[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SpazzMaticus

Well-Known Member
2018. július 24.
117
579
93
Ezek mindenhol ott vannak, ha megfigyeled. Vannak oldalak, ami a bázisuknak számít (444,hvg,reddit /Hungary topik stb) a kormánypárti oldalakra pedig rendre kivan vezényelve pár ügyeletes troll, akiknek feladata, hogy bomlassza a kommentfalat. Trágársággal, ellenzéki/brüsszeli propagandával. A lényeg, hogy úgy tűnjön, nincs egyetértés.. nincs egyértelmű támogatása ennek vagy annak az ügynek.

Szerintem ezek a trollok egy baszott nagy hálózatnak a magyarországi leágazásának a tagjai. Feladatuk, hogy a tengerentúli érdekeket képviseljék és juttassák érvényre. Pl propagandával, hogy az ország közvéleményét, lakosságának véleményét befolyásolják ebbe vagy abba az irányba. Wilmos ezt teszi... meg a többi agitpropos is. Egész Európában ez megy most 1000%ra kapcsolva, szóval nem kell meglepődni.

Most az oroszok az ördögök.. ez a narratíva, tőlük kell rettegni. Azelőtt a covidtól kellett, azelőtt Assad volt a démon, azelőtt Kadhafi, azelőtt Saddam, azelőtt Bin Laden.

Hogy a htka mint oldal, miért számottevő nekik?

Úgy gondolhatják, hogy ezt az oldalt főleg militáns, a fegyverek után érdeklődő, könnyen "beizzítható" réteg olvassa, akiket belelehet hergelni egy konfliktusba... vagy egy meglévő konfliktus támogatására.
Na, a "hálózatban" működő trollsereg, meg a rengeteg agitprop felismerése, megvan.
Most már csak annak kellene utánanézned, hogy honnan is jön ezek legtöbbje...
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 404
4 425
113

Az Egyesült Államokban a százdolláros bankjegyek forgalomból való eltávolítását javasolják az oroszok megbüntetése érdekében​

Gazdaság
Az amerikaiak a százdolláros bankjegyek forgalomból való kivonását javasolják az Orosz Föderáció állampolgárainak megbüntetése érdekében.

Az Egyesült Államokban a százdolláros bankjegyek forgalomból való eltávolítását javasolják az oroszok megbüntetése érdekében


Erről a The Wall Street Journal számolt be .

A Hoover Intézet elemzője, Markos Kunalakis azt javasolta, hogy Joseph Biden elnök "égesse el" az oroszok dollármegtakarításait a 100 dolláros bankjegyek forgalomból való kivonásával.

A szakértő úgy véli, hogy az Orosz Föderáció lakosainak többsége még nem érezte a szankciókat , és a bankjegyek forgalomból való kivonása nyomást gyakorol Putyinra.

Kunalakis abban bízik, hogy a csapást a középosztályra és a gazdag polgárokra mérik. 2019-ben az oroszok több mint 300 tonna ilyen bankjegyet halmoztak fel. Ez legalább 31,5 milliárd dollár.

Biztos benne, hogy a százdolláros bankjegyekkel kapcsolatos minden intézkedés pánikot kelt az Orosz Föderációban. 1996-ban orosz állampolgárok milliói megriadtak, amikor az Egyesült Államok újratervezte a 100 dollárt, hogy megnehezítse a hamisítást. A százdolláros bankjegyek közel 4/5-e az Államokon kívül található.

A váltó gyors törlése az amerikai pénzügyminisztérium részéről belső visszhangot vált ki az ukrajnai különleges művelettel szemben - véli az elemző. Az orosz bankokban nem lesz könnyű ezeket a bankjegyeket más valutára váltani, az orosz állampolgárok megtakarításai pedig papírra változnak.

Biden elnöknek fel kell hívnia a figyelmet arra, hogy az ukrajnai NWO és a "polgári lakosság elleni erőszak" miatt a 100 dolláros bankjegyet megszüntetik. Akkor a felháborodás hullámai keríthetik hatalmukba az Orosz Föderációt – véli Kunalakis naivan.


