Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 610
3 254
113
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby and bel
M

molnibalage

Guest
A siker emellett nemzetbiztonsági szempontból is lényeges, a különleges plazmaállapotok vizsgálata ugyanis elsősorban az Egyesült Államok nukleáris fegyvereinek fenntarthatóságát szolgálja.

????????
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 610
3 254
113
 
W

Wilson

Guest
"A szinte kimeríthetetlen, fenntartható energiaforrást ígérő fúzió felé tett jelentős áttörést leíró tanulmány ma délután jelent meg a Nature-ben, egy a kísérleti rendszert részletesen bemutató, a Nature Physics alfolyóiratban közölt cikkel együtt. Az eredmény nemcsak a fúziós energia szempontjából fontos: a kutatók szerint hozzájárulhat olyan új fizikai felfedezésekhez, amelyek kihasználják az eddig laboratóriumi körülmények között elérhetetlennek bizonyuló plazmaállapotot. A siker emellett nemzetbiztonsági szempontból is lényeges, a különleges plazmaállapotok vizsgálata ugyanis elsősorban az Egyesült Államok nukleáris fegyvereinek fenntarthatóságát szolgálja.

A National Ignition Facility kísérleti fúziós berendezése, amiben 192 lézer gyújt be egy apró, hidrogén üzemanyagot tartalmazó kapszulátFotó: Damien Jemison/Damien Jemison
Alex Zylstra kísérleti fizikával foglalkozó kutató és kollégái a kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium National Ignition Facilityjében nagy energiájú lézerekkel működő, úgynevezett inerciális fúziós berendezéssel érték el az eredményt, ami az üzemanyagot – jelen esetben a hidrogén tengervízből kinyerhető izotópját, deutériumot (²H) és reaktorokban előállítható tríciumot (³H) – tartalmazó kapszula összenyomásával és felhevítésével indítja el a magfúziót. A szakemberek a fúzióhoz 200 mikrogrammnyi izotópot használtak, ami nagyjából megfelel egy vitaminkapszulában található hatóanyag mennyiségének."

 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 164
60 911
113
[BIZTPOL] Oroszország és a Szovjetunió utódállamai (Baltikum, Ukrajna, Moldova) | Page 1649 | HTKA fórum

Hogy a fenébe működött volna kicsiben, amikor pont akkor még drágább volt a szél és nap is?
Mert akkor a kommented egyetlen valódi jelentése az, hogy a kisvállakozás méretű brutális állami támogatást felskálázták országos léptékre.
Az eredmény ismert. Egy kupac szar, ami cserébe jó drága.
Mert a megújulók nem alkalmasak egy egész komplett ország kizárólagos energiaellátására.
De lokálisan, sziget üzemmódban még élhető alternatíva, ha van mellette más is, plusz a helyi hálózat is elérhető.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 762
17 838
113
[BIZTPOL] Oroszország és a Szovjetunió utódállamai (Baltikum, Ukrajna, Moldova) | Page 1649 | HTKA fórum

Hogy a fenébe működött volna kicsiben, amikor pont akkor még drágább volt a szél és nap is?
Mert akkor a kommented egyetlen valódi jelentése az, hogy a kisvállakozás méretű brutális állami támogatást felskálázták országos léptékre.
Az eredmény ismert. Egy kupac szar, ami cserébe jó drága.
Most már 6000 milliárdot is leírt a Handelsblatt nevű gazdasági újság..
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 762
17 838
113
Ebből csak 500 db Paks 2 jön ki...
De a nukleáris energia az rasszista-náczí-kirekesztő AfD-s szólam, ezért nem lesz. Adjuk szépen a pénzt az egyetemi kifizetőhelyként működő, soha be nem fejeződő projektekre.

Ez az Energiewende-faszság majd szép csendben bukik - közben majd ezt-azt hozzáhazudnak, hozzáhamisítanak. Agyonpakolni az országot szélkerékkel egy kifejezetten ostoba gondolat.

Jön a szöveg, hogy ne repülj. Jó - tényleg baromság. Menj vonattal. Jó - sokkal kényelmesebb. Igen ám, de az infrastrukturára nem nagyon költünk, ezért lassulnak a vonatok és nő a késés. Meg hordjon FFP2 maszkot egész nap az, akinek két anyja van. Ezért marad az autó.

