A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 118
131
63
<blockquote rel="tomsinner"><blockquote rel="vantsy">Vicc, hogy a honvedelem.hu-n csak arról lehet olvasni, hogy a környező országok miket fejlesztenek. Úgy szeretnék egyszer arról is olvasni, hogy mi miket fejlesztünk..

Ezért tökéletesen értelmezhetetlen az az általános kijelentés, hogy a szomszédban minden ugyanolyan sz@r, mint nálunk, meg ha mi fejlesztünk, akkor ők is fognak. Na persze. Mikor mi leszereltünk, hogy példát mutassunk, pofánröhögtek minket. Mikor mi elkezdjük lerombolni a képességeinket, mert csak egy maradhat (a víztisztító? A hímző? A nemzeti rendezvényszervező? Lehet szavazni a 1708-as telefonszámon!), mindenhol fontos fejlesztéseket jelentenek be. Nem értem amúgy azt sem, mikor lehúzzátok a potenciális ellenségeinket, hova teszitek a realitásokat? Szlovákia hadereje kicsi, de fejlődik és a légierőt leszámítva modernebb mint a miénk. Ha ránézünk a térképre, bármikor odatudnak b@szni Győrnek, vagy Budapestnek. Gazdasági szempontból nekünk bőven elég ez. Ha a román haderőnek csak a 10%-a is bevethető, az kétszeres túlerőt jelent egy olyan seregnek, ami összhaderőnemi harcot tud vívni. Pillanatok alatt eljutnának a Tisza vonaláig, ahol nyilván megállnának, na persze nem miattunk, csak azért, mert odáig tart a képzeletbeli román impérium. Nem azzal kell foglalkozni, hogy nem tudnák az egész országot bevenni, hanem azzal, hogy a reális céljaikban meggátoljuk őket. Azzal az ökörséggel meg ne jöjjön senki, hogy most EU meg NATO van, Amerika meg bevéd. Azok korabeli megfelelői, akik most ilyenekre gondolnak, 1915/16-ban, majd 18-19-ben és 1944-ben is ezt mondták, és mi lett belőle? Amint fordult a kocka, és a politikai légkör megengedte, az ellenségeink ránk rontottak. Sem Ausztria-Németország, sem a III Birodalom nem tudott megvédeni minket, de a VSZ idején sem sokon múlott, hogy Ceaucescu nem kezdett el rakétázni minket. A merkelistáknak nincs igazuk. A határok változhatnak, a szövetségi rendszerek sem tartanak örökké. És ha ez mind bukik, akkor maradni fognak a nemzetállami célok. Megkéne érteni az idők szavát, és nem a pacifista lózungokat szajkózni, mert utóbbinak is az lett a vége, hogy adott pillanatban elrabolták korábbi szövetségeseink (meg természetes ellenségeink) az országunk 2/3-át. A minimum az lenne, hogy olyan mértékben fejlesszünk folyamatosan, mint a szomszédaink, de a hangsúlynak hosszú távon az elrettentésen kell lennie. A tartalékos rendszert is az északi-keleti-déli határmenti megyékben kéne először felfejleszteni. A belsőbb megyékben meg nyilván nem okozna gondot a szomszédba átutazni egy kis kiképzésért, meg gyakorlatért, ha már alig van helyőrség. Ilyen központokat sem tartana sokból felhúzni, ma már pillanatok alatt felépítenek akármilyen bázist, például konténerekből. Mondjuk ezek semmilyen védelemmel nem rendelkeznek komolyabb épületekkel szemben, de a felszerelésük utólag is megoldható. Telek is lenne bőven, az országban tucatszámra hevernek parlagon az elhagyott katonai objektumok.</blockquote>


A szomszédban kvázi ugyanolyan szar szinte minden, mint nálunk. De ez nem ok arra, hogy ne fejlesszünk! Pláne, hogy sokkal értelmetlenebb, szükségtelenebb dolgokra (nem akarok példálózni...) költünk el rengeteg pénzt. Viszont, mi is bármikor csapást tudnánk mérni gyakorlatilag bármelyik szomszédunk fővárosára is akár (igen, a Gripenekkel, mert légierő tekintetében meg mi vagyunk az ász itt, Közép-Európában)... Szóval, amit ki akarok nyögni, az az, hogy bár szarban vagyunk, de mások is, csak épp másképpen, más területeken. Szomszédoktól jelenleg még nem kell tartani, de a jövőre érdemes lenne készülni. Elcsépelt, de: Si vis pacem, para bellum!
</blockquote>

Pontosan mivel is mérnének csapást a 12db os légierőnk gépei a szomszédos fővárosokra? Remélem nem a gépágyúra gondoltál, vagy a 40db Maverick rakétára! Nagyobb kárt lehetne tenni bennük, időzített autós bombákkal és diverzáns csoportokkal.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 137
113
<blockquote rel="wolfram"><blockquote rel="tomsinner"><blockquote rel="vantsy">Vicc, hogy a honvedelem.hu-n csak arról lehet olvasni, hogy a környező országok miket fejlesztenek. Úgy szeretnék egyszer arról is olvasni, hogy mi miket fejlesztünk..

