A pénz világa

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 313
113

“Az árfolyam pont ott van, ahol lennie kell, mert a piac határozza meg”

A tegnapi -sajátos összehasonlítást közlő - portfolió cikkhez tennem ezt is.
Sztem ennél csak érdekesebb dolgokat mondott a meghallgatáson, persze értem, miért ezt emelik ki. Sokak tyúkszemére fog rálépni a srác, en tőle várom a legtöbbet!!!


Rövid távon, közép távon sem kérdés az euró

- mondta és ezzel arra utalt, hogy a kormánynak nem célja az euróbevezetés. "Hosszabb távon meg ki tudja" - jegyezte

A költségvetés egyensúlya megvalósul: idén 4,9%-ot tartani fogja a kormány, jövőre ezt 3,5%-ra csökkenti. Jövőre 76%-ra csökkenhet az államadósság.
2023-ra szufficitbe fordul a fizetési mérleg egyenlege - sorolta

Magyarország költ a világon a legtöbbet a családokra, idén a GDP 6%-át költi az állam erre a célra.

Önálló gazdaságpolitika pilléreit is hangsúlyozta Nagy Márton:
monetáris
fiskális
kereskedelmi
adópolitika

Akkor fenntartható a felzárkózás, ha az ország kifektető

Építőipar alapanyag szektor
ban és az élelmiszer kiskereskedelemben növelni kell a hazai tulajdon részarányát. De ide tartoznak a biztosítók is, velük foglalkozni kell. És ide tartozik a távközlés is - sorolta a célokat.
Ezekben a szektorokban a hazai tulajdon részarányát növelni kell

Önellátó gazdaság
Az élelmiszer tekintetében jól állunk, többet exportálunk,
mint importálunk, de nagyon fontos elmondani, hogy nem minden élelmiszerfajtában. Az importban bizonyos termékeket ki kell váltani, nem szabad megelégedni azzal, hogy az élelmiszerkereskedelemben szufficites az egyenlegünk.

2030-ra a cél az EU átlagának 100 százaléka, a jelenlegi 76%-ról.

A
növekedésnek beruházás által vezéreltnek kell lenni. A beruházási ráta pedig Magyarországon az egyik legmagasabb az egész EU-ban - fejtette ki. A beruházások teszik fenntarthatóvá a gazdasági növekedést - mond
A második cél, hogy ami profit megtermelődik a beruházás létrejötte után, minél inkább Magyarországon maradjon. Emellett pedig minél több magyar társaság tudjon kilépni a régióba.
Emellett a profit úgyis itthon maradhat, ha minél több ágazatban visszaszerezzük a stratégiai irányítást és a többségi magyar tulajdont - magyarázta a jelölt.

Az áfacsökkentés veszélyes intézkedés lenne, mert nem jut el a fogyasztókhoz. A kereskedők nem adják át. Akik egyébként többségében külföldi tulajdonban vannak. Őket nem akarjuk támogatni - mondta.

lehet hárítani az árstopok negatív átmeneti hatásait azokra, akik közben extra profitra tesznek szert. Az üzemanyagok esetében a Mol, míg az élelmiszerek esetében a kiskereskedők gazdálkodják ki az ársapkát.

Olajárak és benzin

Ha nem lenne átmenet az olajembargó alól, akkor a Brent típusú olajár 110 dollárról 130 dollárra emelkedne, és a jelenlegi 480 forintos benzinár 800 forint fölé emelkedne - jelezte egy másik kérdésre.
Az olajembargó esetén drágább olaj várna Magyarországra. Nem beszélve arról, hogy milyen fejlesztéseket kellene végrehajtani a nem orosz olaj feldolgozása érdekében.
Ezért kér Magyarország 18 milliárd eurót a beruházásokra - ismételte meg Nagy Márton Szijjártó Péter hétfői felvetését.
A gáz ára kétszeresére emelkedne, ha leválna az EU az orosz gázról.
Ebben az esetben a német gazdaság azonnal recesszióba kerülne. A magyar gazdaság is a földbe állna és az árak az égbe emelkednének - vetítette előre. Ezért az energiaembargó vörös vonal - húzta alá.

