[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 578
16 173
113
Oroszországban van?
;)
Vagy az ukránok is kiáltsanak ki báb államokat, akiknél lehet?
Pöttyet átlátszó lenne...
Nem vagyok nemzetközi jogász, ismereteim csak könyveken alapulnak. Úgy rémlik, h a hadviselést szabályozó genfi egyezmény az uniformist viselő regulási hadsereg foglyait kíméli. Amennyiben az ellenség egyenruhájába bújok, akár statáriális jelleggel is eljárhatnak. A zsoldos, fegyveres civil, partizán ugyanez a kategória emlékeim szerint. Vagy tévednék?
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 157
113
Az orosz nyelvlecke zárásaként egy örök klasszikus minden téren a maxra tolva - oroszok által:

Egyes hírek szerint a Little Big lelécelt az USA-ba: ez durvább, mint a szankciók összesen. Egyben rendkívül súlyos csalódás is, bármennyire is bírom őket, ezt azért nem hagynám megtorlás nélkül - miközben a szívem szakadna meg, de hát ami jár, az jár.

Ez is off.
Csak belőlük ne legyen áruló, beszarás, mennyire szenzációs ez a zene :


 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 895
11 267
113
A "b&zdmeg" szónak a magyar nyelvben van pozitív (pl. meglepődés), negatív (pl. ráutalásos, káromkodó) jellege, illetve valaki kötőszóként használja a "hatalmas" szókincsében.
Ha mar nyelveszkedes: a "b@szni" szo talan az egyetlen szo, amihez barmilyen igekotot lehet csatolni, mindig kulonbozo ertelmu, de ertelmes szavat kapunk. Probaljatok csak ki: elb@sz, leb@sz, odab@sz, megb@sz, felb@sz, eléb@sz....

+ egy kis napi mosogep, hogy a topichoz is legyen koze:

THE WAR FOR WASHING MACHINES: THE LOOT IS THE ONLY TROPHY OF THE UKRAINIAN MILITARY

sdgkewg.jpg


https://southfront.org/the-war-for-...is-the-only-trophy-of-the-ukrainian-military/
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113
Nem vagyok nemzetközi jogász, ismereteim csak könyveken alapulnak. Úgy rémlik, h a hadviselést szabályozó genfi egyezmény az uniformist viselő regulási hadsereg foglyait kíméli. Amennyiben az ellenség egyenruhájába bújok, akár statáriális jelleggel is eljárhatnak. A zsoldos, fegyveres civil, partizán ugyanez a kategória emlékeim szerint. Vagy tévednék?

Az én emlékeim szerint, a hadviselő felek haderejének tagjaira vonatkoznak a konvenciók. De ez nem jelenti azt, hogy mindenki mást ki lehet végezni.
Amúgy a zsoldos -regularis kérdés sem egyszerű, az állampolgárság lehet talán iránymutató.
De arra is van példa, hogy kettős vagy más ország állampolgára lehet tagja egy haderőnek.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 821
65 376
113
A,
Bevagott a villam.

B,
Ide is de nagyon.

C,
A villamjelet kedvelok ezert nem akarnak villamot a nyakukba.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 367
45 663
113
Egy kommentelő a cikk alatt.
"
Nem is igaz. A zoroszok minnyá összeomlanak, nagyon rossz a morál, asse tudják, miért háborúznak, kutyát esznek, mert nincs élelmük, Putyin rákos, halálos beteg, kómában van/volt, az orosz gazdaság összeomlik, a rubel összeomlik, a Kremlin összeomlik, kifogynak a rakétákból, kifogynak a tankokból, kifogynak a töltényekből, augusztusban indul az ukrán ellentámadás.