Ezért tökéletesen értelmezhetetlen az az általános kijelentés, hogy a szomszédban minden ugyanolyan sz@r, mint nálunk, meg ha mi fejlesztünk, akkor ők is fognak. Na persze. Mikor mi leszereltünk, hogy példát mutassunk, pofánröhögtek minket. Mikor mi elkezdjük lerombolni a képességeinket, mert csak egy maradhat (a víztisztító? A hímző? A nemzeti rendezvényszervező? Lehet szavazni a 1708-as telefonszámon!), mindenhol fontos fejlesztéseket jelentenek be. Nem értem amúgy azt sem, mikor lehúzzátok a potenciális ellenségeinket, hova teszitek a realitásokat? Szlovákia hadereje kicsi, de fejlődik és a légierőt leszámítva modernebb mint a miénk. Ha ránézünk a térképre, bármikor odatudnak b@szni Győrnek, vagy Budapestnek. Gazdasági szempontból nekünk bőven elég ez. Ha a román haderőnek csak a 10%-a is bevethető, az kétszeres túlerőt jelent egy olyan seregnek, ami összhaderőnemi harcot tud vívni. Pillanatok alatt eljutnának a Tisza vonaláig, ahol nyilván megállnának, na persze nem miattunk, csak azért, mert odáig tart a képzeletbeli román impérium. Nem azzal kell foglalkozni, hogy nem tudnák az egész országot bevenni, hanem azzal, hogy a reális céljaikban meggátoljuk őket. Azzal az ökörséggel meg ne jöjjön senki, hogy most EU meg NATO van, Amerika meg bevéd. Azok korabeli megfelelői, akik most ilyenekre gondolnak, 1915/16-ban, majd 18-19-ben és 1944-ben is ezt mondták, és mi lett belőle? Amint fordult a kocka, és a politikai légkör megengedte, az ellenségeink ránk rontottak. Sem Ausztria-Németország, sem a III Birodalom nem tudott megvédeni minket, de a VSZ idején sem sokon múlott, hogy Ceaucescu nem kezdett el rakétázni minket. A merkelistáknak nincs igazuk. A határok változhatnak, a szövetségi rendszerek sem tartanak örökké. És ha ez mind bukik, akkor maradni fognak a nemzetállami célok. Megkéne érteni az idők szavát, és nem a pacifista lózungokat szajkózni, mert utóbbinak is az lett a vége, hogy adott pillanatban elrabolták korábbi szövetségeseink (meg természetes ellenségeink) az országunk 2/3-át. A minimum az lenne, hogy olyan mértékben fejlesszünk folyamatosan, mint a szomszédaink, de a hangsúlynak hosszú távon az elrettentésen kell lennie. A tartalékos rendszert is az északi-keleti-déli határmenti megyékben kéne először felfejleszteni. A belsőbb megyékben meg nyilván nem okozna gondot a szomszédba átutazni egy kis kiképzésért, meg gyakorlatért, ha már alig van helyőrség. Ilyen központokat sem tartana sokból felhúzni, ma már pillanatok alatt felépítenek akármilyen bázist, például konténerekből. Mondjuk ezek semmilyen védelemmel nem rendelkeznek komolyabb épületekkel szemben, de a felszerelésük utólag is megoldható. Telek is lenne bőven, az országban tucatszámra hevernek parlagon az elhagyott katonai objektumok.</blockquote>


A szomszédban kvázi ugyanolyan szar szinte minden, mint nálunk. De ez nem ok arra, hogy ne fejlesszünk! Pláne, hogy sokkal értelmetlenebb, szükségtelenebb dolgokra (nem akarok példálózni...) költünk el rengeteg pénzt. Viszont, mi is bármikor csapást tudnánk mérni gyakorlatilag bármelyik szomszédunk fővárosára is akár (igen, a Gripenekkel, mert légierő tekintetében meg mi vagyunk az ász itt, Közép-Európában)... Szóval, amit ki akarok nyögni, az az, hogy bár szarban vagyunk, de mások is, csak épp másképpen, más területeken. Szomszédoktól jelenleg még nem kell tartani, de a jövőre érdemes lenne készülni. Elcsépelt, de: Si vis pacem, para bellum!
</blockquote>

Pontosan mivel is mérnének csapást a 12db os légierőnk gépei a szomszédos fővárosokra? Remélem nem a gépágyúra gondoltál, vagy a 40db Maverick rakétára! Nagyobb kárt lehetne tenni bennük, időzített autós bombákkal és diverzáns csoportokkal.</blockquote>

