[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
748
3 997
93
Ezért is olvasok fordítóval
ÉVEK ÓTA
Ukrinformot mert korrektül tájékoztatnak /kiemelem a védelem érdekében a Szeverodonyecki híreket lekorlátozták, helyesen, így hoppon maradnak azok a putyin barát fotel tábornokok akiknek ilyen hírekre lett volna merevedésük meg a putyinisták se kapnak így információt:

Az ellenség bizonyos területeken taktikai sikereket ért el a tüzérség - Kötél - fölényének köszönhetően​

2022.06.24 16:36
A növekvő személyi és felszerelési veszteségek ellenére a támadók a tüzérség egyes területein többszörösen felülmúlták Ukrajna védelmi erőit, ami lehetővé teszi számukra, hogy taktikai sikereket érjenek el.

Ezt a védelmi minisztérium szóvivője, Olekszandr Motuzjanyk mondta az Ukrajna-Ukrinform Médiaközpontban tartott tájékoztatón.

„Az ellenség fő célja most az, hogy elérje Luhanszk és Donyeck régiók közigazgatási határait, fenntartsa Zaporizzsja és Herszon megszállt területeit, és biztosítsa a megszállt Krím-félszigettel való szárazföldi folyosó stabilitását. Emellett Oroszország továbbra is blokkolja Ukrajna tengeri kommunikációját a Fekete-tenger északnyugati részén” – mondta Motuzyanyk.

Elmondása szerint Donyeck irányában a fegyveres erők keményen harcolnak egy erős orosz csoporttal, amely magában foglalja a 8., 58. hadsereg egységeit, a Déli Katonai Körzet mozgósító tartalék 1., 2. hadtestét, 2., 41. hadsereget, a 90. A Központi Katonai Körzet páncéloshadosztálya, az 5. hadsereg, a 68. hadsereghadtest, a légideszant csapatok és más egységek és alosztályok.

„A heves harcok folytatódnak. Az ellenség Loskutivka és Rai-Oleksandrivka települések térségében igyekszik megvetni a lábát. Borivszkij térségében az ukrán katonák visszaverték az ellenség támadó akcióit” – mondta a védelmi minisztérium szóvivője.
Olvassa el még: A Szeverodonyeckről szóló információk lezárva, nem kell károsítani a védelmi műveletet - Motuzyanyk
A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint Mikolajivka és Beresztovo közelében Bahmut irányban folytatódnak a harcok. Az ukrán csapatok potenciáljának csökkentése érdekében az ellenség roham- és hadseregrepülőgépeket vetett be, és légicsapásokat indított Klinove, Yakovlivka és Pokrovske falvak irányába.

"Az oroszok a Szeverodonyeck és a Bahmut területeken lévő csapataik légi támadócsoportjának lefedése érdekében egy S-300-as légvédelmi rakétarendszert szállítottak az Orosz Föderáció területéről az ellenséges hadműveletek területére" - mondta Motuzyanyk. mondott.

Elmondása szerint az ellenség igyekszik javítani taktikai pozícióján és átvenni az irányítást a meglévő útvonalak felett. Novopavlovszk irányában a fegyveres erők több ellenséges DRG-t találtak és semmisítettek meg.

"Csapataink akcióinak visszaszorítása érdekében az ellenség hatalmas rakétacsapást intézett Zolota Niva falu közelében (Velyka Novozilkától 11 km-re délkeletre), és a megszálló katonai és rohamrepülőgépeket is bevetett" - mondta a memorandum szóvivője.

Ezenkívül Kramatorszk, Avdiivka, Kurakhiv és Zaporizsja területeken az aktív harc hiánya ellenére az ellenség szisztematikus tüzet folytat, hogy megakadályozza az ukrán védelmi erők egységeinek más területekre való áthelyezését.

Motuzyanyk arról tájékoztatott, hogy csapataik logisztikai támogatásának részeként a megszállók helyreállítják a megrongálódott közlekedési infrastruktúrát, valamint aknamentesítik a berdjanszki kikötő területét és a szomszédos vizeket.
Olvassa el még: A vezérkar és a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács felszólítja, hogy ne terjesszen információkat a fegyveres erők katonai műveleteiről
Szláv irányban az ukrán csapatok visszaverték az ellenség támadását Bohorodychny, Dolyna, Vernopillya és Kurulka falu területén. Az 1. páncéloshadsereg ellenséges csapatai, a 20. hadsereg, a Nyugati Katonai Körzet Balti Flotta part menti csapatai, 29, 35, 36 hadsereg, a Keleti Katonai Körzet 68. Hadsereg hadteste, valamint a légideszant csapatok igyekeznek taktikai pozíciójuk javítása és az ukrán csapatok védelmének gyenge pontjainak azonosítása.