Kell még valamit mondanom, Ildikó?"
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 326
76 964
113
Mai friss, még ropogós videók.
A lesben álló ukrán csapatokat lövik az oroszok
Orosz 2Sz7M Malka ukrán katonai létesítményeket lő
Egy kis összefoglaló, szinte van benne minden, Az ukrán csapatok csónakkal vonulnak vissza Szeverodonyeckből. 2Sz19 MSzTA-Sz, Szu-25, Sz-300V ...
Március 16. Ka-52 harci helikopter
1777414129_0:44:1679:988_1920x0_80_0_0_0036d32242d0211117fbcb65d81f8f52.jpg

Pancír-Sz2. Ideiglenes helikopter bázis légvédelmi biztosítása
1779392792_0:5:1921:1085_1920x0_80_0_0_c6e90b64e8262890726bf49cf203e2dc.jpg

Donbass1.jpg

Uragan 220mm MLRS-k
ce0e9acb-df71-4558-9258-c4493551dfe4_F.jpg

Pancír-Sz2 tüzelés közben
1781646434_0:160:3072:1888_1920x0_80_0_0_6150400d9800f0ca97c44822f79606f9.jpg

Egy kis fejtegetés, gondolat ébresztő.
Szerintem az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus rengeteg tapasztalatot fog nyújtani a szakembereknek. A legújabb haditechnikai eszközök mellett a régebbi fegyvereknek is van létjogosultsága, megfelelő harcászati elvek alkalmazásával, mivel egy komoly méretű hadszíntéren egyszerűen nem lehet mindenhol, mindenre a legkorszerűbb eszközöket bevetni. Vannak fő és mellék hadszínterek, elfoglalt területek (ahol tisztogatást kell végezni), hátország, ahol biztosítani kell.
A drónok szerepe, létjogosultsága, bevetési, alkalmazási elvei most fognak igazán kialakulni. A három fő kategória: hadászati (nagy magasságú és hatótávolságú felderítő), hadműveleti (felderítő és támadó), illetve a harcászati (felderítő, célmegjelölő/tűz pontosító, valamint kamikáze). Látható, hogy még légi fölény, illetve korszerű légvédelem esetén is a kicsi, harcászati drónok nagyon hasznos eszközök tudnak lenni. Nagyon sok veszteséget szenvednek, de az alkalmazásukat nem lehet nélkülözni.
Nem ugyanazt a mozit nézzük. Én azt látom, hogy halomra lövik az elavult technikát...
 
  • Tetszik
Reactions: Robur

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 821
65 376
113
Kaporek nappal nem merik elovenni a Himarst. Ejjel lovoldoznek vele, mikor a csaladok aludnanak Donyeckben.

Lehet tudni esetleg boki hogy talaltak el ezzel valami erdemlegest az utobbi napokban?
Mert propagandafilm az van bosegesen, csak a produktum is erdekelne.

Amugy szerintem xar egy holmi, tul lassú a Szmercshez kepest.

 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Nem képes tisztán dönteni és az oroszoknak az agyára ment az imperializmus.

Az összes környező népnek rossz a viszonya az oroszokkal, nem véletlenül. Az oroszoktól mindig a terror és az elnyomás jött. Ti meg önként meghajolnátok előttük. Undorító számomra ez a szolgalelkűség.
Az összes környező népnek? Na ne beszélj. Kínán és észak koreát kívül mindegyik szomszédos országban jártam és nem ezt tapasztaltam. Az ukranokkal szar, a baltiakkal rossz, finnorszaggal hűvös azon kivul semmi gáz. Te mi alapján nyögsz be ilyeneket. Undorító szolgalelkűség? Nálad meg kezd elgurulni a gyógyszer "meszike".
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 815
81 128
113
Ha Ukrajna csinálja akkor háborús bűn XD