Читайте больше на https://www.pravda.ru/news/economics/1708755-amerikancy_predlagajut_udalit/
Nem jó ötlet, ezzel nem csak az oroszokat büntetné hanem az egész világot. Nem csak az oroszok függenek a dollártól.
 
  • Tetszik
Reactions: Aurél
W

Wilson

Guest

Ukrajna kész átadni Oroszországnak a Kijev és Csernyihiv térségében elesett katonák holttestét. Már bepakolták a hűtővagonokba.​

Ahogy mondták , hogy Ukrajna szigorúan betartja a nemzetközi humanitárius normákat, amelyek szerint a konfliktus aktív szakaszának vége után a feleknek ki kell cserélniük a halottak holttestét.

Május 9-én az Al-Dzsazíra katari tévécsatorna riportot közölt a Kijev régióból, amelyben egyebek mellett orosz katonák holttesteivel teli hűtőautót mutattak be.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Ti most az ukranokra haragszotok vagy a Nyugatra? Esetleg mindkettore? De miert, mert a nyugat a sajat penzen, egy utkozoallamban magat vedi az agressziv, fegyverrel birodalomepito oroszoktol.....

Talan egy tortenelmi parhuzam.Mig tehettuk, volt penz, paripa, fegyver a magyarok is Moldvaban, Szerbiaban, Boszniaban tartottak fel a torokot..... Aztan, amikor a sajat penzunk elfogyott es mi lettunk utkozoallam, akkor ugyanugy tamogatott bennunket a Nyugat. Ez kb. azt eredmenyezte, hogy ma nem torokul, hanem magyarul irogatunk itt egymasnak....

Itt nagyon rosszul látod a dolgokat. Az ukránokra (általánosságban) nem haragszik senki - igazából még az úgymond russzofil -ek sem. Hogy mi a gond, hogy a nyugat grundolt egy háborút a szomszédba? Igazából elég sok ...

Ugyanakkor a másik félreértés, hogy a fórum tele van russzofil -ekkel. Nem, nincs. Igazából ez a halmaz a következőképpen épül fel:

  • OK, vannak a russzofil -ek, de meglepően kevesen vannak. Igazából a mi környékünkön ez egyáltalán nem jellemző.
  • vannak a "békepártiak". Figyelem - nem pacifisták illetve ettől még kedvelhetik a haditechnikai fórumtémákat is, mindössze arról van szó, hogy a "békét" jobb opciónak tarják. Na, ezekre szoktatok a legjobban acsarkodni ... Tudod, akik a "Az oroszokkal azért kell háborúzni ..." kezdetű mondataidra ugranak ...
  • és vannak akik azzal nincsenek kibékülve, hogy az EU politikai vezetése masszívan a saját érdekei ellen cselekszik. Itt mindjárt tisztázzunk valamit: háború (akár annak elhúzódó verziója) Ukrajnában az EU -nak nem érdeke. Továbbá a szankciósdi sem és nem csak azért, mert a szankciók nem hatékonyak ...

Persze az utóbbi kettő halmaz akár keveredhet is valamilyen arányban egyeseknél ... Odáig rendben, hogy Rumélia területén is tartottuk fel a törököt (még Ruméliát megelőző időszakban) - csak azért vegyük észre:

  • hogy itt mi segítettük az itteni államokat és csapatokkal is.
  • a török támadott ...

Ugye a példád akkor stimmelne, ha mondjuk Bulgária kiszakított (vagy kapott) volna területeket Anatóliából és ott masszív népirtásba kezdett volna, milliók elüldözésével és az oszmán nyomott volna egyet "visszakézből" ...

A Nyugat minket nem támogatott. Az, hogy alkalomadtán vehettünk valamennyi zsoldost PÉNZÉRT - az nem segítség. Viszont a törököt folyamatosan nyomták pénz, paripa, fegyverrel, logisztikával (ld. akár várnai csata) stb.

