[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Már vagy huszadszor kérdezed. Ezerszer leírtam. Rövid távon sehogy. Közép távon ki lehet. De nem cél, viszont jó ha van alternatíva.

Az alternatíva azt jelenti, hogy van orosz beszerzés is és versenyhelyzet van. Ami viszont most történik az az orosz szén, olaj, gáz, áram, fűtőelem, nyersanyagok, termények, műtrágya, stb... teljes elvágásra, betiltására irányul törekvés, illetve részlegesen már megvalósított tiltás. Ez nem alternatíva, hanem az érdekeinkkel ellentétes kényszer. Nem alternatíva, hanem egy másik irányú egyoldalú függés egy csomó beruházási költséggel, sokkal magasabb beszerzési áron, sokkal bizonytalanabb szállítással, sokkal hosszabb ellátási lánccal, sokkal több olyan szereplővel, akik ha nem működnek együtt velünk, akkor ráfaragtunk, és még ehhez is jó néhány olyan beruházásnak kell megvalósulnia és feltételnek teljesülnie, amire nem vagyunk ráhatással.

Az atomerőművet egy francia-német konzorcium is felhúzhatja. Az nem Paks kettő, hanem xy 1.0

Konkrétan az a francia - német tandem, amely a tisztítótartályt is elbarmolta Pakson és az oroszoknak kellett rendbe hozni?

A németek nem építenek atomerőművet, hanem bezárják azokat.

A franciák EPR reaktora mind az építési idő, mind a költségek szempontjából katasztrófa volt eddig bárhol fogtak is neki. Az Areva technikailag csődbe is ment a fiaskók következtében, csak a francia állam megmentette. Ha most velünk nulláról újra kezdenénk, akkor a tapasztalatok szerint 15-20 éven belül nem lenne működő reaktorunk, de lehet hogy 25 éven belül sem. Miközben 33% az áramimport arányunk, kiesett az ukrán import, problémás a többi olyan országból az import amelyeket közvetlenül, vagy közvetve érint az orosz energiahordozók lépésről lépésre egyszerre szigorúbb embargója, a Mátrai Erőmű utolsó blokkja is leáll 2025-re és Paks I blokkja jelen állás szerint 2032-2037 közt állnak le. Honnan lesz áram addig, amíg 1-2 EPR reaktor nálunk termelésbe áll?

A franciák a közeljövőben saját maguknak építenek. Honnan lesz kapacitásuk nekünk is építeni?

Az EPR reaktorok építési költsége az EU-n belül a tapasztalatok szerit fajlagosan 1,3 - 2,3-szor magasabb mint az oroszé, sokkal korábbi árakon megvalósított kivitelezéssel, amik azóta tetemesen tovább emelkedtek. Valójában örülhetnénk, ha ki tudnánk hozni dupla áron ugyanakkora kapacitást, de siméán bene van a pakliban 3-szoros, vagy még magasabb ár is. A franciák ceruzája pedig elég vastagon fogna, ha a fő vetélytárs politikai alapon ki lenne ütve. Az EPR blokkok nekünk túl nagyok. Egy EPR blokk édeskevés. 2 blokk a blokkméret miatt mai áron legalább 30-35 milliárd EUR-ba kerülne szemben a két orosz 12,5 milliárd EUR fix árával. A végére pedig esélyesen még magasabbra emelkedne.

Gáz. Romániából románt, délről azerit katarit, Nyugatról Észak - Afrikait, amerikait, a szlovák - lengyel vezetéken amerikait.

A valóságtól teljesen elrugaszkodott álmodozás. Avagy totális süket szöveg bullshit vagdalkozás.

A román tengeri lelőhely az LNG eladásban érdekelt amerikaiak kezében volt eddig. Nagyon nem is sietnek a kitermeléssel. Most megvették tőlük a részesedést és az álmok szerint legkorábban talán 2027-re lehet belőle valami. De sokkal valószínűbb, hogy ez az időpont jelentősen tovább csúszik, mivel még sehol sem tartanak és a kialakult helyzet ezt a projektet is erőteljesen akadályozza. Az elméleti maximum éves 10 milliárd m3-es kitermelés még a román éves fogyasztást sem fedi le. Hozzánk aligha jutna komoly mennyiség. Amúgy a BRUA vezeték (amire szeretnék majd egyszer rákötni a gázmezőt) szállítási kapacitásának elméleti maximuma is csak 1,75 milliárd m3/év Románia és Magyarország közt, de a vezeték ezen szakasza nincs kihasználva. Ráadásul ebből kell adni az osztrákoknak is hiszen az OMV bent van projektben kitermelés oldalon.

A katari gáz vezetékes szállítását épp a kedves amerikai barátaink húzták keresztbe, amikor megoldották Szíria háborúba taszítását. Az LNG-ről pedig a katariak egyértelműen megmondták az EU-nak, hogy nem tudják kielégíteni a plusz igényeket. Sem a mezőik termlelését, sem az onnak az induló kikötőkig menő vezetékeket, sem az iduló kikötők cseppfolyósítási és feltöltési kapacitását nem tudják záros határidőn belül a kért mértékben növelni. Nem áll rendelkezésre tovább az LNG szállító hajók terén a szükséges kapacitás. Nincs ellengandő LNG fogadó terminál kapacitás Eutrópában. És az LNG fogadó termináloktól nem vezet kellő kapacitású cső oda ahol idáig ez tök fölösleges volt mert orosz gázt használtak. A mi esetünk ez a terminál csak KRK lehetne, amiből a nekünk jutó rész kerekítési hiba a fogyasztásunkhoz képest, vagy jó közelítéssel nulla, ha a Balkánon nem akarnak megfagyni orosz gáz hiányában.

Az azeri gáz az EU-nak édeskevés (8 milliárd m3) és nem is hozzánk jön. A TANAP és TAP vezetéken Olaszországba megy. Egyelőre hozzánk egy molekula sem tud eljutni, mert a görögök nem csinálták meg a saját szakaszukat. De ha esetleg majd meglesz valamikor a TANAP - BRUA összeköttetés, akkor is a kevés azeri gázért a törökökkel, olaszokkal, görögökkel, bolgárokkal, románokkal és osztrákokkal kell versenyeznünk, aki mind vagy fizikailag előttünk vannak, vagy nálunk gazdasgáilag és befolyás szempontjából erősebbek. És még midig ott lesz a BRUA Román magyar interkonnektor 1,75 m3 kapacitás korlátja.

Észak Afrikából semmilyen vezeték nem fog idáig elérni. Az a spanyolokhoz, portugálokhoz megy és nem tovább. Ők el is fogyasztják. Nem fognak vezetéket építeni a kedvünkért, a nem létező fölös kapacitásra alapozva, át a Pireneusokon és keresztbe az Alpokon.

Az amerikai LNG nagyon drága, nincs belőle az EU-nak elég és a katari LNG-nél már kifejtett korlátok állnak fenn a kitermelési, szállítási, fogadási infrastruktúra minden eleménél.