A "kedves" szomszédainknak még ennyijük sincs. Ők mivel? Jahh, kb. semmivel.
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 118
131
63
Félre értettél!
Nem azt mondtam, hogy a szomszéd légierők jobban felszereltek, vagy modernebbek, hanem azt, hogy a minimális db-számu gépünkhöz, nincs A-G fegyverzetûnk.
Szárazföldi technikában pedig db-számbeli fölényük (és több esetben a minőségi) megkérdőjelezhetetlen. Ezeket csak légierővel tudnád gyorsan egálba hozni, de ezt már kifejtettem.
Annek ellenére, hogy egy háborút jelenleg, egyik szomszédunk se tudna finanszírozni, nem kellene letolt gatyával várnunk, hogy ez esetleg megváltozik! A fejlesztésekre, nagyon nagy szükség lenne már és végre nem csak papíron!
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 137
113
Félre értettél!
Nem azt mondtam, hogy a szomszéd légierők jobban felszereltek, vagy modernebbek, hanem azt, hogy a minimális db-számu gépünkhöz, nincs A-G fegyverzetûnk.
Szárazföldi technikában pedig db-számbeli fölényük (és több esetben a minőségi) megkérdőjelezhetetlen. Ezeket csak légierővel tudnád gyorsan egálba hozni, de ezt már kifejtettem.
Annek ellenére, hogy egy háborút jelenleg, egyik szomszédunk se tudna finanszírozni, nem kellene letolt gatyával várnunk, hogy ez esetleg megváltozik! A fejlesztésekre, nagyon nagy szükség lenne már és végre nem csak papíron!

Nem értettelek félre szerintem. Sőt, kb. ugyanazt mondjuk. :) Hogy jelenleg, a közvetlen környezetünket figyelembe véve, nincs nagy baj, de a jövőben már lehet, ezért fejleszteni kéne. És mivel lenne is miből, ez csak akarat kérdése.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
A hülyeség fájdalmas... De hát kellenének az irányítás alá vont nagy tömegek, akiket fegyverrel a kezükben a nép ellen lehetne fordítani, kellő (remélt) agymosás után, <b>ha a hatalom érdekei úgy kívánják (taxisblokád pl.</b> - kevesen tudják, de nekem egy akkori sorkatona mesélte, hogy bizony ki voltak rendelve BP-re, lőszerrel, fegyverrel, stb. és csak a parancsra vártak, hogy beavatkozzanak).

Az állam védelme nem a "hatalom érdeke", hanem a legalapvetőbb államérdek védelme, a hadsereg létének oka. A Petőfiben 2006-ban is éles készültség volt, ki voltak jelölve a felállási pontok, a géppuskafészkek helyei az államigazgatás fenntartásához szükséges fontosabb katonai és állami objektumok körül.

Jellemző, hogy a magyarok jelentős része áruló patkány, aki a nemzeti cétezés tetejét, az államiságot nem akarja megvédeni rühös-hugyos csürhéktől (1990, 2006), vagy annak megvédésére úgy gondol, mint valami gonosz dologra. Többek között ezért is ellenzem a sorkatonaságot, a magyar lakosság egy jelentős részének nem szabad fegyvert adni a kezébe.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
<blockquote rel="tomsinner">....de a VSZ idején sem sokon múlott, hogy Ceaucescu nem kezdett el rakétázni minket.

Most nincs erőm utánanézni (bocs...), de úgy rémlik, hogy erről a sztoriról kiderült azóta, hogy kamu volt.

</blockquote>

Hát nem tudom, hogy mi mennyire volt kamu (lehet, hogy konkrétan a szárazföldi rakétázás az igen), de akkoriban pl. Tökölre érkezett és állomásozott egy Iljusin A-50 szovjet AWACS-gép. A szomszédi kapcsolatoknak köszönhetően a PG-ben is terjedtek a hírek, hogy ez a gép nagyjából a keleti határ mentén járőrözött, és Románia felé figyelt. Akkoriban ugyanis már Moszkvában is attól tartottak, hogy Csau - mint a VSz-ből kilógó "lázadó" bízva a nyugati támogatásban - kirobbant egy háborút, na és vajon akkor ki ellen lett volna olyan bátor, hogy elkezdi a területszerzést?! Az északkeleti szomszédját akkor még Szovjetúniónak hívták, sose hallottam hogy a bolgárokkal lett volna problémája, viszont állandóan az erdélyi magyar kisebbség volt neki az ellenség, meg az őket esetleg támogató magyar hátország....
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 137
113
<blockquote rel="wolfram">A hülyeség fájdalmas... De hát kellenének az irányítás alá vont nagy tömegek, akiket fegyverrel a kezükben a nép ellen lehetne fordítani, kellő (remélt) agymosás után, <b>ha a hatalom érdekei úgy kívánják (taxisblokád pl.</b> - kevesen tudják, de nekem egy akkori sorkatona mesélte, hogy bizony ki voltak rendelve BP-re, lőszerrel, fegyverrel, stb. és csak a parancsra vártak, hogy beavatkozzanak).