Egy azonnali olajembergó a Brent árát 180 dollárra emelné. Az orosz olajexportból kiesik 55%, így az üzemanyagot keresők nem fognak találni 30%-ban üzemanyagot. Ez brutális gazdasági visszaesést és recessziót okozna - mondta.
Ha van 1,5 éves átmeneti idő, akkor a Brent árfolyama 130-140 dollárra emelkedne, a benzin esetén ez 700 forintos literenkénti értéket jelentene, a dízel esetében pedig 800 forintot. Az 55-60%-os drágulás ársokkot jelentene a lakosság és a magyar vállalkozások részére.
6000 millió liter üzemanyagot használunk el, ami 4 milliárd euróba kerülne a magasabb árak miatt.
A finomítók átalakítása 550 millió euró, az adriai kapacitásbővítés pedig 220 millió euró - sorolta. Ezt energiahatékonysági beruházásokkal lehetne kivédeni, ami 17-18 milliárd euróba kerülne. Ez szerinte egy jogos kérdés.
A gázembargó negatív hatásai többszörösei lennének ennél - mutatott rá.

SZERINTE A MAGYAR TERMÉK AZ, AMELYET MAGYAR ALAPANYAGBÓL ÁLLÍT ELŐ MAGYAR TULAJDONÚ CÉG, MAGYAR FELDOLGOZÁSSAL.

A tőkealapoknál két cél van: a stratégiai ágazatokban a tulajdonszerzés és a kifektetés
- mondta.

Ismertetése szerint a 4 árstop intézkedés 6 százalékponttal csökkenti a magyar inflációt.
EZZEL AZT VETÍTETTE ELŐRE, HOGY NEM KIZÁRT, HOGY A KORMÁNY AKÁR ÚJABB TERMÉKEKRE, ÉLELMISZEREKRE KITERJESZTI AZ ÁRSZABÁLYOZÁS INTÉZKEDÉSÉT.
Ameddig csak lehet, az árstopokat fenn kell tartani - húzta alá.

Globális minimumadó
A globális minimumadó ügye még nincs lezárva, a legtöbb előnyt kell magunknak kicsikarni, amit csak lehet - vetette fel.

A közös adópolitikának nincs jövője, ez egy gazdaságpolitikai kérdés - tette hozzá. Ez a kormány az adócsökkentés pártján áll - emelte ki.

2023 végére már 3%-os inflációt láthatunk. A jegybanki kamatemelések és az ársapkák beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. De közben a nagy jegybankok is megkezdik a kamatemelést, és a globális infláció ellen ők tudnak harcolni - mondta

Az adóék a gyerekes családoknál már alacsonyabb, mint az uniós átlag. Ahol az adóéken még lehet csökkenteni, az az átlagbér esetén, ahol nincs gyermek - mondta Nagy Márton, ezzel megismételve Orbán Viktor választások előtt tett ígéretét.

4-5 nagybank elég
A bankrendszer konszolidációja bár folyamatos, még mindig nem végleges
- vélekedett Nagy

Atomenergiát és a napenergiát támogatja a kormány. A többi jelen pillanatban nem támogatott - fogalmazott.

A nemzeti vagyon
19 ezer milliárd forintot ér el az állami vagyon értéke. Ebből 14 ezer milliárd forint az ingatlanvagyon, a maradék fele a gazdasági társaságoknál van, a másik fele pedig egyéb vagyonelem - sorolta.
A fele az MNV-nél van, a másik fele pedig az állami vállalatoknál - mondta Nagy Márton.
Az elvek, amiket követni kell továbbra is az állami vagyon kezelése esetében:
Transzparencia.
Stratégiai fókusz: mi az, ami stratégiai vagyon és mi az, ami nem.
A nem stratégiai vagyon esetében is a vagyon megőrzése a fontos cél.
A többi esetben megtörténhet feladatváltozás.
Ami vagyon marad, annak a gyarapítását el kell érni.
Adatalapúvá kell tenni az állami vagyon kezelését és erre stratégiát kell alkotni - vélekedett Nagy Márton.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 313
113
10 évvel ezelőtt ezzel hogy álltunk? Van valamilyen grafikon erről valahol pl. éves bontásban?
gdppercapita1-407594.png


