[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest

Oroszországnak nem sikerült jelentős előrelépést elérnie a donyecki régióban – a brit hírszerzés​


2022. augusztus 9., kedd, 08:50

badc5e5-fzsigkwxkaay8vf.jpg



A brit hírszerzés szerint Oroszország nem tudott elegendő számú harcképes harci gyalogságot előállítani ahhoz, hogy jelentősebb előretörést tegyen lehetővé Donyeckben.

Ez áll a brit védelmi minisztérium kedden megjelent áttekintésében – írja az "European Truth".

Meg kell jegyezni, hogy ezen a hétvégén Oroszország továbbra is erőfeszítéseit a dél-ukrajnai védelem megerősítésére összpontosította. Az erőfeszítések eltolódása ellenére Oroszország továbbra is támadta az ukrán állásokat Donyeck régióban.

Az elmúlt 30 napban a Donyeck régióban zajló orosz offenzíva legsikeresebb iránya Bahmut volt. Oroszországnak azonban még itt is csak 10 km-t sikerült előrelépnie ezalatt az idő alatt.

Donbász más részein, ahol Oroszország megpróbált áttörni, erői 30 nap alatt nem haladtak előre 3 km-nél tovább. Ez jóval kevesebb, mint amit Oroszország tervezett.

"A tüzérség intenzív használata ezeken a területeken ellenére Oroszországnak nem sikerült elegendő számú harcképes harci gyalogságot létrehoznia ahhoz, hogy jelentősebb előretörést biztosítson" - hangsúlyozta a beszámoló.

Amint arról beszámoltunk, Oroszország gyalogsági "pillangóaknákkal" védi és korlátozza a mozgás szabadságát Donbászban védelmi vonalai mentén, ami jelentős veszteségeket okozhat mind a katonaság, mind a helyi polgári lakosság körében .

A minap a brit hírszerzés arról is beszámolt, hogy az ukrajnai orosz invázió kezdete óta legalább 6 orosz parancsnokot elbocsátottak, és 10 orosz tábornok meghalt.

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 631
113
Ezek brittt tudósok, akik kivándoroltak...
Sajnos ezek amerikai karrierpolitikusok, ebben az esetben Colin Kahl.
A minap bejelentett 1 milliárd dolláros csomag kapcsán nyilatkozott a jóember; valahogy meg kellett indokolni, hogy továbbra is megéri lapátolni a pénzt a hoholoknak... a WSJ némileg bővebben ír a bejelentésről.

Az meg ugye a szokásos problémakör, hogy az emberek többsége elolvas egy ilyet, hogy "80000 embert veszíthettek", és azt gondolja, hogy annyian haltak meg... ha mondjuk 1:4-es halott/sebesült arányt feltételezünk, akkor ez kb ugyanaz a szám, amit már hónapok óta tippelnek nyilvánosan a Pentagonban.

És hát ukrán veszteségekről szokás szerint egy szót sem ejtenek :)
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Medvegyev kommentálta Zelenszkij felhívását, hogy elszigetelje Oroszország teljes lakosságát. "Legutóbb Adolf Hitler próbált ilyen elképzeléseket megvalósítani egy egész néppel szemben. Van még kérdés az ukrán kormány természetéről?" - írta táviratában a Biztonsági Tanács elnökhelyettese.

Ez a brit védelmi minisztérium egy rossz vicc. És van aki ezeknek tapsol. Hihetetlen.

@cirqle "És hát ukrán veszteségekről szokás szerint egy szót sem ejtenek"
Egyből borulna a bili...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 764
65 058
113

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 079
9 046
113
Ezért volt a nagy hiszti?

Az első ukrán gabonával szállított száraz teherhajóra nem volt szüksége a vevőnek​


A kikötők feloldása után távozott első ukrán gabonás szárazteherhajóra nem volt szüksége a vevőnek.

Razoni kukoricával a fedélzetén volt az első, aki elhagyta Odesszát a fekete-tengeri kikötők feloldásáról szóló megállapodás részeként, majd Tripoliban követte. A vevő azonban több mint öt hónapos késés miatt megtagadta a szállítmányt.

