A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 107
1 990
113
rebel

Egy műszaki ezredere mindenképp szükség van.

Az pedig hülyén néz ki, hogy megtartod az ÖHP-t, de nem tábornok ül ott, míg az alárendelt csapatok parancsnokai tábornokok.

Szerintem egy radar ezrede pk.-nak nem kell tábornoknak lenni.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
A szolnoki alakulatokat egy, mondjuk fantáziálva, ejtőernyős ezredbe szervezném, tokkal vonóval.

Szeretném megkérdezni, hogy miért?
Szép dolog a romantika, az Elit Alakulat a neten huszadszor megnézve, de mire lehetne felhasználni az általad elképzelet ezredet?

Parádén kívül.
Mivel dobnád le őket, mivel vinnéd utánuk az utánpótlást, mivel mentenéd felőket? Hogyan akarod beilleszteni a NATo kereteibe?
STB.
NATO-n belül van belőlük épp elég jobban képzett, jobban felszerelt alakulat.
Elég rendes leépítésekkel, kicsit elrepült az idő vasfoga az ejtőernyős alakulatok felett.

Leírom még egyszer az utolsó nagyobb ejtőernyős bevetés 2003-ban volt, leginkább "csináljunk mi is valamit, legyen mit mutatni a TV-ben " alapon.

Annyira az volt, hogy ha jól olvastam a harci bevetés csillagát is csak később, huzavona után kapták meg.


Nem tudom mennyit visz el a döglödő Honvédség költségvetéséből a szolnoki társaság, de érdekelne.
Leginkább az, hogy a rájuk költött összeg egálban van-e a végeredménnyel?

más
Ja, Melelseleg emlékeim szerint a BTR-eket hivatalos álláspont szerint 2016-ig tartjuk rendszerben.

Utána az özönvíz?
Vagy kerékpáros alakulat?
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Könnyűlövész koncepció:
"Elsőnek be, utlsóként ki" volt ugye a jelszó.

Aztán kiderült utolsóként ki nagyon is stimmel,mert sokáig tart az exhumálás.

Ui. teccik a koronaőrök komplex, valósághű kiképzése a cikken.
Szép a fatokos AK, na meg a feszes mellizom, amiről a lövedék is lepattan.
Gondolom a harcászati kiképzésen azért nincs náluk olyan nyugati métely mint testpáncél, red-dot, NV...

remélem az én koronaékszereimre nem ők fognak vigyázni.
 

rebel

New Member
2013. december 27.
3
0
1
gigabiga

Szükség van persze, de megint pénz kérdése az egész ügye és a nyugati trendet próbáltam követni,hogy a harctámogató egységek a dandárok alárendeltségében vannak vagy helyőrségében.

A tábornok dolog meg a vízfejhez tartozik nem gondoltam át teljesen de 40 nem kell, ahányan vannak jelenleg ha jól tudom.

hiryu

honvednak csak a megnevezése volt rossz, én inkább Különlegesműveleti Ezrednek nevezném abban a felállásban, amiben a bercsényisek mellett lenne egy gyorsreagálású zászlóalj amelynek ha jól tudom most is csak az 1.százada rendelkezik ejtőernyős képességgel, tehát gyakorlatilag csak egy jobban képzett könnyű lövészzászlóalj.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
http://www.mtahtb.zmne.hu/PDF/HVKF_hadt_ea.pdf
.....2010:
Benkő a Lövész 2020-ról a kinevezése előtti HRB meghallgatáson:

"A technikai eszközök fejlesztése tekintetében és az egész Magyar Honvédség fejlesztése tekintetében van egy elgondolásunk, van egy koncepciónk, ez nem más, mint egy Lövész 2020 elnevezést viselő projekt, elgondolás, terv, amely meghatározza, hogy milyen felszereléssel, milyen fegyverzettel kell ellátni a katonákat, a kihívásoknak megfelelően mire kell felkészülnünk, és hogy ehhez körülbelül milyen költségvetés szükséges. Ez a Lövész 2020 kimondottan a Magyar Köztársaság területének és a Magyar Honvédség alkalmazásának a kérdéseire épít. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy katonáink missziós feladatot látnak el szélsőséges időjárási és éghajlati viszonyok között, amely viszont plusz fejlesztést vagy éppenséggel plusz eszközök, felszerelések beszerzését igényli, amely mindig plusz erőforrást igényel. Van konkrét elgondolás, ez a 2010, amely elsősorban szárazföldi hadművelet megvívására szolgál, természetesen a légierő, a helikopterek, szállítóhelikopterek és harci helikopterek légi támogatásával együtt. Ez egy közös koncepció."