50ről indultunk, 10 éve durvan 65, most 76.
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 271
2 420
113
Sztem ennél csak érdekesebb dolgokat mondott a meghallgatáson, persze értem, miért ezt emelik ki. Sokak tyúkszemére fog rálépni a srác, en tőle várom a legtöbbet!!!


Rövid távon, közép távon sem kérdés az euró

- mondta és ezzel arra utalt, hogy a kormánynak nem célja az euróbevezetés. "Hosszabb távon meg ki tudja" - jegyezte

A költségvetés egyensúlya megvalósul: idén 4,9%-ot tartani fogja a kormány, jövőre ezt 3,5%-ra csökkenti. Jövőre 76%-ra csökkenhet az államadósság.
2023-ra szufficitbe fordul a fizetési mérleg egyenlege - sorolta

Magyarország költ a világon a legtöbbet a családokra, idén a GDP 6%-át költi az állam erre a célra.

Önálló gazdaságpolitika pilléreit is hangsúlyozta Nagy Márton:
monetáris
fiskális
kereskedelmi
adópolitika

Akkor fenntartható a felzárkózás, ha az ország kifektető

Építőipar alapanyag szektor
ban és az élelmiszer kiskereskedelemben növelni kell a hazai tulajdon részarányát. De ide tartoznak a biztosítók is, velük foglalkozni kell. És ide tartozik a távközlés is - sorolta a célokat.
Ezekben a szektorokban a hazai tulajdon részarányát növelni kell

Önellátó gazdaság
Az élelmiszer tekintetében jól állunk, többet exportálunk,
mint importálunk, de nagyon fontos elmondani, hogy nem minden élelmiszerfajtában. Az importban bizonyos termékeket ki kell váltani, nem szabad megelégedni azzal, hogy az élelmiszerkereskedelemben szufficites az egyenlegünk.

2030-ra a cél az EU átlagának 100 százaléka, a jelenlegi 76%-ról.

A
növekedésnek beruházás által vezéreltnek kell lenni. A beruházási ráta pedig Magyarországon az egyik legmagasabb az egész EU-ban - fejtette ki. A beruházások teszik fenntarthatóvá a gazdasági növekedést - mond
A második cél, hogy ami profit megtermelődik a beruházás létrejötte után, minél inkább Magyarországon maradjon. Emellett pedig minél több magyar társaság tudjon kilépni a régióba.
Emellett a profit úgyis itthon maradhat, ha minél több ágazatban visszaszerezzük a stratégiai irányítást és a többségi magyar tulajdont - magyarázta a jelölt.

Az áfacsökkentés veszélyes intézkedés lenne, mert nem jut el a fogyasztókhoz. A kereskedők nem adják át. Akik egyébként többségében külföldi tulajdonban vannak. Őket nem akarjuk támogatni - mondta.

lehet hárítani az árstopok negatív átmeneti hatásait azokra, akik közben extra profitra tesznek szert. Az üzemanyagok esetében a Mol, míg az élelmiszerek esetében a kiskereskedők gazdálkodják ki az ársapkát.

