[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
533
2 451
93
Ki, Prokopenko volt az utolsó, előtte még valamit felrobbantottak hogy ne kerüljön orosz kézre.
My_Japan_10_IJA_banzai_1.JPG

Ez esetben! BANZAI!!! :):):)
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 375
8 562
113
Ahogy látom Luhanszkot megpróbálják befejezni az oroszok, hogy utána Donbaszra koncentráljanak és foglalják el. És utána lehet békekötést akarnak.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 077
9 046
113
Azé' ritka ciki, hogy az azovos nagykutyák szimplán megadták magukat...Mi munkája volt a hohol médiaguruknak abban, hogy hőst faragjanak a nácikból...Erre leteszik a fegyvert. Semmi önfeláldozás, semmi utolsó roham, semmi amerikai filmbe illő kitartás. Pár ezer lükét szépen megvezettek, akik annak rendje és módja szerint meghaltak, azok akiknek az agyát sikeresen átmosták, de a vezetőknek fontosabb volt a rühes életük mint a dicső halál. Jellemző.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 835
113
⚡️⚡️"Oroszország továbbra is túl erős, az ukrán vezetőknek fájdalmas területi döntéseket kell hozniuk." - Érdekes anyagokat tettek közzé a The New York Times újságírói.

A kiadvány azt írja, hogy az ukránoknak kell nehéz döntéseket hozniuk: harcolnak, meghalnak és elveszítik otthonaikat az orosz agresszió következtében, és nekik kell eldönteniük, hogy milyen lesz a háború vége. Ha a konfliktus valódi tárgyalásokhoz vezet, az ukrán vezetőknek meg kell hozniuk azokat a fájdalmas területi döntéseket, amelyekre bármilyen kompromisszum megkövetel.

Ahogy a háború folytatódik, Bidennek azt is világossá kell tennie Zelenszkijnek, hogy van határa annak, hogy az Egyesült Államok és a NATO milyen messzire megy Oroszország ellen, valamint a mozgósítható fegyvereknek, pénznek és politikai támogatásnak is van határa.

Elengedhetetlen, hogy az ukrán kormány döntései reálisan mérlegeljék eszközeiket, és azt, hogy Ukrajna mekkora pusztítást tud elviselni.

"Egy ilyen valósággal szembesülni fájdalmas lehet, de ez nem megnyugvás. Ez az, amit a kormányoknak kötelességük megtenni, és nem egy illuzórikus "győzelem" után hajszolni. Most az a kihívás, hogy megszabaduljanak az eufóriától, hagyják abba a nevetségessé tételt és összpontosítsanak a küldetések meghatározásáról és végrehajtásáról” – zárul a kiadvány.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 835
113
Azé' ritka ciki, hogy az azovos nagykutyák szimplán megadták magukat...Mi munkája volt a hohol médiaguruknak abban, hogy hőst faragjanak a nácikból...Erre leteszik a fegyvert. Semmi önfeláldozás, semmi utolsó roham, semmi amerikai filmbe illő kitartás. Pár ezer lükét szépen megvezettek, akik annak rendje és módja szerint meghaltak, azok akiknek az agyát sikeresen átmosták, de a vezetőknek fontosabb volt a rühes életük mint a dicső halál. Jellemző.
⚡️Az ukrán fegyveres erők 36. tengerészgyalogos dandárjának parancsnoka, Szergej Volinszkij „Volyn” elhagyta Azovstal területét, és kiment megadni magát – írja Irina Kuksenkova, az Első csatorna tudósítója.

https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/8680
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 435
10 189
113
Telegramról google fordítóval (bocsi)
Május 20-a volt a Mariupol és Azovstal csata utolsó napja.

1. Shoigu jelentette Putyinnak, hogy ma az utolsó Azovstal nácik megadták magukat, és az üzem területe csapataink ellenőrzése alá került. Május 20-án volt a vége.

2. A foglyok összlétszáma 2439 fő volt. Közülük az elmúlt 24 órában 531. „Kalyn”, „Volyn” (videó már van) és „Radis” fogságban (páncélautóval vitték ki őket, attól tartva, hogy meglincselik).