„Az ellenség fő célja itt az, hogy megteremtse a feltételeket az offenzíva folytatásához Izyum - Barvinkove és Izyum - Slovyansk irányban. Ebből a célból a megszállók további tartalékokat halmoznak fel a hátsó területeken, különösen Novoselivka (Kharkiv régió) térségében, amelyet egy MLRS "Hurricane" telep telepített" - mondta a Belügyminisztérium szóvivője.

Déli Buz és Tavriya irányban a megszállók megtartják pozíciójukat, és megpróbálják megakadályozni a fegyveres erők ellentámadásait Mikolajiv és Herszon megyékben.

Motuzyanyk szerint a megszállók továbbra is blokkolják a polgári hajózást a Fekete-tenger északnyugati részén. Az orosz fekete-tengeri flotta hajói elszigetelik az ellenségeskedések területét, és felderítést próbálnak végezni.

Reggelig négy, haditengerészeti alapú cirkálórakétákat szállító hajót azonosítottak a Fekete-tengeren. Egyidejű teljes rakéta-röpke – akár 32 rakéta is lehetséges” – mondta.
Olvassa el még: a Kreml házak felrobbantását tervezi Mozirban, hogy Fehéroroszországot bevonja az Ukrajna elleni háborúba - hírszerzés
A memorandum szóvivője pontosította, hogy az ukrán fegyveres erők továbbra is védelmi hadműveletet hajtanak végre, és veszteségeket okoznak az ellenségnek minden olyan területen, ahol aktív ellenségeskedés zajlik – hangsúlyozta Motuzyanyk.

Mint az Ukrinform közölte, február 24. és június 24. között az ukrán fegyveres erők mintegy 34 530 orosz katonát számoltak fel.
értem. akkor ezért vagy ennyire tájékozatlan.
ajánlanám azt, hogy szélesítsd az olvasott hírforrások körét
na meg, ha teheted eredeti nyelven olvass, mert a félrefordítások igen zavaróak ... pláne a gtrans :(
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 825
30 434
113
"Az Ukrán Fegyveres Erők 28. dandárjának katonai állásait a Mikolajiv régióban található Luparevo falutól délre megsemmisítették. A falu a Bug-torkolat bal partján található, Mikolajiv városától 30 kilométerre délre. Luparevo az egyik legforróbb frontvonal a dél-ukrajnai régiókban."


" A svájci parlamenti képviselő és a Tribune de Genève korábbi főszerkesztője , Guy Mettan portrét fest az ukrán elnök szerepét betöltő akrobatáról. Bemutatja, hogyan vált ebből a közönségszórakoztató a banderisták szövetségesévé és diktatúrát állított fel számukra.

„Héros de la liberté”, „Korunk hőse”, „Der Unbeugsame”, „A valószínűtlen ukrán hős, aki dacolt Putyinnal és egyesítette a világot”, „Zelenszkij, Ukrajna vérben”: a nyugati média és vezetők már nem tudják, mit Szuperlatívuszokkal énekelhetjük az ukrán elnököt, annyira lenyűgözi őket a csodával határos módon „hadúrrá” és „a demokrácia megmentőjévé” változott komikus „elképesztő rugalmassága”."
 
W

Wilson

Guest
Csak magadnak köszönheted bátya, és amit művelsz, ahhoz képest finom és nőies vagyok veled. De nehogy már azt hidd hogy egy szavunk nem lesz ahhoz a pofátlan ámokfutáshoz amit itt művelsz. Szerintem a világon nincs még egy olyan hely ezen kívül ahol szóba állnának veled azok után amit megengetsz itt magadnak fórumozás címszóval.
Magamnak? Szerintem inkább a behatárolt képeségeidnek és a téveszméidnek van hozzá köze, de legalább elszórakoztatsz az ehhez hasonló gyöngyszemeiddel ,úgyhogy arra kérlek ne hagyd abba, csak csináld úgy ahogy április 21-e óta csinálod , semmit se vátoztas rajta pont jó így ahogy van....
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 839
65 469
113
Ezért is olvasok fordítóval
ÉVEK ÓTA
Ukrinformot mert korrektül tájékoztatnak /kiemelem a védelem érdekében a Szeverodonyecki híreket lekorlátozták, helyesen, így hoppon maradnak azok a putyin barát fotel tábornokok akiknek ilyen hírekre lett volna merevedésük meg a putyinisták se kapnak így információt:

Az ellenség bizonyos területeken taktikai sikereket ért el a tüzérség - Kötél - fölényének köszönhetően​

2022.06.24 16:36
A növekvő személyi és felszerelési veszteségek ellenére a támadók a tüzérség egyes területein többszörösen felülmúlták Ukrajna védelmi erőit, ami lehetővé teszi számukra, hogy taktikai sikereket érjenek el.

Ezt a védelmi minisztérium szóvivője, Olekszandr Motuzjanyk mondta az Ukrajna-Ukrinform Médiaközpontban tartott tájékoztatón.

„Az ellenség fő célja most az, hogy elérje Luhanszk és Donyeck régiók közigazgatási határait, fenntartsa Zaporizzsja és Herszon megszállt területeit, és biztosítsa a megszállt Krím-félszigettel való szárazföldi folyosó stabilitását. Emellett Oroszország továbbra is blokkolja Ukrajna tengeri kommunikációját a Fekete-tenger északnyugati részén” – mondta Motuzyanyk.

Elmondása szerint Donyeck irányában a fegyveres erők keményen harcolnak egy erős orosz csoporttal, amely magában foglalja a 8., 58. hadsereg egységeit, a Déli Katonai Körzet mozgósító tartalék 1., 2. hadtestét, 2., 41. hadsereget, a 90. A Központi Katonai Körzet páncéloshadosztálya, az 5. hadsereg, a 68. hadsereghadtest, a légideszant csapatok és más egységek és alosztályok.

„A heves harcok folytatódnak. Az ellenség Loskutivka és Rai-Oleksandrivka települések térségében igyekszik megvetni a lábát. Borivszkij térségében az ukrán katonák visszaverték az ellenség támadó akcióit” – mondta a védelmi minisztérium szóvivője.
Olvassa el még: A Szeverodonyeckről szóló információk lezárva, nem kell károsítani a védelmi műveletet - Motuzyanyk
A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint Mikolajivka és Beresztovo közelében Bahmut irányban folytatódnak a harcok. Az ukrán csapatok potenciáljának csökkentése érdekében az ellenség roham- és hadseregrepülőgépeket vetett be, és légicsapásokat indított Klinove, Yakovlivka és Pokrovske falvak irányába.

"Az oroszok a Szeverodonyeck és a Bahmut területeken lévő csapataik légi támadócsoportjának lefedése érdekében egy S-300-as légvédelmi rakétarendszert szállítottak az Orosz Föderáció területéről az ellenséges hadműveletek területére" - mondta Motuzyanyk. mondott.

Elmondása szerint az ellenség igyekszik javítani taktikai pozícióján és átvenni az irányítást a meglévő útvonalak felett. Novopavlovszk irányában a fegyveres erők több ellenséges DRG-t találtak és semmisítettek meg.

"Csapataink akcióinak visszaszorítása érdekében az ellenség hatalmas rakétacsapást intézett Zolota Niva falu közelében (Velyka Novozilkától 11 km-re délkeletre), és a megszálló katonai és rohamrepülőgépeket is bevetett" - mondta a memorandum szóvivője.

Ezenkívül Kramatorszk, Avdiivka, Kurakhiv és Zaporizsja területeken az aktív harc hiánya ellenére az ellenség szisztematikus tüzet folytat, hogy megakadályozza az ukrán védelmi erők egységeinek más területekre való áthelyezését.

Motuzyanyk arról tájékoztatott, hogy csapataik logisztikai támogatásának részeként a megszállók helyreállítják a megrongálódott közlekedési infrastruktúrát, valamint aknamentesítik a berdjanszki kikötő területét és a szomszédos vizeket.
Olvassa el még: A vezérkar és a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács felszólítja, hogy ne terjesszen információkat a fegyveres erők katonai műveleteiről
Szláv irányban az ukrán csapatok visszaverték az ellenség támadását Bohorodychny, Dolyna, Vernopillya és Kurulka falu területén. Az 1. páncéloshadsereg ellenséges csapatai, a 20. hadsereg, a Nyugati Katonai Körzet Balti Flotta part menti csapatai, 29, 35, 36 hadsereg, a Keleti Katonai Körzet 68. Hadsereg hadteste, valamint a légideszant csapatok igyekeznek taktikai pozíciójuk javítása és az ukrán csapatok védelmének gyenge pontjainak azonosítása.