Olajárak és benzin

Ha nem lenne átmenet az olajembargó alól, akkor a Brent típusú olajár 110 dollárról 130 dollárra emelkedne, és a jelenlegi 480 forintos benzinár 800 forint fölé emelkedne - jelezte egy másik kérdésre.
Az olajembargó esetén drágább olaj várna Magyarországra. Nem beszélve arról, hogy milyen fejlesztéseket kellene végrehajtani a nem orosz olaj feldolgozása érdekében.
Ezért kér Magyarország 18 milliárd eurót a beruházásokra - ismételte meg Nagy Márton Szijjártó Péter hétfői felvetését.
A gáz ára kétszeresére emelkedne, ha leválna az EU az orosz gázról.
Ebben az esetben a német gazdaság azonnal recesszióba kerülne. A magyar gazdaság is a földbe állna és az árak az égbe emelkednének - vetítette előre. Ezért az energiaembargó vörös vonal - húzta alá.

Egy azonnali olajembergó a Brent árát 180 dollárra emelné. Az orosz olajexportból kiesik 55%, így az üzemanyagot keresők nem fognak találni 30%-ban üzemanyagot. Ez brutális gazdasági visszaesést és recessziót okozna - mondta.
Ha van 1,5 éves átmeneti idő, akkor a Brent árfolyama 130-140 dollárra emelkedne, a benzin esetén ez 700 forintos literenkénti értéket jelentene, a dízel esetében pedig 800 forintot. Az 55-60%-os drágulás ársokkot jelentene a lakosság és a magyar vállalkozások részére.
6000 millió liter üzemanyagot használunk el, ami 4 milliárd euróba kerülne a magasabb árak miatt.
A finomítók átalakítása 550 millió euró, az adriai kapacitásbővítés pedig 220 millió euró - sorolta. Ezt energiahatékonysági beruházásokkal lehetne kivédeni, ami 17-18 milliárd euróba kerülne. Ez szerinte egy jogos kérdés.
A gázembargó negatív hatásai többszörösei lennének ennél - mutatott rá.

SZERINTE A MAGYAR TERMÉK AZ, AMELYET MAGYAR ALAPANYAGBÓL ÁLLÍT ELŐ MAGYAR TULAJDONÚ CÉG, MAGYAR FELDOLGOZÁSSAL.

A tőkealapoknál két cél van: a stratégiai ágazatokban a tulajdonszerzés és a kifektetés
- mondta.

Ismertetése szerint a 4 árstop intézkedés 6 százalékponttal csökkenti a magyar inflációt.
EZZEL AZT VETÍTETTE ELŐRE, HOGY NEM KIZÁRT, HOGY A KORMÁNY AKÁR ÚJABB TERMÉKEKRE, ÉLELMISZEREKRE KITERJESZTI AZ ÁRSZABÁLYOZÁS INTÉZKEDÉSÉT.
Ameddig csak lehet, az árstopokat fenn kell tartani - húzta alá.

Globális minimumadó
A globális minimumadó ügye még nincs lezárva, a legtöbb előnyt kell magunknak kicsikarni, amit csak lehet - vetette fel.

A közös adópolitikának nincs jövője, ez egy gazdaságpolitikai kérdés - tette hozzá. Ez a kormány az adócsökkentés pártján áll - emelte ki.

2023 végére már 3%-os inflációt láthatunk. A jegybanki kamatemelések és az ársapkák beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. De közben a nagy jegybankok is megkezdik a kamatemelést, és a globális infláció ellen ők tudnak harcolni - mondta

Az adóék a gyerekes családoknál már alacsonyabb, mint az uniós átlag. Ahol az adóéken még lehet csökkenteni, az az átlagbér esetén, ahol nincs gyermek - mondta Nagy Márton, ezzel megismételve Orbán Viktor választások előtt tett ígéretét.

4-5 nagybank elég
A bankrendszer konszolidációja bár folyamatos, még mindig nem végleges
- vélekedett Nagy

Atomenergiát és a napenergiát támogatja a kormány. A többi jelen pillanatban nem támogatott - fogalmazott.