Erkölcsileg helyesnek tartod amikor az oroszok gyilkolnak? Erre válaszolj! Ne próbálj a bábállamok mögé bújni!
Lassíts, vegyél vissza a hiperaktivitásból és próbáld értelmezni a szöveget(ha vagy olyan szellemi szinten) XD
Leírom harmadszor!
Miről volt szó? a Hadifoglyokról. Minden hadifogolyra, amely a reguláris hadsereg katonája vonatkozik a hadifoglyokról szóló Genfi Egyezmény, amely előírja, hogy a hadifoglyokat nem lehet kínozni, kivégezni pláne(!) orvosi ellátást kell biztosítani a számukra, napi 3x étkeztetés...stb. Ezt az ukránok nem nagyon tartották be, illetve a konfliktus elején 3 videó is előkerült, ahol orosz katonákat kínoznak majd megölnek. 1x Orosz hadifoglyok lábon lövése majd kivéreztetése Harkovi régií(Izjumnál). 2. videó Orosz hadifogoly katonák torkának elvágása majd lelövése a Kijevi régióban Irpinynél. 3 videó pedig orosz katona késsel való szurkálása majd fejének levágása. Ezek mind ukrán háborús bünök.
Oroszokról ugyanez nem mondható el, hogy ukrán hadifoglyokat gyilkoltak meg, mutass nekem egy videót!

Térjünk át a zsoldosokra, akikre nem vonatkozik semmilyen Genfi egyezmény. Az említett két brit Mariopolban került fogságbaa DNR(DPR) erőkhöz. Azonnal orvosi ellátást kaptak(nem lőtték lábon őket), a börtönben napi 3x étkeznek. Később bíróság elé kerültek, ahol megállapították bünösségüket és halálbüntetést kaptak. Egy hónapos határidő volt a végzés megtámadására-fellebbezésre, de nem tettek semmit.

Ahogy írtamkorábban, annak az esélye, hogy fizikailag kivégezzék-tehát agyonlőjjék a briteket nagyon kicsi. A kivégzés hatalmas felháborodást váltana ki világszerte és újabb szankciók jönnének Oo ellen. Ezért úgy gondolom, hogy a háttérben valamilyen alku, esetleg fogolycserés egyeszség jön létre.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 006
53 979
113
Lassíts, vegyél vissza a hiperaktivitásból és próbáld értelmezni a szöveget(ha vagy olyan szellemi szinten) XD
Leírom harmadszor!
Miről volt szó? a Hadifoglyokról. Minden hadifogolyra, amely a reguláris hadsereg katonája vonatkozik a hadifoglyokról szóló Genfi Egyezmény, amely előírja, hogy a hadifoglyokat nem lehet kínozni, kivégezni pláne(!) orvosi ellátást kell biztosítani a számukra, napi 3x étkeztetés...stb. Ezt az ukránok nem nagyon tartották be, illetve a konfliktus elején 3 videó is előkerült, ahol orosz katonákat kínoznak majd megölnek. 1x Orosz hadifoglyok lábon lövése majd kivéreztetése Harkovi régií(Izjumnál). 2. videó Orosz hadifogoly katonák torkának elvágása majd lelövése a Kijevi régióban Irpinynél. 3 videó pedig orosz katona késsel való szurkálása majd fejének levágása. Ezek mind ukrán háborús bünök.
Oroszokról ugyanez nem mondható el, hogy ukrán hadifoglyokat gyilkoltak meg, mutass nekem egy videót!

Térjünk át a zsoldosokra, akikre nem vonatkozik semmilyen Genfi egyezmény. Az említett két brit Mariopolban került fogságbaa DNR(DPR) erőkhöz. Azonnal orvosi ellátást kaptak(nem lőtték lábon őket), a börtönben napi 3x étkeznek. Később bíróság elé kerültek, ahol megállapították bünösségüket és halálbüntetést kaptak. Egy hónapos határidő volt a végzés megtámadására-fellebbezésre, de nem tettek semmit.

Ahogy írtamkorábban, annak az esélye, hogy fizikailag kivégezzék-tehát agyonlőjjék a briteket nagyon kicsi. A kivégzés hatalmas felháborodást váltana ki világszerte és újabb szankciók jönnének Oo ellen. Ezért úgy gondolom, hogy a háttérben valamilyen alku, esetleg fogolycserés egyeszség jön létre.