A mi oldalunkon nem igazán a pénz elfogyása volt a gond, hanem, hogy a hátunkban megjelentek a Habsburg -ok. A kettő együtt (oszmánokkal együtt) már sok volt. Aztán persze utóbbiak töltögették rendesen az üres államkincstárukat Magyarországról (kellett is a nagy adósságaik miatt) - úgyhogy később persze a pénz is számított, de csak egy szempont volt ...

Az oroszokkal azért kell háborúzni, mert Európában egy akkora háborút indítottak, ami nem volt a II. VH óta. Egyébként pont a nyugat közeledett Putyinhoz, Jelcin és a csecsen háborúk után... Azt meg mióta kell figyelembe enni, ha Putyin elröffenti magát? Van tárgyalás, kompromisszum, de neki az élete alkonyán a birodalomépítés a menő... Ezért használja a hadseregét... Európában, ezen kívüli nagyobb háború, a szerb elvbarátaik miatt tört ki...

"Az oroszokkal azért kell háborúzni ..." - Na szóval az ilyen felvezetéssel kezdődő érveléssel nem értenek egyet soka. Ui. ha ez nincs, akkor a muszka "fegyverrel birodalomépítő" (ahogy fogalmazol) mentalitása sincs.

"Egyébként pont a nyugat közeledett Putyinhoz ..." - Jaja, ez azért Putyin -nak is leesett - mindez egy az Oroszországot deklaráltan elsőszámú ellenségként tekintő entitás részéről, mely fő céljai között az OF elleni fegyveres konflktus(ok) kirobbantását tekintette:

nato%20terjeszked%C3%A9s.jpg


"Azt meg mióta kell figyelembe enni, ha Putyin elröffenti magát? Van tárgyalás, kompromisszum, de neki az élete alkonyán a birodalomépítés a menő... "

Mindenekelőtt a "birodalomépítős" gondolatmenethez: amennyiben megnézem pl. a fentebbi térképet, akkor nekem mintha valami olyasmi tűnne fel, hogy a NATO ment keletre és nem Putyin nyugatra ... Aztán a nyugat részéről a "mióta kell figyelembe venni Putyin -t?" jellegű felvetés az nem egyenlő a "tárgyalás, kompromisszum" -al. További érdekesség, hogy a fapofával szórom a szankciókat az sem egyenlő a "tárgyalás, kompromisszum" dologgal ... Putykó meg azért használja a hadseregét, mert megvédi az országát és népét - és ezt teszi akkor is, ha neked ez nem tetszik. Ez van ...

A szerbek nem különösebben az elvbarátaink. Hogy miattuk tört ki "nagyobb háború"? Melyikre gondolsz pl. a délszláv háborúk közül? Amennyiben úgy összességében, akkor pro-aktív módon benne volt a buliban mindenki (szerb, horvát, bosnyák). Amennyiben meg a végéről pl. az Allied Force hadműveletre gondolsz, akkor tényleg nem tudom - azt feltételezed, hogy saját magukat bombázták le akkor vagy mi?

Ha tényleg adnak nekik IRIS T t, akkor nagy az esélye hogy a ruszkik megszerzik. Elég értékes zsákmàny lenne

Az IRIS-T SLM -ért biztosan nagyon mélyen nyugatra kellene mennie annak a muszka SOF -nak - úgyhogy én nem vagyok biztos benne, hogy lesz zsákmány (legalábbis amíg nem viszik keletre vagy a muszka nem kezd el matatni komolyabban nyugaton). Keletebbre most még leginkább max. S-300 megy - azokat is kikapkodják az oroszok.
 