A lengyelek LNG fogadó kapacitása még a saját igényükhöz sem elég. Ezért vettek idáig Németországból reverz orosz gázt. Amolyan nem vették meg a csúnya, antidemokratikus orosz gázt közvetlenül, de ha (papíron) fordult egyet a németeknél, akkor már jó volt nekik, mert megfagyni azért nem akartak alapon. Na most ez kútba esett azzal, hogy az Északi Áramlat 2-t be sem indították, a Jamalon keresztül pedig leállt a szállítás szerződések hiányában. Az 5,7 milliárd m3-es kapacitású lengyel-szlovák interkonnektor aligha fog komoly kihasználtsággal működni orosz gáz nélkül (leginkább egyáltalán nem fog). A magyar-szlovák interkonnektor pedig felénk csak 1,6 m3 kapacitású. De ott jó eséllyel egy molekula LNG sem fog átjönni, mert már a lengyelek lekapcsolják. De ha ők nem akkor a szlovákok teszik meg, vagy a csehek szívják el a lengyelek feleslegét. A legnagyobb szívóerejű németekről nem is beszélve.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Olaj. Horvátország, Barátság, növelt kapacitással Észak - Afrikai, arab olaj.

Javaslom olvasd el az ezzel kapcsolatos hozzászólásomat, amire nem természetesen nem válaszoltál.

És az mennyivel jobb, hogy a horvátok zárhatják el a csapot, akik majdnem ugyanúgy "szeretnek" most minket, mint az ukránok, de legalább az USA, vagy Brüsszel utasítására is szívfájdalom nélkül megtennék? Mennyivel jobb, hogy a kieső vezetékes szállítású orosz olaj miatt abszolút mértékben kevéssé váló tengeri olajat és szállítási kapacitásokat legnagyobb barátaink vásárolhatják fel előlünk, mert nekik több pénzük van és "nagyobb szükségük van rá"? Mert hogy a beszerzési forrást és a szállítási útvonal minden elemét biztosítani kellene, nem csak a végpontot. Ha nincs elég tengeri kitermelési kapacitás, vagy behajózási kikötői kapacitás, vagy szállítási kapacitás, vagy a Krk kapacitása nem elég, vagy ezek bármelyike anyagi/politikai okból nem nekünk dolgozik, akkor ráfaragunk. Hiába van cső és finomítói átállás. Mennyivel jobb, hogy az orosz olajra kiépített Százhalombatta termelés közbeni átalakítása komoly műszaki kockázatokkal jár?

Vagy ebből az összegből kijön egy komplett alternatív finomító + az Adria vezeték bővítése + a kikötői kapacitás bővítése is + vehetünk még 8-10 saját tankert és ezt 100%-ban az EU állja? Meg még Triszthez is építhetünk belőle egy leágazást, Szlovénián/Ausztrián keresztül, hogy a kikötői kapacitást bővítsük és az egyoldalú kikötői/tranzitország függésünket feloldjuk?

Azzal egyetértek, hogy az orosz olaj mellett az alternatívák lehetőségét is bővíteni érdemes. De nem az orosz olaj helyett, mert az csak az egyik függésből a másikba visz, nagyon drágán.

Amúgy elég nagy baj lenne, ha még 4-5 évig tartana a háború. Ha ezen időn belül ütik ki az ukránok, vagy az EU-s "barátaink" az orosz olaj ellátásunkat, akkor még a folyamatban lévő beruházás mellet is ráfaragunk. Ha meg közben befejeződik a balhé és az orosz olaj még mindig érkezik, akkor pénzkidobás volt az átalakítósdi. Ha pedig nem marad meg az orosz olaj feldolgozási lehetőség, akkor ahelyett hogy versenyeztetnénk a forrásokat, átállunk egy üzembiztosan jóval drágább forrásra.

Szóval ez csak akkor lenne magyar érdek, ha nem az orosz olajembargó megszavazásáért cserébe ajánlana pénzt az EU, hanem csak simán az alternatíva kiépítésére, az orosz olajbeszerzés lehetőségének megtartásával. Ha az EU - saját elveivel ellentétben - nem a versenyt akarná kizárni az orosz olaj betiltásával, hanem a versenyhelyzetet megteremteni, akkor nem az embargóért cserébe adná a pénzt.

Mellesleg EU-s ígérgetéssel tele van a padlás. Viszont az EU-nak az a szokása, hogy a pénzt mondvacsinált indokokkal visszatartja és az ígéreteit megszegi.

Csak kérdezem: Miért kell kötelezővé tenni EU-s szintem az orosz olaj betiltását? Ha egy elmeháborodott ország ma ideológiai alapon mellőzni akarja az orosz olajat (pl: lengyelek), akkor embargó nélkül is bármikor megteheti. Az embargó kényszere azért kell, hogy azt is rászorítsák, aki felfogja, hogy ez nagyon nem áll érdekében. Magyarul önmagunk kényszerítését kell megszavaznunk a saját józan eszünk ellenében, egy kis mézesmadzagért cserébe. Ennek én nem tapsolnék!

A hosszú távú szerződést sem lehet következmények nélkül felrúgni. Az ki fogja kifizetni? Az oroszhoz képest drágább tengeri olaj árkülönbözetét ki fogja kifizetni?

A szalámi taktika pedig üvöltő. Lépésről lépésre vezetik be a teljes energia embargót. Először a szén. Aztán feltételekkel az olaj. Majd a gáz. Kisvártatva a feltételek is kiesnek és a marad a színtiszta embargó. Ahogy felrúgjuk az oroszokkal a hosszú távú szerződés és már ők nem szállítanak nekünk, azonnal egyirányú zsákutcában találjuk magunkat, amelyben a nyugatra vagyunk utalva és a nyugat oldaláról vagyunk korlátlanul zsarolhatók. Márpedig nyugatról eddig minden esetben kihasználták a velünk szembeni zsarolási potenciált (ellentétben az oroszokkal).
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
Az alternatíva azt jelenti, hogy van orosz beszerzés is és versenyhelyzet van.
Igen. Ez lenne Mo.érdeke. Ezért nem kell rettegni most az olajszankcióktól ha kapunk 4-5 év mentességet és kiépítünk EU penzből alternatív útvonalat. 5 év mulva csak feloldják... Vagy mi felmondjuk.

Ha nincs ilyen deal, nem lesz semmilyen szankció, ez most igy néz ki.
Ami viszont most történik az az orosz szén, olaj, gáz, áram, fűtőelem, nyersanyagok, termények, műtrágya, stb... teljes elvágásra, betiltására irányul törekvés, illetve részlegesen már megvalósított tiltás. Ez nem alternatíva, hanem az érdekeinkkel ellentétes kényszer. Nem alternatíva, hanem egy másik irányú egyoldalú függés egy csomó beruházási költséggel, sokkal magasabb beszerzési áron, sokkal bizonytalanabb szállítással, sokkal hosszabb ellátási lánccal, sokkal több olyan szereplővel, akik ha nem működnek együtt velünk, akkor ráfaragtunk, és még ehhez is jó néhány olyan beruházásnak kell megvalósulnia és feltételnek teljesülnie, amire nem vagyunk ráhatással.
Ezzel részben egyetértek.
Azt nem tartod ugyanilyen ha nem nagyobb rizikónak, hogy az orosz olaj 100%-a Ukrajnán át jön?? Ezt miért nem veszed figyelembe, hogy Kijev zsarolási potenciálja mekkora???