A nemzeti vagyon
19 ezer milliárd forintot ér el az állami vagyon értéke. Ebből 14 ezer milliárd forint az ingatlanvagyon, a maradék fele a gazdasági társaságoknál van, a másik fele pedig egyéb vagyonelem - sorolta.
A fele az MNV-nél van, a másik fele pedig az állami vállalatoknál - mondta Nagy Márton.
Az elvek, amiket követni kell továbbra is az állami vagyon kezelése esetében:
Transzparencia.
Stratégiai fókusz: mi az, ami stratégiai vagyon és mi az, ami nem.
A nem stratégiai vagyon esetében is a vagyon megőrzése a fontos cél.
A többi esetben megtörténhet feladatváltozás.
Ami vagyon marad, annak a gyarapítását el kell érni.
Adatalapúvá kell tenni az állami vagyon kezelését és erre stratégiát kell alkotni - vélekedett Nagy Márton.

A sajtó szemlézte rendesen a meghallgatását. Portfolió is!
Az első rövid verziót én is betettem a meghallgatásával egy időben.
Azért lehetett összehasonlítani MNB anyaggal.

A portfolió cikk utólagos kiemelés a mondanivalójából egy másik témához kapcsolódóan: a HUF kereszteken zajló folyamatok “kormányzati kommentje” egy olyan ember szájából aki az MNB alelnökként meghatározó volt az MNB monetáris politikájában.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 313
113
Akkor 7 év alatt akarnak 24%-ot ugrani, úgy hogy hogy az előző 10 évben 11%-ot, az előző 20 évben pedig összesen 26%-ot sikerült?
Stabil magyar növekedésre számítanak, ami persze kevés lenne, de ha az EU átlaga eközben gyorsabban romlik a közelében lehetünk. Elnezve a görög és portugal vonalat, erre lehet esély, ha csatlakozik hozzájuk, Olaszország és Spanyolország....
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 271
2 420
113
Akkor 7 év alatt akarnak 24%-ot ugrani, úgy hogy hogy az előző 10 évben 11%-ot, az előző 20 évben pedig összesen 26%-ot sikerült?

Tegyük hozza, h egy prociklikus időszakban sikerült ezt hozni(utolsó10 év).
Most pedig erős ellenszélben kezdünk hajózni.
Politikusi ígért(Lázár detto) eszerint kell hozza viszonyulni. Az nem várható egy politikustól, h kinevezésekor pesszimista képet vetítésen előre.
 
M

molnibalage

Guest
Ami az élelmiszerboltokat illető nyugati láncok vs magyar láncok vs kisboltok témát illeti:
  • én itthon rengeteg olyan láncon kívüli falusi kisboltot látok, ahol jó áron jó áru van, értelemszerűen választék nincs, tehát minden igényt nem fednek le, de szerintem falura pont ezek valók
  • a hazai láncok szerintem a legalja rossz béren gyenge munkaerőt forgalmaznak, és az áruminőség is magyaros
  • a nyugati láncok hazai boltjainál jó a logisztika, normális bérekért normális munkaerőt foglalkoztatnak, de valahogy ezekből is hungarikum lett... aki járt már ilyen láncok magyar és nyugati tagjaiban az tudja miről beszélek... egyrészt pl Aldi, ugyanaz az áru ami nyugaton, csak rárakódik a szállítási költség, tehát nálunk drágább egy hangyányit, a másik pedig a friss zöldség-gyümölcspolcokon a különbség teljesen dermesztő. Ami nyugaton már rég ment volna kukába/segélynek/gyümölcs/zöldséglének az nálunk ott virít a polcon, nyugaton pedig a polcon csak olyanokat látsz, amilyeneket itthon csak PR fotókon tudunk elképzelni, meg reklámban... nos engem ez zzavar a legjobban, hogy értelemszerűena dolgozók a saját mentalitásukat is beleveszik az üzemeltetésbe és bizony volna még mit felfejlődni.... mert amikor hozzányúlok a mandarinhoz a polcon és a penészspórák szétspriccelnek a levegőben egyfajta robbanásként... na tudom, hogy itthon vagyok...
Mindegyiknek megvan a maga megfelelő üzemeltetési környezete, mind máshova illik, teljesen fölösleges beleavatkozni abba, hogy a megfelelő életterükbe integrálódjanak a megfelelő boltok... vidéken úgysincs munka, be kell menni dolgozni, a fő bevásárlást mindenki ígyis úgyis a nagyobb települések nagyobb láncaiban intézi a napi apróságért meg helyben mennek le. Ha ezt az ágazatot adóztatják tökig, annak szerintem megint mi fogjuk meginni a levét... a Telekom még tavaly sem fizetett normális osztalékot, ők voltak ugyebár az első megmogyorózott extraprofitos... szóval még az előző extraadókat sem igazán heverte kia gazdaság, egyáltalán nincs jó állapotban a gazdaság, hiányzik ez az egész mint a púp a hátunkra...
Mi a haza lánc és mi a külföldi?
2017-ben UK-ban nem láttam semmiféle minőségbeli difit gyömölcs és zöldség terén.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 313
113
A sajtó szemlézte rendesen a meghallgatását. Portfolió is!
Az első rövid verziót én is betettem a meghallgatásával egy időben.
Azért lehetett összehasonlítani MNB anyaggal.