Nem fogok 400km-re vellanyautóval menni, ha egy nap 10 órát lehetek úton. Egy A6-os dízellel csináltam ezt tavaly. 160-as utazótempó egy csomó 80-as szakasszal, megállás nélkül 5 óra. Kimentem a céghez, 4 óra papírnézés, kaja beszerzése, hotel. Elment a 10 óra. Másnap hegesztőüzem, 4 óra ott, délben vissza - mivel délután jövök, dugó, éppen beleférek a 10 óra, hogy tankolok és leadom a kocsit.

Ez villannyal plusz 1 nap nekem, plusz 1 éjszaka a hotelben, plusz 1 nap autóbérlés, ez együtt kb. 2200€. Erre azt mondja business unit, hogy drága, megcsináltatom az ellenőrzést valami hárombetűs műszaki gittegylettel - mert már megéri. Erre jön az Excel-huszár nagyfőnök, hogy akkor új "excellence program" kell - vagyis repül pár ember, a maradék meg agyonterhelődik, ami kiégéshez meg lelépéshez vezet.

Eddig 2 kolléga játszotta el a vellanymókát, grínvasing így 5000 euró lett - vagyis az állítható magasságú asztalok beszerzése az irodába így a "költséghelyet érintő re-audit" miatt újabb 3 hónapra elhalasztva.

A ződkommunista rendszerben is valakinek a végén fizetnie kell...
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 164
60 911
113
Akkor az nem szigetüzem...
Dehogynem. Nálunk, a cégnél szó volt évekkel ezelőtt, hogy a tesztelt gázturbinák által megtermelt áramot opcionálisan vagy visszatermeljük a hálózatba, vagy szigetüzemben lokálisan használjuk fel.
Vagy-vagy.
Ebből persze nem lett semmi.

De amúgy a hegyibeszédem mondandója gondolom átment.
A német megújuló energia koncepció teljes átpolitizálódása és ideologizálódása annak az eredménye, hogy a technológia finanszírozásához a nagypolitika és a vele jegyben járó nagytőke figyelmét is fel kellett kelteni.
Ők meg kicsiben nem gondolkodhattak, mert nem is tudnak.
Aminek az lett az eredménye, hogy mostanra már az egész országukat akarják kormányprogram szintjén csak erre alapozni.

Egy olyan hektikus technológiára, ami kiserőmű teljesítmény szinten, de jóformán akkor is csak hálózati back up lehetősége mellett lehet arányaiban rentábilis.
 
M

molnibalage

Guest
Dehogynem. Nálunk, a cégnél szó volt évekkel ezelőtt, hogy a tesztelt gázturbinák által megtermelt áramot opcionálisan vagy visszatermeljük a hálózatba, vagy szigetüzemben lokálisan használjuk fel.
Vagy-vagy.
Ebből persze nem lett semmi.
Már elnézést, de a szigetüzem az, amikor se külső, se belső kapcsolat nincs.
Van a termelő, vagy termelők és a fogyasztók és megoldják maguk.
Nincs semmiféle életmentő zsinór másik termelőhöz és plusz fogyasztóhoz.
A nagy grid is ilyen volt még a II. vh táján, nagy szigetüzemek voltak tudtommal.

De amúgy a hegyibeszédem mondandója gondolom átment.
Persze. Semmi új nem volt benne.
A német megújuló energia koncepció teljes átpolitizálódása és ideologizálódása annak az eredménye, hogy a technológia finanszírozásához a nagypolitika és a vele jegyben járó nagytőke figyelmét is fel kellett kelteni.
Ők meg kicsiben nem gondolkodhattak, mert nem is tudnak.
Aminek az lett az eredménye, hogy mostanra már az egész országukat akarják kormányprogram szintjén csak erre alapozni.

Egy olyan hektikus technológiára, ami kiserőmű teljesítmény szinten, de jóformán akkor is csak hálózati back up lehetősége mellett lehet arányaiban rentábilis.
És lásd fent, a hálózati backup az nem szigetüzem.
@ozymandias írta már sokszor, hogy valami német szigeten vovlt kísérlet, ahol próbálkoztak a valdói szigetüzem, akksi és minden szarral, ahol ipari termelés semmi nem volt. Akkora bukta volt, mint ide Lacháza háromszor.