[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 293
44 899
113

Borrell volt tanácsadója szerint az EU engedményeket fog követelni Ukrajnától Oroszországnakúűűú​


Néhány uniós ország átállhat Oroszország oldalára, és engedményeket követelhet Ukrajnától - jelentette ki a Foreign Affairs magazinban megjelent cikkében Nathalie Tocci, Josep Borrell európai külügyi biztos ex-tanácsadója.

 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 674
15 326
113

Verhofstadt: Kaczynski Putyint másolva ássa alá a jogállamiságot Lengyelországban​



Ki hitte volna, hogy Kaczynski Putyint másolja. Szerintem, a fektételezés is tiszta őrület.
A lengyelek... Putyint...
Kár, hogy egyenesen nem Hitlert meg Sztálint...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
Hm, nem zorog a haraszt ha nem fujja a szel...
Remelem megbizhato, intelligens nyugati oldalak megfelelnek.





Amugy fantasztikus egy ceg ez a Bayer, detto mint ahol dolgozom...
Valaki sorolja már fel név szerint ezt az állítólagos 53 települést! Az atlantista oldalak ezen csámcsognak már egy hete de még soha senki nem tudta konkrétan megnevezni őket! :D
Ez ugy 53 minden valoszinuseg szerint hogy benne vannak azok is amikrol par honapja kivonultak delen az oroszok.
Ugye ott belogtak egy savban Mikolajev fole is akkoriban, aztan visszavonultak a Kerszon oblaszt kozigazgatasi hatarara.
De lehet ez az osszes delen vissza aztan azota lehet hogy ujra elfoglalt telepulesek szama, mert azert picit hullamzik a front.

EAP kis bumm.


Hajjajajajaj, Gergely Karacsony. Na ezt most megnezem milyen nyelven beszelnek. Vovan es Lexusz akcioban.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Kompromitálódás esetén tájszolást váltunk.
  • ÁNIGMÁ (Győzike)
  • ÖNIGMA (Szegeden)
  • ĒNIGMA (Vas megyében)
- És Budapesten BICIGLI.
:D
Sose fejtik meg a kastélyban.

Még mindig tartana a világháború, ha ránk bízzák ezt a melót.

A COSMIC TOP SECRET minősítésű hírváltásra csá Pákó lenne jogosult.
Egyik nap adna, másik nap venné ugyan azt Norfolkban.
Lehet nem menne át minden, de lehetetlen feltörni....
:)
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
753
2 244
93
A régi radarok, hídnak nézték a szögvisszaverőket, sorba raktak párat keresztbe a folyón az ellenség megtévesztésére.

A sarokreflektor egy radarnak olyan felület, amelyről szinte garantáltan a radar felé fog visszaverődni az elektromágneses hullám. Leegyszerűsítve olyan, mint egy tükör, amely mindig a lámpád felé tükröz.
Így a radar lokációs listájában (a mért pontok listája) szándéktól függően lehet némi zavart lehet. Itt, a híd esetében a szándék valószínűleg az, hogy a csapásmérő rakéta végfázisban működő, kis, szedett-vedett radarjának mutassanak egy "világosabb" radarjelet a híd mellett és inkább oda akarjon menni a rakéta.

Ha nem megtévesztési szándékkal használnak ilyesmit, akkor általában hajókra, és navigációs bójákra pakolgatnak ezekből, hogy a radarernyőn jobban látszódjanak.

Köszönöm szépen!
 
  • Tetszik
Reactions: DTheo and cirqle

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 515
4 886
113
Azért a megfelelő zavarást ha tudja a rendszer akkor biztosan hasznos. A képen látható rendszer eltér a példától inkább dipolnak tűnik , lehet valami elektronikus kütyü tartozéka.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
A fordítás ferdít. Az eredeti cikket hasznosabb elolvasni fordítóval:

 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 561
113
Megjelent a krími híd elleni támadás egy érdekes forgatókönyve.

