellene megszerezni, lévén az mindig is a Központi Magyar Állam része volt, nem mint Erdély, ami bizonyos autonómiát élvezett).
3. Ukrajna, pedig mint állam megszűnik, vagy jobb esetben bábállamként része lesz az Orosz Föderációnak.

Ha a nyugat nem akar elhamvadni, akkor lenyelik ezt a békát, aztán néhány év puffogás után megy tovább a bolt, mint eddig.
Na meg Haubagoly is boldog lesz, mert igaza lett és hazajöhet Vanuatu szigetéről egy szép kreol csajjal :D .
Az egész történet Ukrajnán belül játszódik. Nagyon kicsi valószínűsége van, hogy ez a háború továbbterjedjen!

Ezek a fontosabb törésvonalak:
Untitled-1.jpg

A természetes határ a balparti és jobbparti Ukrajna közt húzódik, ennek fő problémája, hogy két jelentős városi körzet a határvonalon fekszik. A etno-lingvisztikai határ az egykori Lengyel-Litván Únió és Újoroszország határvonala. Problémát csak az egykori lengyel etnikum, a tulajdonképpeni Lengyel Királyság (és Osztrák Magyar Monarchia) meghatározta területek jelentenek, mert ezek az ukrán nacionalizmus fellegvárai most, kizárólag itt lehetne partizántevékenységre számítani.

És az erre épülő lehetséges határkonstrukciók:
Untitled-2.jpg

Alapvető, hogy a Krím vízellátást biztosítani kell, így birtokba kell venni a Dnyeper alsó folyását és az orosz többségű jelentős ipari körzeteket is. Ez a legszűkebben vett lehetséges területgyarapodás. Innentől lépnének az orosz seregek az orosz érzelmű, az oroszul beszélő területre, ahol ugyanakkor valamiféle ukrán identitás is jelen van, de ez semmilyen formában nem ellenséges az oroszokkal, annál inkább az ukrán nacionalistákkal! Lényegében itt két lehetőség van:
1. valamiféle kevert megoldás a természetes és etno-lingvisztikai határra.
2. az ukrán tengeri kijárat kérdése determinálta verziók. Ami lehet Nyugat-Újoroszország (Odessza orosz város, az egyik legoroszabb), vagy lehet Nyikolajev a tenger felől hajózható Bug partján (itt az öböl fölötti híd jelentené az összeköttetést Odessza és Újoroszország többi része között).
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 629
113
Kedves @aquarell!
Mindkét világháborúban folytak harci cselekmények Európán kívül is. A másodikban például a Csendes-óceáni volt hadszíntér és Ázsia is érintett. Afrika sem különben. Az agresszor náci Németország és Japán pedig emlékeim nem szerint úszta meg szárazon és érintetlenül.
Zárom soraimat azzal, hogy eddig mindig érintette valahogy a háború az azt kirobbantó ország területét is. Azt gondolni (főleg mostanság), hogy majd jól legyaluljuk a másikat honi veszteségek nélkül, háááát...
Üdv
Az "angolszászokat" említette, ha jól tévedek. Az USA a gyöngy öblöt leszámítva érintetlen volt.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Nem tudom volt-e már
Ennél talán egy fokkal árnyaltabb képet ad az egy héttel ezelőtti CSIS elemzés
https://www.csis.org/analysis/russias-possible-invasion-ukraine

Az a gond hogy az Oroszok kezdik túl magasra srófolni a tétet.
Az oroszok ugyebár deklaráltan azt akarják hogy:
  • a NATO vessen véget a K.i irányú bővítésnek (ismerjék el K.eu.t Orosz oszag kizárólagos befolyási övezetének)
  • az USA nukleáris fegyvereket távolítsák el Eu.ból
ez a tárgylási alap.
Ebből v.színű valamennyit hajlandóak engedni, de ha a NATO csak a középső ujját mutatja nekik, akkor ilyen magas tétről nem lehet lejönni teljes arcvesztés nélkül...akkor v.színű háború lesz.