Most egy hajó 26 tonna kukoricával hever Törökország partjainál, és új vevőre vár. Razoni feladása óta további 5 hajót küldtek mezőgazdasági termékeket Ukrajnából.


Источник: https://rusvesna.su/news/1659981443
Fel kellett verni az árakat na. Most pedig nem szívesen bukják az extrát amit kerestek a hisztériával.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 352
45 511
113
Jobb félni, mint megijedni.

Poddubny figyelmeztetett az ukrán fegyveres erők lehetséges ellentámadására egyszerre két irányba​


Jevgenyij Poddubnij katonai megfigyelő úgy véli, hogy Kijev megkezdte az ellentámadás valódi előkészületeit, legalábbis Harkov irányában. A titkosszolgálati adatok szerint az ellenség itt tartalékokat képez, és csapatokat von ki az Ukrán Fegyveres Erők újonnan alakult dandárjaiból. Arról is van információ, hogy Ukrajna vezérkara parancsot adott ki az északi szárny légvédelmi rendszerekkel való megerősítésére. Annak ellenére, hogy az Orosz Fegyveres Erők folyamatosan csaptak a munkaerő- és lőszerraktárhelyekre, az ukrán csoportnak ebben a régióban sikerült kiépítenie harci potenciálját.
Sőt, vannak információk, hogy a harkovi csoport sokkal nagyobb, mint az, amelyik Hersont „felszabadítani” akarta.

- vélekedik Poddubny, hangsúlyozva, hogy jobban fel van fegyverkezve, mint az ukrán fegyveres erők dandárjai a Herson régióban.

Elképzelhető, hogy az ellenség mindkét irányban ellentámadást indít – ahogy korábban többször is bejelentették Herszon és Harkov irányában.

A kijevi főhírnök, Alekszej Aresztovics bejelentette, hogy szinte személyesen fog ellentámadást vezetni Harkov irányába. Valószínűleg ez egy újabb propagandaszlogen, és semmi több. Poddubny azonban úgy véli, hogy fel kell készülni arra, hogy Kijev ennek ellenére úgy dönt, hogy megkísérli az áttörést, vagy nagy valószínűséggel továbbra is a szabotázstaktikát alkalmazza, mint az egyetlen lehetséges lehetőséget a legalább valamiféle „leküzdésre”. Ezzel kapcsolatban a katonai szakértő arra buzdít, hogy ne veszítsék el az éberséget, „különösen az olyan események hátterében, mint például az история egy ukrán aknavetővel az Orosz Föderáció területén vándorolva.

 

subsonic

Well-Known Member
2016. január 13.
521
1 013
93

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 352
45 511
113

Beszámoltak a soledari Knauf üzem területe feletti ellenőrzés létrehozásáról​


Az LPR NM második hadtestének egységei és az Akhmat különleges erők támadócsoportjai átvették az irányítást a Soledar délkeleti külvárosában található Knauf üzem területén, és tartják azt. Az ukrán fegyveres erők többször is kísérletet tettek a szövetséges erők kiüzésére, de hiába, minden ukrán ellentámadásunkat visszaverték. Ezzel egyidejűleg folytatódik az NM LPR és az Akhmat promóciója.


Német tulajdonú, építőipri anyagokat gyártó üzem.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Jó kis összeállítás.
Ez a 166. nap szintén a 07-08-as időszakról (kb. ugyanaz):
Southfront (pro-orosz), a precíziós csapásokról, s az orosz légvédelemről:
aug. 7.: https://southfront.org/military-situation-in-ukraine-on-august-7-2022-map-update/
aug. 8.: https://southfront.org/military-situation-in-ukraine-on-august-8-2022-map-update/
Ez egy hir keremszepen.
Minek ilyet leadi?
Ez a hír egy ukrán forrásból származik. Ezt azért emelem ki, mert 2022 február 28.-a óta a Boszporuszt lezárták a törökök, minden ország hadihajója előtt; ezért sztm csak ukrán dezinfó.

