[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Wilson, ugye az is megvan, hogy Kína 2,5-szer többet exportál Oroszországba mint tavaly? Mindezt teszi úgy, hogy ott lebegnek a szankciók lehetősége a feje felett. Vajon miért van ez így? 18%-a minden exportnak az USA-ba megy. Laikus szemmel ezt függőségnek lehetne nevezni, mármint Kína függ az USA-tól. De ha belegondolsz, és józanul megvizsgálod a Covid időszakot, hogy az USA mekkora veszteségekkel szembesült pár hét Kínai termelés kiesése miatt, teszi egyébként most is, akkor felismerheted, hogy ez a függőség fordított, mint azt állandóan hangoztatod.

Az USA gazdasága egy Kínát érintő globális szankciók esetén menthetetlenül összeomlik. A teljes gazdasági gyártásláncukban szerepel Kína.
De vizsgáljuk meg fordítva is a helyzetet, jelenleg Kína 20 éve szenved és az USA szankciók miatt, jelentős részét a világnak nem láthatja el mindennemű egyébként általa gyártott termékekkel, értelemszerűen egy USA szankció esetén Kína ezt borítja, és mindenkivel üzletelni fog.
A technológiai zár (védjegyek, licenszek, szabadalmak) azonnal borulni fognak, és Kína ahogyan régen is, ismét szarni fog az USA által birtokolt védjegyekre, szabadalmakra, licenszekre. Lásd Huawei vs. TSMC és Google összecsapást. Nos a Huawei győzött és túlélte.
Nem csak túlélte, de fele akkora lett mint az mint 2021-ben az Apple. Annak ellenére, hogy fejlett nyugati világba nem szállíthat 5G-s termékeket.

Saját oprendszert fejlesztettek, saját appstore-t, saját CPU-t Kínában. Csak azért mert a világ 70%-a veszi a termékeiket, és bár az ARM elvette a licenszeket 2019-ben, ezek rohadt gyorsan visszadta, mikor meglátta milyen sorsra jutott a google Kínában, az embargó miatt.

De van egy ennél sokkal fontosabb tényező, átbillent a mérleg. Kína ma a világ legtöbb érvényes szabadalmával rendelkezik a tech szektorban, pontosan 60 ezer nemzetközi szabadalommal világvezető lett. Képzeld el, ha ők szankcionálják az USA-t. A probléma az, hogy attól, hogy sokat hangoztatjuk a nyugati érdekszféra álláspontját, nem lesz igaz, mi több a feje tetejére állt minden.
Ma már Kína egy szabadalom nagyhatalom a világon az USA mellett, túl ezen a világ legnagyobb gyártó országa.

Rövidre zárva, nem Kína függ az USA-tól, ezek az idők megszűntek, már évekkel ezelőtt.
Függenek egymástól és nem csak az USA-t kell nézni hanem Európát is mivel a kínai export legfőbb piacai az USA és Európa.A kínai export számára Oroszország eltörpül az USA és Európa mellett, nem véletlen, hogy ennyire óvatos Kína Oroszországgal szemben az ukrajnai orosz invázió miatt kivetett szankciók miatt.

"A hivatalos kereskedelmi adatok szerint Kína teljes Oroszországba irányuló exportja 27 százalékkal csökkent február és március között.

A kínai technológiai vállalatok, így például a PC-óriás Lenovo, valamint a mobiltelefonokat gyártó Xiaomi, csendben visszavonulnak az oroszországi üzleti tevékenységtől – írta a Wall Street Journal. Mindez annak ellenére történt, hogy Peking ellenzi a nyugati szankciókat.

A kínai technológiai termékek Oroszországba irányuló exportja márciusban jelentősen csökkent februárhoz képest:

  • a laptopok szállítása több mint 40 százalékkal,
  • az okostelefonok közel kétharmadával,
  • a távközlési bázisállomások exportja pedig 98 százalékkal esett vissza.
A csökkenés arra vezethető vissza, hogy az Egyesült Államok megbünteti azokat a kínai vállalatokat, amelyek figyelmen kívül hagyják az ukrajnai háború miatt hozott szankciós szabályokat. A lap szerint a kínai vállalatok nyilvános bejelentés nélkül léptek hátrébb, a kínai kormány ugyanis még áprilisban azt üzente: harcoljanak a nyugati szankciók ellen.

