A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
A bakancs a Haix Nepal Pro.

23425786gm.jpg
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
<blockquote rel="silurusglanis">Na, ez érdekes.

http://combatgear.blog.hu/2016/07/14/uj_magyar_egyenruha#more8887322

Lesz hazai kutyabarna szett :)))


Miért lett eltávolítva a cikk?
</blockquote>

Lippai Péter albuma se látható.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Igazából szerintem senkinek nem sürgős, majd mindent idejében kitesznek. De jó cuccok voltak a képen a térdvédőt kivéve és a téli ruházatot kivéve. Utóbbi anyagát elnézve a .jpeg is elkezdett susogni.
Combat shirt, camelback, gázálarctáska, polár pulóver, minden.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Pedig aki hordta az nem írt negatívat a téli ruházatról sem ... de majd minden kiderül a szériagyártáskor, meg majd a csapatoknál.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
dscn2219.jpg

Lassan körvonalazódik az új magyar egyenruha az előzetes teszt példányok szintjén. Fontos megemlíteni, hogy ezek nem a végleges változatok.
Kalandkalap
13162438_10153999925709003_1484183584_n.jpg

A kalap formája ismerős lehet, viszont megtartották a kör alakú címert is, akárcsak a korábbi sivatagi és a jelenlegi „boci” változatokon is. Ennek a változatnak az anyaga megegyezik az előzetesen elkészített gyakorló ruha anyagával, és valószínűleg lángálló is.
http://m.blog.hu/co/combatgear/image/ruh%C3%A1k/uj_magyar_egyenruha/160701vihar021.jpg
Oldalt a műanyag szellőzők mellett egy apró újítást látható, ez pedig a felpatentolható oldalsó karima. Hasonlót eddig csak francia és ausztrál kalapokon lehetett látni.

Bocskai sapka
160701vihar022.jpg

A jól ismert bocskai sapka a szabását tekintve első ránézésre maradt a régi. Ez is a ruházat anyagából készült, vagyis szintén rip-stopos és valószínűleg lángálló is.
160701vihar023.jpg

A kör alakú színes címer mellett a bakelit gombokat is megtartották, illetve a tépőzáras rendfokozati felvarrót is oldalt.

Átmeneti bakancs
acd80d6.jpg

Az új egyenruhához új bakancsot is szánnak, ami szakít a fekete és sivatagi színű Haix-al. Az új bakancs gyorsfűzős, a gyártó viszont nem látszik.
acd812f.jpg


Az új bakancs Gore-tex bélést is kapott, ahogy a külsején látható címke is hirdeti.

„Boci” ACU zubbony
dscn2196.jpg

Mivel az új egyenruha bevezetéséig és a korábbi „boci” kihordása között el kell telnie némi időnek, és még mindig maradt a „boci” anyagból ezért a meglévő anyagokból ACU szabású egyenruhákat fognak készíteni.

Gyakorló póló
dscn2197.jpg

Az új egyenruhához új pólót is szánnak a képek tanulsága szerint. Ezen szintén baloldalon megtalálható a tépőzáras rendfokozati jelzés helye. Sajnos a póló anyaga nem ismert.

Technikai póló/aláöltöző
dscn2198.jpg

Tervben van a több réteg aláöltöző és technikai póló rendszeresítése, ami végre felváltaná a „molinót”.

Kabát bélés /polár pulóver
dscn2200.jpg

A Gore-tex kabáthoz szánt, de önállóan is viselhető pulóver is kapott némi ráncfelvarrást, ugyanis a koptató rétegeit az új egyenruha anyagából készítették el. Már csak a rendfokozati jelzést kéne a bal vállról levenni.

Combat shirt
dscn2201-_2.jpg
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
Az erősen UBACS-ra hajazó combat shirt kifejezetten jó és modern választás, főleg annak fényében, hogy a legtöbb külföldi misszió során a katonák védőmellényben és meleg éghajlaton teljesítenek szolgálatot.
dscn2202.jpg

Érdekességként megemlíthető a párnázott alkar védelem, illetve a fekete-barna tépőzár után a „homokszínű”.

Kámzsa-csuklya
dscn2203.jpg

A csuklya anyaga nem ismert, valószínűleg nem lángálló hanem hideg időbe szánt arcvédelemről lehet szó. Hasonló „grid fleece” anyagot lehet látni a Peckham termékein.

Téli kabát
dscn2204.jpg

A pontos elképzelés itt sem ismert, de első ránézésre az amerikai hadsereg „happy suit”-ja jutott eszembe, ami legfelső rétegként funkcionál, extrém hideg esetén.
dscn2205.jpg

A két részes, egy színű téli ruházat is valahol ezt a koncepciót követheti. Fontos megemlíteni, hogy jelenleg nincs nagyon rendszerben valódi téli ruházat, ami kifejezetten hóba-fagyba lenne kitalálva.
dscn2206.jpg

A nadrág patentos gombolású, két darab villámzáras első zseb látható rajta és térderősítés is. Esetleg az oldalzseb hiányozhat róla. Sajnos a pontos típus és gyártó itt sem ismert.
dscn2210.jpg

Persze a barnás szín kifogásolható lehetne, de annak a fényében, hogy itthon sincs mindig összefüggő hó réteg, illetve egy egyszerű téli álcázó kezeslábas használatával ez is orvosolható. Jelenleg vagy a mikádó vagy az esővédő kabát szolgál téli felszerelésként.