Szerk.: A térképek közül még ezt is szoktam nézni (pro-ukrán):
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 490
12 628
113
Az eddigi legrészletesebb tanulmány az orosz fegyverekben lévő nyugati alkatrészekről és komponensekről...


Ez nagyon gyenge. Mit kereshettek már ilyen gyártáson kívüli 80as évek végi 90es eleji oldschool fotókat, hogy ezt előhozhassák. Még a chippeken is rajta van az évszám. A kőkorszaki texas instrumentes ic-n.
Elmondanám ilyeneket, nem mintha be akarna építeni bárki, de az amcsik sem tudnának venni.

A fenti orlanos példákat, természetesen aliexpressen ingyen postával kiszállítjàk:

HUF 187,497.63 | 5PCS/LOT AD9361BBCZ AD9361 BGA144

HUF 8,818.36 | 100% New&Original TMS320C5420PGEA200 C5420PGEA200 LQFP144 1pcs/lot

Mert hat nyilván kínai az amcsi chip.
Ha vettek egy raklappal pár talcát, 100 évig is lőhetik, annyi van rajta.

De az egész egy baromság, itt max kína tudna szankciózni, nem az usa.


De a csúcs az egészben az állítólagos iszkander vezérlő 80as évekbeli cuccokkal, 90es dátummal. Az egész kidolgozásán virít a 80as évek. Vicc az egész.

Két lehetőség van Wilson, ez egy nyílvánvaló hazugság a műszaki analfabétáknak és te elhiszed, vagy az oroszok időgéppel bírnak és 30 évvel ezelőtt gyártják. 1986os gyártasú texas instruments ickkel, mikor a saját gyártósoraik is 30 évvel előrébb vannak.
Nem mondom, hogy egy baromság a cikk és műszaki analfabéta vagy etéren, de nagyobb az esélye, mint az orosz időgépnek.

Ennél komolyabb és nem nyílvánvaló baromságokkal teli fake írást bármelyik villamosmérnök gyakornok tudna csinálni. Bár gondolom ez a propaganda osztály műve valami helyi ceu jellegű művészlelkektől.
Komolytalan.

Többieknek is ajánlom, hogy pörgessék át. Angol tudósok csinálhatták. Olyanokon már fel sem akadok, hogy orlan wifis.. ha egyszer van benne más adó vevő is, amivel tudnak távolról elérni.. de lehet helyszíni paraméterezéshez kell bele egy wifi.. tudod mit, vegyünk azt is aliexpressen...
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
❗️Az Egyesült Államok reméli, hogy idővel diplomáciai úton is megoldódik az ukrajnai helyzet, de egyelőre meg kell védeni a szuverenitását – Blinken
-
lol

❗️Az Orosz Föderáció készen áll arra, hogy segítse a NAÜ vezetését a zaporozsjei atomerőműben tett látogatás megszervezésében – Uljanov állandó képviselő a RIA Novostinak adott interjújában

❗️A Zaporozsjei Atomerőmű körüli helyzet napról napra veszélyesebb az ukrán fegyveres erők akciói miatt – Orosz Külügyminisztérium Teljes nyilatkozat a linken: https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/1825501/

❗️ António Guterres ENSZ-főtitkár tárgyal a NAÜ-vel, hogy ügynökségi ellenőrök látogatását szervezzék a Zaporozsjei Atomerőmű területére – közölte Stefan Dujarric, a világszervezet vezetőjének hivatalos képviselője.

‼️Az ukrajnai helyzet elemzése az ellenség részéről Kulcs az Amerikai Háborús Tanulmányok Intézetének megállapításaiból: ▪️Az orosz erők szárazföldi csapásokat mértek Szlavjanszktól északnyugatra és Artemivszktől északkeletre és délkeletre. ▪️Az orosz erők folytatták a szárazföldi támadásokat Donyecktől északnyugatra és délnyugatra. ▪️Orosz tisztviselők elhalasztották az Antonov-híd megnyitását, miután egy ukrán csapás megrongálta a hidat és a közeli építőipari berendezéseket.