[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

hózentróger

Well-Known Member
2022. február 25.
680
2 677
93
Maradékfény illetve hőképalkotó avagy FLIR amire utalsz szerintem, ezek vannak leginkább katonai használatban manapság, a klasszikus infratávcsövek már nem nagyon. :) Viszont digitális képfeldolgozás esetén kiegészítő infrareflektorral az egyébként nem éjjellátó kamera is használható mivel maga a szenzor “belelát” az infra tartományba ( ezért tudod ellenőrizni pl a telefon kamerájával, hogy a TV távirányítód küld e ki jelet)
Olyannyira belelát, hogy általában a kamerák el vannak látva infraszűrővel, tehát azt eltávolítva jelentősen javul az "infraképe".
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 631
113
És persze itt senki nem akart háborút....
Nem kell ezt a kamikaze drón dolgot túlgondolni. Ezek még mindig:
  • egyszerhasználatosak (akkor is, ha nem pukkanak el!)
  • igénylik az emberi erőforrást (egy katona le lesz kötve mindaddig, amíg a drón fent van - drónonként) - tömegesen nem fogják tudni alkalmazni

Arra jó, hogy megcsipkedjenek egy járműoszlopot, meg úgy általában zavart keltsenek “az erőben”. Amint bevetik ezeket, az a tippem, hogy az oroszok majd visszavonulnak a tüzérségük mögé, hogy egy kicsit újfent gyakorolhassanak a tüzéreik.
Vagy bevetik a harctéri EW kocsijaikat.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

Formancsuk, a krími polgári kamara elnöke: Ukrajna többé nem fog létezni jelenlegi határain belül​

Ukrajna nemzeti zászlaja – RIA Novosti, 1920, 2022.04.23.

© AP Photo / Evgeniy Maloletka
Ukrajna nemzeti zászlaja. Archív fotó

SIMFEROPOL, április 23. – RIA Novosti. A jelenlegi határain belüli Ukrajna a továbbiakban nem őrződik meg, területeinek egy része helyrehozhatatlanul elveszett – mondta a RIA Novosztyinak Alekszandr Formancsuk krími politológus, a krími polgári kamara elnöke.
"Modern Ukrajna jelenlegi formájában nem lesz többé. Más lesz, és más lesz a területi határa is. Meggyőződésem, hogy területeinek egy része az Orosz Föderáció részévé válik . A Krím érdeke az Oroszországi Föderáció szerves részeként Orosz Föderáció. Ezért nincs jogunk elveszíteni ezeket a területeket. Oroszország részévé kell válniuk" - mondta Formancsuk a RIA Novosztyinak.
Ezen kívül véleménye szerint a donyecki és luhanszki népköztársaság , valamint Ukrajna Nikolaev és Odessza régiója Oroszország része lesz.

"A különleges művelet katonai szakaszának befejezése után végre minden kiderül" - hangsúlyozta Formancsuk.
Nők kísérik az orosz fegyveres erők egységeiből álló konvojt Harkov régió településein keresztül, amelyeket különleges katonai művelet során szabadítottak fel az ukrán nacionalista fegyveres alakulatok alól - RIA Novosti, 1920, 2022.04.23.

08:00
Ukrajnában Oroszország taktikát változtat, de stratégiát nem
Korábban a krími tatárok regionális nemzeti-kulturális autonómiájának vezetője , Eyvaz Umerov a krími szövetségi körzet (KFD) visszaállítását javasolta annak érdekében, hogy az ukrán nacionalistáktól felszabadult dél-ukrajnai területeket integrálják az orosz gazdasági térbe. Szerinte Dél-Ukrajna régiói beléphetnek a körzetbe.
Az orosz csapatok az Ukrajna demilitarizálását célzó különleges hadművelet során átvették az irányítást az ország déli részén található Herson régió egésze felett. Később a Herszon régióban és a Zaporozsjei régió déli részén katonai-polgári közigazgatás alakult ki, beindult az orosz televíziós és rádiós sugárzás sugárzásának folyamata, és a lakosság szélesebb körben kezdte használni az orosz rubelt a településeken.

 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 881
82 405
113
Nem is biztos hogy Kamala lenne a következő hiába az aki .... viszont a kiszolgáló feladatra alkalmas ez tény, nekem egyébként nem tűnik belemagyarázásnak szimplán bolond az öreg, az amerikaiak meg talán még inkább ha ez volt a legélesebb kés a fiókban! Egyébként ha megnézed megint keresi azokat, akik ott sincsenek,amivel semmi gond nem lenne ha mondjuk Stevie Wonder lenne az USA elnöke, de sajnos nem Stevie az elnök, a döntések kimondása meg egy vén bolondon múlik. Szerintem ez aggasztó, mint ahogyan nekem aggasztó volt Jelcin is anno.. az maximum másnap megbánta a döntését ha kijózanodott, ez meg nem emlékszik rá mi történt 10 perccel ezelőtt, nem tudom melyik a rosszabb.
Akkor ki? Pelosi a 3. a sorban. Blinken csak kettővel Pelosi után. Végük van, ha Bidé bedobja.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 929
113
Nem is biztos hogy Kamala lenne a következő hiába az aki .... viszont a kiszolgáló feladatra alkalmas ez tény, nekem egyébként nem tűnik belemagyarázásnak szimplán bolond az öreg, az amerikaiak meg talán még inkább ha ez volt a legélesebb kés a fiókban! Egyébként ha megnézed megint keresi azokat, akik ott sincsenek,amivel semmi gond nem lenne ha mondjuk Stevie Wonder lenne az USA elnöke, de sajnos nem Stevie az elnök, a döntések kimondása meg egy vén bolondon múlik. Szerintem ez aggasztó, mint ahogyan nekem aggasztó volt Jelcin is anno.. az maximum másnap megbánta a döntését ha kijózanodott, ez meg nem emlékszik rá mi történt 10 perccel ezelőtt, nem tudom melyik a rosszabb.
Hivatali sorban az alelnök jön ha az elnök meghal, képtelen ellátni a feladatát. Az új választásokig nem kell itt ötletelni, ha nem együtt halnak meg, Kamala jönne az öreg után.
 