A portfolió cikk utólagos kiemelés a mondanivalójából egy másik témához kapcsolódóan: a HUF kereszteken zajló folyamatok “kormányzati kommentje” egy olyan ember szájából aki az MNB alelnökként meghatározó volt az MNB monetáris politikájában.
Sztem a faszi arra utalt, hogy nincs a kormánynak közvetlen ráhatása a forintra. A piac dönt, amit az MNB tud tompítani, de trenddel szemben nehéz. A kormánynak is van ráhatása, csak csekélyebb.

A piac szeretne minél nagyobb kamatemelést kicsikarni, mert így nagyobb hasznot kaszál, ezt igyekezett tompítabi.

A fotrint árfolyam mögött legalább ha nem nagyobb spekulációs, mint reálgazdasági folyamatok vannak. Az elmúlt években azért könnyebb a forint ellen spekulálni, mert nagy a EU politikai nyomás, gazdasági zsarolás az ország ellen, ami sebezhetőbbé tette. Great Reset és a háború ezt csak felerősíti.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 313
113
Tegyük hozza, h egy prociklikus időszakban sikerült ezt hozni(utolsó10 év).
Most pedig erős ellenszélben kezdünk hajózni.
Politikusi ígért(Lázár detto) eszerint kell hozza viszonyulni. Az nem várható egy politikustól, h kinevezésekor pesszimista képet vetítésen előre.
Azért 2014ig stagnálás volt 2008 utóhatása.
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 271
2 420
113
Sztem a faszi arra utalt, hogy nincs a kormánynak közvetlen ráhatása a forintra. A piac dönt, amit az MNB tud tompítani, de trenddel szemben nehéz. A kormánynak is van ráhatása, csak csekélyebb.

A piac szeretne minél nagyobb kamatemelést kicsikarni, mert így nagyobb hasznot kaszál, ezt igyekezett tompítabi.

A fotrint árfolyam mögött legalább ha nem nagyobb spekulációs, mint reálgazdasági folyamatok vannak. Az elmúlt években azért könnyebb a forint ellen spekulálni, mert nagy a EU politikai nyomás, gazdasági zsarolás az ország ellen, ami sebezhetőbbé tette. Great Reset és a háború ezt csak felerősíti.

Spekulálni arra érdemes amire lehet…Ha eddig ez nem lett volna világos.
Forint sebezhető.

A “miértről” lehetne beszélgetni, de itt az eddig csak hitvitához vezetett. Mondjuk tőzsde fórumokon is de ott pont fordított előjellel.

Piaccal szemben pisálni lehet csak hosszú ideig nem nagyon érdemes, mert megbüntet…s az pénzbe kerül.
Ezt még a FED-re is igaz. Csak az egy másik liga.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 313
113
Pl. Aldi in Hungary, Aldi in Germany. (külföldi külföldön és itthon)
CBA (hazai lánc)
A hazai üzletláncok színvonala gagyi. Főleg hús és zöldség, gyümölcs oldalon. Az Aldu Hu egy fokkal jobb, de egy német pl. REWE sokkal jobb. Persze kint is megvan a gagyi, Netto stb.