Ocsakovói és Csernomorszki forrásokból olyan információk érkeztek, amelyek szerint a krími híd tenger felőli támadásának konkrét forgatókönyve tárgyalás alatt áll.

A terv (valószínűleg brit) egy ukrán legénységgel rendelkező kereskedelmi hajó használatát írja elő (sötétben közönséges legénységet használnak), amelyet csapásmérő fegyverek hordozójaként használnak - hajóellenes vagy cirkáló rakéták indítóeszközeként, esetleg konténer típusú (a képen kínai és iráni tapasztalatok példái, vannak hasonló projektek és Izrael a Lora rakétarendszerhez).

Egy lehetséges művelet gondolata a következőképpen nézhet ki. Az Odesszát elhagyó ukrán hajó (valószínűleg egy harmadik ország lobogója alatt) áthalad a Boszporuszon, gabonaüzlet keretében kirakod, majd az egyik európai kikötőben (például Cipruson, Limassolban a brit légierő bázisa található). Akrotiriben, ahol egy nagy repülőtér található az ilyen rakomány szállítására, berak egy konténert vagy rakétakilövőt (alternatívaként robbanóanyaggal vagy UAV-okkal felpakolt csónakokat is meg lehet fontolni) és egy csapat végrehajtó, valószínűleg NATO-tisztek. A hajó a továbbiakban visszatér a Fekete-tengerre egy feltételes rakományral Trabzonba vagy Batumiba, anélkül, hogy ellenőriznék a gabonaügyletet. Az út során a hajó rossz időjárási viszonyokat jósolva éjszakai üzemben kitérőt tesz a krími híd felé és rakétákat lő ki a Fekete-tengeren rendszeresen működő NATO felderítő repülőgépek célmegjelöléseire + felhasználva a lehetséges „megvilágítási” lehetőségeket a földön a GUR ügynökök által. Az indítások után az akcióban résztvevők egy motoros csónakon és elhagyják az indulási helyet, a hajó pedig visszatér rendeltetési helyére, ahol a berendezést eltávolítják a hajóról, és a NATO egyik grúziai bázisára szállítják. Nem zárható ki az üzem/konténer Törökországban történő berakodásának lehetősége.

Nem valószínű, hogy egy ilyen támadás kritikus károkat okozna a hídon, de itt a hangsúly azon a médiahatáson van, hogy Zaporozsje irányából egy fontos tárgyat eltalálnak, megkerülve a folyamatban lévő csapások légvédelmi rendszereit.

9jZaH2agGSo.jpg

-MXjVn2KrXg.jpg

QK4C4zcJ6Vc.jpg
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 785
113
Semmit nem ér már a Gripen radarja ellen sem, kipróbálták pár éve.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 790
75 839
113
Hidd el, hogy nem működik.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 512
15 734
113
Kompromitálódás esetén tájszolást váltunk.
  • ÁNIGMÁ (Győzike)
  • ÖNIGMA (Szegeden)
  • ĒNIGMA (Vas megyében)
- És Budapesten BICIGLI.
:D
Sose fejtik meg a kastélyban.

Még mindig tartana a világháború, ha ránk bízzák ezt a melót.
Az Szöged! A második vh.-ban a MKH-rejtjelezésében használtak rovásírást ;)
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Értem... szóval a szultán megajándékozza Putyót egy Bayraktargyárral. Szerintem úgyis csak a nagy precizitású megmunkálógépek érdeklik a cárt, de kedves hogy minden Bayraktar dokumentációt és egy rahedli alkatrészt is ad hozzá :D
Az Ukrán Légierő parancsnoksága jelentése szerint tegnap a legújabb, orosz légi indíttatású hiperszonikusH-47M2 Kinzhal rakétákat használták az Ukrán Fegyveres Erők Vinnicja térségében lévő létesítményei ellen.