Az Oroszországba irányuló technológiai export drasztikus csökkenése azt mutatja, hogy a nyugati szankciók képesek beavatkozni az ellátási láncokba is, és még akkor is kényszert jelentenek, ha a cégek székhelye szerinti országok kormányai ellenzik az Oroszország elleni büntetőintézkedéseket.

A hivatalos kereskedelmi adatok szerint Kína teljes Oroszországba irányuló exportja 27 százalékkal csökkent február és március között.

Mivel az Egyesült Államok szankciói sújtják a kínai vállalatokat is, az intézkedések azzal fenyegetnek, hogy tovább mélyítik az Egyesült Államok és Kína közötti szakadékot az orosz-ukrán konfliktus kapcsán. Kína pedig várhatóan még többet tesz majd azért, hogy az amerikai technológiától független ellátási láncokat fejlesszen ki.

Az érintett vállalatok jelentős szereplők az orosz piacon, a Lenovo például – amellett, hogy a világ legnagyobb személyi számítógépgyártója – Oroszországban a második legnagyobb értékesítő a HP mögött. A Xiaomi szintén a második a mobiltelefonok piacán Oroszországban, a Samsung után."
 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Gondolkoztam,meg ugye vannak a tények és azok a hírek, hogy pl a nagy állami kínai bankok jó része, a másodlagos szankcióktól tartva nem lépett be az orosz piacra, ami pedig Indiát illeti, szerinted mekkora fizetőképes piacot jelent a kínai export számára és mekkorát a fejlett nyugat és az USA?
Indiával csak arra céloztam, hogy a bolygó sokkal nagyobb része passzív, megfigyelő és szarik a nyugati szankciókra. Nem érinti őket. És bizony így csak gyorsabban lesz a távol-keleté a világ feletti dominancia, mint a konfliktus nélkül.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 245
24 250
113
Az angol gép biztos fegyvert vitt a románoknak a tengerpartra, hogy átadhassák az ukránoknak.

280860802_423371972489558_3344101548769308901_n.png
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 664
27 833
113
Őszinte leszek, tegnap este, de legkésőbb ma reggel akartam kirakni az elemzést, csak sikerült kicsit bebasszak haverokkal és megcsúsztam :oops: Na de sebaj, itt van a nyugger kolléga féle legújabb anyag, a frontok mellett némi kitekintéssel az ukrán tüzérségi és légvédelmi fegyverzetre, a pontonhidas ki lőtt ki kit kérdésekre, a Kígyó-sziget utóhatásaira meg minden ami szokásos
 

Kadirov

Active Member
2022. február 25.
24
123
28
Ne haragudj, nagyon nagy valótlanságokat írsz.
Nem tudok ezekhez mit írni.
Tisztelem, becsülöm véleményed, de nem szeretnék ilyen tárgyi, ténybeli vitákba belemenni, hogy kié a győri Audi....
:)
Meg mi az a licensz...
A szódapatron az nem tank. A harckocsi lőszer gyártás nem csirkemáj konzerv gyárban történik....
A harckocsi gyártás nem autó gyártósorokon történik.....

Nem haragszom.
Melyik része a valótlanság?
Te állítottál valamit amit én tényekre hivatkozva megcáfoltam.
Javaslom egy értelmező kéziszótár beszerzést de egy nyelvtantanár is segíthet neked ebben.
A szódapatron nem tank, sőt sose volt az nem is értem ez honnan jött neked. Arról volt szó hogy háborús időkben ha a helyzet úgy hozza akkor át tudnak állni lőszer gyártásra (és nem harckocsi lőszerről beszéltem, ne beszélj mellé kérlek!)
Az harckocsi gyártásos példát a 8 éves kisfiamnak sikerült megértenie.. (most vakarom a fejem.)
 
K

Kopi2000

Guest
Úgy érzékelem ez alól Te sem vagy kivétel! :)
Szerinted en, szerintem meg Te.... Mivel azt se tudom, ki vagy, hol elsz, mit csinalsz, hat nem tudnam meg megsaccolni sem, melyikunk latja jobban az aktualis, itteni helyzetet... De a Biblia szerint (katolikus kiadas) boldogok a lelekben szegenyek, mert ovek a mennyek orszaga...Ertelmezd, ahogy akarod es tudod az elobbi sorokat...
 