HA Jól emléxem a maeghallgatád dátumára, de ez nem fix.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
ezt a hozzászólást pedig egy cikk alatt találtam:

<i>Én komolyan nem értem, a reguláris hadseregben (már ha egy igazi haderő szánalmas maradványait nevezhetjük így) hogy nem tör ki valamiféle zendülés. Pontosabban, ezen maradvány maradványaiban, azaz, pár lövész- és felderítő zászlóaljban, mert nagyjából ennyi a mai orkbánisztáni “haderő” harcoló, és igazi katonának nevezhető létszáma. Kb. 3000 fő.
.
Ezek az egyébként derék srácok hihetetlenül sz…r viseletben és felszereléssel vészelik át a mindennapokat, pocsék körülmények között, olyan “parancsnoki” bandával a nyakukon (pár kivételtől eltekintve), melyeket egy értelmes országban életfogytra vágnának egy szigorított katonai fegyházba.
.
Folyamatosak az elvonások, igazi kiképzés (nagyon ritka kivételektől eltekintve, pl. rohamlövész- tanfolyam) már rég nincs, bár ennek az oka nem mindig a pénzhiány, hanem az adott alakulat vezéreinek totális ignoranciája, inkompetenciája, lustasága.
.
A legénységi állomány új (többnyire használhatatlan, pár hónap alatt magától széteső) bakancsot, kínai piacos minőségű (de felső árkategóriásként beszerzett) viseletet akkor lát, ha éppen véletlenül az alakulatukhoz kerül pár ilyen darab. Testmelegtől meg nem száradó, egy hirtelen mozdulattól szétszakadó, alkalmatlan gyakorlóban dideregnek az esőben, hidegben egy “terepgyakorlatnak” nevezett szánalomhalmaz alatt az erdőben, vagy a pusztán, fél napokig tétlenül.
Van, hogy egy vagy több napon át nem látnak ilyenkor meleg ételt, mondván, a tábori konyha “nem telepíthető ki”.
A “hideg étel” fejadag egyébként is egy iskolásgyerek adagja – hideg étel pedig egy napra: fejenként fél- egy kiló kenyér, két- három mackósajt, 200 gramm szalámi, egy- két, 10 grammos kockavaj, 100 gramm sózott földimogyoró (ez nem mindig), két- három kis darálthúskonzerv (néha átcímkézve, lejárt szavatossággal), és egy liter ásványvíz. “Ebéd” ilyenkor, már ha van: egy, ehetetlen, többnyire lejért szavatosságú, olcsó babkonzerv (néha már fertőző állapotban).
.
Árvízvédekezésen mindezt tetézi a többnyire deportálást idéző “körleti elhelyezés”, ami gyakran úgy néz ki, hogy az adott település tornatermében van összezsúfolva egy zászlóaljnyi szerencsétlen, egymás nyakában, alapvető higéniás lehetőségek nélkül.
.
Na, és akkor ezek végignézik, hogy állít ki a maffiaállam immár egy egész zászlóaljra való, luxusban tobzódó, mindent azonnal megkapó “parlamenti”, meg mittudoménmilyen “őrséget”. Nem csak a legénységi állomány, de a parancsnokaik is tétlenül nézik mindezt.
OK, értem én, hogy őket még a szolgálati szabályzat is köti (melyet egyébként több alakulat, és rengeteg tiszt naponta szeg meg különféleképpen rengeteg alkalommal), szóval, még annyira sincs lehetőségük lázongani, mint a civileknek.
De ez már ugyanaz a totális reményvesztettség állapota, ugyanúgy nézhetik a kiválasztott kevesek luxusban való tobzódását, míg nekik már morzsák se jutnak, stb.
.</i>

azóta kijavítottak, nincs 3000 fő.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 336
76 985
113
hiryu

"Ui. teccik a koronaőrök komplex, valósághű kiképzése a cikken.
Szép a fatokos AK, na meg a feszes mellizom, amiről a lövedék is lepattan.
Gondolom a harcászati kiképzésen azért nincs náluk olyan nyugati métely mint testpáncél, red-dot, NV..."

Ezt komolyan nem értem!Még is mi kéne,hogy náluk legyen ha ez van rendszeresítve?Vegyenek maguknak 600 dolláros red dotot???

"Nem tudom mennyit visz el a döglödő Honvédség költségvetéséből a szolnoki társaság, de érdekelne.
Leginkább az, hogy a rájuk költött összeg egálban van-e a végeredménnyel?"

Nem tudom kiket értesz társaság alatt de(és itt nagyon sok síp)!

U.I.:A NATO-n belül mindenből van jobban képzett,jobban felszerelt nagyobb harci tapasztalatú egyszóval minden téren jobb alakulat de ez nem azt jelenti,hogy nincs szükség azokra az alakulatokra akiknél van jobb a NATO-ban mint ahogy sugallod.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Értem alatta az egész komplett társaságot Szolnokról.
Melyik NATO alakulattal ér fel?
Mire jók?
Kell-e egyáltalán?