Milyen katonai opciók lehetnek:
1.) a legtöbb katonájukat visszavonják az Ukrán határról, továbbra is burkoltan támogatják a lázadókat
2.) nyiltan bevonulnak a szakadár régiókba
3.) megszállják Ukrajnának a Dnyepr folyótól K.re eső területeit
220113_Jones_UkraineRussia_Map1.png

4) megszállják Ukrajnának a Dnyepr folyótól K.re eső területeit és D.en elfoglalják Odesszát és szárazföldi kapcsolatot hoznak létre transznyisztriával
220113_Jones_UkraineRussia_Map2.png

5.) mint fent, csak kihagyják a nagy csatákat É on és csak D.i hadműveletet hajtják végre hogy elvágják Ukrajnát a tengertől
6.) A fentiek plusz második lépcsőben Ukrajna teljes megszállása
220113_Jones_UkraineRussia_Map3.png


  • Ha az USA - NATO teljes mértékben visszautasítja az Orosz követeléseket akkor az 1. és 2. es pontok meglehetősen valószínűtlenek. Az a teljes vereség beismerésével lenne egyenértékű.
  • 3. pont elónye hogy a Dnyepr folyó egy határozott természetes határvonal lehetne. Attól K.re jórészt orosz ajkú és tudatú népek laknak, vagyis a konszolidáció gzors és zökkenőmentes lehetne. Ukrajna megtarthatná az önálló államiságát
  • 4. pont esetén a fennmaradö kis Ukrajna gazdasági lehetőségeit még tovább szűkítenék, viszont D.en nem lenne olyan természetes határvonal amit jól lehet védeni.
  • 5. pont esetén elkerülhetnék a nagy csatákat, de nem lenne szilárd határ és jelentős orosz szimpatizáns területek maradnának Ukrán kontrol alatt
  • 6. pont estén Ukrajna önállóságát teljesen felszámolnák. Jelentős ellenállással kellene számolni a lakosság részéről a Ny.i területeken. Nehéz lenne a konszolidáció, durva oroszosítás következne.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Na igen. Hanem tök mindegy, hogy azok a rakéták Ukrajnában, vagy Németországban, vagy egy B-52esen vannak. Másrészt a te hajóid is tele vannak velük.
Most ezt komolyan kérded??? Moszkvától a Lengyelek kb 1000 km az ukránok meg 500km... az pont feleannyi repülési idő.
Ez nem atomfizika, nem vágom, hogy ezen mi nem tiszta.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 548
113
Az egész történet Ukrajnán belül játszódik. Nagyon kicsi valószínűsége van, hogy ez a háború továbbterjedjen!

Ezek a fontosabb törésvonalak:
Untitled-1.jpg

A természetes határ a balparti és jobbparti Ukrajna közt húzódik, ennek fő problémája, hogy két jelentős városi körzet a határvonalon fekszik. A etno-lingvisztikai határ az egykori Lengyel-Litván Únió és Újoroszország határvonala. Problémát csak az egykori lengyel etnikum, a tulajdonképpeni Lengyel Királyság (és Osztrák Magyar Monarchia) meghatározta területek jelentenek, mert ezek az ukrán nacionalizmus fellegvárai most, kizárólag itt lehetne partizántevékenységre számítani.

És az erre épülő lehetséges határkonstrukciók:
Untitled-2.jpg

Alapvető, hogy a Krím vízellátást biztosítani kell, így birtokba kell venni a Dnyeper alsó folyását és az orosz többségű jelentős ipari körzeteket is. Ez a legszűkebben vett lehetséges területgyarapodás. Innentől lépnének az orosz seregek az orosz érzelmű, az oroszul beszélő területre, ahol ugyanakkor valamiféle ukrán identitás is jelen van, de ez semmilyen formában nem ellenséges az oroszokkal, annál inkább az ukrán nacionalistákkal! Lényegében itt két lehetőség van:
1. valamiféle kevert megoldás a természetes és etno-lingvisztikai határra.
2. az ukrán tengeri kijárat kérdése determinálta verziók. Ami lehet Nyugat-Újoroszország (Odessza orosz város, az egyik legoroszabb), vagy lehet Nyikolajev a tenger felől hajózható Bug partján (itt az öböl fölötti híd jelentené az összeköttetést Odessza és Újoroszország többi része között).
A kulcsfontosságú infrastrukturális elemek és lehetőségek, amik meghatározhatják az orosz érdekek érvényesítését:
Untitled-3.jpg
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 614
55 060
113
Kedves @aquarell!
Mindkét világháborúban folytak harci cselekmények Európán kívül is. A másodikban például a Csendes-óceáni volt hadszíntér és Ázsia is érintett. Afrika sem különben. Az agresszor náci Németország és Japán pedig emlékeim nem szerint úszta meg szárazon és érintetlenül.
Zárom soraimat azzal, hogy eddig mindig érintette valahogy a háború az azt kirobbantó ország területét is. Azt gondolni (főleg mostanság), hogy majd jól legyaluljuk a másikat honi veszteségek nélkül, háááát...
Üdv
Egymás mellett elbeszélünk, vagy én fejeztem ki magam félreérthetően. :)
 
