Páncéltörő rakéták, páncéltörő gránátok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 685
35 843
113

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 115
33 392
113
Fehérorosz drónkísérlet:
"Egy régi felvétel három évvel ezelőttről. A fehérorosz Quadcopter bemutatása RPG-26-tal... olyan laza érdekesség, ha figyelembe vesszük a drónok használatát Ukrajnában."

A norvégok 2017-ben már csináltak ilyet:

Eléggé "adja magát" ez a koncepció...

hatalmas ötletek egyszerű és olcsó.
 

nagyoncivil

Well-Known Member
2018. október 26.
321
796
93
frnuz_10.jpg

A zoroszok köszönik szépen az odaszállított nyugati fegyvereket
A Javelin esetén mi lehet érdekes nekik?
Úgy gondolnám, hogy a tuti a Command Launch Unitban és a rakétában van, amiből az előbbi nincs a képen, utóbbi meg valszeg nincs már benne a csőben (de ki tudja).
De valószínűleg abból is jutott hozzájuk már egy-két darab.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
"Vegyük például a mostani háború egyik legismertebb fegyverét, a vállról indítható Javelin páncéltörő rakétát. Az amerikai hadsereg tavaly év végén 17-22 ezer közé tehető darabszámmal rendelkezett, és ennek nagyjából harmadát juttatta el Ukrajnába. Mivel a fegyver gyártási darabszáma békeidőben csak évi 2100, látszik, hogy ez az ütem nem tartható fenn túl sokáig.
..
A tervek szerint az amerikai elnök éppen holnap keresi fel a Javelineket gyártó Alabama állambeli üzemet, ahol elméletileg évi 6480 darabra lehet felpörgetni a kibocsátást. Ám csak abban az esetben, ha lesz hozzá elegendő dolgozó és alkatrész, és különösen az utóbbi biztosítása tűnik problémásnak. Az üzem két nagy amerikai hadiipari cég, a Lockheed Martin és a Raytheon Technologies vegyes vállalata, és mindkettő vezetője arról számolt be, hogy beszállítási problémák akadályozzák tevékenységüket."
 

beat

Well-Known Member
2012. január 25.
1 029
2 478
113
  • Tetszik
Reactions: Laikus and Pogány

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 169
7 994
113
A Saab bemutatja a továbbfejlesztett képességű Carl Gustaf páncéltörő fegyvert

A svéd Saab védelmi vállalat új tűzvezető technológiával és programozható lőszerrel korszerűsítette a Carl-Gustaf vállról indítható páncéltörő és többcélú fegyvert, hogy növelje annak hatótávolságát. Az új fejlesztést a héten kedden és szerdán a svédországi Örebro város közelében tartott kétnapos éleslövészeti rendezvényen mutatták be először a mintegy 30 országból érkező potenciális ügyfeleknek.

A Carl-Gustaf M4 legújabb verziója három új elemet tartalmaz: Egy tűzvezető számítógép, a Fire Control Device (FCD) 558, egy célzási optika, amely a Hensoldt és az Aimpoint alkatrészeiből áll, valamint a HE 448 nevű programozható nagy robbanóerejű (HE) lőszer. A gyártó Saab szerint a HE448 egy új, Firebolt nevű protokoll segítségével képes kommunikálni a tűzvezető számítógéppel. A lőszer többek között a lőszer típusára és a hajtóanyag hőmérsékletére vonatkozó adatokat továbbítja. Az FCD ezután ezeket az adatokat és a célponttól mért távolságot használja fel a legjobb tüzelési útvonal kiszámításához. A Saab szerint az új lőszerek tüzelési módjai a becsapódás, a késleltetés vagy a légrobbanás.

A gyártó szerint az FCD 558 a fegyverhez már bevezetett lőszerekkel is használható. Az éjszakai harcokhoz például a Theon megfelelő rögzítőoptikája felszerelhető.

Az új kombináció használatát többek között gyalogsági célpontok elleni harcban mutatták be. A töltetet közvetlenül a célpont felett indították el, és a szilánkjaival a képzeletbeli ellenség ellen dolgozott. A HEAT lőszerrel felszerelt M4-est egy T-72-es harckocsi ellen is bevetették.

A vállalat szerint a Carl-Gustaf M4 új alapváltozatát már kifejlesztették, és az ügyfelek megrendelhetik. Tavaly decemberben a Svéd Fegyveres Erők első ügyfélként a Saabot bízta meg a HE-448-as lőszerek és az FCD 558-as lövegek szállításával. Csütörtökön a Saab azt is bejelentette, hogy Dánia megrendelte az új fegyverrendszert.

A gyártó szerint az új HE 448 nemcsak nagyobb, 1200 méteres hatótávolsággal és kisebb tömeggel rendelkezik az előd HE 441-es lőszerhez képest, hanem több szilánkot is szór, amelyek mintegy 400 négyzetméteres területet fednek le. Ezenkívül a HE 441-hez képest megnövelték a robbanóhatást.