Ami gáz az Aldi Hu vs. Aldi De összevetésben az átlagkínálat silányabb. Ennek oka a fizetőképes kerelet hiánya. De sztem a trend javuló.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 271
2 420
113
Azért 2014ig stagnálás volt 2008 utóhatása.
Eszemben sincs csökkenteni 2008 jelentőséget.
A kilábalás nemzetközi környezetben már 2010-11-ben látható volt.
Nálunk pont az “unortodoxia” miatt kicsit késett. 2013- ban elengedtek a hülyeséget(szubjektív jelző), s szépen megindult a szekér. Igaz cserébe a HUF minden nagy deviza kereszten csúszó pályára került(illetve ott long). Ez tartott 2019 végéig. Aztan COVID ami már kényszerpálya.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 313
113
Eszemben sincs csökkenteni 2008 jelentőséget.
A kilábalás nemzetközi környezetben már 2010-11-ben látható volt.
Nálunk pont az “unortodoxia” miatt kicsit késett. 2013- ban elengedtek a hülyeséget(szubjektív jelző), s szépen megindult a szekér. Igaz cserébe a HUF minden nagy deviza kereszten csúszó pályára került(illetve ott long). Ez tartott 2019 végéig. Aztan COVID ami már kényszerpálya.
Nálunk hosszabban tartott 2008, de sztem nem az unortodoxia miatt. 2006ban már xarban voltunk és 2008 majdnem a görögök mellé lökött az árokba. Mélyebbről induktunk, 1 akkora devuzagitelputtonnyal, ami másnak nem volt. 2010-ben Matolcsy a Medgyessy kinövekedéssel akarta kezelni a válságot de nen engedték neki Brüsszelből. Itt vesztettünk időt. Viszont ez lett a szerencsénk. Kényszerből jött az unortodox gazdaságpilitika. Szembeszélben, kitartóan, lassaban, viszont a lakosságot kevésbé terhelve, a nemzeti tőkéseket előnybe hozva, a multik legkárosabb részét kiszorítva.

Ennek az eredménye 2015től látszik, 2018-tól pedig az EU élére röpített felzárkózásban. Már a tavalyi gyors és EU elejéhez tartozó felpattanás is mutatja, jók az alapok. A beruházási ráta nálunk volt a legmagasabb. Nagyon rosszkor baszott oda Putyin, de talán 1 év spéttel, de sínen maradunk.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and puspok

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 919
73 340
113
Szerintem csökkenni fog az EU átlag, így hozható lesz.
Ha mindenkinél növekedés lesz akkor az átlag is magasabb lesz? Ha csatlakozik valaki az EU-hoz az pedig rontani fogja az átlagot?
Ha Kelet-Európa és a görögök, portugálok húzzák le a nyugat-európai átlagot, ez az E27 átlag, akkor nem a nyugat-európai átlagot közelítjük, hanem csak egy csökkentett szintet. Ha a jelenlegi cseh szintet elérjük, már az is jó lesz.
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 271
2 420
113
Nézd meg az ábrát amit betettem. Nyugat stagnál, picit fel (mondjuk ez nincs rajta), Kelet emelkedik, Dél csökken.

Mindkét állítás igaz.
EU gazdasági teljesítménye meghatározza a magyart lévén legfontosabb gazdasági partner( ei eu tagállamok), teljes a beágyazottság. Ha német GDP esik 0,5 %-ot magyar kb.: 1%-ot.
A GDP növekedés különbsége pedig abból fakad, h fejlett gazdaságok (Nyugat, bármit jelentsen)lassabban növekednek.
A magyar fejlődő gazdaságnak számít.
A mindenkori magyar kormány feladata az, h ezt a két párhuzamos és kölcsönhatásban levő tényezőből azt hozza ki, h felzárkózunk.