  • Tetszik
Reactions: Masztiff

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 308
46 017
113
Ha lesz is valami Ukrajnában a nyitánnyal szerintem addig várnak az Oroszok hogy a Balti-tengerről most útnak indított partraszállító hajók elérjék a Fekete-tengert.
https://www.thedrive.com/the-war-zo...s-that-ukraine-may-be-their-final-destination
(három, a Balti Flotta állományába tartozó Ropucha osztályú partraszállító hajót - Korolev, Minsk, és Kaliningrad - indítottak el tegnap amiknek kell még legalább egy hét hogy elérjék a Fekete-tengert)
Ennél pontosabban is meg lehet határozni szerintem a konfliktus idejét.
A "hadgyakorlatra" érkező csapatoknak legkésőbb február 9-ig kell megérkeznie.
Szerintem a támadás megindítása valamikor jövő hét végétől (27-28. körül) egészen a 9-éig tartó intervallumban várható.
Egyrészt a partraszálló hajókra szükség lesz, másrészt pedig túl egyértelmű lenne egyidőben megkezdeni a műveleteket a bejelentett hadgyakorlattal.
További csavar lenne, ha még menet közben felkerülnének a katonák a deszant hajókra...

A fentebbi fejtegetésed kapcsán pedig - szerintem - eléggé egyértelmű, hogy az utolsó, teljes megszállás lesz a megfejtés.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Ennél pontosabban is meg lehet határozni szerintem a konfliktus idejét.
A "hadgyakorlatra" érkező csapatoknak legkésőbb február 9-ig kell megérkeznie.
Szerintem a támadás megindítása valamikor jövő hét végétől (27-28. körül) egészen a 9-éig tartó intervallumban várható.
Egyrészt a partraszálló hajókra szükség lesz, másrészt pedig túl egyértelmű lenne egyidőben megkezdeni a műveleteket a bejelentett hadgyakorlattal.
További csavar lenne, ha még menet közben felkerülnének a katonák a deszant hajókra...

A fentebbi fejtegetésed kapcsán pedig - szerintem - eléggé egyértelmű, hogy az utolsó, teljes megszállás lesz a megfejtés.

Vagy amikor eléri a célkikötőt a három tengeren lévő hajó.
(Vagy lemaradtam és már tudni hogy hova mennek és mit visznek?)
 
W

Wilson

Guest

Az orosz külügyminisztérium megerősítette Lavrov és Blinken január 21-i genfi találkozóját​



Jelenleg Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Anthony Blinken amerikai külügyminiszter január 21-i genfi találkozóját dolgozzák ki. Ezt Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője nyilatkozta.
Korábban a külügyminisztérium magas rangú szóvivője azt mondta, hogy Washington szerint a soron következő találkozó célja a diplomáciai együttműködés folytatása a biztonsági kérdésekben, és elősegítheti a felek közötti kölcsönös megértést.
https://rg.ru/2022/01/12/zaharova-posovetovala-nuland-bolshe-dumat-o-ssha-a-ne-o-rossii.html
"Megállapodtunk egy találkozóról. Most ezt a találkozót dolgozzák ki, a dátum valójában január 21-e volt, Genf. Láttam, hogy a Külügyminisztérium már bejelentette." – mondta a diplomata a Soloviev Live YouTube csatorna adásában.