„Az ellenség fő célja itt az, hogy megteremtse a feltételeket az offenzíva folytatásához Izyum - Barvinkove és Izyum - Slovyansk irányban. Ebből a célból a megszállók további tartalékokat halmoznak fel a hátsó területeken, különösen Novoselivka (Kharkiv régió) térségében, amelyet egy MLRS "Hurricane" telep telepített" - mondta a Belügyminisztérium szóvivője.

Déli Buz és Tavriya irányban a megszállók megtartják pozíciójukat, és megpróbálják megakadályozni a fegyveres erők ellentámadásait Mikolajiv és Herszon megyékben.

Motuzyanyk szerint a megszállók továbbra is blokkolják a polgári hajózást a Fekete-tenger északnyugati részén. Az orosz fekete-tengeri flotta hajói elszigetelik az ellenségeskedések területét, és felderítést próbálnak végezni.

Reggelig négy, haditengerészeti alapú cirkálórakétákat szállító hajót azonosítottak a Fekete-tengeren. Egyidejű teljes rakéta-röpke – akár 32 rakéta is lehetséges” – mondta.
Olvassa el még: a Kreml házak felrobbantását tervezi Mozirban, hogy Fehéroroszországot bevonja az Ukrajna elleni háborúba - hírszerzés
A memorandum szóvivője pontosította, hogy az ukrán fegyveres erők továbbra is védelmi hadműveletet hajtanak végre, és veszteségeket okoznak az ellenségnek minden olyan területen, ahol aktív ellenségeskedés zajlik – hangsúlyozta Motuzyanyk.

Mint az Ukrinform közölte, február 24. és június 24. között az ukrán fegyveres erők mintegy 34 530 orosz katonát számoltak fel.
Ukrinform, hagyjal mar minket ezzel a hulyeseggel. Jo helyrol informalodsz pont. Mar 8 eve is fantaziaorszagban eltek.
De szived joga.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
A termobárikus fegyver, más néven aeroszolbomba vagy vákuumbomba olyan kétlépcsős típusú robbanólőszer, amely a környező levegő oxigénjét használja fel magas hőmérsékletű robbanás létrehozásához. A gyakorlatban az ilyen fegyverek által kiváltott robbanáshullám lényegesen tovább tart, mint a hagyományos robbanóanyag esetén. Az üzemanyag-levegő robbanófej a termobárikus fegyverek egyik legismertebb típusa.

A két lépcsőnél az első töltet egy nagyon finom szemcsékből álló aeroszolt juttat a levegőbe, ami lehet üzemanyag (pl. benzin) vagy akár apró fémrészecske is. A második töltet meggyújtja ezt a felhőt, ami által tűzgömb és lökéshullám alakul ki, majd pedig vákuum, mivel a robbanás elszívja a környező oxigént a levegőből. Amikor felrobban, rendkívüli hőt bocsát ki, és felperzseli a környezetét.[1] Széles körű nézet, hogy ez a világ legerősebb, nem atomtöltetű bombája, amelyet „minden bomba atyja”ként is neveznek.[2][1]
Minden bomba anyja. Mother of All Bombs. MoAB. Az USA legnagyobb thermobárikus fegyvereit hívják így. Van belőle 7, 11 és 19 tonnás verzió. A vákuumbomba elnevezés azért ragadt erre a fegyverre mert sokszor barlangokat, alagútrendszereket támadtak vele és a zárt térben valóban elégette az oxigént, így akkor is megölte a bent rejtőzőket, ha maga a robbanás fizikai hatása nem érte el.

Nyílt téren nem az oxigénhiánnyal öl. :D Thermo-hő, bárikus-nyomás. Egy kisebb robbanótöltet szétpermetezi általában javarészt köralakban a gyujtóanyagot, ami kimondottan magas hőmérsékleten és gyorsan égő anyag, majd egy következő töltet begyújtja. Természetesen ez rendkívül gyors lefolyású.

