[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 366
113
Jó példa erre, hogy felhívták az amcsik Sojgut egy kis tűzszünet kellene... Eközben a háttérben kiderült, hogy nem megy az a 40 milliárd elfogadása olyan gyorsan, ahogy szeretnék és a jelenlegi keret alig 100 millió... Ezért kellett volna a tűzszünet. Na, az nincs.
Mondjuk most nincs nagyon időm a háborút mélyebben követni, de sejtettem, hogy így lesz. 40 milliárd túl nagy pénz, az már hiányzik onnan is.
  • Az egy dolog, hogy ennyi pénzből lehetne venni pl. 4 Ford osztályú hordozót, vagy lefuttatni az NGADot protókig.... ne feledjük, hogy hiába 800 milliárd a költségvetés, ennek jelentős része megy fizetésekre, bázisfenntartásra, maintenance feladatokra, stb... mikor a haderőnemek ölre mennek egymás között néhány millió dodóért, akkor a szemük előtt kidobni ekkora zsozsót... szóval nem fog menni.
  • És itt a lényeg - kidobni. A Pentagon meg a hírszerzés azért sokkal jobban tudja, hogy ennek a pénznek kb. a 90%-át ellopják (az ukránoknál fullos hálózat lopja a beáramló USA/EU pénzeket), a maradékot meg a RuAF szétégeti. Mert csak könnyebb cuccot küldhetnek.
  • És itt a baj, hogy a maradót sem lehet jól elkölteni. F-35-öst pl. nem küldhetnek belőle, mert azt az oroszok szétolvasztanák azonnal, tekintve a levegőben semmit sem tehetnének ellenük, de a HIMARS se lenne nagy segítség, és szét is CMeznék már a határon, mert túl nagy fenyegetés. Küldhetnek egyebeket, de az meg baromira nem okozza azt a kárt az oroszoknak, amit szeretnének.
  • Vagyis a katonák érzik, hogy az a pénz az amerikai honvédelem szempontjából jobb lenne a saját erőknek, mint az ukránoknál elégetni - és sejtem, hogy finoman szóltak a szenátusnak, hogy ez így nem korrekt.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
megsemmis-lt-ukr-n-BTR-80-0514.jpg

megsemmisült ukrán BTR-80
megsemmis-lt-ukr-n-T-64-BV.jpg

Kilőtt ukrán T-64BV, Harkov oblaszt
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
Lehet, hogy nem vagyok "pszichológus" viszont a katonák lélektanát picit (sokkal) jobban ismerem nálad. Ne írj olyanról, amihez semmi közöd, mert csak süketelés lesz belőle... :D A lengyel T72 modernizálva is az egyik legxarabb konstrukció, és én ukrán T64-ről nem beszéltem egy szót sem, az csak a te fixációd... :D
A katona meg azért kockáztat 80 napig akár, mert parancsba kapta, és mert felméri, hogy ha nem tetszik neki a dolog és dezertál, akkor azért egész más lesz a "jutalom".
Miért hihetetlen, hogy védik a hazájukat?
Te nem tennél így?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 424
44 121
113
Vsz ez volt az orosz cél.
Na ezt a franc tudja. Lehet persze, de simán lehet hogy megpróbáltak több irányból átkelni, és az ukránok meg az amerikai műholdakról kapott információk birtokában szépen levédekezték és visszatolták őket.

Én bármit elképzelhetőnek tartok, meg annak az ellenkezőjét is!
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 679
34 573
113
Akkor tőled is megkérdezem miért mászik be az ukrán katona a lövészárokba miért kockáztatja az életet nap mint nap?
Nagy szerepe van ebben a hazug ukri prpagandának ami azt mutatja, hogy halomszámra ölik a zoroszokat, ukránok szerint már 25 ezer feletti a zorosz kia-k száma és már csak napok, hetek kérdése a fordulat, mert a nato küldi a pénzt paripát, fegyvert.
Mellesleg találtam olyan infót is, hogy a nácikok nem engedik a megadást, aki letenné a fegyvert azt ott helyben felkoncolják.
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
Valamiért csak megpróbálták, az ukránok meg igen komoly erőt raktak ott össze - ha igaz több dandárnyit, emlékeim szerint 4 dandárt írt a cikk - hogy visszavessék őket.
Ez stratégiai hiba,azzal pedig hogy a kaprok komoly erökkel örizték helyzeti elönyüket négyzetre emleték a hibát.Én nem vagyok képzett katona csak sorállományu voltam,de én ezt a hadmüveletet itt biztos hogy nem inditottam volna el.
 