3. Az orosz csapatok már átveszik az irányítást Azovstal pincéi felett, amelyeket most alaposan megvizsgálnak. Biztos vagyok benne, hogy még sok érdekes történet vár ránk, nem beszélve a náci harcosok vallomásairól, akik a donyecki törvényszékre várnak.

4. Nincs információ olyan külföldi tábornokról, akikről különféle pletykák keringtek. A valószínűleg ott tartózkodó különféle zsoldosokról egyelőre nincsenek részletek.

5. Nincs több ukrán katona az Azovi-tenger partján. Valamint Ukrajna. Az Azovi-tenger május 20-án Oroszország beltengerévé vált. Ahogy maguk a nácik is kijelentették, nem lesz Mariupol, nem lesz Ukrajna. Nem fogok vitatkozni velük ebben a kérdésben.

6. Mariupol mától végre hátsó város lett, amely 3 hónapnyi harc után fájdalmasan felépül. Biztos vagyok benne, hogy a város fokozatosan helyreáll. Oroszországnak van tapasztalata Groznij és Krím helyreállításában.

7. A Krímmel való vasúti és közúti összeköttetés helyreállítására irányuló munka intenzívebbé válására számíthatunk Rosztov irányából. Elkészült a Krím-félsziget felé vezető szárazföldi folyosó, "amelynek szükségességéről oly régóta beszélnek a bolsevikok".

8. Mariupol teljes védelmének eredményeként Ukrajna de facto 15-20 ezer katonát veszített. Ez Ukrajna legnagyobb katonai veresége, amely jelentősen meghaladja Debalceve és Ilovaisk méretét együttvéve. Csak a harcok során mintegy 4,5 ezer foglyot ejtettek, az elhunytak, sebesültek és eltűntek számát még nem számolták ki.

Itt azt írják hogy 15-20 ezer az ukrán veszteség de valószínűbb a 10 ezer mert sokan kijutottak még a bekerítés előtt, és kb 1:1 hez volt az ostromlók és a védők aránya.

Azt amúgy tudjuk hogy ezt a kétezer most fogságba esett ( pardon evakuált :D ) ukránt mennyi orosz őrizte a felszínen?


Illetve hogy az új orosz taktika nem a gyors előrehaladásokról szól ezentúl hanem az ellenség élőerejének megsemmisítéséről, mert azt nehezebben pótolja mint az eszközöket, és ez Oroszországra is igaz, ezért saját magukat kímélő módban harcolnak amennyire lehet.

Amúgy szerintem hagyjátok egymás meggyőzését, úgyse fog menni, nézzük mi lesz azokkal az elméletileg kialakuló kisebb katlanokkal, az elmúlt 2-3 napban mintha egyre inkább fáradnának el az ukránok, a területvédelmi milícia hulláival van tele a net, akik sokszor még teljes egyenruhát sem kaptak a felvételek alapján mert sokszor a ruházatuk fele civil. Nekem ez az ami igazán szembetűnő mostanában.
A nemzetközi közvélemény is belefáradt a háborúba, az emberek megunták, jön a nyár, ez foglalkoztatja már az embereket, nem Ukrajna.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 835
113
Az orosz S-500 Prometheus rendszer szolgálatba állt az Orosz Föderáció fegyveres erőinél.

Amit erről a rendszerről tudni kell:

▪️Lényegesen felülmúlja az összes külföldi analógot.

A legújabb amerikai fejlesztésről beszélünk - a THAAD és a Patriot komplexumról, amely a NATO-országokkal szolgál.

▪️"A Prometheus nem csak közepes hatótávolságú rakétákat, hanem rakétákat és műholdakat is képes eltalálni a közeli űrben.

Az S-500 bármilyen repülőgépet vagy rakétát le tud lőni (egyszerre 10 rakétát), még akkor is, ha sebességük meghaladja a hangsebességet.