Az ölőhatást a 2000 celsius feletti azonnali hőhatás, valamint az ennek következtében hatalmas sebességgel kitáguló gázok nyomása jelenti. Szóval azonnal szenesít miközben szétcsap mint egy viking baltával(még sokkal csúnyábban, a 'kicsik' is).
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
157
1 763
93
Litvánia egy szuverén ország, semmi közük hozzá az oroszoknak. Ez van

Amúgy meg csak a szankciókat teljesítik. Oldják az oroszok máshogy, meg lett mondva nekik hogy nem kell háborúzni!
Magyarország is szuverén ország, még sem hagyják békén! Érdekes ez nem zavar téged! Az sem zavar, hogy egyesek biológiai laborokban betegségeket fejlesztenek, majd másokra rászabadítják, valahogy eddig ez ellen sem szólaltál fel!
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Magamnak? Szerintem inkább a behatárolt képeségeidnek és a téveszméidnek van hozzá köze, de legalább elszórakoztatsz az ehhez hasonló gyöngyszemeiddel ,úgyhogy arra kérlek ne hagyd abba, csak csináld úgy ahogy április 21-e óta csinálod , semmit se vátoztas rajta pont jó így ahogy van....
Amint láthattad vannak értékes hozzászólásaim is, de nem hagyhatom szó nélkül azt a trollkodást amit 25ezer hozzászóláson keresztül művelsz, főleg idén indultál be az orosz műveletek után 8000 hozzászólással ami nettó trollpropaganda, ráadásul senkivel nem tudtál egy szimpla vitát lefolytatni, vagy szándékos trollkodásból vagy tényleg pszichopata vagy mindenesetre azon kívül hogy zavarod a fórumot semmi értelme a tevékenységednek.
 

klédhur

Member
2022. március 3.
16
93
13
Ezzel meg csak az a bibi, hogy ha visszaolvastál volna, az egész beszélgetés ott kezdődik, hogy szerintem a Liszicsanszki gumigyár és az olajfinomító védhető bástyák, és kettejük között Vovcsojarivka is, mondjuk az a kibaszott vízfolyás már megint olyan, ami 2 hétig simán betehet egy ész nélkül támadónak.

Oké, tegyük fel, hogy igazad van! Az oroszok ész nélkül fejjel előre neki mennek a legjobban védhető vonalaknak. Ötszörös veszteség mellett valóban foglalnak egy olyan pozíciót, ahonnan mindent körbe lőnek akár aknavetővel is. Tényleg remekül hangzik azzal az általam felállított csirkebél jóslással szemben, hogy megkerülik a finomítót, bár több időbe kerül, hiszen tőle nyugatra semmi sem védhető és ott nyílt terepen ledarálhatják az ukránokat. És szintén csak visszautalva a korábbi megjegyzéseimre, jelenleg Sziverszktől Liszicsanszkig az ukrán terület szélessége mindenhol durván 20 km. Ami pontért te "hadosztályokat" áldoznál be, azt a területet és az egész Liszicsanszk környéki részt három égtáj felől löhetik bárhol a legszarabb D-20-szal is.

De még egyszer mondom, jó ötlet a tiéd is, hogy lövessék szét a saját gyalogságukat, de megmutatják, hogy megy ez nehezebben is.
Elvileg vovcsojarivka már orosz kézen van
https://defensepoliticsasia.com/ukraine/
 