Az állam védelme nem a "hatalom érdeke", hanem a legalapvetőbb államérdek védelme, a hadsereg létének oka. A Petőfiben 2006-ban is éles készültség volt, ki voltak jelölve a felállási pontok, a géppuskafészkek helyei az államigazgatás fenntartásához szükséges fontosabb katonai és állami objektumok körül.</blockquote>

Az állam egy amorf dolog. A fegyveres erők, amíg állami kontroll alatt vannak, mindig az aktuális hatalom érdekében járnak el.

Jellemző, hogy a magyarok jelentős része áruló patkány, aki a nemzeti cétezés tetejét, az államiságot nem akarja megvédeni rühös-hugyos csürhéktől (1990, 2006), vagy annak megvédésére úgy gondol, mint valami gonosz dologra.

Ez nem a magyarok "kiváltsága". Hanem általános emberi tulajdonság.


Többek között ezért is ellenzem a sorkatonaságot, a magyar lakosság egy jelentős részének nem szabad fegyvert adni a kezébe.

Ebben részben egyetértek, tényleg sokaknak nem való a kezébe fegyver. Viszont, ugyanezen okból, a gyermekvállalásukat is meg kéne tiltani...
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
Az állam egy amorf dolog. A fegyveres erők, amíg állami kontroll alatt vannak, mindig az aktuális hatalom érdekében járnak el.

Az állam a nemzeti lét egyetlen egzakt megnyilvánulása.

Ez nem a magyarok "kiváltsága". Hanem általános emberi tulajdonság.

Nincs az árulásban semmi általános emberi Magyarországon kívül. Ha a magyarnak valami apró-cseprő politikai problémája van, egyből a nemzetére támad és azt próbálja elpusztítani, mert a nemzetét okolja rögtön, vagy annál is nagyobb képződményeket a saját kisded balsorsáért.

Ebben részben egyetértek, tényleg sokaknak nem való a kezébe fegyver. Viszont, ugyanezen okból, a gyermekvállalásukat is meg kéne tiltani...

Én most konkrétan nem a cigányokra gondoltam, hanem azokra, akik 1990-ben, vagy 2006-ban zavarogtak. Ugyanakkor ezen személyek kötelező munkaszolgálatával egyetértek. Az nem normális eugenikai szempontból, hogy egy háborúban adott esetben a legjava esik el és a legalja marad hátra, hogy tovább szaporodjon! Igenis legyen háromszoros a halálozási aránya a legaljának munkaszolgálatosként aknát szedve, sáncárkot ásva a front előtt, mint az értékes aktív katonáknak! Sorozzák be a csürhét és kapjon lapátot, azzal kárt okozni nem tud a hazának, míg hasznot munkájával és pusztulásával egyaránt hajthat.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 137
113
<blockquote rel="wolfram"><blockquote rel="tomsinner">....de a VSZ idején sem sokon múlott, hogy Ceaucescu nem kezdett el rakétázni minket.

Most nincs erőm utánanézni (bocs...), de úgy rémlik, hogy erről a sztoriról kiderült azóta, hogy kamu volt.

</blockquote>

Hát nem tudom, hogy mi mennyire volt kamu (lehet, hogy konkrétan a szárazföldi rakétázás az igen), de akkoriban pl. Tökölre érkezett és állomásozott egy Iljusin A-50 szovjet AWACS-gép. A szomszédi kapcsolatoknak köszönhetően a PG-ben is terjedtek a hírek, hogy ez a gép nagyjából a keleti határ mentén járőrözött, és Románia felé figyelt. Akkoriban ugyanis már Moszkvában is attól tartottak, hogy Csau - mint a VSz-ből kilógó "lázadó" bízva a nyugati támogatásban - kirobbant egy háborút, na és vajon akkor ki ellen lett volna olyan bátor, hogy elkezdi a területszerzést?! Az északkeleti szomszédját akkor még Szovjetúniónak hívták, sose hallottam hogy a bolgárokkal lett volna problémája, viszont állandóan az erdélyi magyar kisebbség volt neki az ellenség, meg az őket esetleg támogató magyar hátország....</blockquote>

Tényleg nincs most energiám ennek utánamenni... De valami olyasmi rémlik, hogy a román titkosszolgálat 1989-90 után valamikor hozzáférhető doksijaiból kiderült, hogy ez csak egy alaptalan szóbeszéd volt és a románoknak nem is volt ehhez eszközük, vagy valami ilyesmi... Amúgy, szerinted Csau komolyan szembe mert volna menni a Szovjetunióval ennyire durván, amíg az létezett?
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
<blockquote rel="emel"><blockquote rel="wolfram"><blockquote rel="tomsinner">....de a VSZ idején sem sokon múlott, hogy Ceaucescu nem kezdett el rakétázni minket.