A rendszer bármilyen nagy magasságban repülő drónról indított fegyvernek ellenáll.

Az S-500 rendkívül mobil, gyorsan, néhány perc alatt bevethető.

▪️"A Prometheus többször is bizonyította hatékonyságát katonai tesztek során."

https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/8696
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 630
113
⚡️⚡️"Oroszország továbbra is túl erős, az ukrán vezetőknek fájdalmas területi döntéseket kell hozniuk." - Érdekes anyagokat tettek közzé a The New York Times újságírói.

A kiadvány azt írja, hogy az ukránoknak kell nehéz döntéseket hozniuk: harcolnak, meghalnak és elveszítik otthonaikat az orosz agresszió következtében, és nekik kell eldönteniük, hogy milyen lesz a háború vége. Ha a konfliktus valódi tárgyalásokhoz vezet, az ukrán vezetőknek meg kell hozniuk azokat a fájdalmas területi döntéseket, amelyekre bármilyen kompromisszum megkövetel.

Ahogy a háború folytatódik, Bidennek azt is világossá kell tennie Zelenszkijnek, hogy van határa annak, hogy az Egyesült Államok és a NATO milyen messzire megy Oroszország ellen, valamint a mozgósítható fegyvereknek, pénznek és politikai támogatásnak is van határa.

Elengedhetetlen, hogy az ukrán kormány döntései reálisan mérlegeljék eszközeiket, és azt, hogy Ukrajna mekkora pusztítást tud elviselni.

"Egy ilyen valósággal szembesülni fájdalmas lehet, de ez nem megnyugvás. Ez az, amit a kormányoknak kötelességük megtenni, és nem egy illuzórikus "győzelem" után hajszolni. Most az a kihívás, hogy megszabaduljanak az eufóriától, hagyják abba a nevetségessé tételt és összpontosítsanak a küldetések meghatározásáról és végrehajtásáról” – zárul a kiadvány.
Próbálom megtalálni a cikk eredetijét, de nem megy. Van linked?
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 328
24 531
113
Az ukrán fegyveres erők mintegy 16 ezer katonája esett a katlanba Szeverodonyeck és Liszicsanszk közelében
Az LPR belügyminisztériuma bejelentette, hogy elfogják az ukrán fegyveres erők legfeljebb 16 ezer katonáját Liszicsanszk és Szeverodonyeck közelében.
Sütik már nekik a kenyeret az orosz oldalon, az előrelátóan korábban beszerzett ukrán gabonából.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 375
8 562
113
Azé' ritka ciki, hogy az azovos nagykutyák szimplán megadták magukat...Mi munkája volt a hohol médiaguruknak abban, hogy hőst faragjanak a nácikból...Erre leteszik a fegyvert. Semmi önfeláldozás, semmi utolsó roham, semmi amerikai filmbe illő kitartás. Pár ezer lükét szépen megvezettek, akik annak rendje és módja szerint meghaltak, azok akiknek az agyát sikeresen átmosták, de a vezetőknek fontosabb volt a rühes életük mint a dicső halál. Jellemző.

Hát pedig bármennyire is fáj neked, az azovosokból kb hőst csinált a háború. Vagyis épp Putyin :) Pedig aligha érdemelték volna meg. Nehéz lett volna ezt korábban elképzelni, de Putyinnak a NATO bővítésén, Németország fegyverkezésén és az EU energetikai függetlenítésén túl ezt is sikerült elintéznie. Kiváló stratégiai eredmény :)
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 630
113
Próbálom megtalálni a cikk eredetijét, de nem megy. Van linked?
⚡️⚡️"Oroszország továbbra is túl erős, az ukrán vezetőknek fájdalmas területi döntéseket kell hozniuk." - Érdekes anyagokat tettek közzé a The New York Times újságírói.

A kiadvány azt írja, hogy az ukránoknak kell nehéz döntéseket hozniuk: harcolnak, meghalnak és elveszítik otthonaikat az orosz agresszió következtében, és nekik kell eldönteniük, hogy milyen lesz a háború vége. Ha a konfliktus valódi tárgyalásokhoz vezet, az ukrán vezetőknek meg kell hozniuk azokat a fájdalmas területi döntéseket, amelyekre bármilyen kompromisszum megkövetel.