W

Wilson

Guest

Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának reggeli tájékoztatója

  • A nagy pontosságú rakéták öt parancsnoki állást és két lőszerraktárt találtak el a Donyecki Népköztársasághoz tartozó Disputed és Beresztovoje településeken. Legfeljebb 100 ember vesztette életét, az ukrán veszteség 23 egység katonai felszerelést tett ki.
  • A légierő az ukrán fegyveres erők 43 élőerő- és katonai felszerelési koncentrációs területen okozott veszteséget.
  • Az éjszaka folyamán a rakétacsapatok és a tüzérség 18 parancsnoki állást, 543 élőerő- és katonai felszerelés koncentrációs területet, a Herson régióbeli Lyubomirovka falu közelében lévő lőszerraktárt, valamint az Ukrán Fegyveres Erők 23 tüzérségi egységét lőtte az állásaiban. Verkhnekamenskoye, Krasny Liman, Drobyshevo, Yarovaya, Korobochkino, Gusarovka területeken.
  • A légvédelmi rendszerek 13 drónt semmisítettek meg, köztük egy "Bayraktar-TB2"-t Mankovka falu felett, Harkiv régióban. A harkovi régió Izyum, Semenovka és Snezhkovka térségében a Smerch MLRS rakétarendszer három rakétáját elfogták.

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának reggeli összefoglalója

  • Az oroszok legnagyobb aktivitása Szlobozsanszkij és Donyeck irányában figyelhető meg.
  • Volyn és Polesye irányban az ellenség nem tett aktív akciókat. A fehérorosz fegyveres erők legfeljebb hét zászlóalja továbbra is lefedi a határt. Folytatódik a katonai felszerelések és az Orosz Föderáció fegyveres erőinek exportja Fehéroroszországból.
  • Szeverszk irányában az ellenség erősen őrzi a határ egyes szakaszait a Brjanszki és Kurszki régiókban.
  • Harkov irányában az orosz hadsereg nem folytatott aktív hadműveleteket. A fő erőfeszítések arra irányulnak, hogy biztosítsák csapataik Harkovból való kivonását, pozíciókat és ellátási útvonalakat.
  • Szláv irányban az ellenség tüzérséggel lőtt polgári és katonai infrastruktúrákra Dovgenkiy, Dolyna és Gusarovka térségében.
  • Az elmúlt nap folyamán tíz támadást vertek vissza Donyeck és Luhanszk irányában, öt harckocsit, öt tüzérségi rendszert, hat páncélozott járművet és hét ellenséges járművet semmisítettek meg. A légvédelmi egységek három Orlan-10 drónt lőttek le.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

Ukrajna kész átadni Oroszországnak a Kijev és Csernyihiv térségében elesett katonák holttestét. Már bepakolták a hűtővagonokba.​

Ahogy mondták , hogy Ukrajna szigorúan betartja a nemzetközi humanitárius normákat, amelyek szerint a konfliktus aktív szakaszának vége után a feleknek ki kell cserélniük a halottak holttestét.

Május 9-én az Al-Dzsazíra katari tévécsatorna riportot közölt a Kijev régióból, amelyben egyebek mellett orosz katonák holttesteivel teli hűtőautót mutattak be.
Nekem valamiért a teli teljesen mást jelent. Valószínüleg velem van a baj. Segítenél nekem precízen megsaccolni, hogy ez a 100%-hoz képest mennyire van tele? 5, 10, 15% ? Én ezt inkább úgy írtam volna, hogy több, mint két tucat Orosz katona holtteste. Marketing szempontból természetesen ez lehet akár tele hűtőautó is csak nehogy így érkezzenek ukrajnába a lőszerrel tele teherautók...
 
  • Tetszik
Reactions: paul64

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113

"A közleményben kifejtette a [brit védelmi] minisztérium, hogy az oroszok elsődleges célja valószínűleg az volt, hogy az ott harcoló ukrán alakulatokat elszigeteljék a támogatástól. A folyami átkelés ebben a környezetben rendkívül kockázatos manőver..."