Miért hagynánk kiszolgáltatni ennyire magunkat Kijevnek, ha van sansz most új útvonalakat kierőszakolni?? Ugyanúgy ahogy a gáznál már megtörtént.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
Konkrétan az a francia - német tandem, amely a tisztítótartályt is elbarmolta Pakson és az oroszoknak kellett rendbe hozni?
Az oroszok képtelenek letenni a kész terveket. Emiatt van csúszás. A magyar Atomenergiahivatal utasitotta el. Persze az EU is buziskodik, de az orosz cég is lassan halad.
A németek nem építenek atomerőművet, hanem bezárják azokat.
Igen. De melyik cég is szállítana be az orosz Paks 2-be??


A franciák EPR reaktora mind az építési idő, mind a költségek szempontjából katasztrófa volt eddig bárhol fogtak is neki. Az Areva technikailag csődbe is ment a fiaskók következtében, csak a francia állam megmentette. Ha most velünk nulláról újra kezdenénk, akkor a tapasztalatok szerint 15-20 éven belül nem lenne működő reaktorunk, de lehet hogy 25 éven belül sem. Miközben 33% az áramimport arányunk, kiesett az ukrán import, problémás a többi olyan országból az import amelyeket közvetlenül, vagy közvetve érint az orosz energiahordozók lépésről lépésre egyszerre szigorúbb embargója, a Mátrai Erőmű utolsó blokkja is leáll 2025-re és Paks I blokkja jelen állás szerint 2032-2037 közt állnak le. Honnan lesz áram addig, amíg 1-2 EPR reaktor nálunk termelésbe áll?

A franciák a közeljövőben saját maguknak építenek. Honnan lesz kapacitásuk nekünk is építeni?

Az EPR reaktorok építési költsége az EU-n belül a tapasztalatok szerit fajlagosan 1,3 - 2,3-szor magasabb mint az oroszé, sokkal korábbi árakon megvalósított kivitelezéssel, amik azóta tetemesen tovább emelkedtek. Valójában örülhetnénk, ha ki tudnánk hozni dupla áron ugyanakkora kapacitást, de siméán bene van a pakliban 3-szoros, vagy még magasabb ár is. A franciák ceruzája pedig elég vastagon fogna, ha a fő vetélytárs politikai alapon ki lenne ütve. Az EPR blokkok nekünk túl nagyok. Egy EPR blokk édeskevés. 2 blokk a blokkméret miatt mai áron legalább 30-35 milliárd EUR-ba kerülne szemben a két orosz 12,5 milliárd EUR fix árával. A végére pedig esélyesen még magasabbra emelkedne.
A helyzet tényleg nem egyszerű. Nem ismerem ennyire a részleteket, de ne hülyítsük egymast azzal, hogy ha nem a Roszatom épít, akkor nem lehet Mo.n atomerőmű.

Az a helyzet, hogy ma az is kétséges, hogy az oroszok fel tudják-e nálunk építeni az erőművet. Anyagi, technológiai stb gondok. Felelőtlenség lenne, nem megvizsgálni alternatív lehetőségeket.
A valóságtól teljesen elrugaszkodott álmodozás. Avagy totális süket szöveg bullshit vagdalkozás.
Köszönöm. :D
Amiket felsoroltam, mind elméleti és megvalósítható lehetőségek. Ezen az úton halad a kormány is. Minden szomszédunkkal kétirányú gazvezetéket akat kiépíteni. 7ből 5 meg is van.
A román tengeri lelőhely az LNG eladásban érdekelt amerikaiak kezében volt eddig. Nagyon nem is sietnek a kitermeléssel. Most megvették tőlük a részesedést és az álmok szerint legkorábban talán 2027-re lehet belőle valami. De sokkal valószínűbb, hogy ez az időpont jelentősen tovább csúszik, mivel még sehol sem tartanak és a kialakult helyzet ezt a projektet is erőteljesen akadályozza. Az elméleti maximum éves 10 milliárd m3-es kitermelés még a román éves fogyasztást sem fedi le. Hozzánk aligha jutna komoly mennyiség. Amúgy a BRUA vezeték (amire szeretnék majd egyszer rákötni a gázmezőt) szállítási kapacitásának elméleti maximuma is csak 1,75 milliárd m3/év Románia és Magyarország közt, de a vezeték ezen szakasza nincs kihasználva. Ráadásul ebből kell adni az osztrákoknak is hiszen az OMV bent van projektben kitermelés oldalon.
Én úgy tudom a román kormány blokkolta a kitermelést, pedig 1 magyar cég elnyerte a teljes export nagy részét. Most lett törvénymódosítás és beröffentik a projektet. Tehát közép távon kalkulálhatunk vele.
A katari gáz vezetékes szállítását épp a kedves amerikai barátaink húzták keresztbe, amikor megoldották Szíria háborúba taszítását. Az LNG-ről pedig a katariak egyértelműen megmondták az EU-nak, hogy nem tudják kielégíteni a plusz igényeket. Sem a mezőik termlelését, sem az onnak az induló kikötőkig menő vezetékeket, sem az iduló kikötők cseppfolyósítási és feltöltési kapacitását nem tudják záros határidőn belül a kért mértékben növelni. Nem áll rendelkezésre tovább az LNG szállító hajók terén a szükséges kapacitás. Nincs ellengandő LNG fogadó terminál kapacitás Eutrópában. És az LNG fogadó termináloktól nem vezet kellő kapacitású cső oda ahol idáig ez tök fölösleges volt mert orosz gázt használtak. A mi esetünk ez a terminál csak KRK lehetne, amiből a nekünk jutó rész kerekítési hiba a fogyasztásunkhoz képest, vagy jó közelítéssel nulla, ha a Balkánon nem akarnak megfagyni orosz gáz hiányában.
Mindettől függetlenül Szijjártó többször tárgyalt velük es Mo. célja hozzáférni a katari gázhoz. Nem kell mkit ellártniuk, elég minket.

Az azeri gáz az EU-nak édeskevés (8 milliárd m3) és nem is hozzánk jön. A TANAP és TAP vezetéken Olaszországba megy. Egyelőre hozzánk egy molekula sem tud eljutni, mert a görögök nem csinálták meg a saját szakaszukat. De ha esetleg majd meglesz valamikor a TANAP - BRUA összeköttetés, akkor is a kevés azeri gázért a törökökkel, olaszokkal, görögökkel, bolgárokkal, románokkal és osztrákokkal kell versenyeznünk, aki mind vagy fizikailag előttünk vannak, vagy nálunk gazdasgáilag és befolyás szempontjából erősebbek. És még midig ott lesz a BRUA Román magyar interkonnektor 1,75 m3 kapacitás korlátja.
Ez lesz a legkönnyebben elérhető. Vagy a görög vezetékkel, de ha a szlovének összekötnek minket Olaszországgak, akkor sokkal gyorsabban. A MOL vett azeri mezőket. Sztem Európában nekünk van a legjobb kapcsolatunk az azeri kormannyal, nem véletlenül.
Észak Afrikából semmilyen vezeték nem fog idáig elérni. Az a spanyolokhoz, portugálokhoz megy és nem tovább. Ők el is fogyasztják. Nem fognak vezetéket építeni a kedvünkért, a nem létező fölös kapacitásra alapozva, át a Pireneusokon és keresztbe az Alpokon.
Nem kell semmit átfúrni. Az olaszokat kell elérni.

https://24.hu/kulfold/2022/04/11/ol...lyettesitheti-az-orosz-import-egy-reszet/amp/
Az amerikai LNG nagyon drága, nincs belőle az EU-nak elég és a katari LNG-nél már kifejtett korlátok állnak fenn a kitermelési, szállítási, fogadási infrastruktúra minden eleménél.