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 725
3 824
113
?

Kein Krieg. Ez a német politika alfája és omegája. Igen fontosabb még annál is, hogy 2-4% GDP. Ez az EK, EU egyikt talán fő lényege számukra. A Német-Orosz gazdasági tandem fő oka. És Putyin akkorát rúgott bele, hogy a fal adja a másikat. A német politika teljesen logikusan így reagálta le. Azt gondolni, hogy németo rekaciója egy full scale war esetén az lesz, hogy úgy teszünk mindha nem történt volna semmi teljesen abszurd. És azt, hogy azt csinálta amit az US nyakába varni még abszurdabb.

És ez nem csak Németo. Hanem többé, kevésbé az egész EU. Kivéve mi Hitler utolsó és leghübb szövetségesei.
Tudtam, hogy osztrák vagy! Úúgy tudtam.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Egyet értünk. Csak a kérdés az, hogy mennyit fognak nekik hagyni az oroszok. Szerintem kb. max jelképes darabszámot, légtérrendészetre.

Tetszik nem tetszik, ha Oroszország nem roppan meg végleg, NEM fogja hagyni a maradék Ukrajna felerősítését.
Ez a realitás.
A realitás az, hogy ahhoz kellene egy béke egyezmény.
Amiben lehetne rögzíteni a feltételeket.
Az ukránok felfegyverzését csak békével tudja megakadályozni Putyin.
Lehet találgatni kinek érdeke a béke.
;)
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 162
60 903
113

A Pentagon javaslatok gyűjteményét jelentette be olyan fegyverekre vonatkozóan, amelyek segíthetik Ukrajnát.....​


Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma bejelentette, hogy sürgősen összegyűjti a hadiipar javaslatait az ellenségeskedésben azonnal használható fegyverekre vonatkozóan.

Erről a Militarny számolt be a DefenseNews-ra hivatkozva .

A pályázati felhívást az amerikai kormányzati vállalkozók sam.gov portálján tették közzé. A vállalatoknak 2022. május 6-ig kell benyújtaniuk fegyvereik vagy egyéb termékeik 100 szóban történő leírását. Ezen információk alapján pályázatokat írnak ki.

A Pentagon megoldásokat és beszerzési lehetőségeket keres a légvédelem, a páncéltörő fegyverek, a partvédelem, az elhárító tüzérségi rendszerek, az UAV-k, a kommunikációs eszközök (biztonságos rádiók és műholdas internetes berendezések) területén.

Egy ilyen sürgető kérés a Pentagon azon törekvésének a megnyilvánulása, hogy mielőbb felfegyverezze Ukrajnát az Oroszország elleni sikeres háború érdekében – írja a DefenseNews.

" A védelmi minisztérium érdekelt az új megoldások megismerésében és megvitatásában, beleértve a nem hagyományos fegyvergyártókat is" - mondta Jessica Maxwell, a minisztérium szóvivője egy e-mailben.

Korábban a Pentagon megbeszélést tartott a legnagyobb amerikai védelmi cégek képviselőivel, hogy megtudja, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre Ukrajnának nyújtandó segítségnyújtásra.
Eléggé nyilvánvaló, hogy az USA nem a háború mielőbbi befejezése mellett kardoskodik.
A közlemény alapján a Pentagon arra vár jelentkezőket a védelmi-ipari szektor vállalkozóiból, hogy hogyan tudnák mégtovább nyújtani a konfliktust.
A cikkben szereplő május 6-i leadási határidő is arra utal, hogy a Pentagon addig mindenképp számol a háborúval, de a konkrét felhívás természetesen ezen dátum utánra szól.

Eléggé világos, hogy Mariupol védői ide, orosz előrenyomulás oda, az ukrán-orosz tárgyalások vagy színjátékok, vagy sem, ha Washington azt mondja, ez a háború és gazdasági krízis tartson jó sokáig, akkor jó sokáig fog tartani.
 
W

Wilson

Guest
Egyet értünk. Csak a kérdés az, hogy mennyit fognak nekik hagyni az oroszok. Szerintem kb. max jelképes darabszámot, légtérrendészetre.