Természetesen, mint minden átkelés, főleg harci körülmények között előkészítést igénylő és veszélyes manőver. Azonban az említett térségben a Donyeck folyó kb. 50 méter széles. Ez körülbelül annyi, mint mint Gyomaendrődél a Hármas-Körös. Amire mindig az lett mondva, hogy ilyen méretű folyók nem akadályok, maximum a Tisza (ami Csongrádnál nagyjából kétszer szélesebb -persze vízállás függően). Na most, akkor nem értem, hogy akkor "ebben a környezetben rendkívül kockázatos manőver" amit nem lehet bevállalni, vagy igazából nem olyan szintű akadály, ami egy hadsereget megállítana? És ha emlékeztek a néhány éve láttunk nagyon sok DNR hadgyakorlatot láttunk ahol kimondottan a vízi, folyami átkeléseket gyakorolták. Tehát véleményem szerint a képességnek teljes mértékben meg kellene lennie. És orosz folyók mértékéhez képest azért egy Szeverodonyeck környéki Donyeck szélesség igazán nem jelentős, sőt...

Ez igaz. Szerintem erőltették, kapkodtak. Azért lehet ennyi jármű veszteség, mert összetorlódtak.
A lehajtónál megállt jármű mögött pillanatok alatt összegyűlt a többi. A felhajtó előtt úgyszintén.
A hídon történő áthaladást kommendáns szolgálat irányítja. Ez lehet, hogy nem volt megszervezve.
Az ukránok kihasználták a helyzetet, de szerintem a legtöbb járművet elhagyta a személyzet, mielőtt szétlőtték.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 893
40 834
113
Tegnapig ugyanezen a folyószakaszon az ukránok eddig 9 átkelési kísérletet hiúsítottak meg ,nem tudom ki az orosz parancsnok, dehogy biztos nem lennék a katonája az biztos, aki mindig elköveti ugyanazokat a hibákat és nem számít neki a katonái élete az nem katonai parancsnok hanem egy mészáros.
Már rég átkeltek maradjunk annyiban.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 856
27 353
113
Miért lenne megoldhatatlan az ukránok élelmezése, sokszor elmondták gabonából és növényi olajokból több évre elég készletük van betárolva belső fogyasztásra, és a GDP-k miért lenne 2022-ben csak tizede a háború előtti GDP-nek?
Mivel EBRD és az Ukrán Nemzeti Bank szerint is 2022-ben az Ukrán GDP

"A bank várakozása szerint az ukrán hazai össztermék az idén 30 százalékkal zuhan,"

A humanitárius segélyt boltban árulják.
 
W

Wilson

Guest
Nekem valamiért a teli teljesen mást jelent. Valószínüleg velem van a baj. Segítenél nekem precízen megsaccolni, hogy ez a 100%-hoz képest mennyire van tele? 5, 10, 15% ? Én ezt inkább úgy írtam volna, hogy több, mint két tucat Orosz katona holtteste. Marketing szempontból természetesen ez lehet akár tele hűtőautó is csak nehogy így érkezzenek ukrajnába a lőszerrel tele teherautók...
Mutatták egy hűtőkocsit amelyben voltak halott orosz katonák, de nem csak annyi elesett orosz katona van akiknek a holttestét átakarják, adni az oroszoknak.
 

ruszkik.haza

Well-Known Member
2017. március 19.
522
1 636
93
Ez igaz. Szerintem erőltették, kapkodtak. Azért lehet ennyi jármű veszteség, mert összetorlódtak.
A lehajtónál megállt jármű mögött pillanatok alatt összegyűlt a többi. A felhajtó előtt úgyszintén.
A hídon történő áthaladást kommendáns szolgálat irányítja. Ez lehet, hogy nem volt megszervezve.
Az ukránok kihasználták a helyzetet, de szerintem a legtöbb járművet elhagyta a személyzet, mielőtt szétlőtték.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113

Ukrajna kész átadni Oroszországnak a Kijev és Csernyihiv térségében elesett katonák holttestét. Már bepakolták a hűtővagonokba.​

Ahogy mondták , hogy Ukrajna szigorúan betartja a nemzetközi humanitárius normákat, amelyek szerint a konfliktus aktív szakaszának vége után a feleknek ki kell cserélniük a halottak holttestét.

