A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ben921114

Member
2013. február 11.
71
0
6
dudinak van igaza azok T-72-esek, megnéztem a videókat amiket belinkeltél és jó pár videót összevágtak van olyan közte,amit pl tavaly láttam
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
80 997
113
mint mondtam tele van vele a tecső, tessék keresgélni, Roni ez főleg neked szól!
https://www.youtube.com/watch?v=gX7jWGoXPv4

boki:
"Az oroszok a város elleni támadást menetből indították, ám a három támadócsoport közötti összhang hiánya miatt a csecsenek az északról támadó orosz főerők ellen tudták koncentrálni erőiket, a támadást pedig sikeresen megállították, hatalmas veszteségeket okozva a szövetséges erőknek – az első három nap alatt 250 páncélost vesztettek, illetve a főerőt jelentő 131. gépesített lövészdandár és a 81. gépesített lövészezred teljesen megsemmisült. A helyzet megoldására inkább a tengerészgyalogságot és különböző belügyi alakulatokat vontak be a harctevékenységbe, így január 19-én sikerült elfoglalni az Elnöki Palotát, s Jelcin elnök bejelenthette a hadművelet sikerét, illetve hogy az Argun-völgybe visszavonult csecsen erők elleni offenzíva tavaszig vár."

idézve innen:
http://mefi.be/muti/4287/channelen-csecsenek-az-elso-csecsen-haboru/

páncélos nem egyenlo tank. Páncélost (BMP, BTR) vesztettek annyit, de nem 3 nap alatt. Harckocsit sokkal kevesebbet. Kicsit ferdít a nyugati média :)
 

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 721
2 487
113
snakeye@ ezt a T90 sztorit a sziriai topicban kitágyaltuk hogy nem azok csak modernizált T72 -ek.

http://htka.hu/kozosseg/discussion/42469/biztpol-sziriai-helyzet/p8
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Attól, hogy egy leo1et modernizálják még nem lesz leo2. És nem csoda ha vki leo1nek nézi a leo1et.

De tőlem elnevezhetik T1000nek is a T72t.
 

csaba77

Member
2013. június 24.
40
0
6
Abrams tank veszteségek Irakban:
https://www.youtube.com/watch?v=CUvoaD6Vnkg

Szerintem a tankok túlságosan is túlbecsültek. Tuti nem mernék vele járőrözni. Inkább kellene 20 darab Tigris helikopter, ami már elméletileg rendelkezik "csendes" rotorral, mint 100 Abrahams/Leopard/Merkeva....

Szerintem a T-90 is elég arra, hogy egy esetleges támadást feltartóztasson. Inkább a Helikopterek flottát kellene megújítani ....
A MI-35M és a MI-171Sh nem rossz, de nincs belőle lopakodó verzió...

Szerintem vegyünk az Oroszoktól 200 darab T-90-est, 100 darab Terminátor 2-őt és némi RPG-30-t....
Európából pedig Tigris helikoptert és Eurosam SAMP/T légvédelmi rendszert...
Amerikából pedig 30 darab Sikorsky UH-60 Black Hawks Stealth verzióját...
 
2013. december 7.
934
4
18
Ataka 49 kg-os irányított rakéta, olcsó páncélozott platformon.
A mi viszonyaink között, hasonló képességű rakétával, sőt még nagyobb hatótávolságúval szomszédos országok tüzérségét is simán kiiktatjuk (kb 10 km-re tudnak ezek ellőni pontosan, D-20asaik vannak vagy kisebb űrméretük)

https://www.youtube.com/watch?v=fczHVqI6jK8#t=57
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 020
113
Jo kerdes amugy hogy mar tobben a konnyebb tankok melle tettek le a voksukat Mo szamara... Viszont akkor uj tankok eseteben mik johetnenk szoba?
Ugy ertem hogy a nyugati tehat szoba joheto tankoknal nem ez a szempont.
 
D

danielblack

Guest
Jo kerdes amugy hogy mar tobben a konnyebb tankok melle tettek le a voksukat Mo szamara... Viszont akkor uj tankok eseteben mik johetnenk szoba?
Ugy ertem hogy a nyugati tehat szoba joheto tankoknal nem ez a szempont.

Szerintem egy jól védett IFV mellett tennék le ebben az esetben az emberek a voksukat.
Képzelj el egy CV 90 hez hasonló alap gépet, amelyet fel lehet szerelni harckocsi löveggel, gépágyúval, rakétákkal, 120mm es aknavetővel, gránátvetővel stb... gyakorlatilag egy alap platformon több féle felépítmény lehetne. Ez lenne a költségkímélőbb megoldás talán. Így gyakorlatilag egy alapon nyugodna SZINTE az összes szárazföldi harceszköz.
 
D

danielblack

Guest
Tessék van itt pár cv 90 változatról kép is:
http://www.army-technology.com/projects/cv90/

Még légvédelmi verziójuk is van.

Szerintem az egyik legjobb választás lenne Magyarországnak.
Csak drága állítólag. Bár egy 500 db-os megrendelés esetén gondolom lejjebb lehetne tornázni az árat...
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 750
113
danielblack

Egyet értek veled, szerintem is a CV-90 vagy a K-21 lenne számunkra a megfelelő különböző felépítményekkel és aktív védelmi rendszerrel.
 
D

danielblack

Guest
danielblack

Egyet értek veled, szerintem is a CV-90 vagy a K-21 lenne számunkra a megfelelő különböző felépítményekkel és aktív védelmi rendszerrel.

Itt is van pár változat ;-)

Swedish_CV9040.JPG

cv90amos_005.jpg

cv90120t.jpg

cv90_3.jpg

cv90.jpg
 
D

danielblack

Guest
Egyébként a BAE Systemsel már így is van kialakított kapcsolatunk. Ráadásul Svédország semleges viszonylag. Én jelen helyzetben jobban bíznék a svédekben mint a lengyelekben. Látszott az utóbbi időben, hogy milyen idióta kommunikációja van a lengyeleknek az oroszokkal szemben... Még minket is lehordtak amiért Orbán más véleményt merészelt megfogalmazni. Jelenleg a Skandináv államokban látom a lehetséges katonai partnert. A BAE system minden fegyvernemnek gyárt...
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
Egyébként Én is CV-90-ben látnám a legnagyobb potenciált és esélyt. azért egy kis gripen kiegészítés és mellé CV-90 akkár egyéb dolgok , együtt azért a svédeknek sem mindegy.
 
D

danielblack

Guest
Egyébként Én is CV-90-ben látnám a legnagyobb potenciált és esélyt. azért egy kis gripen kiegészítés és mellé CV-90 akkár egyéb dolgok , együtt azért a svédeknek sem mindegy.

Csak most utána néztem kicsit az áraknak. Csöppet elszörnyedtem rajtuk :-( Általában 2,5-2,9 millió euró volt a darab ára egy cv 90 nek, még a finn 100 as nagyságrendű megrendelés esetén is....
Annyiért viszont már harckocsit vesz az ember :-/