Most nincs erőm utánanézni (bocs...), de úgy rémlik, hogy erről a sztoriról kiderült azóta, hogy kamu volt.

</blockquote>

Hát nem tudom, hogy mi mennyire volt kamu (lehet, hogy konkrétan a szárazföldi rakétázás az igen), de akkoriban pl. Tökölre érkezett és állomásozott egy Iljusin A-50 szovjet AWACS-gép. A szomszédi kapcsolatoknak köszönhetően a PG-ben is terjedtek a hírek, hogy ez a gép nagyjából a keleti határ mentén járőrözött, és Románia felé figyelt. Akkoriban ugyanis már Moszkvában is attól tartottak, hogy Csau - mint a VSz-ből kilógó "lázadó" bízva a nyugati támogatásban - kirobbant egy háborút, na és vajon akkor ki ellen lett volna olyan bátor, hogy elkezdi a területszerzést?! Az északkeleti szomszédját akkor még Szovjetúniónak hívták, sose hallottam hogy a bolgárokkal lett volna problémája, viszont állandóan az erdélyi magyar kisebbség volt neki az ellenség, meg az őket esetleg támogató magyar hátország....</blockquote>

Tényleg nincs most energiám ennek utánamenni... De valami olyasmi rémlik, hogy a román titkosszolgálat 1989-90 után valamikor hozzáférhető doksijaiból kiderült, hogy ez csak egy alaptalan szóbeszéd volt és a románoknak nem is volt ehhez eszközük, vagy valami ilyesmi... Amúgy, szerinted Csau komolyan szembe mert volna menni a Szovjetunióval ennyire durván, amíg az létezett?

</blockquote>

Hogy Csau mit mert volna és mit nem, arra én akkor se mertem volna komolyabban jósolni, mindenesetre hadserege volt neki, komolyabb mint nekünk. Mint ahogy ugye anno azt se hitte el senki, hogy az előjelek ellenére Szaddam meg meri lépni Kuvait lerohanását.......Tudod, pont a legkeményebb diktátorok azok, akiknek a környezete ritkán meri belemondani a pacekjába a teljes igazat, és így könnyen előfordulhat, hogy az infóhiány miatt rosszul mérik fel saját fontosságukat és lehetőségeiket a "politikai világpiacon".
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 137
113
<blockquote rel="wolfram"><blockquote rel="emel"><blockquote rel="wolfram"><blockquote rel="tomsinner">....de a VSZ idején sem sokon múlott, hogy Ceaucescu nem kezdett el rakétázni minket.

Most nincs erőm utánanézni (bocs...), de úgy rémlik, hogy erről a sztoriról kiderült azóta, hogy kamu volt.

</blockquote>

Hát nem tudom, hogy mi mennyire volt kamu (lehet, hogy konkrétan a szárazföldi rakétázás az igen), de akkoriban pl. Tökölre érkezett és állomásozott egy Iljusin A-50 szovjet AWACS-gép. A szomszédi kapcsolatoknak köszönhetően a PG-ben is terjedtek a hírek, hogy ez a gép nagyjából a keleti határ mentén járőrözött, és Románia felé figyelt. Akkoriban ugyanis már Moszkvában is attól tartottak, hogy Csau - mint a VSz-ből kilógó "lázadó" bízva a nyugati támogatásban - kirobbant egy háborút, na és vajon akkor ki ellen lett volna olyan bátor, hogy elkezdi a területszerzést?! Az északkeleti szomszédját akkor még Szovjetúniónak hívták, sose hallottam hogy a bolgárokkal lett volna problémája, viszont állandóan az erdélyi magyar kisebbség volt neki az ellenség, meg az őket esetleg támogató magyar hátország....</blockquote>

Tényleg nincs most energiám ennek utánamenni... De valami olyasmi rémlik, hogy a román titkosszolgálat 1989-90 után valamikor hozzáférhető doksijaiból kiderült, hogy ez csak egy alaptalan szóbeszéd volt és a románoknak nem is volt ehhez eszközük, vagy valami ilyesmi... Amúgy, szerinted Csau komolyan szembe mert volna menni a Szovjetunióval ennyire durván, amíg az létezett?