Tetszik nem tetszik, ha Oroszország nem roppan meg végleg, NEM fogja hagyni a maradék Ukrajna felerősítését.
Ez a realitás.
Nem hiszem, hogy ebben sok beleszólása lesz az oroszoknak ha az ukránok semleges státuszuak lesznek és nekik kell biztosítaniuk a légteruk védelmét akkor tele lesznek pakolva nyugati vadászgépekkel,ha azok az országok biztosítják az ukrán légtér védelmet akik a biztonsági garanciát nyújtják a számára akkor nem ,de erre az utóbbira kevés esélyt látok.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
807
2 353
93
Vannak passzív (IR szenzor, meg a kép/fény-erősítéses) meg aktív (IR floodlight+szenzor) rendszerek. De alapvetően mindegyik rendszer a sötétség problémájára nyújt megoldást, a közvetlen rálátás hiányára egyik se.

A fórumtárs ugye azt állította, hogy a hiperszuper orosz csoda-"thermal" elől "nem lehet elbújni". Hát már hogyne lehetne. A falakon, földkupacon, domboldalon meg sűrű növényzeten az se lát át, ahogy bármely más éjjellátó technológia se.

Szvsz én minden szempontot (képminőség, súly, méret, energiaigény, ellenség által detektálható kisugárzás kiküszöbölése) figyelembe véve a passzív képalkotó IR mellett tenném le a garast, pláne gyalogsági megoldások esetén.
Sok jó tulajdonsága van amit egy éjjellátó nem tud, itt egy ős öreg vidinyó.
Szoftveresen a kereső, kutató eszközök már a lombozat zavarását is próbálják csökkenteni Teledyne FLIR
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 669
8 571
113
Eléggé nyilvánvaló, hogy az USA nem a háború mielőbbi befejezése mellett kardoskodik.
A közlemény alapján a Pentagon arra vár jelentkezőket a védelmi-ipari szektor vállalkozóiból, hogy hogyan tudnák mégtovább nyújtani a konfliktust.
A cikkben szereplő május 6-i leadási határidő is arra utal, hogy a Pentagon addig mindenképp számol a háborúval, de a konkrét felhívás természetesen ezen dátum utánra szól.

Eléggé világos, hogy Mariupol védői ide, orosz előrenyomulás oda, az ukrán-orosz tárgyalások vagy színjátékok, vagy sem, ha Washington azt mondja, ez a háború és gazdasági krízis tartson jó sokáig, akkor jó sokáig fog tartani.
A háború mielőbbi befejezése az volna ha az orosz katonák elhagynák Ukrajna nemzetközileg elismert területét. Mivel ez nem reális, ezért az USA támogatja Ukrajna küzdelmét.
 
W

Wilson

Guest
Eléggé nyilvánvaló, hogy az USA nem a háború mielőbbi befejezése mellett kardoskodik.
A közlemény alapján a Pentagon arra vár jelentkezőket a védelmi-ipari szektor vállalkozóiból, hogy hogyan tudnák mégtovább nyújtani a konfliktust.
A cikkben szereplő május 6-i leadási határidő is arra utal, hogy a Pentagon addig mindenképp számol a háborúval, de a konkrét felhívás természetesen ezen dátum utánra szól.

Eléggé világos, hogy Mariupol védői ide, orosz előrenyomulás oda, az ukrán-orosz tárgyalások vagy színjátékok, vagy sem, ha Washington azt mondja, ez a háború és gazdasági krízis tartson jó sokáig, akkor jó sokáig fog tartani.
Ez egyértelmű az orosz inváziónak köszönhetően újra felpörgetik az amerikai hadiipari komplexumokat, nem csodálkoznék azon, hogy az USA-ban nagyon sokan "hálásak" azért, hogy Putyin beleugrott ebbe az invázióba.....
 
W

Wilson

Guest

Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának reggeli tájékoztatója

  • Az éjszaka folyamán nagy pontosságú rakéták 11 katonai létesítményt találtak el Ukrajnában. Beleértve hét erődöt, valamint a élőerő és a katonai felszerelés koncentrációs helyét. Három rakéta- és tüzérségi fegyverraktár semmisült meg a Chervonnoye település területén.
  • A légierő az éjszaka folyamán 66 katonai célpontra csapott le. Köztük három parancsnoki állomás, 58 élőerő-koncentrációs terület és ukrán katonai felszerelés található. Három rakéta- és tüzérségi fegyverraktár semmisült meg Alekszandrovka, Komar és Bogatyr települések területén.
  • A rakétaerők és a tüzérség naponta 1098 tűzfeladatot hajtott végre, köztük három ukrán Mi-8-as helikopter megsemmisítését Csuguev település közelében, valamint az Osa-AKM légvédelmi rakétarendszer három létesítményét Barvenkovo település határában. , 16 fegyverraktár és katonai felszerelés, valamint az ukrán egységek 33 parancsnoki helyét.
  • A Harkiv régióban található Novaja Dmitrovka térségében a légvédelmi rendszerek lelőttek egy ukrán Szu-25-öt, és megsemmisítettek 15 drónt, köztük egy Bayraktar TB-2-t Mikolajiv régióban.