 
W

Wilson

Guest

Peszkov nagyra értékelte Putyin és Zelenszkij meghívását Törökországba......​


Az ukránon belüli rendezés folyamatában a minszki megállapodások végrehajtása a legfontosabb, a tárgyalások helye pedig másodlagos. Dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének sajtótitkára így kommentálta újságíróknak azt a hírt, hogy Recep Tayyip Erdogan török vezető meghívta Oroszország és Ukrajna elnökét, Vlagyimir Putyint és Vlagyimir Zelenszkijt, hogy jöjjenek el az országba, hogy megvitassák a Moszkva és Kijev közötti nézeteltéréseket.

"Természetesen üdvözöljük minden olyan ország erőfeszítését, amely segíthet az ukrajnai helyzet megoldásában" - mondta a Kreml szóvivője. Hangsúlyozta, hogy a fő nézeteltérések Oroszország és Ukrajna között éppen a minszki megállapodások végrehajtási folyamatának megrekedésével függnek össze Kijev részéről.
Peskov szerint, ha a török partnerek befolyásolni tudják Ukrajnát, és ösztönözni tudják a korábban vállalt megállapodások és kötelezettségek teljesítésére, az csak üdvözlendő. A találkozó helye másodlagos – zárta szavait.

 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 159
7 956
113
Jókat szoktam szórakozni @blogen - egyébként kidolgozott - fantazmagóriáin, de most nem tudom elképzelni sem, hogy a térképen milyen konkrét információ alapján rajzolta be az "orosz érzelmű" demarkációs vonalat.

Egyébként szerintem megy az izmozás, de konkrét konfliktus nem lesz (hacsak az ukránok ki nem provokálják). Igazából sem az oroszoknak, sem az EU-nak (főleg a németeknek) nem jó ez a nagy kardcsörtetés, és senkinek nem érdeke a konfrontáció. A fegyveres főleg nem... Illetve egyedül az ukránoknak az, de pofára fognak esni, mert szóban és írásban kapnak támogatást, de facto fegyvereket is, de NATO jelenlét nem lesz. Még akkor sem, ha NATO országok küldenek oda jelképesen katonákat (Kanada).
 
  • Tetszik
Reactions: plushun and Wilson

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 159
7 956
113

Az orosz külügyminisztérium megerősítette Lavrov és Blinken január 21-i genfi találkozóját​



Jelenleg Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Anthony Blinken amerikai külügyminiszter január 21-i genfi találkozóját dolgozzák ki. Ezt Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője nyilatkozta.
Korábban a külügyminisztérium magas rangú szóvivője azt mondta, hogy Washington szerint a soron következő találkozó célja a diplomáciai együttműködés folytatása a biztonsági kérdésekben, és elősegítheti a felek közötti kölcsönös megértést.
https://rg.ru/2022/01/12/zaharova-posovetovala-nuland-bolshe-dumat-o-ssha-a-ne-o-rossii.html
"Megállapodtunk egy találkozóról. Most ezt a találkozót dolgozzák ki, a dátum valójában január 21-e volt, Genf. Láttam, hogy a Külügyminisztérium már bejelentette." – mondta a diplomata a Soloviev Live YouTube csatorna adásában.

Meg fognak egyezni előbb vagy utóbb. Inkább utóbb, de lesz egy harmadik bécsi döntés ;)
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Szerintem a támadás megindítása valamikor jövő hét végétől (27-28. körül) egészen a 9-éig tartó intervallumban várható.
Mars január 25-én lép a Bak jegyébe! Ez nem csak azt jelenti, hogy a "Bak-analógia", "Bak-mintázat" lesz az, ahol erőszakosságra, valamilyen formában fokozottan számíthatunk majd harcra, hanem eleve a harcias, marsi indulatok előtérbe kerülését is jelzi.
..
Ugyanis Mars egyetlen jegyben van erőben (amellett, hogy Kos az otthona), ez pedig a Bak. Izrael és Svájc is militarista állam, Bak mintázatot követ mindkettő, a zsidók, helvétek is!
..
(Érdekes lesz még a bankrendszer, pénzpiacok, mert az is Bak! Vérengzés a parketten? Kifejtem majd esetleg egy másik topikban...)
 