</blockquote>

Hogy Csau mit mert volna és mit nem, arra én akkor se mertem volna komolyabban jósolni, mindenesetre hadserege volt neki, komolyabb mint nekünk. Mint ahogy ugye anno azt se hitte el senki, hogy az előjelek ellenére Szaddam meg meri lépni Kuvait lerohanását.......Tudod, pont a legkeményebb diktátorok azok, akiknek a környezete ritkán meri belemondani a pacekjába a teljes igazat, és így könnyen előfordulhat, hogy az infóhiány miatt rosszul mérik fel saját fontosságukat és lehetőségeiket a "politikai világpiacon".</blockquote>

Hááát, a románok ugye majd' minden oldalról varsói-szövetséges országokkal voltak körülvéve... Szaddam kicsit azért más szituban volt. Szóval, innentől kezdve az izmozás csúnya véget ért volna a románok számára... Amúgy állítólag Csau halálában is része volt az akkor még szovjet titkosszolgálatnak, vagyis a KGB-nek. De ez valószínűleg soha nem fog kiderülni...
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 137
113
<blockquote rel="wolfram">Az állam egy amorf dolog. A fegyveres erők, amíg állami kontroll alatt vannak, mindig az aktuális hatalom érdekében járnak el.

Az állam a nemzeti lét egyetlen egzakt megnyilvánulása.</blockquote>

Hápersze... Akiket a birkák megválasztanak (már ugye a demokráciában) vezérürüknek azok közül, akiknek az "indulását" lehetővé tették bizonyos körök, akiknek volt pénzük, hatalmuk...

Ez nem a magyarok "kiváltsága". Hanem általános emberi tulajdonság.

Nincs az árulásban semmi általános emberi Magyarországon kívül. Ha a magyarnak valami apró-cseprő politikai problémája van, egyből a nemzetére támad és azt próbálja elpusztítani, mert a nemzetét okolja rögtön, vagy annál is nagyobb képződményeket a saját kisded balsorsáért.</blockquote>

Blogen, ne hülyülj már! Nézd már meg a németeket! Főleg a véleményüket a bevándorlás kapcsán! Totál szét van esve a nemzetük. Van,aki még mindig a Merkel-féle fazssághoz hű, meg vannak, akik alternatív irányokba mennek és emiatt szembehelyezkednek az állammal/hatalommal.

Ebben részben egyetértek, tényleg sokaknak nem való a kezébe fegyver. Viszont, ugyanezen okból, a gyermekvállalásukat is meg kéne tiltani...

Én most konkrétan nem a cigányokra gondoltam, hanem azokra, akik 1990-ben, vagy 2006-ban zavarogtak. Ugyanakkor ezen személyek kötelező munkaszolgálatával egyetértek. Az nem normális eugenikai szempontból, hogy egy háborúban adott esetben a legjava esik el és a legalja marad hátra, hogy tovább szaporodjon! Igenis legyen háromszoros a halálozási aránya a legaljának munkaszolgálatosként aknát szedve, sáncárkot ásva a front előtt, mint az értékes aktív katonáknak! Sorozzák be a csürhét és kapjon lapátot, azzal kárt okozni nem tud a hazának, míg hasznot munkájával és pusztulásával egyaránt hajthat.</blockquote>

Én sem a cigókra gondoltam. ;) Nem romák (ez így eléggé PC?) között is sok a seggfej, akikre még egy kutyát sem bíznék. Ami pedig a legszomorúbb, hogy ezek annyira hülyék, hogy a saját korlátaikkal sincsenek tisztában.
Az eugenikának meg a születésszabályozásnál kell kezdődnie, nem pedig a már megszületett emberek szelekciójánál, legalábbis az én értékrendem ezt diktálja. :)
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
<blockquote rel="emel"><blockquote rel="wolfram"><blockquote rel="emel"><blockquote rel="wolfram"><blockquote rel="tomsinner">....de a VSZ idején sem sokon múlott, hogy Ceaucescu nem kezdett el rakétázni minket.

Most nincs erőm utánanézni (bocs...), de úgy rémlik, hogy erről a sztoriról kiderült azóta, hogy kamu volt.

</blockquote>

Hát nem tudom, hogy mi mennyire volt kamu (lehet, hogy konkrétan a szárazföldi rakétázás az igen), de akkoriban pl. Tökölre érkezett és állomásozott egy Iljusin A-50 szovjet AWACS-gép. A szomszédi kapcsolatoknak köszönhetően a PG-ben is terjedtek a hírek, hogy ez a gép nagyjából a keleti határ mentén járőrözött, és Románia felé figyelt. Akkoriban ugyanis már Moszkvában is attól tartottak, hogy Csau - mint a VSz-ből kilógó "lázadó" bízva a nyugati támogatásban - kirobbant egy háborút, na és vajon akkor ki ellen lett volna olyan bátor, hogy elkezdi a területszerzést?! Az északkeleti szomszédját akkor még Szovjetúniónak hívták, sose hallottam hogy a bolgárokkal lett volna problémája, viszont állandóan az erdélyi magyar kisebbség volt neki az ellenség, meg az őket esetleg támogató magyar hátország....</blockquote>

Tényleg nincs most energiám ennek utánamenni... De valami olyasmi rémlik, hogy a román titkosszolgálat 1989-90 után valamikor hozzáférhető doksijaiból kiderült, hogy ez csak egy alaptalan szóbeszéd volt és a románoknak nem is volt ehhez eszközük, vagy valami ilyesmi... Amúgy, szerinted Csau komolyan szembe mert volna menni a Szovjetunióval ennyire durván, amíg az létezett?