A lengyelek LNG fogadó kapacitása még a saját igényükhöz sem elég. Ezért vettek idáig Németországból reverz orosz gázt. Amolyan nem vették meg a csúnya, antidemokratikus orosz gázt közvetlenül, de ha (papíron) fordult egyet a németeknél, akkor már jó volt nekik, mert megfagyni azért nem akartak alapon. Na most ez kútba esett azzal, hogy az Északi Áramlat 2-t be sem indították, a Jamalon keresztül pedig leállt a szállítás szerződések hiányában. Az 5,7 milliárd m3-es kapacitású lengyel-szlovák interkonnektor aligha fog komoly kihasználtsággal működni orosz gáz nélkül (leginkább egyáltalán nem fog). A magyar-szlovák interkonnektor pedig felénk csak 1,6 m3 kapacitású. De ott jó eséllyel egy molekula LNG sem fog átjönni, mert már a lengyelek lekapcsolják. De ha ők nem akkor a szlovákok teszik meg, vagy a csehek szívják el a lengyelek feleslegét. A legnagyobb szívóerejű németekről nem is beszélve.
Ennek ellenére kiépítettük a szlovák - magyar kapcsolatot. Lehet norvég gázzal is számolni.

Alapvetően most lehetetlen kiváltani az orosz olajat és gazt. De ebbe belenyugodni és nem tenni semmit felelőtlenség. Hagyni hogy Kijev kezében legyen az olajcsap meg ennél is több.

Lehet olyan szitu, hogy nem az ár a kérdés, hanem hogy van vagy nincs.

Az ideális szitu meghagyni, de fokilozatosan szabadulni az egyirányú orosz függéstől. Már a háború nélkül is ez volt a helyes ut, ez ma csak felgyorsul.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
Mégis mit tudnánk most tenni a Kárpátaljai magyarokért, azonkívül, hogy aki eljön befogadjuk, aki marad annak viszünk segélyt. Én szivesen várom az alternatív ötleteket. Biztos van, ironia nélkül, de jelenleg én nem látok más lehetőséget.



Ez a nyílt háború vágta el Európát Oroszországtól. Még 1 éve is épült az Északi Áramlat. Ha ebben nem látjátok Putyin felelősséget is vakok vagytok. Durván elszámolta magát Ukrajnában. Végeláthatatlan háború elé néz. Reméljük az intenzitása őszre csökken.

Azért azt lássuk be egy Oroszország - USA-Európa geopolitikai jatszmában nem mi határozzuk meg az irányokat és a határokat. Súlyos szűkülő korlátok közt tudunk lavírozni. Néha tágíthatjuk a határokat, de nem amikor dörögnek a fegyverek, mert velünk is csúnyán elbánhatnak. Ez a geopol realitás. Most a határon táncolunk, hosszú távon ez a pozi nem életbiztosítás. Ezért indulnak meg logikusan Nyugatra.

Szted ki akarja váltani Lazar, Novák, Orbán az orosz olajat és gázt??? Mit látunk hetek óta?? Folyamatosan vétóval fenyegetnek Európában egyedüliként. De a realitás az, ha folytatódik a háború mindkettő el lesz zárva, szétlőve vagy a karbantartás hiánya miatt áll le. . Hónapok, évek ez kérdéses. Még az is ki zárja el a csapot. A Nyugat, Putyin, Ukrajna esetleg a törökök.
Ha a magyar kormány nem gyorsítja az alternatív beszerzési lehetőségeket, akkor hazaáruló. Elközelezni magunkat Putyin mellett, ekkora nemzetközi nyomás alatt, mégis miért?? Mit tud számunkra Putyin biztosítani??

Paks. Éveket késik. Brüsszel is keresztbe tett, de csak azért tudott mert az oroszok nem precízek, lassúak, körülményesek. Mint a hadseregük Ukrajnában. Itt vagyunk legjobban rájuk szorulva. Itt nehéz megoldás vár a kormányra. Nem is tudom, hogyan oldja meg. Ha maradnak a ruszkik, 2040re sem lesz kész.....


Gáz
Itt nagy szerencse, hogy bővítette az Orbán kormány a beszerzési lehetőségeket. Az orosz-ukrán függést számos másik váltotta ki. Ezek zöme is orosz gáz, de Szerbia és Ausztria felől. Ezenfelül van a horvát LNG és Szlovakia felől is jöhet hamarosan a lengyel kikötőkből gáz.

Mivel az oroszoktól is piaci áron kapjuk, szinte semmit sem kockáztatunk, ha közép távon lejövünk róluk. De sztem ez nem is cél. Csak addig, amig a háború tart. Utána az alternatív útvonalak segíthetik lenyomni a gáz árát.


Olaj
Ez az igazi szopóroller. Mit mondtok? Maradjunk a ruszki olajnál. Nincs is most más alternatíva. Riziko? 100%-ban Ukrajnán át jön, Kijev bármikor leállíthatja. Függjünk ennyire Kijevtől?? Nem látod ezt kockázatosnak??

Egyébként a Kárpátaljai magyarság eltűnése nem a kijevi elnyomas, hanem a putyini háborútól való félelem miatt zajlik. Senki sem akar meghalni Ukrajnáért csecsen golyóval a fejében.
En ugy latom a dolgot hogy:

Gáz: Az nem lesz, senki sem fogja atengedni a teruleten hogy eljusson hozzank mert nincs a vilagon annyi LNG amennyit az EU igenyelne. Annyi lesz amennyit mi kitermelunk, abbol kell gazdalkodni. Amugy is kornyezetszennyezo, nem egyezik az EU zold terveivel. 2030-35-re igyis ugyis vege.

Olaj: Az nem lesz, MOL-nak reszeltek, ami ugye a terseg uzemanyag ellatasat jelenti nem csak Magyarorszaget. Kigazdalkodhatatlan atalakitani a finomitokat es nincs kikotonk sem, tehat nem jut el hozzank ha lenne elado arab olaj. Annyi lesz amennyit kitermelunk. Amugy is kornyezetszennyezo, nem egyezik az EU zold terveivel. 2030-35-re igyis ugyis vege.

Áram: Az nem lesz, Paks2 lehetetlen kuldetes mostanra, el kell felejteni, ha akarnank se engednek. Paks1 hamarosan leall. Gazeromuvek termeszetesen leallnak. Marad a napelem meg a szelporgettyu, vizieromu. Ipar nelkul kb napi 1-2 orat lesz aram, amire eleg eleg.
Amugy is csokkenteni kell az aramfogyasztast az EU uj zold iranyelvei szerint.