A Hensoldt új, négyszeres nagyítású standard optikája, valamint az Aimpoint vörös pont célzókészülék mellett az ügyfelek a jövőben optronika mellett is választhatnak. E célból a finn Senop beszállító egy AFCD TI nevű integrált nappali hőérzékelőt fejleszt. A Senop szerint az 1,5 kg-os eszköz végleges minősítését a Saabbal közösen a jövő év első negyedévére tervezik. A tűzvezető megoldás állítólag jelentősen növeli az első találat valószínűségét statikus és mozgó célpontok ellen.

Emellett a svéd Aimpoint optikai specialista FCS 14 RE nevű célzási segédeszközön dolgozik. A gyártó szerint ez más fegyverekhez is használható, például egy 40 mm-es gránátos gépágyúhoz, egy 12,7 mm-es MG-hez vagy egy 20 mm-es géppuskához. Az Aimpoint bejelentette, hogy az Eurosatory kiállításon mutatja be először a széles közönségnek a látcsövet. A gyártó szerint a célzóberendezés ballisztikai számítógéppel rendelkezik, amely több mint 50 lőszertípust képes azonosítani. Az optika jelentősen növeli a célzás pontosságát, különösen mozgó célpontok megcélzásakor, és mindössze 1,5 kg súlyú. Ha éjjellátó készülékkel is kiegészítik, a súly 2 kg-ra nő.

A Carl-Gustaf mellett a Saab éleslövészetben bemutatta a vállról indítható, eldobható AT-4-es fegyver több változatát is, amelyet baráti nemzetek nagy számban szállítottak az ukrán fegyveres erőknek. Ez a tíz kilogrammnál kisebb súlyú fegyver változattól függően páncélos vagy gyalogos célpontok ellen is bevethető. Ezenkívül az AT-4 bunkerek ellen vagy rések nyitására is használható.

Jelenleg azonban egy másik Saab-fegyver áll a nyilvánosság figyelmének középpontjában: a NLAW páncéltörő rendszer, amelyet páncéltörő alkalmazásra optimalizáltak, és amely Ukrajnában számos orosz tankot semmisített meg. A kevesebb mint 13 kg súlyú NLAW-t a gyártó szerint egyetlen katona használhatja páncélozott járművek elleni harcra 20 és 800 méter közötti távolságból. A ballisztikus repülésű rakéta vagy átrepül a harckocsi felett, és a torony felett indítja a töltetet, vagy közvetlen támadó üzemmódban használható gyengébb védettségű járművek ellen. A rendszer első vásárlói Svédország és az Egyesült Királyság voltak. A Saab szerint az NLAW még mindig gyártásban van, nyilvánvalóan Svájc számára.

A vállról indítható fegyvereket a Saab Dynamics részlege gyártja, amely a csoport forgalmának mintegy ötödét teszi ki, és amelynek székhelye Karlskogában található. Az üzletágat vezető Görgen Johansson szerint az elmúlt években jelentősen nőtt az üzletága, és jelenleg mintegy 2,6 évnyi megrendeléssel rendelkezik. Johansson bejelentette, hogy még többet kíván befektetni a kutatás-fejlesztésbe és a termelés bővítésébe. Ennek érdekében a vállalat több száz mérnök felvételét tervezi. Johansson szerint a Saab előnye, hogy a legtöbb beszállító regionálisan Svédországban található, vagy "nagyon jó" szövetségesekkel rendelkezik. Mivel az alkatrészek mintegy 80 százalékát külső forrásból szerzik be, ez nyilvánvalóan fontos szempont.
 
  • Tetszik
Reactions: Catles

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 492
18 605
113
A Saab bemutatja a továbbfejlesztett képességű Carl Gustaf páncéltörő fegyvert

A svéd Saab védelmi vállalat új tűzvezető technológiával és programozható lőszerrel korszerűsítette a Carl-Gustaf vállról indítható páncéltörő és többcélú fegyvert, hogy növelje annak hatótávolságát. Az új fejlesztést a héten kedden és szerdán a svédországi Örebro város közelében tartott kétnapos éleslövészeti rendezvényen mutatták be először a mintegy 30 országból érkező potenciális ügyfeleknek.

A Carl-Gustaf M4 legújabb verziója három új elemet tartalmaz: Egy tűzvezető számítógép, a Fire Control Device (FCD) 558, egy célzási optika, amely a Hensoldt és az Aimpoint alkatrészeiből áll, valamint a HE 448 nevű programozható nagy robbanóerejű (HE) lőszer. A gyártó Saab szerint a HE448 egy új, Firebolt nevű protokoll segítségével képes kommunikálni a tűzvezető számítógéppel. A lőszer többek között a lőszer típusára és a hajtóanyag hőmérsékletére vonatkozó adatokat továbbítja. Az FCD ezután ezeket az adatokat és a célponttól mért távolságot használja fel a legjobb tüzelési útvonal kiszámításához. A Saab szerint az új lőszerek tüzelési módjai a becsapódás, a késleltetés vagy a légrobbanás.