Vízálló zokni
dscn2212.jpg

Ez úgy gondolom nem szorul különösebb magyarázatra, és kifejezetten előrelépés a barna cérna zoknihoz képest.

Térdvédő
dscn2213.jpg

A térdvédő alsó részén olvasható a Moskito KFT neve, amely cég többek között a Bates bakancsok hazai forgalmazója volt, de azon felül foglalkozik még késekkel is.

Sajnos a térdvédőről nem lehet túl sokat elmondani, de nem a legújabb Alta-nak néz ki, ettől függetlenül még bőven lehet használható, ez viszont csak a gyakorlatban derülne ki.

Víztartály
dscn2214.jpg

Saját feltevésem alapján a camelbak huzata hazai gyártmány lehet, mivel megegyezik az anyagának színe a többi szintén hazai gyártású célzseb színével.

A probléma csak az, hogy ez a régi camelbak tartály. Alapvetően ebből is lehet inni, ez is teszi a feladatát, de két-két hevedert rávarrva sokkal „modulárisabb” lehetne, mivel úgy akár mellényre vagy zsákra is fel lehetne tenni.

A tartály lehet még érdekes, mivel így kívülről a cső alapján egy Camelbaknek néz ki, de míg annak a kupaknál lévő csatlakozása fekete, addig ez itt homokszínű, tehát nem egyértelmű.

Ettől függetlenül a porvédő kupak és a nyitható illetve cserélhető szelep modern megoldásnak számít, és a saját Camelbakemen kifejezetten hasznosnak találom.

Célzsebek
dscn2215.jpg

Sajnos a célzsebek anyagáról vagy változatairól szintén nem sokat lehet tudni. A képen látható barna színű zsebek közül a következőket azonosítottam:

Admin zseb külső rögzítési pontokkal
Admin zseb külső rögzítési pontok nélkül
Tripla pisztoly tár zseb (géppisztolyhoz nekem rövidnek tűnik)
Dupla műanyag csatos gránát(?) zseb
Nyitott rádió zseb
Gázálarc táska
Nagyobb méretű nem azonosított zseb-kenyér zsák

HUNCAM
dscn2217-_2.jpg

Az új terepmintában látható Magyarország sziluettje, a divat jegyében, illetve ami még tudható róla, hogy a teszt példányok Rip-stop anyagból készültek, de a végleges verziókat nem ebből tervezik elkészíteni.

Az anyaga lángálló, amit a FROG-nál vagy az ACS-nél is látott Defender M fantázianevű anyagnak köszönhet. Ez bizonyos szempontok alapján aggályos, mivel egyrészről drágítja a ruházat árát, és a viselése nem is indokolt minden katona számára.
dscn2218.jpg

Az új egyenruha szabásában az ACU-t veszi alapul. Láthatóak a betoldások a vállak alatt. A tépőzáras négyszög még érdekes lehet, de körülbelül akkora mint egy IFF felvarró.
dscn2223.jpg

A ruházaton zöld színű tépőzárakat használtak a név,ország,alakulat és rendfokozati jelzés számára. Kérdés persze, hogy ezeket az új ruha anyagából fogják elkészíteni, vagy a régi zöld posztót szánják rá. Elméletileg az előbbit tervezik, míg az utóbbi a „bocival” együtt kivonásra kerül.
dscn2230-_2.jpg
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
Csak hogy aki nem látta , ne maradjon le a kis csemegéről :D Persze ha törlik majd a szerverről a képeket is, akkor értelmetlen bejegyzés lesz :D :D
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 251
13 615
113
Mondjuk a kínai kék egyenruhát sem értem. Hol rejt a kék szín? Van olyan szárazföldi terep ahol ez működik?