Május 9-én az Al-Dzsazíra katari tévécsatorna riportot közölt a Kijev régióból, amelyben egyebek mellett orosz katonák holttesteivel teli hűtőautót mutattak be.

Most ki lesz az állat? Ki hagyta hátra embertelenül halottait?

Demagóg ostobaság az orosz agitproptól...
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Két külön irány. De van összefüggés: A déli helyi erőfölény kialakítása érdekében meggyengitett északi részt az ukránok visszafoglalták.
Jól csinálták. Kihasználták a hadműveleti helyzetet. Északon harcászati siker, délen súlyos védelmi harcok. Ha. az orosz sikert ér el délen, akkor új helyzet áll elő.
Az orosz már csak igen kis szakaszon képes erőket összpontosítani. Ez annyit jelenthet, hogy az esetleges harcászati sikert nem biztos, hogy hadműveleti jelentőségűvé tudja fejleszteni. Ahhoz kell a második lépcső, és sok tartalék. Ezek lehetnek a Harkov környékéről kivert erők.
Meglátjuk.
Részben igaz. Tartalék szempontjából én is így gondolom.
Azonban nem szabad elfelejteni, hogy jelenleg nagyrészt olyan területen folynak a harcok, amik nem csak beépítettség szempontjából és földrajzi adottságokból; sőt még 8 év alatt kiépített erődrendszer és tartalékképzés végett is a védőknek kedveznek és szerintem ez jócskán túlmutat az 1:3 arányon. Így egy-egy, nem is feltétlen nagy helység elfoglalása is nem látványos, de jelentős lépés. Azonban ez a részben érthető stratégiai rugalmatlanság és merevség, és minden négyzetméter védelme a védők részéről is nagy áldozatokat követel, orosz forrás szerint csak Popasnában 600 ukrán esett el. Ha a fele igaz csak, akkor is elég súlyos ár. Az meg valóban jelentős részt talán a tartalék hiányának tudható be, hogy ezt nem tudják igazán kihasználni és amíg a saját erőket kell pihentetni és készleteket feltölteni, addig az ukránok is tudják rendezni a soraikat, azonban ellentámadásra csak sokadlagosnak tűnő, mellékhadszíntéren tudnak elérni alapvetően pihent és feltöltött csapatokkal.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 895
4 405
113
És lenne @Filter és @ijasz kollégákhoz kérdésem egy másik cikk kapcsán.


Ez mennyiben segíthet az oroszokon? Vagy ti máshogy védekeznétek esetleg az oroszok helyében?
Megpróbáltam angolról értelmezni. Nagyon propaganda szagú, ráadásul nem teljesen az történik, mint állítják. Szerintem az első lövés inkább a hajító tölteteket találhatta el, az égésből következtetve. A második nem semmisítette meg a löveget, a harmadikban sem vagyok biztos, mert én úgy láttam, hogy az épületbe menekült a kezszem (persze lehet, hogy tévedek) és nem a bejárathoz közel csapódott be a gránát. A kezelők lövés utáni reakciójából ítélve direkt számítottak az ellencsapásra, azaz inkább gondolnék egy vándorlövegre, mint egy szándékosan szétszórt üteg egyik lövegére. Talán észlelték a drónt is.
Mindenesetre, az eszközök elhelyezkedése a nagykönyvben leírtakra utal és nem a DLNR által már alkalmazott újítások alkalmazására.

Habár a modern tűzvezető rendszerek már javasolják a szétttelelpülést az ellentűz elleni védekezés egyik formájaként, arra az esetre is inkább a lövegpár/tűzszskasz a jellemzőbb. Sajnos ilyenkor is gondoskodni kell a tüzelőállások körletének közelbiztosításáról.