W

Wilson

Guest
Indiával csak arra céloztam, hogy a bolygó sokkal nagyobb része passzív, megfigyelő és szarik a nyugati szankciókra. Nem érinti őket. És bizony így csak gyorsabban lesz a távol-keleté a világ feletti dominancia, mint a konfliktus nélkül.
Várjuk ki szerintem a végét , hogy ki mennyire veszi semmibe a szankciókat.

"A hivatalos kereskedelmi adatok szerint Kína teljes Oroszországba irányuló exportja 27 százalékkal csökkent február és március között.

A kínai technológiai vállalatok, így például a PC-óriás Lenovo, valamint a mobiltelefonokat gyártó Xiaomi, csendben visszavonulnak az oroszországi üzleti tevékenységtől – írta a Wall Street Journal. Mindez annak ellenére történt, hogy Peking ellenzi a nyugati szankciókat.

A kínai technológiai termékek Oroszországba irányuló exportja márciusban jelentősen csökkent februárhoz képest:

  • a laptopok szállítása több mint 40 százalékkal,
  • az okostelefonok közel kétharmadával,
  • a távközlési bázisállomások exportja pedig 98 százalékkal esett vissza.
A csökkenés arra vezethető vissza, hogy az Egyesült Államok megbünteti azokat a kínai vállalatokat, amelyek figyelmen kívül hagyják az ukrajnai háború miatt hozott szankciós szabályokat. A lap szerint a kínai vállalatok nyilvános bejelentés nélkül léptek hátrébb, a kínai kormány ugyanis még áprilisban azt üzente: harcoljanak a nyugati szankciók ellen.

Az Oroszországba irányuló technológiai export drasztikus csökkenése azt mutatja, hogy a nyugati szankciók képesek beavatkozni az ellátási láncokba is, és még akkor is kényszert jelentenek, ha a cégek székhelye szerinti országok kormányai ellenzik az Oroszország elleni büntetőintézkedéseket.

A hivatalos kereskedelmi adatok szerint Kína teljes Oroszországba irányuló exportja 27 százalékkal csökkent február és március között.

Mivel az Egyesült Államok szankciói sújtják a kínai vállalatokat is, az intézkedések azzal fenyegetnek, hogy tovább mélyítik az Egyesült Államok és Kína közötti szakadékot az orosz-ukrán konfliktus kapcsán. Kína pedig várhatóan még többet tesz majd azért, hogy az amerikai technológiától független ellátási láncokat fejlesszen ki.

Az érintett vállalatok jelentős szereplők az orosz piacon, a Lenovo például – amellett, hogy a világ legnagyobb személyi számítógépgyártója – Oroszországban a második legnagyobb értékesítő a HP mögött. A Xiaomi szintén a második a mobiltelefonok piacán Oroszországban, a Samsung után."
 
K

Kopi2000

Guest
Őszinte leszek, tegnap este, de legkésőbb ma reggel akartam kirakni az elemzést, csak sikerült kicsit bebasszak haverokkal és megcsúsztam :oops: Na de sebaj, itt van a nyugger kolléga féle legújabb anyag, a frontok mellett némi kitekintéssel az ukrán tüzérségi és légvédelmi fegyverzetre, a pontonhidas ki lőtt ki kit kérdésekre, a Kígyó-sziget utóhatásaira meg minden ami szokásos
Szerintem, ha kevesebb ilyen elemzest irnal, tobbet buliznal, mint egyetemista, nyugodtabb lenne az eleted.. Nem lennel mar huszonevesen nyugger.... ( Esetlev, ha eljutottal volna Sziveriaba...) Bakker, mindhart elokeresem a 90 koruli diakat es digitalizalva a kepedbe tolom.... Ott, akkor sok helyen meg vezetekes ivoviz sem volt.... Ne Moszkca belcarosarol iteld meg az atlag ruszkikat...
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Mondjuk az orosz gepesitett erok erejet mutatja, hogy sokuk meg BMP-vel sincsen felszerelve. Lattunk nem egy zaszloalj harccsoportot, amiknek csak az MTLB jutott... Csucstechkika volt kb. 60-70 eve.... Meg BMP-2 sem.. Azokban csak meghalni lehet.....

Érthetetlen. A BMP -2 negyvenkét éve van rendszerben. A BMP-1 56 (!) éve!
A BMP-3 32-34 éve!
Azóta viszont semmi!
A BTR-82 egy kényszer eredménye....
Az is 40-50 éves technológia szint...