Két tengerészgyalogos dandár van, közülük csak az egyik kék, a másik "normális".
A kékek az első hullám, melyek normál esetben max 5-6 ezer méterre hatolnak be a szárazföldre. A hátuk mögött meg szinte állandóan látszik vagy a tenger, vagy a kék ég.
Ilyen egyenruhában teljesítenek szolgálatot azokon az apró szigetecskéken is. Ott sincs túl sok tereptárgy, a domináns szín itt is a kék, vagy az ég, vagy a tenger miatt.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 732
64 916
113
Átmeneti bakancs, most akkor lesz külön nyári,átmeneti,téli is? A barna fent ok, de ahogy olvastam sárga lesz nem tudom hova? Talán a strandra? Akkor meg már ennyi erővel fehér is lehetne mert közben esik a hó is néha. A színe... háát nekem ez csak pakisztáni marad, bár ha a többi felszerelés pl a zsebek zöldek lennének még elmenne. A téli síruha marad egyszínű? Igazán belevarrhattak volna a látszat kedvéért pár eltérő színű kockát mint a gorkákon, bár az árnyalata elmegy a ködös reggeleken. Kérdés hogy bírja a szederindát és az akácost. Az hogy lángálló a bocskai szerintem az eddigi legfontosabb ,legjobban sikerült fejlesztésünk. :D A mezei gyalogosnak minek lángálló ruha? Pakisztáni tűzoltók lesznek?
A vízálló zokniba nem rohad bele a lábad? Hogyér adják? Meleg télen? Nyáron? Nekem kicsit túlkomplikált az egész egyenruha, de nem én hordom. Téli sapka? Valami épkézláb kesztyű ami nem 36000 ft és használható is?
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Beat it fedezte fel a CGB-on:
"Beat it! 2016.07.17. 14:06:07
Na ezt csemegézzétek ki:
honvedelmibeszerzes.kormany.hu/download/0/88/71000/szerzodit_87002_16-72_038.pdf
6700 darab kalap, 12.0000 darab nadrág és 12.000 darab zubbony. 15M - ez tehát az új. Ennyit az építő javaslatok felhasználásáról... :D Hogyan veszik figyelembe a próbázó csapatok javaslatait, ha közben 12 ezret legyártanak?
Gondolom két váltással kap mindenki, ezért van feleannyi kalap a csomagban. Az egységár viszont kicsit soknak tűnik: bruttó 30 ezer egy nadrág??? 7.500 a kalapért? Mikor egy eredeti boonie-t az ember kb 2.000-ért megvesz a boltban... "
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 376
23 017
113
Beat it fedezte fel a CGB-on:
"Beat it! 2016.07.17. 14:06:07
Na ezt csemegézzétek ki:
honvedelmibeszerzes.kormany.hu/download/0/88/71000/szerzodit_87002_16-72_038.pdf
6700 darab kalap, 12.0000 darab nadrág és 12.000 darab zubbony. 15M - ez tehát az új. Ennyit az építő javaslatok felhasználásáról... :D Hogyan veszik figyelembe a próbázó csapatok javaslatait, ha közben 12 ezret legyártanak?
Gondolom két váltással kap mindenki, ezért van feleannyi kalap a csomagban. Az egységár viszont kicsit soknak tűnik: bruttó 30 ezer egy nadrág??? 7.500 a kalapért? Mikor egy eredeti boonie-t az ember kb 2.000-ért megvesz a boltban... "

Lehet hogy a speciális anyag megdrágítja (tűzálló) , de inkább a szokásos hadiipari túlszámlázás lesz ez is.
Anno a honvédségi esővédő ruhát 11 ezerért vettem, a Honvédség hivatalosan 25 ezerért szerezte be.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 102
119 328
113
A térkép nem aktuális szerintem semmiképpen. Veszprém és pápa is még mindig aktív és az is marad, a létszám viszont majdnem stimmel bár nem annyi a hivatalos.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 924
18 382
113
<blockquote rel="tomsinner">Beat it fedezte fel a CGB-on:
"Beat it! 2016.07.17. 14:06:07
Na ezt csemegézzétek ki:
honvedelmibeszerzes.kormany.hu/download/0/88/71000/szerzodit_87002_16-72_038.pdf
6700 darab kalap, 12.0000 darab nadrág és 12.000 darab zubbony. 15M - ez tehát az új. Ennyit az építő javaslatok felhasználásáról... :D Hogyan veszik figyelembe a próbázó csapatok javaslatait, ha közben 12 ezret legyártanak?
Gondolom két váltással kap mindenki, ezért van feleannyi kalap a csomagban. Az egységár viszont kicsit soknak tűnik: bruttó 30 ezer egy nadrág??? 7.500 a kalapért? Mikor egy eredeti boonie-t az ember kb 2.000-ért megvesz a boltban... "

Lehet hogy a speciális anyag megdrágítja (tűzálló) , de inkább a szokásos hadiipari túlszámlázás lesz ez is.
Anno a honvédségi esővédő ruhát 11 ezerért vettem, a Honvédség hivatalosan 25 ezerért szerezte be. </blockquote>

Nem tudom hogy működik az állami szférában, de a cég, ahol dolgozom, mindent drágábban tud beszerezni, mint egy magánember, ugyanabból a termékből. Hallottam mindezt, egy beszerzésen dolgozótól. Amiért is mindenről, még egy ajtókilincsről is árajánlatot kérnek először, utána szerzik be.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 076
24 928
113
A közbeszerzés magyar módja igencsak drága mulatság, mindegy hogy ki és mit szerez be. Ez Magyarország. Sok minden fordítva működik, mint ahogyan normális lenne.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 924
18 382
113
A közbeszerzés magyar módja igencsak drága mulatság, mindegy hogy ki és mit szerez be. Ez Magyarország. Sok minden fordítva működik, mint ahogyan normális lenne.

Nem biztos, hogy csak a közbeszerzés, mert én a versenyszférában dolgozom. Jól tudom hogy a magánszemélyek esetében ,az energia, áram, gáz, más áron van, mint egy vállalkozás estében ? Cégnek drágább. Erre, illetve ilyesmikre gondoltam, mikor az egyenruhaárak kapcsán írtam, az előbb.