W

Wilson

Guest
Amint láthattad vannak értékes hozzászólásaim is, de nem hagyhatom szó nélkül azt a trollkodást amit 25ezer hozzászóláson keresztül művelsz, főleg idén indultál be az orosz műveletek után 8000 hozzászólással ami nettó trollpropaganda, ráadásul senkivel nem tudtál egy szimpla vitát lefolytatni, vagy szándékos trollkodásból vagy tényleg pszichopata vagy mindenesetre azon kívül hogy zavarod a fórumot semmi értelme a tevékenységednek.
És ezt te mint önjelölt megmondó ember döntöd el.Aki április 21-óta egyfolytában az orosz propagandát nyomod a fórumon "bőven nyakon öntve" személyeskedéssel és minősítgetéssel Bevallom neked egyre jobban szórakozom rajtad és azt is meg kell állapítanom,hogy az önkéntes rendőrködés nem veszett ki a magyarokból, de van egy jó hírem a számodra nem te vagy az első aki a Vadhajtások komment szekcióján szocializálódott és "megtalál engem", úgyhogy kellő türelmem van a hozzád hasonló esetek kezelésében, így ha segítségre van szükséged fordulj hozzám bátran.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
Más fórumozó is lehozta a hírt meg a fősodorban is ott van.
#140 221
Az elgondolkodtató ha nem volt erre parancs Kijivből.
Vannak egyértelmű helyzetek bekerítés ilyen ha a ellenség tűzerő meg élőerő fölényben van akkor meg pláne amikor a visszavonulás a helyes megoldás.
Ha már itt tartunk akkor ukránok talán átgondolhatnák a stratégiát és olyan védelmi taktikákat alkalmazzanak szinte kizárólagosan /azért a meglepetés miatt nem csak/ ami a ő élőerőjüket kíméli.
Négyszeres szárazföldi tűzerő többlettel szemben a ember a képzett katona meg a tartalékos is gyorsan fogy.
Értelmetlenül.
Tehát területvédelmet 100+ évvel ezelőtti módszerekkel csak a legszükségesebb esetekben vállaljanak be.
2022.02.24. előtt is volt egy többszörös mennyiségi orosz fölény azzal együtt is hogy rásszíjából nem vonhatják ki mindenhonnan a csapataikat.
A nyugati technikai segítség meg kevés.
12 cézár francia önjáró löveg.
Néhány himars m-777 fh-70.
Yoda többször kérdezte a elmúlt 8 évben ilyen eszközökből miért nem szállítottak többet a semmihez képest kiképzéssel logisztikával együtt.
Ezek klasszikus védelmi eszközök ugyanúgy mint a manpads-ok atgm-ek ezekből hogy legyen képzet személyzet meg mennyiség kevés az hogy 2022.02.24.-étől szállították őket.
Nem is beszélve a pl. patriot vagy iris-t
tessék itt a cikk németország küld
aha mikor? /lehet e cikkben nincs benne de volt róla szó hogy évek múlva lesznek leszállítva... de a fősodorban megjelenik hogy németország szállít...mikor? mennyiért?/
Tehát közel légvédelmi meg közepes légvédelmi eszközökkel meg legalább vontatott tűzérséggel meg tisztességes mennyiségű atgmel már régen elláthatták volna Ukrajnát.
Nem tették meg.
Ennek egyáltalán nem biztos ám hogy valami racionális oka van /tervezést értek ez alatt.
Hogy miért nem történt meg.
Feltételezem azért nem, mert el akarták játszani, hogy a NATO/USA szarkavarás nincs jelen és így jóemberkedve lehet elsütni ugyanazt, úgysem az ő vérük folyik ezáltal hanem az ukránoké. És mivel az oroszok pont a NATO csatlakozás rémképe miatt döntöttek a beavatkozásról, nem vártak volna eddig, legyintve, hogy ugyan, ez nem NATO, csak átfegyverzik, kiképzik és integrálják NATO szinten.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 921
21 476
113
Amint láthattad vannak értékes hozzászólásaim is, de nem hagyhatom szó nélkül azt a trollkodást amit 25ezer hozzászóláson keresztül művelsz, főleg idén indultál be az orosz műveletek után 8000 hozzászólással ami nettó trollpropaganda, ráadásul senkivel nem tudtál egy szimpla vitát lefolytatni, vagy szándékos trollkodásból vagy tényleg pszichopata vagy mindenesetre azon kívül hogy zavarod a fórumot semmi értelme a tevékenységednek
Tisztelettel kerdezem, hogy nem tudnad ezt esetleg privatba elintezni, de inkabb leszarni, mert ez is egyfajta tele szemetelese a topicnak es ezen felul teljesen ertelmetlen tevekenyseg is. :rolleyes:
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 494
12 669
113
Nem nem értek egyet, mert a te mondanivalód lényege az, hogy szar a nyugati technika. De az nem szar.

Az én konklúzióm pedig az, hogy a nem megfelelően használt és szevízelt technika haszontalan. Nem csak a nyugati! A keleti rosszul használt és rosszul karbantartott technika is haszontalan!!!

Dudi, ne csináld, de most komolyan, már fájdalmas szintre megy......

Idézem magam tegnapról:

"Mindenesetre ezek szerint akkor abban egyetértünk, különböző vélt és valóa okoktól függően, hogy végeredményben használhatatlan (értsd: SZAR) fegyvereket kaptak méregdrágán"

Szóval köszönöm. Egyetértünk!!! Mostanra azzal érvelsz, amit tegnap neked írtam. Megallapítottad, hogy haszontalan.