Durván szar 2022-ben ilyen cuccokkal háborúzni Javelin ellen.
:(
Nem csoda, ha nehéz harcra kényszeríteni a ruszki gyalogságot.
Én sem mennék értelmetlen Putyin háborúba a semmiért ilyen szar eszközökkel.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
Ha az M777-et és a hozzá kapott lőszerek ballisztikai jellemzőit integrálták a saját GISz Arta nevű tüzérségi szoftverükbe, akkor az eszköz használata semmivel sem jelent nagyobb kihívást mint mondjuk egy D-30 használata.
Az említett probléma az oldal irányzásnál okoz eltérést. Nem löveg vagy lőszer különbözőség által okozott nehézség.
 
K

Kopi2000

Guest
Ez alapból marhaság. Olvass utánna neten számos tankot gyártottak az oroszok az elmúlt 30 évben nem csak a T-90-et.



Senki nem mondta, hogy az oroszoké. Azt mondtam hogy a gyártósor az oroszoké. Licenc alapján kiadják bérbe a gyártást és letudják gyártani nem kell hozzá hogy a gyár orosz legyen.

Egy érthető példa: A győri audi hungária hiába magyar gyár papíron, a németek adják a licencet, a gépeket, ők mondják meg melyik szerszámmal csavarozod be a csavart. az utolsó szeg se lesz magyar hiába magyar a gyár a papíron.


Menjél el egy olyan üzembe ahol pl a szódapartront csinálják. Ott szívesen elmagyarázzák neked, hogy ha kell akkor már holnap lőszert tudnak gyártani. És igen 1 gomb lenyomásával..:)
Mondjuk az Audis (gyori gyari) peldaban az a santa csavar, hogy nem is a magyarok mondjak meg, mennyi Audit kell ott gyartani, es azt hova kell leszallitani... Remelem ertheto, amit mondani akarok....
 
  • Tetszik
Reactions: adam.bertok

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
281089905-5195940490428465-4967780421227513264-n.jpg

2022. május 14 Orosz tankok a Szeverszkij-Donyec folyóban, Belogorovka közelében, Luhanszk régióban

Az oroszok a "Belogor hídfő" elől menekülve vízbe fojtották a harckocsi társaságot....​


Az orosz egységek újabb veszteségeket szenvedtek, amikor megpróbáltak átkelni a Szeverszkij-Donyec folyón Belogorivka falu közelében.

Pavlo Kashchuk , az Infokar alapítója közzétett egy fotót egy másik az orosz haderő, folyón való átkelési kísérletének következményeiről.
Amint a képen látható, 8 ellenséges tank volt a vízben.

Kascsuk szerint ez a menekülés eredménye. Az oroszok megpróbálták elhagyni az ukránok által ellenőrzött folyó partját. Megpróbáltak átgázolni a Seversky Donetsen, de nem készítették fel a harckocsikat egy ilyen manőverre.

„A képen nem látszik, de ezek a tankok valójában megpróbáltak visszajutni a gázlóba, és a lövegeiket az ellenség felé fordították De megfeledkeztek a sznorkelezésről, így nem jutottak messzire. Néhány harckocsi még az úszási vizsgát is teljesítette. De nem az összes.

Úgy tűnik, hogy a Moszkva cirkáló dicsősége nem adott nekik békét
” – írta Kascsuk.
281321608-7665903360116560-5290341497828062865-n-768x576.jpg

Belogorivka falu, Luhanszk régió. FOTÓ: Jurij Butusov

A Censor.Net szerkesztője, Jurij Butusov szerint Belogorivka falu mára teljes mértékben a fegyveres erők ellenőrzése alatt áll. Az oroszok elhagyták a Belogorovszkij hídfőt, de folytatták a falu tüzérségi ágyúzását.


Ezt megelőzően az orosz erők 8 napon keresztül megpróbálták erőltetni a Szeverszkij-Donyeceket, és ideiglenesen három hídfőt hoztak létre. Az ukrán csapatok fokozatosan kiűzték mindegyikükből az oroszokat. Az orosz harceszközök teljes vesztesége Butusov szerint körülbelül száz egység.

