A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 640
886
113
therob: Én úgy tudom,hogy mielőtt megjelentek a kézifegyverek, csak a saját testével tudott harcolni az emberke.. tehát akkor a kézitusa is hatástalan,felesleges?

Dudi: Czulunak átment, igen lehetne C64-en tanítani az alapokat majd továbblépni ,még egyszer mondom,hogy nem leragadni kell, de nem ártana az alapokat ismerni. A francia idegenlégió is használ kést,pedig nem szerencsétlenek. Arról próbálok beszélni,ha például szorult helyzetbe kerülsz, akkor pár dolgot nem ártana tudni,hogyan és mit tudsz használni. Például sokan nem tudják,hogy régen a pajzs nem csak védelemre szolgált.

Ki lehet forgatni a szavaimat, csak éppen az nagyobb előnyben van,aki az ekét is fegyvernek tudja használni,mint aki nem. Az,hogy ilyen cuccaink vannak,igen szop*s, de legalább ők is átérzik,hogy milyen lehetőségeik vannak a honvédeknek és mondjuk nem küldik őket azért necces szituba,mert ők jobb cuccal kaptak kiképzést.
 

czulu

Well-Known Member
2014. február 1.
2 274
95
48
Akinek nem esik le mi a probléma a dudi által belinkelt képpel azzal felesleges vitatkozni időd kell neki hagyni hogy rájöjjön.

Köszi, eddig sem állt szándékomban vitatkozni, magamtól ezek szerint nem is jövök rá a problémára.

Sebaj hüjén halok majd meg.
 

nalson

Member
2013. december 30.
187
0
16
Páran kényszeresen magyarázzák a bizonyítványt, hogy miért is kell a tisztjelölteknek múzeumi tárgyakkal hadonászniuk. Szerintem ezen nincs mit megmagyarázni. Azért mert le vannak szarva.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 033
24 590
113
Fiúk! Egy dolgot felejtettetek el. A probléma nem ott van, hogy honnan kezdik a képzést, hanem hogy hol hagyják abba. Ez volt a lényeg.
 

donpepe84

Well-Known Member
2013. március 5.
420
1 634
93
Páran kényszeresen magyarázzák a bizonyítványt, hogy miért is kell a tisztjelölteknek múzeumi tárgyakkal hadonászniuk. Szerintem ezen nincs mit megmagyarázni. Azért mert le vannak szarva.

Talán azért hadonásznák ezekkel mert ezek vannak rendszeresítve, de ha nem tetszik nyugattan vehetsz nekik a saját pénzedből jobbat! Eddig a képig senkit sem zavart ez!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 808
113
Csak,hogy tisztán lássunk:<b>Nincs továbblépés a modernebb eszközök felé!!!</b>A Commodore 64-el kezdesz és azon kívül máson nem is tanulsz/gyakorolsz.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Tegnap vagy tegnapelőtt néztem az ukrán katonákat (valami komolyabb csapat lehetett, nem a golyófogók) hát csak csókolomot köszönhet nekik az a baltikumba kiment századunk.
Annyira nem baj szvsz hogy AMMSZ-el gyakorolnak, olyan nagy különbség nincs közte és az újabb AK variánsok közt (valami isztánban majd misszióban úgyis találkoznak vele) ezt a fegyvert muszáj ismerniük. Gyakorolni jó, de modernebb eszközöket,fegyvereket is csukott szemmel kéne tudni kezelni. Ha az AMMSZ-63 a csúcsa a képzésnek nálunk akkor húzzuk le a redőnyt. Igazából az összkép xar azon a képen, mintha most jöttek volna a 90-es évekből. Az is csak a boci miatt, mert ha zöld lenne akkor 70-es évek. Retro kiképzés.
Ezekből a tisztekből meg kb olyan agytrösztök lesznek mint 16 éve az a kiképzőfőhadnagy aki géppuskafészek elleni frontális rohamot gyakoroltatott velünk anno. Mint az I vh-ban... és ez a tiszt még hadrendben lehet, és hány embert képzett ki a 16 év alatt...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 808
113
antigonosz

Még is mi lenne a csúcs?Az AK-63MF???Abból van vagy 150 darab...
Az a csúcs amit a Baltikumba vittek a debreceniek.Ha jobban megnézitek akkor a csak missziókba kiosztott repeszállóban rajta zsebekkel,csak misszióba kiosztott német sisakokban és modernizált BTR-ekkel voltak(semmi extra modernizáció).
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 963
113
Antigonosz