Szóval nem volt írva, hogy azért szar, mert amerikai... hiába próbálsz meg nem létező dolgokat állítani. Azért szar, kiemeltem, mert haszontalan.

Ez meg megint a csúsztatás egy formája, amikor az én véleményemet sajátodként adod elő.

De tudod mit, befejeztem. Parttalan beszélgetés, hogy majd megint leírod válaszként nekem, amit én írtam.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Konkrétan a Caesar előnye annyi, hogy a tűzvezetése teljesen automatizált, gyakorlatilag a tűzkiváltási körletbe menet közben kiszámolja a lőelemeket, odaérve automatán irányoz és mehet a malac. Így nagyon gyorsan lehet tüzelőállást váltani, és ennek előnyeit éppen ebben a háborúban látjuk.
Az oroszoknak is van hasonló a Malva, de az még úgy tudom nem áll rendszerben (azt hiszem 2021-ben kezdték a tesztelést).
Na ez így nagyon sarkos.
Ugyanis kell hozzá egy "link 16" szinten működő data link, ami képes kezelni az infókat.
Ilyen az orosz oldalon még nincs. Sőtt, az elektronikáját revers enginering-elni sem fogják tudni.
Francik ~100g-s töltettel szerelnek minden titkos eszközt. Burkolat megbont = bumm.
Autómata tűzvezető rendszerük volt már eddig is a muszkáknak, saját elektronikai szintjükön. MSTA, KOALICIA,stb
Inkább a mechanika felé kell nézelődni, mert az a töltőrendszer és stabilizáció tényleg top, és miniatürizált.
És nagyon gyors.
( Arról nem is beszélek hogy azok a gépek már program szempontjából le vannak gyakva. Tarra van törölve minden chip, és program...Ilyen ez a műholdas tech....És abban is biztos lehetsz Párizs látja hol is van éppen most az a 2 gép.)
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 825
30 434
113


 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 346
77 003
113
Dudi, ne csináld, de most komolyan, már fájdalmas szintre megy......

Idézem magam tegnapról:

"Mindenesetre ezek szerint akkor abban egyetértünk, különböző vélt és valóa okoktól függően, hogy végeredményben használhatatlan (értsd: SZAR) fegyvereket kaptak méregdrágán"

Szóval köszönöm. Egyetértünk!!! Mostanra azzal érvelsz, amit tegnap neked írtam. Megallapítottad, hogy haszontalan.

Szóval nem volt írva, hogy azért szar, mert amerikai... hiába próbálsz meg nem létező dolgokat állítani. Azért szar, kiemeltem, mert haszontalan.

Ez meg megint a csúsztatás egy formája, amikor az én véleményemet sajátodként adod elő.

De tudod mit, befejeztem. Parttalan beszélgetés, hogy majd megint leírod válaszként nekem, amit én írtam.
Nem kaptak használhatatlan fegvereket! Nagyíonis használható fegyvereket kaptak! A kiképzetlen állomány és a karbantartás hiány teszi használhatatlanná. Nem a fegyver tehet róla, hogy nem tudják üzemeltetni. Ez pontosan az amiről beszélni szoktam a tartalékosok kapcsán, ha nem képzed ki őket rendesen akkor többet ártanak mint használnak.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 346
77 003
113
Na ez így nagyon sarkos.
Ugyanis kell hozzá egy "link 16" szinten működő data link, ami képes kezelni az infókat.
Ilyen az orosz oldalon még nincs. Sőtt, az elektronikáját revers enginering-elni sem fogják tudni.
Francik ~100g-s töltettel szerelnek minden titkos eszközt. Burkolat megbont = bumm.
Autómata tűzvezető rendszerük volt már eddig is a muszkáknak, saját elektronikai szintjükön. MSTA, KOALICIA,stb
Inkább a mechanika felé kell nézelődni, mert az a töltőrendszer és stabilizáció tényleg top, és miniatürizált.
És nagyon gyors.
( Arról nem is beszélek hogy azok a gépek már program szempontjából le vannak gyakva. Tarra van törölve minden chip, és program...Ilyen ez a műholdas tech....És abban is biztos lehetsz Párizs látja hol is van éppen most az a 2 gép.)
Miért kéne datalink? Megkapja a cél koordinátáit a kezelő, bepötyögi (méter pontos MGRS koordináta 16 karakter) és ennyi. Nem kell hozzá semmi, csak a Cesar és egy rádió amin elmondják a kezelőknek a célpont koordinátáját.