Itt a válasz, hogy az ukrajnai légierő ezúttal miért nem tartott lépést a tényleges csapásokkal – az ukrán légvédelem nem képes időben észlelni ezeket a rakétákat.

A különleges hadművelet kezdete óta csak néhány Kinzhal rakétaindítást rögzítettek, amelyek a legfontosabb célpontokra irányultak.


UfuRGdvKpX8.jpg
Egy igazi és friss videót szívesen látnék már!
@dudi ez mi ez és mire jó?Nem láttam még ilyent.
Többféle felhasználása van az ilyen sarokreflektoroknak : Radarok kalibrálásától (Na nem úgy kis huncutok! :) ) kezdve, hajózásban navigációs pontként, aztán pl F-35 mindennapos tevékenysége közben a valós radarkeresztmetszet rejtésére stb...
 
Last edited by a moderator:
  • Tetszik
Reactions: cinikus and cirqle

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 961
113
Apróság, de chug-on kérdezték, hogy miért úgy számolnak vissza az orosz (és ukrán) tüzérek lövés előtt, hogy 300... 30... 3...

The 333 command has caught on for a number of reasons. It contains three threes with a "roaring" letter "R", which is more clearly imprinted in the subcortex of the brain, as in a rolling command: "R-r-avnyays!", followed by the utterance of "Attention!", for which the soldier is already ready.
That is, when the commander says: "Three hundred and thirty", this is a conditional signal that is generated at the reflex level and gives a second time to prepare for performing a mechanical action with his hand, followed by the pronunciation of "three", which already means the command "Fire!"

Meg volt egy érdekes beszélgetés a nyugati vs keleti technika kapcsán, ahol orosz tüzér írta, hogy az alap tervezési/gyártási filozófia az, hogy 500-as körzetben (amikor a legközelebbi javítóbázis 500+km-re van) is működtetni kell a technikát azzal ami kéznél van.
Most rakjuk mellé az amerikai M777 vontatott tüzérséget, ami folyékony nitrogén nélkül megdöglik.
Irakiak hozzátették, hogy az utóbbi években ők aztán üzemeltettek mindent, de orosz cuccra lényegesen kevesebb panasz volt...


7bNMpLx.png



Durva látni, hogy miket kukáztak össze a szovjet acélbilivel, mosin-okkal és ezer éves ak-kal harcba induló milicisták...
fwxgCPN.jpg



T-90M némi hohol (disznó) trófeával. Néhány hoholfil twitter account lenyúlta a képet és úgy terjesztik, mint megszerzett tankot
sZaciWi.png



Ukrainian anon reporting in
What has happened in my country today?

The (((official))) media are telling us that:



Úgy néz ki Roni megnyugodhat, az ukrajnában bevetett orosz Flankereket elkezdték felszerelni kínai célmegjelölő konténerrel, amiket eredetileg a Kínának eladott példányokhoz fejlesztettek ki.


A szankciók működnek
wbkqsuL.png



Ezt mintha már láttam volna már itt, de inkább legyen kétszer, mint egyszer se, avagy a CNN kínosan próbálja kimagyarázni miért megy annyi ukrán az orosz zóna felé:


WAAAAAAGH!
CMiY7Lc.jpg
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 961
113
Értem... szóval a szultán megajándékozza Putyót egy Bayraktargyárral. Szerintem úgyis csak a nagy precizitású megmunkálógépek érdeklik a cárt, de kedves hogy minden Bayraktar dokumentációt és egy rahedli alkatrészt is ad hozzá :D

Baykar család eléggé hohol fan, sokszor szembeköpték már a szultánt, kihasználva, hogy a török rendfentartó és haderő rájuk van utalva, ráadásul eltávolítani sem tudják őket a cég éléről, mert erősen függenek nyugati beszállítóktól akik azonnal szankcióznának.
Valószínűleg az egész ukrán gyárral való zsarolás annak az eredménye, hogy Erdogan megpróbált velük tárgyalni egy oroszországiról...