Ne hagyd magad provokálni,görgesd át a lyukas zoknikat.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 428
16 716
113
Szóval még szerinted is hazudnak az oroszok?

Az EU nem tud erőből politizálni. Amúgy konkrét forrást linkelnél róla, ha nem haragszol a te írásodat nem tudom komolyan venni.

Továbbra is tartom magam ahhoz hogy Litvánia szuverén állam és nem orosz gyarmat.

Ha nem tetszik az oroszoknak, akkor még mindig bepróbálkozhatnak egy NATO tag megtámadásával, de jobban járnak ha zokognak a sarokban és vesznek pár hajót amivel tengeren el tudják látni Poroszország hozzájuk került részét.

Azért tartalak cinikusnak bennetek,mert amikor az oroszok rúgják fel sokkal durvábban a nemzetközi jogot akkor tapsikoltok és azt hiszitek végre eljön az új világrend amiben nektek olyan rohadt jó lesz. Mitől lenne nektek jó?

Felejtsétek már el a SZU-t! Volt, de már nincs. Ugye ha az oroszok nem ismerik el a SZU belső határait új államhatároknak, az elég sok rendezetlen határkonfliktust teremtene, akár NATO tagoknak is. Az oroszoknak nincs erejük ahhoz hogy vissza állítsák az egykori birodalmukat. Csak a további szétválást próbálják akadályozni.

Bírósági ítélet? Na elmentek a francba, egy senki által el nem ismert bábállam milyen jogon törvénykezik Ukrajna területén? Ennyi erővel az Iszlám Állam kivégzéseit is jogosnak lehet ítélni. Erkölcsileg meg ugyanaz a kategória a kettő, katonailag már nem veszélyes emberek értelmetlen meggyil
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 412
46 251
113
Azért tartalak cinikusnak bennetek,mert amikor az oroszok rúgják fel sokkal durvábban a nemzetközi jogot akkor tapsikoltok és azt hiszitek végre eljön az új világrend amiben nektek olyan rohadt jó lesz. Mitől lenne nektek jó?

Felejtsétek már el a SZU-t! Volt, de már nincs. Ugye ha az oroszok nem ismerik el a SZU belső határait új államhatároknak, az elég sok rendezetlen határkonfliktust teremtene, akár NATO tagoknak is. Az oroszoknak nincs erejük ahhoz hogy vissza állítsák az egykori birodalmukat. Csak a további szétválást próbálják akadályozni.

Bírósági ítélet? Na elmentek a francba, egy senki által el nem ismert bábállam milyen jogon törvénykezik Ukrajna területén? Ennyi erővel az Iszlám Állam kivégzéseit is jogosnak lehet ítélni. Erkölcsileg meg ugyanaz a kategória a kettő, katonailag már nem veszélyes emberek értelmetlen meggyilkolása.
Szerintem higgadjál le a francba!
Azt lehet észrevenni, hogy egyre hisztérikusabb vagy, ahogy egyre szarabb helyzetbe kerülnek az ukránok.
Próbálj meg 2 lépést hátra lépni, és meglátni, hogy per pillanat Putyin egy piszok alaposan felépített, a nyugat - az évek alatt minden szokásjogot felrugó - játékszabályai szerint építette fel az egész taktikáját.
Ahogyan az EU és a NATO megszivatta a szerbeket Koszovóval, most pontosan ugyan azok a szabályok szerint szivatja meg az ukránokat Putyin.
Hidd el, hogy az oroszok jelenleg nagyon odafigyelnek, hogy minden lépésük legalább egy korábbi nyugati precedens szerint megindokolható legyen.
Ez nem túl örömteli nekem, egy EU állampolgárnak, de tessék méltósággal viselni, ha a saját szabályainak szerint sz0patnak meg minket. Legközelebb meg azon kell dolgozni, hogy ne tudják velünk feltörölni a padlót.
Erre fel kell készülni, de per pillanat az oroszok ellen csak olyan eszközünk van, amit mi jobban megszívunk, mint ők.
A litván kakaskodás pedig egyetlen dologra jó csupán, hogy még nagyobb szarba manőverezzék magukat, meg úgy az egész NATO-t.
Mi értelme van a kicsinyes b@szakodásnak, ami ráadásul korabbi egyezményekbe ütközik.
Ha pedig ebből egy fegyveres konfliktus lesz, akkor simán mondhatják NATO tagállamok, hogy szarnak az egész 5. cikkely aktiválására, mert a fegyveres konfliktus kirobbantásáért egyértelműen a litvánok lennének a felelősek.
Nem véletlenül próbálják az EU-s vezetők is jobb belátásra bírni őket, és elérni, hogy rájöjjenek, hogy ez egy kurv@ hülye ötlet.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 494
12 663
113
Kaporek nappal nem merik elovenni a Himarst. Ejjel lovoldoznek vele, mikor a csaladok aludnanak Donyeckben.