Innet kezdve mindenki oldja meg az eletet ahogy tudja. Mukodhet szigetkent de munkahelye ugysem lesz. Az eletunk ahogy eltuk vegetert.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
Javaslom olvasd el az ezzel kapcsolatos hozzászólásomat, amire nem természetesen nem válaszoltál.
Most akkor válaszolok. o_O

Először is sok igazság van benne amit irsz. De az ukrán olajblokk sokkal nagyobb rizikó mint a horvát. Az orosz-ukrán olajnál, mind Oroszország, mind az USA, mind Ukrajna kibaszhat velünk. A horvatoknál a MOL uralja az energiapiacot, öve a horvát olajcég. Sztem Mo. érdeke ezt a vonalat erősíteni. Persze nem kizárólagosan.

Az hogy a magyar vétó nélkül a többi 26 állam, miért nem vezet be orosz olajszankciót, nagyon egyszerű. Mert nálunk lenne a legolcsobb az üzemanyag és a háborúra semmilyen közvetlen hatása nem lenne. Még mentesség nélkül is év végén zarnák el az olajcsapot.

Jó nagy hülyét csinálnának magukból.
Ennek ellenére a geopolitikai helyzet egyértelmű. A ruszki nyugati kapcsolat most nagyon távolodik. Ha nem figyelünk egyedül maradunk és minden Közép - Európai ország kiközösít. Ehhez kompromisszumokat kell hoznunk. A kompromisszim olyan, hogy nemcsak a mi érdekünk van figyelembe véve. Az orosz elszigetelődést Putyin téves politikája és háborúja is eredményezi. Most úgy néz ki az USA behúzta egy évekig eltartó akár fegyveres konfliktusba, amibe folyamatosan gyengül. A katonai gyorsabban látszik mint gondoltam. Kijev, Harkov. A gazdaságit még megbecsülni sem tudjuk.
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: Bleroka and L.O.B

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
En ugy latom a dolgot hogy:

Gáz: Az nem lesz, senki sem fogja atengedni a teruleten hogy eljusson hozzank mert nincs a vilagon annyi LNG amennyit az EU igenyelne. Annyi lesz amennyit mi kitermelunk, abbol kell gazdalkodni. Amugy is kornyezetszennyezo, nem egyezik az EU zold terveivel. 2030-35-re igyis ugyis vege.

Olaj: Az nem lesz, MOL-nak reszeltek, ami ugye a terseg uzemanyag ellatasat jelenti nem csak Magyarorszaget. Kigazdalkodhatatlan atalakitani a finomitokat es nincs kikotonk sem, tehat nem jut el hozzank ha lenne elado arab olaj. Annyi lesz amennyit kitermelunk. Amugy is kornyezetszennyezo, nem egyezik az EU zold terveivel. 2030-35-re igyis ugyis vege.

Áram: Az nem lesz, Paks2 lehetetlen kuldetes mostanra, el kell felejteni, ha akarnank se engednek. Paks1 hamarosan leall. Gazeromuvek termeszetesen leallnak. Marad a napelem meg a szelporgettyu, vizieromu. Ipar nelkul kb napi 1-2 orat lesz aram, amire eleg eleg.
Amugy is csokkenteni kell az aramfogyasztast az EU uj zold iranyelvei szerint.

Innet kezdve mindenki oldja meg az eletet ahogy tudja. Mukodhet szigetkent de munkahelye ugysem lesz. Az eletunk ahogy eltuk vegetert.
És mond, te vagy a faluban a legoptimistább? :D
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 919
113

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
Az oroszok képtelenek letenni a kész terveket. Emiatt van csúszás. A magyar Atomenergiahivatal utasitotta el. Persze az EU is buziskodik, de az orosz cég is lassan halad.

Igen. De melyik cég is szállítana be az orosz Paks 2-be??



A helyzet tényleg nem egyszerű. Nem ismerem ennyire a részleteket, de ne hülyítsük egymast azzal, hogy ha nem a Roszatom épít, akkor nem lehet Mo.n atomerőmű.

Az a helyzet, hogy ma az is kétséges, hogy az oroszok fel tudják-e nálunk építeni az erőművet. Anyagi, technológiai stb gondok. Felelőtlenség lenne, nem megvizsgálni alternatív lehetőségeket.

Köszönöm. :D
Amiket felsoroltam, mind elméleti és megvalósítható lehetőségek. Ezen az úton halad a kormány is. Minden szomszédunkkal kétirányú gazvezetéket akat kiépíteni. 7ből 5 meg is van.

Én úgy tudom a román kormány blokkolta a kitermelést, pedig 1 magyar cég elnyerte a teljes export nagy részét. Most lett törvénymódosítás és beröffentik a projektet. Tehát közép távon kalkulálhatunk vele.

Mindettől függetlenül Szijjártó többször tárgyalt velük es Mo. célja hozzáférni a katari gázhoz. Nem kell mkit ellártniuk, elég minket.


Ez lesz a legkönnyebben elérhető. Vagy a görög vezetékkel, de ha a szlovének összekötnek minket Olaszországgak, akkor sokkal gyorsabban. A MOL vett azeri mezőket. Sztem Európában nekünk van a legjobb kapcsolatunk az azeri kormannyal, nem véletlenül.

Nem kell semmit átfúrni. Az olaszokat kell elérni.

https://24.hu/kulfold/2022/04/11/ol...lyettesitheti-az-orosz-import-egy-reszet/amp/

Ennek ellenére kiépítettük a szlovák - magyar kapcsolatot. Lehet norvég gázzal is számolni.

Alapvetően most lehetetlen kiváltani az orosz olajat és gazt. De ebbe belenyugodni és nem tenni semmit felelőtlenség. Hagyni hogy Kijev kezében legyen az olajcsap meg ennél is több.

Lehet olyan szitu, hogy nem az ár a kérdés, hanem hogy van vagy nincs.

Az ideális szitu meghagyni, de fokilozatosan szabadulni az egyirányú orosz függéstől. Már a háború nélkül is ez volt a helyes ut, ez ma csak felgyorsul.
Ne erőlködj Silvió laiki teljesen jól leírta laikusoknak a helyzetet. Ez van gaz nincs értelmes áron hosszútávon közép és kelet Európa számára csak a vezetekes orosz gaz. Ez van lehet szeretni nem szeretni. :)
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Az alternatíva azt jelenti, hogy van orosz beszerzés is és versenyhelyzet van.

Igen. Ez lenne Mo.érdeke. Ezért nem kell rettegni most az olajszankcióktól ha kapunk 4-5 év mentességet és kiépítünk EU penzből alternatív útvonalat. 5 év mulva csak feloldják... Vagy mi felmondjuk.

Ha nincs ilyen deal, nem lesz semmilyen szankció, ez most igy néz ki.

Na, ez érdekes. Ugye kezded ezzel: "Igen. Ez lenne Mo.érdeke.". Aztán a következő 3 mondatban gyakorlatilag megcáfolod saját magadat ... :)

Kezdjük azzal, hogy az olajszankció az nem egyenlő versenyhelyzet. Aztán, ha lenne is "4-5 év mentesség", akkor annak is a szinonimája a "kényszerpálya" lesz és szintén nem a "versenyhelyzet".

Te hogy látod - az elmúlt 2,5 hónapban hány szankciót oldottak fel? Avagy akár az elmúlt 8 évben? Sőt, mintha egyre több lenne belőlük. Vegyük észre, hogy a szankciók valódi kiváltó okai semmiképpen nem fognak eltűnni - sőőt ...