FSj5hn-NWUAALGMT-768x576.jpg

Emlékeztetni kell arra, hogy az OSINT kutatói korábban 73 egységet számoltak meg az oroszok által elveszett felszerelésből a sikertelen átkelési kísérlet során.

Az oroszoknak szükségük van a Belogorovszkij hídfőre, hogy megvalósítsák a Liszicsanszk-Szeveronyeck agglomeráció bekerítését célzó terveket.
Gyerekek ez elég kemény!
Egy Magyar Honvédség léptékű erő veszett oda.
Ez még a második fázis?
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Ja, a filmet a szetlott pontonokrol biztosan Etyeken forgattak... Ha nem eppen az amik, hogy dezinformaljak a vilagot.... Hat nem ertem, hogy imadhatjatok Putyko vedelmezetoket, aki gatlastalanul a halalba kuldi az embereit. Meg a spartaiak is csak azojat kuldtek lehetetleb kuldetesbe, akiknek mar volt utoduk. Lehet, azert vagytok oda erte, mert nem ti vagytok eppen a "soros".... A kinaiak meg rohognek az oroszokon, meg aki a partjujat fogja, azaz rajtatok is.... Mert amit, esetleg Ukrajnan megnyernek, majd Sziberiaban elveszitik boven....
Megpróbálom elolvasni és értelmezni, amit írtál; legnagyobb sajnálatomra elég nehéz. De igyekszem válaszolni, remélem arra sikerül, amit írtál. Igazából sokszor azt sem lehet felismerni, hogy milyen nyelven íródott egy-egy szó. Szóval elnézést, hogy ha nem pont azokra a felvetésekre válaszolok, amiket írtál.

Nem tudom, hogy "melyik film van befűzve Nálad" (ha már filmes hasonlat), de a háború kezdete óta elég sok olyan pontonos átkelésről készült videót is lehetett látni, amit senki nem lőtt szét. De! Nem feltétlen az a mérvadó a kérdésben, hogy vannak e szétlőtt pontonok, vagy sem. Bár ha vannak szétlőtt pontonok, akkor talán az azt is jelenti, hogy van képességük pl. pontonok felállítására és feltehetően a rajtuk való átkelésre. Hogy szétlövik, hát, van ilyen; tudod, ez háború és nem babazsúr. De nem csak pontonnal lehet átkelni egy-egy folyón.
Továbbmenve. Ha egy átkelésről sem tudnánk, vagy épp egy átkelés sem lett volna, még az se a képesség hiányát jelentené.
Persze, lehet tények és érvek mentén beszélgetni a kérdésről, hogy valóban van e képesség; ha van, akkor miért nem használják ki nagyobb mértékben, vagy miért nem tudják kihasználni; ha nincs, akkor miért nincs.

/Azt meg, hogy esetleg kiért vagyok oda, vagy egyáltalán, valakiért oda vagyok-e; pláne többesszámban; meg szerintem nem kompetenciád megítélni, még akkor sem, ha tények és érvek hiányában nem tudsz másként hozzászólni a témához. Azt hiszem, hogy én sem minősítettem még senkit, hogy kit "imad", de még a politikai, vagy egyéb állásfoglalását sem szoktam senkinek felhozni, pláne nem mint érvet egy adott, konkrét kérdésben./
 
K

Kopi2000

Guest
Az ukránok csak nyerni tudnak, ha már folyamatosan tömik őket pénzzel és fegyverrel a "jóakaróik." :) Valahogy el kell hitetni a nyugati polgárokkal,hogy érdemes az áldozat vállalás ha már az energiabiztonságot és az élelmiszer biztonságot nem fogják tudni garantálni a "csúcs" vezetőik. Az ukránok meg küzdenek mint szúnyog a viharban mert ők a "hazájukért harcolnak" (sic). Szegények akiknek még most sem esett le a tantusz,hogy az usa által fenntartott világrendért folyatják a vérüket. De azért most már elég sokan inkább lelépnek csak ne kelljen a frontra menniük. :)
En azf ajanlanam fel a sok ruszofilbak, hogy van emigracios lehetoseg... Tudom, ezt ma regebben Gyurcsany is elsutotte, Orban meg melegen tartja, de azert ajanlom ezt a lehetosrget a szamotokra, hogy minel hamarabb juthassatok az orosz menyorszagotokba... Ha...ha...ha....
 
  • Tetszik
Reactions: Lando