W

Wilson

Guest
Meg fognak egyezni előbb vagy utóbb. Inkább utóbb, de lesz egy harmadik bécsi döntés ;)
Nekem is ez a véleményem az USA-k valamilyen módon ki kell egyeznie az oroszokkal, hogy Kínára tudjon koncentrálni, mert Oroszországot és Kínát egyszerre nem tudja elszigetelni, ehhez már nem elég erős és minél tovább "szorongatja" Putyint annál több időt veszít Kínával szemben és annál szorosabbra "húzza" Oroszország és Kína kapcsolatait..
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 308
46 017
113
Az egész történet Ukrajnán belül játszódik. Nagyon kicsi valószínűsége van, hogy ez a háború továbbterjedjen!

Ezek a fontosabb törésvonalak:
Untitled-1.jpg

A természetes határ a balparti és jobbparti Ukrajna közt húzódik, ennek fő problémája, hogy két jelentős városi körzet a határvonalon fekszik. A etno-lingvisztikai határ az egykori Lengyel-Litván Únió és Újoroszország határvonala. Problémát csak az egykori lengyel etnikum, a tulajdonképpeni Lengyel Királyság (és Osztrák Magyar Monarchia) meghatározta területek jelentenek, mert ezek az ukrán nacionalizmus fellegvárai most, kizárólag itt lehetne partizántevékenységre számítani.

És az erre épülő lehetséges határkonstrukciók:
Untitled-2.jpg

Alapvető, hogy a Krím vízellátást biztosítani kell, így birtokba kell venni a Dnyeper alsó folyását és az orosz többségű jelentős ipari körzeteket is. Ez a legszűkebben vett lehetséges területgyarapodás. Innentől lépnének az orosz seregek az orosz érzelmű, az oroszul beszélő területre, ahol ugyanakkor valamiféle ukrán identitás is jelen van, de ez semmilyen formában nem ellenséges az oroszokkal, annál inkább az ukrán nacionalistákkal! Lényegében itt két lehetőség van:
1. valamiféle kevert megoldás a természetes és etno-lingvisztikai határra.
2. az ukrán tengeri kijárat kérdése determinálta verziók. Ami lehet Nyugat-Újoroszország (Odessza orosz város, az egyik legoroszabb), vagy lehet Nyikolajev a tenger felől hajózható Bug partján (itt az öböl fölötti híd jelentené az összeköttetést Odessza és Újoroszország többi része között).
Felejtsd el!
Teljes megszállás lesz.
Ezért volt szükség Belorusziára, hogy észak/észak-nyugatról is megindulhasson a művelet. Szerencsétlen ukrán erőknek teljes bekerítésben lesz részük...
Közös orosz, belorusz művelet lesz.
A keleti körzetből érkező csapatok egyelőre Gomel-be érkeztek. De a Dnyepertől nyugatra is fel fognak tudni vonulni. Arról nem is beszélve, hogy ezek csak az oroszok. A beloruszoknak is jelentős erői vannak a térségben. Különösen Brest környékén.
Az oroszok szerintem nem baszkódnak tovább. Nem fogják engedni, hogy félig megmaradjon Ukrajna, mert az egy felesleges komplikáció.
Nyugit csak úgy tudnak - viszonylag gyorsan - majd csinálni, hogy mindent elfoglalnak, és leszerelik az ellenálló ukrán csapatokat. Ha nem, akkor olyan elhúzódó pöcsölésre lehet számolni, mint a dombas-i régióban.
Ha nincs töredék ukrán állam, akkor nincs akit a nyugatiak pénzelhetnének, folyamatosan fegyverrel látnák el őket, miegymás.
Ha el van foglalva az egész, akkor utólag a tisztogatás sokkal egyszerűbb lesz. Hátország nélkül az elfoglalt területek nyugalma is hamarabb helyreállítható.
Szerk.:
Bocs, a twitter bejegyzés lemaradt:
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 548
113
Jókat szoktam szórakozni @blogen - egyébként kidolgozott - fantazmagóriáin, de most nem tudom elképzelni sem, hogy a térképen milyen konkrét információ alapján rajzolta be az "orosz érzelmű" demarkációs vonalat.
Az egész google-t belinkelhetném a választási és nyelvhasználati adatokkal. Azért szórakozol jól, mert alapvető dolgokkal nem vagy tisztában, nemcsak Ukrajna esetében!