Továbbá én személy szerint semmilyen garanciát nem látok, hogy mondjuk 5 év múlva bármit feloldjanak (a szankcióknak nincsen meghatározott végdátuma). Aztán mi lesz abban a képzeletbeli helyzetben, ha 5 év múlva mindent feloldanak - kivéve a magyar csöves olajat (meg hasonlókat). Akkor mit csinálsz?

Te hogy tudod - nekünk van reális esélyünk felmondani bármilyen szankciót, amit mi is aláírtunk? Akár az eleddig meghozottak közül - mondjuk most? Nem, ez nem így működik. Ráadásul a dolog "katasztrófája", hogy míg a csövön az utolsó deciliterre is pontosan rálátnak és lobogtathatják az aláírt papírunkat, hogy Mo. -nak nuku olaj - addig a nyugat soha nem látott magasságokba fogja röpíteni a muszka olaj szlopálását. Na, akkor majd ennyit a ""versenyhelyzet" dologról ...


Ami viszont most történik az az orosz szén, olaj, gáz, áram, fűtőelem, nyersanyagok, termények, műtrágya, stb... teljes elvágásra, betiltására irányul törekvés, illetve részlegesen már megvalósított tiltás. Ez nem alternatíva, hanem az érdekeinkkel ellentétes kényszer. Nem alternatíva, hanem egy másik irányú egyoldalú függés egy csomó beruházási költséggel, sokkal magasabb beszerzési áron, sokkal bizonytalanabb szállítással, sokkal hosszabb ellátási lánccal, sokkal több olyan szereplővel, akik ha nem működnek együtt velünk, akkor ráfaragtunk, és még ehhez is jó néhány olyan beruházásnak kell megvalósulnia és feltételnek teljesülnie, amire nem vagyunk ráhatással.

Ezzel részben egyetértek.
Azt nem tartod ugyanilyen ha nem nagyobb rizikónak, hogy az orosz olaj 100%-a Ukrajnán át jön?? Ezt miért nem veszed figyelembe, hogy Kijev zsarolási potenciálja mekkora???

Miért hagynánk kiszolgáltatni ennyire magunkat Kijevnek, ha van sansz most új útvonalakat kierőszakolni?? Ugyanúgy ahogy a gáznál már megtörtént.

Amíg az orosz nem bombázza le az összes ukrán finomítót/infrastruktúrát illetve nem teljesen addig ez nem feltétlenül veszély (ez a rövid táv). Ugye akár most - akár hosszútávon a gáz és olaj Ukrajnában:

  • kelleni fog Nekik is. Ugye ezt követően volt egy hosszú hsz -ed is - abból pl. Ukrajnát, ha jól láttam kihagytad (EU tervek ugye - vagy pont Őket hagyjuk gáz és olaj nélkül parlagon?). Pedig nekik is kelleni fog ...
  • a mindkettő utáni tranzitdíj is kelleni fog Nekik. Pláne, ha a cső végén aránylag kevesen maradnak - akkor mi egyre inkább számítani fogunk. Ugye felváltva acsarkodtak mind az elmúlt 8 évben - mind az elmúlt 2,5 hónapban, hogy 1. Teljes embargó, mindenki álljon le; 2. Mindenki csak rajtuk keresztül vegye a muszka cuccot ...

Itt nyilvánvalóan hosszútávon akár a muszka és mi is hajlandóak leszünk félrenézni akár valamennyire, ha kicsit "lopikálni" támad újra kedvük - egészen egyszerűen kalkulálható illetve a nyugi mindenkinek többet ér annál ...

A rövid távot fejtegettem fentebb a legelső mondatban. A hosszú táv pedig az lesz, hogy odaát a "szükség törvényt fog bontani". Az OK, hogy jelenleg úgy gondolják, hogy Ők az USA "51. állama", de előbb-utóbb rá fognak nézni a térképre és szembesülnek a rögvalósággal, hogy:

  • 1. USA/EU semmit nem fog megoldani (utóbbi ami közelebb van, jó ha magával tud majd valamit kezdeni);
  • 2. Azért mégiscsak a muszka van a szomszédban tengernyi és filléres gáz, olaj, szén és egyéb "minden jóval". Ráadásul kiépült infrastruktúrával és erre épülő iparukkal (!!) ...

Azaz előbb-utóbb be fog állni egy politikai fordulat. Az egyéb dolgokkal, hogy pl. a rahedli lerohadóban levő atom- illetve egyéb erőműveikkel is kezdeni kellene valamit, az egyéb nyersanyagok, továbbá még mindig van rengeteg olyan stratégiai ágazatuk még most is amit a muszkával együtt csinálnak ...

Ugyanakkor a hosszú hsz -eddel kapcsolatosan. Mindent mérlegre téve ez még mindig sokkal kezelhetőbb szituációnak tűnik, mint az "őrületek" a másik irányban. Továbbá tudatosuljon, hogy a szankciókban nincsen semmi "piaci mechanizmus". Sőt kifejezetten szembemegy vele - ez a dolog lényege ...

Aztán a realitások. @laiki által leírtakat érdemes lenne kicsit mélyebben átgondolni. Igen, érdemes lehetne egy szinttel mélyebbre menni, de akkor az Ő hozzászólása(i) sem ilyen hosszúságúak lett(ek) volna ... Igen, az egyes országok igényeit illetve infrastruktúráját iparát stb., domborzati viszonyait, a reális gazdasági viselkedését, a szankciók eltérő hatásait továbbá a geopolitikai realitásokat.

Egész egyszerűen az "előveszem a térképet és húzom a vonalakat" meg gyártok melléjük valami megalapozatlan hurráoptimista szkenáriókat sajnos komoly veszélyeket rejt. ÉS mindezt egy olyan Európában, ahol láthatjuk saját szemünkkel, hogy az "ójrópai értékek" mentén már most 20 forintért szúrkálják hátba egymást az országok. Pedig az igazán "pikáns" dolgok még csak előttünk állnak ...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
Szijjártó Péter: Magyarország nem enged, 15 milliárd euróért mondana csak le az orosz olajról


A vezetékes orosz olajról való leválás itthon és Horvátországban együtt 280 milliárd forintos beruházással járna, és ezután 55-60%-kal megemelkedne itthon az üzemanyagok ára, ami általános áremelkedést hozna, így ennek enyhítésére egy 15-18 milliárd eurós beruházási tervet várunk az Európai Bizottságtól, ha pedig ilyet nem tud felkínálni, ami valószínű, akkor adjanak időkorlát nélküli felmentést a vezetékes orosz kőolaj importja alól, mert csak ebben az esetben támogatjuk a hatodik uniós szankciós csomagot - gyakorlatilag ezt mondta el mai élő Facebook-bejelentkezésében Szijjártó Péter.

A hatodik uniós szankció keretében az orosz kőolajról való leválás Magyarországnak 500-550 millió eurós költséget jelentene a különböző beruházások miatt.

Emellett Horvátországban az Adria csővezeték kapacitását meg kell növelni, ami további 200 millió euróba kerülne, de ez a beruházás a magyar fennhatóságon kívül áll.