A gyártó szerint az FCD 558 a fegyverhez már bevezetett lőszerekkel is használható. Az éjszakai harcokhoz például a Theon megfelelő rögzítőoptikája felszerelhető.

Az új kombináció használatát többek között gyalogsági célpontok elleni harcban mutatták be. A töltetet közvetlenül a célpont felett indították el, és a szilánkjaival a képzeletbeli ellenség ellen dolgozott. A HEAT lőszerrel felszerelt M4-est egy T-72-es harckocsi ellen is bevetették.

A vállalat szerint a Carl-Gustaf M4 új alapváltozatát már kifejlesztették, és az ügyfelek megrendelhetik. Tavaly decemberben a Svéd Fegyveres Erők első ügyfélként a Saabot bízta meg a HE-448-as lőszerek és az FCD 558-as lövegek szállításával. Csütörtökön a Saab azt is bejelentette, hogy Dánia megrendelte az új fegyverrendszert.

A gyártó szerint az új HE 448 nemcsak nagyobb, 1200 méteres hatótávolsággal és kisebb tömeggel rendelkezik az előd HE 441-es lőszerhez képest, hanem több szilánkot is szór, amelyek mintegy 400 négyzetméteres területet fednek le. Ezenkívül a HE 441-hez képest megnövelték a robbanóhatást.

A Hensoldt új, négyszeres nagyítású standard optikája, valamint az Aimpoint vörös pont célzókészülék mellett az ügyfelek a jövőben optronika mellett is választhatnak. E célból a finn Senop beszállító egy AFCD TI nevű integrált nappali hőérzékelőt fejleszt. A Senop szerint az 1,5 kg-os eszköz végleges minősítését a Saabbal közösen a jövő év első negyedévére tervezik. A tűzvezető megoldás állítólag jelentősen növeli az első találat valószínűségét statikus és mozgó célpontok ellen.

Emellett a svéd Aimpoint optikai specialista FCS 14 RE nevű célzási segédeszközön dolgozik. A gyártó szerint ez más fegyverekhez is használható, például egy 40 mm-es gránátos gépágyúhoz, egy 12,7 mm-es MG-hez vagy egy 20 mm-es géppuskához. Az Aimpoint bejelentette, hogy az Eurosatory kiállításon mutatja be először a széles közönségnek a látcsövet. A gyártó szerint a célzóberendezés ballisztikai számítógéppel rendelkezik, amely több mint 50 lőszertípust képes azonosítani. Az optika jelentősen növeli a célzás pontosságát, különösen mozgó célpontok megcélzásakor, és mindössze 1,5 kg súlyú. Ha éjjellátó készülékkel is kiegészítik, a súly 2 kg-ra nő.

A Carl-Gustaf mellett a Saab éleslövészetben bemutatta a vállról indítható, eldobható AT-4-es fegyver több változatát is, amelyet baráti nemzetek nagy számban szállítottak az ukrán fegyveres erőknek. Ez a tíz kilogrammnál kisebb súlyú fegyver változattól függően páncélos vagy gyalogos célpontok ellen is bevethető. Ezenkívül az AT-4 bunkerek ellen vagy rések nyitására is használható.

Jelenleg azonban egy másik Saab-fegyver áll a nyilvánosság figyelmének középpontjában: a NLAW páncéltörő rendszer, amelyet páncéltörő alkalmazásra optimalizáltak, és amely Ukrajnában számos orosz tankot semmisített meg. A kevesebb mint 13 kg súlyú NLAW-t a gyártó szerint egyetlen katona használhatja páncélozott járművek elleni harcra 20 és 800 méter közötti távolságból. A ballisztikus repülésű rakéta vagy átrepül a harckocsi felett, és a torony felett indítja a töltetet, vagy közvetlen támadó üzemmódban használható gyengébb védettségű járművek ellen. A rendszer első vásárlói Svédország és az Egyesült Királyság voltak. A Saab szerint az NLAW még mindig gyártásban van, nyilvánvalóan Svájc számára.

A vállról indítható fegyvereket a Saab Dynamics részlege gyártja, amely a csoport forgalmának mintegy ötödét teszi ki, és amelynek székhelye Karlskogában található. Az üzletágat vezető Görgen Johansson szerint az elmúlt években jelentősen nőtt az üzletága, és jelenleg mintegy 2,6 évnyi megrendeléssel rendelkezik. Johansson bejelentette, hogy még többet kíván befektetni a kutatás-fejlesztésbe és a termelés bővítésébe. Ennek érdekében a vállalat több száz mérnök felvételét tervezi. Johansson szerint a Saab előnye, hogy a legtöbb beszállító regionálisan Svédországban található, vagy "nagyon jó" szövetségesekkel rendelkezik. Mivel az alkatrészek mintegy 80 százalékát külső forrásból szerzik be, ez nyilvánvalóan fontos szempont.