</blockquote>

Hogy Csau mit mert volna és mit nem, arra én akkor se mertem volna komolyabban jósolni, mindenesetre hadserege volt neki, komolyabb mint nekünk. Mint ahogy ugye anno azt se hitte el senki, hogy az előjelek ellenére Szaddam meg meri lépni Kuvait lerohanását.......Tudod, pont a legkeményebb diktátorok azok, akiknek a környezete ritkán meri belemondani a pacekjába a teljes igazat, és így könnyen előfordulhat, hogy az infóhiány miatt rosszul mérik fel saját fontosságukat és lehetőségeiket a "politikai világpiacon".</blockquote>

Hááát, a románok ugye majd' minden oldalról varsói-szövetséges országokkal voltak körülvéve... Szaddam kicsit azért más szituban volt. Szóval, innentől kezdve az izmozás csúnya véget ért volna a románok számára... Amúgy állítólag Csau halálában is része volt az akkor még szovjet titkosszolgálatnak, vagyis a KGB-nek. De ez valószínűleg soha nem fog kiderülni...
</blockquote>

Ezért mondtam, hogy rosszul mérte fel a helyzetet. Csak azt nem tudhatta senki, hogy MENNYIRE ROSSZUL méri be a lehetőségeit és ennek alapján mit fog tenni. Ezért is lett eltakarítva....
 

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 387
2 635
113
<blockquote rel="wolfram">A hülyeség fájdalmas... De hát kellenének az irányítás alá vont nagy tömegek, akiket fegyverrel a kezükben a nép ellen lehetne fordítani, kellő (remélt) agymosás után, <b>ha a hatalom érdekei úgy kívánják (taxisblokád pl.</b> - kevesen tudják, de nekem egy akkori sorkatona mesélte, hogy bizony ki voltak rendelve BP-re, lőszerrel, fegyverrel, stb. és csak a parancsra vártak, hogy beavatkozzanak).

Az állam védelme nem a "hatalom érdeke", hanem a legalapvetőbb államérdek védelme, a hadsereg létének oka. A Petőfiben 2006-ban is éles készültség volt, ki voltak jelölve a felállási pontok, a géppuskafészkek helyei az államigazgatás fenntartásához szükséges fontosabb katonai és állami objektumok körül.

Jellemző, hogy a magyarok jelentős része áruló patkány, aki a nemzeti cétezés tetejét, az államiságot nem akarja megvédeni rühös-hugyos csürhéktől (1990, 2006), vagy annak megvédésére úgy gondol, mint valami gonosz dologra. Többek között ezért is ellenzem a sorkatonaságot, a magyar lakosság egy jelentős részének nem szabad fegyvert adni a kezébe. </blockquote
Magyar katona hâny percig lötte volna a népet? Az elsö vonal 5 percig.. A többi szaladt volna haza, vagy átáll... Kísért a múlt.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 137
113
@blogen

Remélem, ki tudod silabizálni a válaszomat, mert most nem tudom újraírni formázási hibáktól mentesen... :(



<blockquote rel="wolfram"><blockquote rel="emel"><blockquote rel="wolfram"><blockquote rel="emel"><blockquote rel="wolfram"><blockquote rel="tomsinner">....de a VSZ idején sem sokon múlott, hogy Ceaucescu nem kezdett el rakétázni minket.

Most nincs erőm utánanézni (bocs...), de úgy rémlik, hogy erről a sztoriról kiderült azóta, hogy kamu volt.

</blockquote>

Hát nem tudom, hogy mi mennyire volt kamu (lehet, hogy konkrétan a szárazföldi rakétázás az igen), de akkoriban pl. Tökölre érkezett és állomásozott egy Iljusin A-50 szovjet AWACS-gép. A szomszédi kapcsolatoknak köszönhetően a PG-ben is terjedtek a hírek, hogy ez a gép nagyjából a keleti határ mentén járőrözött, és Románia felé figyelt. Akkoriban ugyanis már Moszkvában is attól tartottak, hogy Csau - mint a VSz-ből kilógó "lázadó" bízva a nyugati támogatásban - kirobbant egy háborút, na és vajon akkor ki ellen lett volna olyan bátor, hogy elkezdi a területszerzést?! Az északkeleti szomszédját akkor még Szovjetúniónak hívták, sose hallottam hogy a bolgárokkal lett volna problémája, viszont állandóan az erdélyi magyar kisebbség volt neki az ellenség, meg az őket esetleg támogató magyar hátország....</blockquote>

Tényleg nincs most energiám ennek utánamenni... De valami olyasmi rémlik, hogy a román titkosszolgálat 1989-90 után valamikor hozzáférhető doksijaiból kiderült, hogy ez csak egy alaptalan szóbeszéd volt és a románoknak nem is volt ehhez eszközük, vagy valami ilyesmi... Amúgy, szerinted Csau komolyan szembe mert volna menni a Szovjetunióval ennyire durván, amíg az létezett?