Miután ezeket a beruházásokat megvalósítanák, a miniszter állítása szerint a magyar üzemanyagárak 55-60%-kal növekednének, ez pedig széleskörű rendkívüli áremelkedést generálna a magyar gazdaságban. Itt valószínűleg arra utalt, hogy a számos uniós tagállam és cég által önkéntes embargó alá helyezett, emiatt relatív olcsóvá vált urali típusú kőolajhoz képest majd egy jóval drágább árszinten lenne kénytelen hozzájutni Magyarország az egyéb kőolaj fajtákhoz, ami így egy költségsokkot okozna.

Költői kérdésként feltette azt, hogy van-e annak értelme, hogy „megvalósítunk egy 280 milliárd eurós beruházást csak azért, hogy 55-60%-kal megnöveljük az üzemanyagok árát Magyarországon és okozzunk egy általános árdrágulást”.

Megjegyezte: „nem a magyar emberek tehetnek a szomszédban zajló háborúról, így miért nekik kéne megfizetni ennek a háborúnak az árát”. Úgy fogalmazott, hogy „az Európai Bizottság okozott egy problémát egy javaslattal, jogos az elvárása a magyar embereknek, hogy adjanak egy megoldási javaslatot is beruházások finanszírozására is, az áremelkedés kompenzációjára, vagy megelőzésére, amelyhez egy teljes magyar energiaszerkezeti modernizáció lenne szükséges, mintegy 15-18 milliárd eurós nagyságrendben.

Tehát az Európai Bizottság számára már jónéhány napja, hete világos, hogy mi Magyarország álláspontja, milyen problémákat okoznának Magyarországnak várjuk a javaslatot. Ilyen javaslat nem született, nem is tartjuk valószínűnek, hogy ilyen szülessen. Ezért javasoltuk azt, hogy ha az Európai Unió szeretne olajembargót bevezetni, akkor adjon mentességet a csővezetékes szállításra. Ez a legegyszerűbb megoldás, amely egyrészt a brüsszeli érdekeket ki tudja elégíteni, másrészt pedig nem hozza rendkívül nehéz, vállalhatatlan helyzetbe azokat az országokat, amelyek csővezetéken szállítanak kőolajat.”

Felrótta azt is, hogy az Európai Bizottság orosz olajembargós javaslata „a jelenlegi háborús fázisra semmilyen hatással nem bírna”, mivel minden tagállam kapna egy több hónapos átmeneti időszakot az embargó alól, így az első hatások is csak legalább fél év múlva jelentkeznének.

Kijelentette, hogy azok a fenyegetések elfogadhatatlanok, hogy egyesek elzárnák azokat a kőolajvezetékeket, amelyeken keresztül például Magyarország is vásárolja az orosz kőolajat, mert így ártatlan emberek szenvednének az ilyen lépések miatt.

Elmondta: külön egyeztetett ma Josep Borrell uniós külügyi főképviselővel a hatodik szankciós csomagról és „elmondtam neki világosan, ismételten, hogy amennyiben a csővezetékes szállításra kivétel van, úgy Magyarország tud együtt élni ezzel a javaslattal. Meglátjuk, hogy az Európai Bizottságot esetleg, ha akarja, meg tudja-e győzni, vagy meglátjuk, hogy mi lesz végül az Európai Bizottság javaslata ebben a kérdésben.”

Kérdésre válaszolva leszögezte: „hazugság”, hogy csak Magyarországnak lenne kifogása az Európai Bizottság olajembargós javaslatával és csak mi tartjuk fel a csomag megszavazását, mert célzott Szlovákiára is. Emellett utalt rá, hogy egyes dél-kelet-európai országok vitatják az orosz olaj hajóval külső, harmadik országok felé történő szállítására vonatkozó tilalmat is (Görögországra, Máltára és Ciprusra utalt), továbbá vannak az oroszok uniós ingatlan vételének tilalmával kapcsolatos viták is (Ciprusra utalt).

Hozzátette: magyar szempontból „amióta a Bizottság elnöke Budapesten járt, komolyan vehető javaslatot nem kaptunk”. Amíg a Bizottság nem talál megoldást a magyar problémára, addig az olajembargós ügyben nem lesz előrelépés, ezt világossá tettük – rögzítette.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
Ne erőlködj Silvió laiki teljesen jól leírta laikusoknak a helyzetet. Ez van gaz nincs értelmes áron hosszútávon közép és kelet Európa számára csak a vezetekes orosz gaz. Ez van lehet szeretni nem szeretni. :)
Oké maradjon az egyoldalú orosz függés, jó terv!

És mi van az olajjal. Zelenszkij kezébe adjuk oda Mo. kőolajellátását??

Csak azért mert drukkoltok Putyinnak....
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Igen. Ez lenne Mo.érdeke. Ezért nem kell rettegni most az olajszankcióktól ha kapunk 4-5 év mentességet és kiépítünk EU penzből alternatív útvonalat. 5 év mulva csak feloldják... Vagy mi felmondjuk.

Ha nincs ilyen deal, nem lesz semmilyen szankció, ez most igy néz ki.

Ezzel részben egyetértek.
Azt nem tartod ugyanilyen ha nem nagyobb rizikónak, hogy az orosz olaj 100%-a Ukrajnán át jön?? Ezt miért nem veszed figyelembe, hogy Kijev zsarolási potenciálja mekkora???

Miért hagynánk kiszolgáltatni ennyire magunkat Kijevnek, ha van sansz most új útvonalakat kierőszakolni?? Ugyanúgy ahogy a gáznál már megtörtént.

A jelenlegi kijevi vezetés nem egy stabil képződmény. Azon lehet lamentálni, hogy az oroszok húzzák-e el előbb a nótájukat, vagy a saját népük, de tartós tejet nem érdemes venniük. Amúgy meg az amerikaiak bábjai. Ha az USA úgy dönt, hogy az ukránokkal vágatja el felénk az orosz olaj szállítását, akkor vajon ugyanezt a horvátok közreműködésével nem fogja megtenni? De a horvátokat még Brüsszel is ráveheti ugyanerre és önerőből is kitalálhatják. Mit ahogy önerőből megcsinálták a koncepciós perüket a MOL-lal szemben INA ügyben és mint ahogy nem voltak hajlandók együttműködni kikötő ügyileg sem, ami miatt Triesztbe kényszerültünk átenni a kikötő fejlesztési terveinket.

Nagyon rövid a memóriád. Nem emlékszel a közel-keletről kiindult 2 olajválságra és arra, hogy a közel-keleti olajnak való kiszolgáltatottság mennyire nem leányálom? Nem emlékszel arra, hogy a kedves amerikai és brüsszeli barátaink mi mindent elkövettek azért, hogy elvágjanak minket is és tágabb értelemben az EU-t is nem csak az orosz, hanem a többi alternatív gáz és olaj beszerzési forrástól? Mond valamit az, hogy Nabucco? Amibe mehetett volna azeri mellett türkmén, iráni, iraki, kazah gáz is. Szépen megfúrták. Marad a TANAP és meghosszabbítása a TAP. Megfúrták a Kék Áramlatot, a Déli Áramlatot és az Északi Áramlat 2-t is. Na nem az oroszok, hanem kedves barátaink és szövetségeseink. Szénné embargózták az iráni olajat is. A szír olajat és gázt az általuk kreált háborúval lehetetlenítették el. A román gáz kitermelést a Exxon volt oly kedves feltartani.