W

Wilson

Guest
Nagy szerepe van ebben a hazug ukri prpagandának ami azt mutatja, hogy halomszámra ölik a zoroszokat, ukránok szerint már 25 ezer feletti a zorosz kia-k száma és már csk napok, hetek kérdése a fordulat, mert a nato küldi a pénzt paripát, fegyvert.
Mellesleg találtam olyan infót is, hogy a nácikok nem engedik a megadást, aki letenné a fegyvert azt ott helyben felkoncolják.
Nézd én is találtam olyan forrást amelyben azt állítják hogy a dezertálni akaró ukrán katonákat ott helyben lelövik, (hozzáteszem most nem a mariupoli
Azovosokról beszélek) de ez egy orosz forrás, ugyanakkor van olyan forrás is amely szerint az orosz alakulatok mögött záró alakulatok vannak, amelyek lelövik a menekülni próbáló orosz katonákat, csakhogy ez pedig ukrán forrás, szerinted mennyire lehet hitelesnek tartani az ilyen forrásokat, a jelenlegi helyzetben?
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 639
113
Hát az illuminátusok vagy maga Soros, nyilvánvalóan! Esetleg az ukrán tekknológia már olyan fejlett volt akkor is, hogy csináltak egy időgépet, eljöttek 2022-be, meglátták hogy jujujujjj itt bizony háború lesz, gyorsan visszamentek az akkori jelenükbe és előre besorozták az asszonyaikat.

Itt a fórumon is van egy kolléga, aki a csillagok állásából illetve horoszkóp alapján fejti meg előre, hogy hol melyik tankot fogják kilőni meg hogy mit lép Putyin, a legrémisztőbb, hogy itt nem kevesen véresen komolyan veszik a jóslatait. A fenti időgépes sztori szintén oltári nagy faszság, de egy fokkal azért hihetőbb. :)

Egyébként a visszamenőleges hatályú törvénykezés pont olyan paradoxonokat szül, mint az időutazás.
Hát bocsi, de ez nem visszamenőleges hatályú törvénykezés volt - mert tavaly hozták.

A végrehajtási rendelet szerint idén fokozatosan adták volna ki a katonakönyveket, és kezdték volna a kiképzéseket, csak a februári események kissé összezavarták a dolgokat..

Csak szigorúan a történésekre hivatkozva- nem hiszem hogy a fórumunk olvasói közül bárki is meg tudná jósolni hogy akár 2 hétre előre is mi fog történni a világban. És ezek a történések csak egyre sötétebb jövőképet mutatnak nekünk.

A sötét jövőképhez még a himnuszunk is rámutat: "Megbünhödte már e nép a multat - s jövendőt"

Ennek alapján Kölcsey is egy jós, időutazó volt?
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113
Erről valami forrás,hogy minden ukrán alakulat mögött ukrán halálosztagok működnek? De légy szíves ne az orosz propagandát vagy az oroszok által elfogott ukrán katonák nyilatkozatait hozd, mert én is tudok olyan ukrán propagandát, vagy elfogott orosz katona vallomását hozni amelyben arról beszél, hogy fenyegetik és lelövik a menekülni próbáló orosz katonákat, szerinted ezeket az orosz és ukrán "információkat" mennyire lehet komolyan venni?
Miért forrásozol állandóan?? Ha egy reguláris seregből lelépsz az dezertálás, az meg háborús helyzetben minimum hazaárulas.... ezt az összefüggést még Te is erthetnéd ha nem játszanád még az értetlent. Nincs más választásuk! Nem akarnak ott lenni de meghalnak a semmiert...
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
⚡️ Frontline jelentés 15.05.22 reggelére⚡️

Ellentámadás Harkiv közelében: az orosz csapatok csapást mértek az AFU állásaira a régióközpont közelében.

Támadás Barvenkovo ellen: harcok a település közelében.

Zaporizzsja elleni offenzíva: az orosz csapatok megtámadják Huliaypole-t.

https://t.me/wargonzo/6961
Guljapolje.A mahnovista anarchisták központja.Megverték az Ukrajnát megszállva tartó németeket,Szkoropadszkij hetman fegyvereseit,Petljura katonáit,Gyenyikint.A bolsevikoknak sokáig tartott legyürni öket.Lehet hogy jobb példakép lenne mint a banderisták,igaz hogy számomra és még sokak számára a politikai anarchizmus nem értelmezhetö,de katonailag jól tartották magukat.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 783
40 052
113
Van...

"A T-72M1R a szovjet T-72 lengyel modernizációja, új hőkamerás irányzékkal van felszerelve, és ezek a harckocsik már az Ukrán Fegyveres Erők szolgálatában állnak."​


Hát temetőnek tökéletes még ha hőkamerája is van.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 982
22 860
113
Miért boldogulnak? Minden rendben?