</blockquote>

Hogy Csau mit mert volna és mit nem, arra én akkor se mertem volna komolyabban jósolni, mindenesetre hadserege volt neki, komolyabb mint nekünk. Mint ahogy ugye anno azt se hitte el senki, hogy az előjelek ellenére Szaddam meg meri lépni Kuvait lerohanását.......Tudod, pont a legkeményebb diktátorok azok, akiknek a környezete ritkán meri belemondani a pacekjába a teljes igazat, és így könnyen előfordulhat, hogy az infóhiány miatt rosszul mérik fel saját fontosságukat és lehetőségeiket a "politikai világpiacon".</blockquote>

Hááát, a románok ugye majd' minden oldalról varsói-szövetséges országokkal voltak körülvéve... Szaddam kicsit azért más szituban volt. Szóval, innentől kezdve az izmozás csúnya véget ért volna a románok számára... Amúgy állítólag Csau halálában is része volt az akkor még szovjet titkosszolgálatnak, vagyis a KGB-nek. De ez valószínűleg soha nem fog kiderülni...
</blockquote>

Ezért mondtam, hogy rosszul mérte fel a helyzetet. Csak azt nem tudhatta senki, hogy MENNYIRE ROSSZUL méri be a lehetőségeit és ennek alapján mit fog tenni. Ezért is lett eltakarítva....</blockquote>

Inkább passzolok ebben a témában. :) De azt hiszem, abban egyetérthetünk, hogy Csau is egy seggfej (vagyis egy erősen és maga által is korlátolt ember) volt.



Magyar katona hâny percig lötte volna a népet? Az elsö vonal 5 percig.. A többi szaladt volna haza, vagy átáll... Kísért a múlt.


Én mondjuk ezt soha nem akarom megtudni...
 

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 387
2 635
113
Ha csau 89-ben bepróbálkozott volna nálunk, akkor a végén Arad és Kolozsvár is határon innen került volna... Nem kell magunkat mindig lenézni...
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 137
113
Ha csau 89-ben bepróbálkozott volna nálunk, akkor a végén Arad és Kolozsvár is határon innen került volna... Nem kell magunkat mindig lenézni...

Fene tudja... De én nem akarom sem magunkat lenézni, sem a potenciális ellenséget túlbecsülni. Meg fordítva sem. :)
 

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 387
2 635
113
<blockquote rel="tomcat1">Ha csau 89-ben bepróbálkozott volna nálunk, akkor a végén Arad és Kolozsvár is határon innen került volna... Nem kell magunkat mindig lenézni...

Fene tudja... De én nem akarom sem magunkat lenézni, sem a potenciális ellenséget túlbecsülni. Meg fordítva sem. :)

</blockquote>

Pedig egyszerü. Akkor még volt VSZ. Csak kérés a Szu, Lengyelek felé esetleg Jugók is rámozdultak volna a dologra. Mindenki nézett volna magának okot a részvételre. Több irányú támadást kaptak volna be. Sokak tökét tudtak volna belöle csinálni. Persze ez már csak történelmi spekuláció.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 137
113
<blockquote rel="wolfram"><blockquote rel="tomcat1">Ha csau 89-ben bepróbálkozott volna nálunk, akkor a végén Arad és Kolozsvár is határon innen került volna... Nem kell magunkat mindig lenézni...

Fene tudja... De én nem akarom sem magunkat lenézni, sem a potenciális ellenséget túlbecsülni. Meg fordítva sem. :)

</blockquote>

Pedig egyszerü. Akkor még volt VSZ. Csak kérés a Szu, Lengyelek felé esetleg Jugók is rámozdultak volna a dologra. Mindenki nézett volna magának okot a részvételre. Több irányú támadást kaptak volna be. Sokak tökét tudtak volna belöle csinálni. Persze ez már csak történelmi spekuláció.</blockquote>

No igen, a románokat amúgy sem kedvelte szinte senki a "keleti blokkból", a szovjetek meg pláne nem... De ebben az esetben az időzítésnek is kulcsszerepe lett volna, mert amelyiknél belső problémák voltak, az az ország pont szart volna ránk...