Mi mindent megtettünk az alternatívák érdekében. 7 szomszédból 6-al megvan a gáz összeköttetés. De nekik is csak orosz gázuk van. Ha azt betiltják kedves brüsszeli barátaink, akkor sakk-matt. Az orosz gáz szállítására is támogattunk minden alternatív útvonalat. Ezekből jó néhányat megfúrtak kedves nyugati, főleg amerikai barátaink (bár az EU bizottság is jeleskedett e téren). Most a Testvériség mellett a török, bolgár, szerb vonal működik. De támogattuk volna a Nabucot is, és a Déli Áramlatot is és az Északi Áramlattal sem volt semmi bajunk. Olaj ügyileg a MOL bevásárolt azeri mezőbe és a Baku-Tbiliszi-Ceyhan vezetékbe. A Mol bevásárolt szíria mezőbe is. Mi szorgalmaztuk az Adria vezeték kiépítését és beszálltunk a Krk-i LNG terminálba. Mi szerettünk volna a román gázmező kitermelésének, pontosabb a vezetékes szállításnak egy részét lekötni. Nem rajtunk múlott, hogy kedves barátaink ott tettek keresztbe, ahol csak tudtak.

Most pedig a stabil orosz partnert lecserélnéd azokra, illetve azok csatlósaira, akik idáig mindenhol keresztbe tettek és megfojtani, elvágni próbálták a térségünket. Ez így nem alternatíva, hanem önmagunk kiszolgáltatása.

Az megvan, hogy majdnem minden nem orosz alternatíva kulcsa Törökország? Próbálunk is jóbban lenni velük. Kedves jenki és brüsszeli barátaink viszont egyrészt ezt nem nézik jó szemmel, másrészt a törökök torkát is próbálják átharapni.

Az meg egy egyszerű műszaki tény, hogy a MOL százhalombattai és pozsonyi finomítója túlnyomó részben orosz olajat tud feldolgozni. Mint ahogy az is, hogy nincs elég kapacitása az Adria vezetéknek sem és a horvát kikötőnek sem, hogy minket és a szlovákokat ellásson az amúgy általuk ellátandókon kívül (horvátok, bosnyákok, szerbek). Ennek egy részén sok pénzzel és sok idő alatt lehet segíteni, más részére viszont nincs ráhatásunk.

Nekünk nem az atlantista vonatra kell felülni, mert az a szakadékba visz. A saját érdekeinket kell képviselnünk, bármekkora is a nyomás.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
Oké maradjon az egyoldalú orosz függés, jó terv!

És mi van az olajjal. Zelenszkij kezébe adjuk oda Mo. kőolajellátását??

Csak azért mert drukkoltok Putyinnak....
Az olajjal jobban lehet játszani, ezért van három finomító ja a MOL nak. Ezért vásároltuk be magunkat az azeri olaj mezők be, mivel már most is diverzifikaltak vagyunk bizonyos szintig ezért tudunk extra profitot termelni az orosz olajjal és ezért tudunk rezsi csökkenteni! Ezért fog egyre több nemet gyár ide jönni!
A gaz fuggoseget az alternatív futoanyaggal lehet csökkenteni. Futsal fával. :) értsd meg a banyaszat az olyan ott lehet csinálni ahol van nyersanyag. Ezért vannak a háborúk évezredek óta! Mivel nekünk a földalatt Nincs elég nyersanyagunk ezért vásárolunk és próbáljuk a beszerzési forrásokat diverzifikalni, de ez a fránya bányászat miatt azok akik ülnek a nyersanyagokön baszod karteleznek! És hogy hogy nem nem hátrálnak ki egymás mögül lásd hány OPEC tag és gaz termelő iteli el Oroszországot? Ja egy se!
 

Koleszkaja

Well-Known Member
2020. szeptember 5.
1 911
7 609
113
Nehogy az ukránok kapják meg a nekünk gyáttott vasakat... Simán kinézem a németekből, hiába fizettünk előre
Azok a németek akik amugy szintén nem kedvelik most az ukran vezetést és kb mindent megtesznek azért hogy neküldjenek kb semmit az ukiknak , na majd ők biztos elküldik a mienket ezzel extra penzügyi károkat szendvedve ...
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 480
113
@SilvioD , @Kalormen mindenkitől egy ideje kérdezé, hogy legyen már kedves a (fenti megbaszott projekteken kívül ahol éppen a számonkért diverzifikálás hiányát kéritek számon ezek után) egy listát benyújtani, hogy kitől, hogyan, mennyiért is lenne a nyersanyag? Mert kb. úgy adjátok elő, mintha egy fiktív világban ha nem lenne német Leopard 2A7+, akkor majd veszünk másik országból Leopard 2A7+-t. Valahonnan.

Wir schaffen das!​


Valahol kezd igaza lenni a nyugati liberálisoknak. Mindenki ugyanolyan. Amit most előadtok a témában, az ugyanaz, mint amit Dél-Afrikában a feketék előadtak, miután elkezdték elüldözni a búr farmereket. Nem kellenek a fehér farmerek mert az étek úgyis a teszkóból jön. Harsogták a fogyatékos barmok, fel a felső vezetésig és persze biztos volt közöttük értelmes fekete ember is, akiben felmerült, hogy az anyag valahonnan odakerül, de hát a naaaagy eszme, nehogy kilógjunk a sorból, elérte, hogy elkezdjenek éhesek lenni és a rohattnáczibúrfehér farmerek maradékainak könyörögtek, hogyugyan termeljenek már némi kaját, mert hát, na valahogy a teszkóban kifogyott.

Ugyanezt az érdekes fogyatékkal élést adjátok elő, csak elméletileg felvilágosult európai fehér emberként. :D B+ :D És tolod az igét a faszságról. :D
 

Brácsa

Active Member
2020. szeptember 10.
61
205
33
Mármint ebből mi nem volt meg a választás előtti kommunikációban?

1, Elítélni az orosz offenzívát. Pipa, meg volt.
2, Örökre nemet mondani a SZU-nak. Pipa, meg volt már '90 előtt is és folyamatosan azóta.
3, Ukrajna EU csatlakozása. Pipa, a választás előtt nem sokkal, az első hónapban már bejelentettük, hogy visszamondjuk a blokkolást. (És átadtuk a stfétát olyan eddig pihenő nemzeteknek, mint osztrákok és franciák.)

Szóval mire gondolsz, mikor más irányokról beszélsz a választások után?

Ezeket a dolgokat nem elég a rendszerváltás környékén egyszer elmondani. Sőt.. egyértelműen nem voltak közölve egy ilyen szintű politikai szereplőtől.. sőt.. mindegyik politikus a kormányzó pártból egymásnak ellent mondva beszélt a témáról. (Ami nem baj a véleményem szerint) Viszont ugye tudjuk, hogy melyikük állásfoglalása számít és melyiküké nem vagy nem annyira.. egyfajta szelep vagy technika arra használva, hogy kutassák mi a jó/ helyes/népszerű kommunikáció. Szóval nem, nem volt egyértelmű, hogy az új helyzetben mire teszik (nyilvánosan) a hangsúlyt. Szerintem.