Red -Dot: bocs, elméletileg a magyar államiság jelképéért felelnek.
(hogy miért pont ők, nem értem...
- akkor ha elméletileg veszélyben van a korona,mert Dzsihad Abdul, Adolf Reload vagy akárki megírta levélben hogy jönnek érte, akkor kapják meg a megfelelő felszrelést, mert Abdulnálvagy akárkinél lesz kemény cucc, és nem a koronaőrök szabályai szerint fog játszani. (mondjuk berongyol Parlament kapuján egy teherautónyi műtrágya+gázolaj kombóval...)
- Ha nincs veszély, akkor meg minek az a társaság?

Ja. -szvsz+ Amíg misszióban a katona saját zsebéből veszi meg a valóban szükséges és praktikus cuccot saját zsebéből veszi meg, addig ezeket az operettalakulatokat kelelne először elosztani a fenébe.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 336
76 985
113
hiryu

Háborúban sem kapna red dotot a koronaőr mert nincs.Az van rendszeresítve a mit látsz.Sőt!!!Ami rajtuk van Horvát málhamellény az sincs rendszereben helyette van műbőr tártáska vagy 95M málhamellény(a 87M málhamellény minimálisan javított változata boci mintával).

Szolnokon van egy halom alakulat mindegyik eltérő feladattal.
Nem értem,hogy melyik NATO alakulattal ér fel?Arra vagy kíváncsi,hogy melyiknél jobb vagy,hogy melyik rendeltetésével azonos?

Itt látható a rendszeresített harcászati felszerelés:
Műbőr vagy vászon tártáska+málhazsák.
awg5.jpg

95M málhamellény+70M vagy 71M acélsisak(nem tudom pontosan,hogy melyik a rendes neve):
95jw.jpg
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 336
76 985
113
Ja a az alsó képen a tözsőrmesteren (aki legelöl van)horvát málhamellény van.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Nézzük csak, hogy mi is van Szolnokon:
MH 86 és MH 25/88, illetve MH Béketámogató és Harckiképző Központ (legalábbis ezek a nagyobbak, amelyekről én tudok). Kezdjük az utóbbival. A leírás szerint:

<i>"Az MH Béketámogató Kiképző Központ (MH BTKK) 2000. október 1-jén alakult meg (...) azzal a céllal, hogy az UNFICYP (ENSZ Ciprusi Békefenntartó Erők) és az MFO (Többnemzeti Erők és Megfigyelők, Sínai-félsziget) missziók személyi állományát felkészítse és kiképezze. A Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásának kiszélesedésével új elemként jelent meg a balkáni hadszíntér különböző misszióiba, az ISAF (Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők) Afganisztánba tervezett törzstisztek felkészítése, valamint az IMOC (Nemzetközi Katonai Megfigyelői Tanfolyam), illetve más nemzetközi programok, NATO- és ENSZ-szemináriumok, továbbképzések, tanfolyamok szervezése."</i>

Bízom benne, hogy ez eléggé indokolja ennek a szervezeti egységnek a létjogosultságát, és nem tudatlan barmokként küldjük misszióba a tiszteket.

Az MH 25/88 és az MH 86 meg ha úgy vesszük, szerves részei egymásnak (nem is véletlenül vannak a 88-asok Szolnokon). Az egyik ugye a forgószárnyasokat és harci helikoptereket viszi (vitte), a másik pedig egy gyorsreagálású alakulat. Egyiknek sincs megfelelő és elfogadható alternatívája a Honvédségen belül, tehát a képességmegőrzés jegyében a meglétük igencsak indokolt. Az, hogy eszközöket nem tud nekik biztosítani és nem használja ki a képességeiket a vezetés, nem az alakulatok hibája. A katona azt teszi, amit parancsba adnak neki, és annyiból, amennyit biztosítanak.