Én most vagyok másodéves tiszthallgató, ennyire azért nem vészesen szar a helyzet, mert itt mindenki (a tisztjelöltek) utálja a régi komcsi módszereket és hála isten a hajrá-hurrá rohamra elvtársak mentalitás nagyon megy kifelé. Viszont a felszereltség kb itt a legszarabb az egész honvédségben, nagyon kevés járművel és még kevesebb nehéz fegyverrel. Nagyon kis lehetőség van az alap gyalogsági harcászaton kívül mást megtanulni, abból viszont már az amerikai módi kezd bejönni, hála annak hogy most van egypár Afganisztánt megjárt és amerikai advanced infantry trainget végzett oktató. Így nagyrészt angolul íródott harcászati kézikönyveket tanulunk meg vagy fordítunk le önszorgalomból, hogy ne legyünk teljesen hülyék az egészhez.

A lényeg annyi, hogy nem kéne, hogy megragadjon a 4 éves képzés azon képen lévő szinten, de nagyon nem is mozdul el róla felfelé.
Konkrétan azt mondják, hogy nekünk kell majd leoktatni mindent a katonáinknak, és a gyakorlatokon a felsőbb évesek oktatják az alsósokat, hogy szokják dolgot. Az oktatás anyagát általában nem a magyar honvédség harcászati kézikönyvéből szedik ki elhiheted.
Elvben az lenne a tiszti képzés lényege, hogy az elérhető legmodernebb harcászati eljárásokat és technikai eszközöket ismertetik meg velünk és ezt majd aktív beosztásban az alánk beosztott katonáknak tovább tudjuk adni. Na sajna az a tudás amit itt alapban megszerezhetsz nem igazán versenyképes a modern harctereken éppen ezért kell kiegészíteni kicsit. És ez a szomorú.
Konkrétan az AK-m éppen szét nem esik és nincs rajta festék :D
Szóval 40 felett járhat szegény első ránézésre.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 963
113
Konkréten Dudiékra nyáladzunk a videókon, hogy milyen jó felszerelésük és mennyi BTR-ük van. Mert konkrétan eddig egyszer voltam gépesített lövész meg négyszer könnyű lövész.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 808
113
krisss

Ha rajtam múlik minden BTR a tiétek mert hányok tőlük!Én könnyű lövész vagyok!Amúgy a mi zászlóaljunk van amikben előrébb tart mint a többi(de csak azért mert a megalakuláskor a létező legmodernebbet kaptuk és máig az van) de összességében miután nem vagyunk felajánlva a NATO-nak így eléggé másodvonalasként tekintenek ránk hisz azt a kevés pénzt nem belénk ölik.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 963
113
Meg nálatok van az alakulatnak málhamellénye (az, hogy van nálatok amúgy? ) meg nálatok nemcsak mutatóban van a merci terepjáróból is (becenevén Szolnok mobil) de javíts ki ha tévedek.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 808
113
krisss

Van MOLLE mellény de az inkább csak a használható kategória(ha veszel rá zsebeket mert csak 4 tárzseb van hozzá ami semmire nem elég)mint jó és a minőség is közepes.Merciből van de pl még eje. zsák van máshol meg BW ami azért hátrány mert az alakulat alaprendeltetéséből adódóan több napig elvileg képes harcolni azzal amit magával visz(zsákban)és erre az eje. zsák csak nagyon korlátozottan alkalmas míg a BW zsák azért ilyen téren jobb valamivel.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
http://www.honvedelem.hu/cikk/47641_magyarorszag_poziciojat_erositi_a_honvedek_kivalo_munkaja
 

therob

Active Member
2012. december 26.
923
248
43
Hódmezőn minden ócska. Dudi ugye nem azt állítod hogy ott vannak a jó felszerelések? Van olyan század ahol már van Rába teherautó na az a legmodernebb. Se málhamellény, se G Merci, se Szép mesterlövészpuska stb. Igazából ha nem vesz az ember magának felszerelést akkor úgy néz ki mint a képen ami elindította ezt a "vitát". Van amit hiába veszel meg nem engedik használni. De a teniszpályát minden nap előkészíti egy ember hátha a pk. játszani szeretne.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 808
113
therob

Oda vitték először a modernizált BTR-eket és az új aknavetőket is.
Nem azt mondtam,hogy minden szép!