Ahogy a háború folytatódik, Bidennek azt is világossá kell tennie Zelenszkijnek, hogy van határa annak, hogy az Egyesült Államok és a NATO milyen messzire megy Oroszország ellen, valamint a mozgósítható fegyvereknek, pénznek és politikai támogatásnak is van határa.

Elengedhetetlen, hogy az ukrán kormány döntései reálisan mérlegeljék eszközeiket, és azt, hogy Ukrajna mekkora pusztítást tud elviselni.

"Egy ilyen valósággal szembesülni fájdalmas lehet, de ez nem megnyugvás. Ez az, amit a kormányoknak kötelességük megtenni, és nem egy illuzórikus "győzelem" után hajszolni. Most az a kihívás, hogy megszabaduljanak az eufóriától, hagyják abba a nevetségessé tételt és összpontosítsanak a küldetések meghatározásáról és végrehajtásáról” – zárul a kiadvány.
Meg is találtam.
Valóban ezt írta a szentséges NY Times.
A hoholita fórumtársaknak felettébb érdekes olvasmány lesz, ugyanis szemtanúi lehetünk a "nagy-nagy hoholhonvédő háború" narratíva úgy kb 90 fokos irányváltásának. Még nem 180, de az is nemsokára eljön.
Meglepően jó összefoglaló a Renitens által beidézett (gondolom Google Translate angolból oroszba, utána magyarra) szösszenet.

De kb ez a lényeg, az angol eredetiből:
"In the end, it is the Ukrainians who must make the hard decisions: They are the ones fighting, dying and losing their homes to Russian aggression, and it is they who must decide what an end to the war might look like. If the conflict does lead to real negotiations, it will be Ukrainian leaders who will have to make the painful territorial decisions that any compromise will demand."

Szóval elkezdték masszírozni a partmenti USA értelmiség fejét, hogy hátizé, most már annyira nem buli a háború, és bizony a bohócnak meg a bandájának kell majd a kemény döntéseket meghozni, hm, hát igen.
:D :D :D
Ma jól fogok aludni.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 630
113
Emberek, bajban a hoholok, már az Atlantic is elkezdte (ráadásul tegnapelőttről, hogy maradt ez ki...)
Ismét egy nagyon hasonló üzenet, mint az előbbi NYT cikkből:
"
The Biden administration legitimately argues that Ukrainians must decide their own war aims. It’s also true that Kyiv is fully justified, on both moral and legal grounds, to seek to restore Ukraine’s full territorial integrity by retaking Crimea and the section of the Donbas that Russia occupied in 2014.

But Kyiv’s right to fight for complete territorial sovereignty does not make doing so strategically wise. Nor should Ukraine’s remarkable success in repelling Russia’s initial advance be cause for overconfidence about the next phases of the conflict. Indeed, strategic pragmatism warrants a frank conversation between NATO and Ukraine about curbing Kyiv’s ambitions and settling for an outcome that falls short of “victory.”
"
:D

 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 077
9 046
113
Hát pedig bármennyire is fáj neked, az azovosokból kb hőst csinált a háború. Vagyis épp Putyin :) Pedig aligha érdemelték volna meg. Nehéz lett volna ezt korábban elképzelni, de Putyinnak a NATO bővítésén, Németország fegyverkezésén és az EU energetikai függetlenítésén túl ezt is sikerült elintéznie. Kiváló stratégiai eredmény :)
Mitől fájna nekem? Nem azért, de te miről írsz? Az azov náci alakulat, számos vezetője az államapparátus vezető tagja volt. Legálisan működtek. A nagy ukrán agymosás aktív részesei voltak. Őszintén sajnálom azokat az ártatlanokat amik miattuk hunytak el. Nem Putyin hozta létre, fegyverezte fel az azovot hanem az a féleszű komikus.