Jahh bocsánat. Ez volt a terv.
tényleg nem akarlak megbántani,de felvázoltam a magyarországi ukrán pártolók talán összes vízióját amit eddig itt elsütöttek a topicban .. tényleg ,én igyekeztem,elnézést ha valamit kihagytam ..

minden rendben ? kérdezed .. és megint elnézést kérek hogy vissza kell kérdeznem, de szerinted ukrán oldalon minden rendben van ?

nem az oroszok vannak Ukrajnában ? nem az oroszok foglalnak el területeket ? nem az ukránok vannak hadisegélyre szorulva ? nem az ukránok végeznek kényszersorozásokat ? nem az ukrán elnök kilincsel mindenkinél némi alamizsnáért ?

tényleg minden rendben van akkor Ukrajnában ?? :D

mi volt a terv ?

egy tervet mindig az adott helyzethez kell igazítani .. ezért változhat,ellenben az a terv nem változott amit Putyin kihirdetett Ukrajna demilitarizálását,és náci mentesítését illetően,ennek megfelelően járnak el az oroszok. (és ennek függvényében az adott helyzet tükrében változhat a terv..)

de írd meg nyugodtan ha tévedtem valamiben .. vagy nem fedi a valóságot amit írtam. (pl nincsenek az oroszok Ukrajnában,nem harcolnak stb stb .. )

de annak is örülnék,ha felvázolnád akkor te hogy mi volt a terv ? hiszen úgy nyilatkoztok meg itt a topicban mint az Isteni sugallat tudói,akik 100%-ban biztosak vagytok abban,hogy tudjátok mi volt a terv .. már elnézést a kifejezésért,de kb lófaszt tudtok arról,hogy mi volt a terv,sem ti sem én,se a külföldi elemzők(de inkább azt írom,hogy spekulánsok) nem tudjuk hogy mi volt a terv .. csak találgatunk, elméleteket gyártunk,próbálunk a magunk kis világnézete szerint állást foglalni egy olyan dolgokban,amiről igazából halványlila gőzünk nincs .. akik tudják mi volt a terv,azok egyedül az orosz vezérkari tisztek,senki más .. akik a hadihelyzetnek megfelelően valószínűleg sokszor improvizálnak.

baromi vicces amikor itt a topicban olvasom emberektől a "100% true" kijelentéseket,hogy "a külföldi megfigyelők szerint", az "ukrán titkosszolgálat jelentése szerint", "a NATO hírszerzése szerint", "XY biztonságpolitikai szakértő szerint" ,amerikai vagy brit vezérkari tisztek szerint" ,"a pentagon szerint" stb stb .. ömlik a bullshit ..

ha ennyire tisztában voltak/vannak/vagytok (pláne ti a fotelstratégák ..magamat is beleértve,aki szintén csak találgat,de legalább nem jelent ki valamit 100% bizonyossággal !!!) azzal mit az oroszok tervei .. akkor egyáltalán mi a búbánatos cifra faszt keresnek még ott az oroszok,ha minden lépésüket előre ismerik/ismeritek ?

ha meg nem,akkor honnan tudjátok mi a terv ?
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113
Ember te ezt direkt csinálod? Azt sem tudod milyen szintű lengyel T-72-t kaptak az ukránok és milyen
T-64-l rendelkeznek az ukránok ,jössz ezzel a rossz szöveggel, hogy az összes T-72-k közzül a lengyel sikerült a legszarabbul, miközben fogalmad sincs, hogy ezek a lengyel T-72-k nem ugyanazok a tankok mivel kaptak egy modernizációt miközben az ukrán
T-64-k maradtak az eredeti állapotukban.

Semelyik katona sem fogja 80 napja azért kockáztatni az életet az orosz tűzerővel szemben mert bízik a parancsba, még a mariupoli fanatikus Azovosok is arról álmodoznak, hogy hazamehetnek a szereteikhez,(valamelyik nap volt az egyikkel egy interjú) gondold végig az ukrán katonák között sok a családos ember és szerinted csak a parancs miatt vállalja azt ,hogy meghalhat nap mint nap a harcmezőn, már ne haragudj ha ilyet állítasz fogalmad sincs az emberi lélektanról.
Emberi lélektan.....
Miért csúsztasz? Te állítottad, hogy én összehasonlítom a lengyel T-72-t az orosz harckocsikal.Holott én az ukrán T-64-l beszéltem

"Látom mennyire vért izzadva kalapálsz azon, hogy bizonyítsd, hogy melyik ukrán (lengyel, cseh) harckocsi miért és mennyivel jobb, mint az orosz, de azt elfelejted, hogy egy harckocsi harcértékének 60%-a a személyzet. "


Azt sem tudod milyen modernizált lengyel T-72-l van szó, de kijelented, hogy még modernizálva is a legszarabb konstrukció, na ennyit akkor a hozzáértésedről.

Én elhiszem, hogy te voltál katona, dehogy az emberi lélektant jobban ismered nálam (a te bemondásodra)
az nem fogom elhinni, Meg egyszer mondom neked egyetlen épelméjű ember sem fogja az életet kockáztatni már 80 napja a rázúduló orosz tűzerő ellenében csak a kapott parancs miatt.Pláne nem akiknek szerettei családja van.
Nincs más választása érts már meg!! Nincs opció. Nem mehet el és pont... nem azért mert önszántából ott akar lenni... nincs itt semmi lélektan... akkor szabadul ha győznek. Vagy meghal, vagy megadja magát.....