Lehet tudni esetleg boki hogy talaltak el ezzel valami erdemlegest az utobbi napokban?
Mert propagandafilm az van bosegesen, csak a produktum is erdekelne.

Amugy szerintem xar egy holmi, tul lassú a Szmercshez kepest.


Ha meg azt nézed, hogy India 38db Smerch-Met vett 500 millió dollárért, akkor tényleg rájöhet az ügyfél a számlánál, hogy csoda törtent.

Mennyiért akartak venni 18db himarst a lengyelek? Majd ennyiért.
Fordított helyzetben ezért a pénzért annyi fegyvert kaptak volna a ruszkiktól, hogy annak nem csak pénzügyi hatásáról beszélhetnénk.

Egyszóval levették az ukránokat, mint a Lenin képet.
 

gyurka

Well-Known Member
2015. február 11.
63
383
53
OFF:

Üdv Wilson!

23 ezer hozzászólás 4,5 év alatt az átlagosan az év minden egyes napján 14 hozzászólást jelent.
Ha egy hozzászólásra átlagosan 10 percet fordítasz (előzményt elolvasod, értelmezed, a választ megírod), az 140 perc/nap, ami nettó 16,33 óra/hét. Azaz átlagosan ez minden héten minimum két teljes munkanapnyi időráfordítás 4,5 éven keresztül.

Vagy nagyon laza a melóhelyed és napi 2-2,5 óra fórumozás is simán belefér (ez gazdasági szempontból kizárt, hogy megérje, ergo szarul működik a cég), vagy saját vállalkozásban dolgozol, de akkor ez a mennyiségű fórumozás igen komoly függőségre utal, ráadásul tenger időt vesz el egyéb egészséges és fontos/hasznos tevékenységtől.
Feltételezem, hogy nem egy alturizmusból elkövetett virtuális népfőiskolát terveztél üzemeltetni ennek a fórumnak a farvizén és mostanra engem is elkezdett érdekelni, hogy mi is lehet a valós helyzet, pláne, hogy a kiugróan magas hozzászólásszám egy jól behatárolható „szakterületre” koncentrálódik csak.
Más oldalról köszönet a lelkes munkáért és a biztonságpolitika/geopolitika területén realizálódott hozzáadott értékért, időt és energiát nem sajnáló elkötelezettségre utal ez a hozzáállás, ami akár nagyon dicséretes dolog is lehetne.
Ha kis hazánkban ez a fajta lelkes és szívós hozzáállás jellemezné a társadalom döntő részét a saját szakterületén, már rég Svájc 2.0 lennénk.
Nincs olyan opció, hogy ha a fórum tagjaink kb 33%-a egy adott nicket ignorál, akkor az adott nick csak napi egy hozzászólást tehet?