A NATO alakulatokkal való összehasonlítgatás pedig lehet, hogy szép érvnek tűnik, csak értelmetlen. Ha így tekintjük, akkor az USA kvázi a NATO etalonja és ilyen alapon értelmetlen Németországnak, az Egyesült Királyságnak, Franciaországnak, Lengyelországnak, de akár Szlovéniának, Romániának, Ausztriának, Belgiumnak, Hollandiának saját alakulataikat fenntartani, mivel nem tudják hozni azt a szintet, mint az USA alakulatai, mégis csinálják.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 835
65 439
113
A rendőrség is csak 2006 - os tüntetések után kapott pár új eszközt. PL új vízágyús kocsikat( persze mercit és izraeli(mi mást) felépítményt 104 milláért.), az Uaz helyett átszerelték egy ford rangerra a gránátvetőt, egyéni eszközök, sün kiképzés, holland 1000 éves demonstrációs mikrobuszok, és felújítottak pár eszközt mint a dózer Krazt és egy Rábát átalakítottak tűzoltóvá. Újabban már Btr-el is védik a mindenkori politikus garnitúrát. Szóval amíg nem félnek a politikusaink, addig nem lesz itt semmi javulás honvédség terén. Amíg nem akarja valaki magának megszerezni azt az amúgy is únió+izrael farm államot addig csak szöveg lesz hogy majd. Mi is gyúrunk 2020-ra vazze. Majd akkor, hál isten még messze van legyen gondja ez annak aki majd akkor uralkodik.
Jelenleg annak kellene örülni hogy eladott a Hm 88 ingatlant 1200 eszközt /: Igaz léhűtő nem lett kevesebb de sebaj! A misszió szó meg még nem unalmas a médiában. A népnek fingja sincs a seregről mert 10-15 éve nem látott katonát.
A mai politikusok szvsz simán átengednék ezt az országot egy másiknak ha valamennyire hatalomban maradhatnak.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
@dudi
"Helyzetben" mennyire lehet saját cuccal harcba vonulni? Teszem azt, ha én úgy döntök, hogy az egész rendszeresített cuccomat saját pénzen lecserélem, akkor ezt milyen szinten tehetem meg? Mi az, amit kifejezetten tilos lecserélni?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 835
65 439
113
Ja a az alsó képen a tözsőrmesteren (aki legelöl van)horvát málhamellény van.
A boci mintától eltekintve ügy néz ki a csapat mint a szír kormányerők. De azt a műbűr tártáskát miért nem dobták már ki? Rejtély... a málhazsák is istenem... 1000x jobb használtakat kapni más országokéból. Igaz nekünk határőröknek se volt semmi hátizsákunk szoliba. Volt akinek civil hátizsákja volt,volt akinek maszek szimatszatyra, másnak nájlontáska, DDR terep táska, talán az enyém volt a leginkább céges egy saját rába mintás hátizsák. Nem tudom milyen M valahányas de nem a 47M. :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 336
76 985
113
silurusglanis

A Hágai vagy Genfi egyezménynek van idevonatkozó része de az,hogy ebből mi valósul meg az adott konfliktusban parancsnok függő.
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 118
131
63
A mi felszerelésünk is egy vicc volt annó!
Viszont örömmel látom, hogy képesség megőrzés címén sikerült továbbra is rendszerben tartani a csodálatos tár-táskát,málha zsákot roham sisakot! Majdnem ki is felejtettem, hogy pusztán hagyomány tiszteletből a régi AK-63D-k is főszereplők még (persze szigorúan korszerűsítés nélkül). :-D
Egy rossz vicc az egész!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 336
76 985
113
silurusglanis

Nézz meg afganisztáni képeket különböző nemzetek katonáiról és így kb képet is kaphatsz a helyzetről.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 425
113
A műbőr tártáska gyalázat, én mindig küzdöttem hogy kivegyem a tárat, úgy szorult, visszatenni, még nehezebb volt. Hihetetlen hogy a mai napig, egy ilyen, számmora egyszerűnek tűnő, itthon simán legyártható felszerelés nem került cserére a mai napig.
 

Hans

Member
2010. április 19.
168
1
18
A rendőrség is csak 2006 - os tüntetések után kapott pár új eszközt. .... Újabban már Btr-el is védik a mindenkori politikus garnitúrát.
Ez így ebben a formában nem igaz. Az, hogy a TEK-nek (a vezér szíve-csücskei) vannak nyuszibuszai (http://www.policecars.hu/p/albums/spec2/spec109.jpg) az lehet, hogy új, de a Készenléti Rendőrségnek (alias "Pintér Művek", avagy a névadó szíve-csücskei) is régóta van BTR-je (http://www.policecars.hu/p/albums/spec/spe010.jpg). Hogy üzemképes-e még, az persze jó kérdés. Az sem tiszta, hogy meg van-e még. Egyszer láttam személyesen, de az még akkor volt, mikor még Sztkirályon Mihuk kavarták a Balcsi felvidék levegőjét. Szóval lehet, hogy már kuka.
Az ezeréves holland demonstrációs autók meg a maguk formájában bőven jók. (http://www.policecars.hu/p/albums/spec2/spec116.jpg) A járművön ugyanis műgyanta alapú borítás van, ami védi a dobálástól/ütésektől elég jól. Amúgy megfigyelő autó a szerepe.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 425
113
Van szabályozás, hogy saját egyenruhában, felszereléssel, kellene hadba vonulni, ha jól tudom. Viszont, a II. világháború a legjobb példa rá, hogy a hadviselő felek, különösebb aggály nélkül, kölcsönösen használták a zsákmány fegyvereket, felszereléseket, főleg a keleti fronton. Viszont az ardenneki német offenzíva során, az amerikai egyenruhába bújt német kommandósokat, kapásból kivégezték, az ami egyenruha viselése miatt.