[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 369
45 684
113

Volodin váratlan adatokat közölt az Oroszországban maradó külföldi cégekről​


Vjacseszlav Volodin, az Állami Duma elnöke elmondta, hogy a külföldi vállalatok több mint 77%-a a nyugati kormányok nyílt zsarolása ellenére hazánkban folytatja tevékenységét.

„A példátlan nyomás, zsarolás és szankciók ellenére 1382 külföldi vállalat közül a vállalkozások 77,6%-a nem kezdte meg üzleti tevékenységének bezárását Oroszországban.

Washington és Brüsszel megkorbácsolta magát.

A szankciós politika áremelkedéshez, inflációhoz és energiahiányhoz vezetett. Ugyanakkor a külföldi cégek nem szívesen hagyják el az orosz piacot: ez nemcsak költségekkel jár számukra, hanem a visszatérési kilátások hiányával is” – nyilatkozta Volodin a Telegramban.


Источник: https://rusvesna.su/news/1660029999
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 533
44 986
113
Valamilyen torony a végén látszik a találat.
Szerintem egy ipari létesítmény kéménye volt. Lehet hogy egy erőmű, vagy valamilyen hadiipari termelésben részt vevő üzem/acélmű működését akarták ellehetetleníteni. Esetleg ellenséges megfigyelő/sniper volt ott.

Vagy csak simán elbaszták, és nem ezt akarták telibeverni :D !
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 369
45 684
113
Medvegyev kommentálta Zelenszkij felhívását, hogy elszigetelje Oroszország teljes lakosságát. "Legutóbb Adolf Hitler próbált ilyen elképzeléseket megvalósítani egy egész néppel szemben. Van még kérdés az ukrán kormány természetéről?" - írta táviratában a Biztonsági Tanács elnökhelyettese.

Ez a brit védelmi minisztérium egy rossz vicc. És van aki ezeknek tapsol. Hihetetlen.

@cirqle "És hát ukrán veszteségekről szokás szerint egy szót sem ejtenek"
Egyből borulna a bili...
Nyilván a Putyin elleni lázongásokra számítanak, arra, hogy megnő a társadalmi elégedetlenség. És visszaküldenék az orosz emigránsokat is, így gyarapodna a Putyin-ellenesek tábora. De inkább a törökökkel tennének jót, megnőne a Törökországba látogató túristák száma.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113

Nehéz Ukrajnának harckocsidandárokat alakítani – Forbes​


Ukrajnának nehéz harckocsidandárokat alakítani – írja a Forbes.

Az amerikai kiadvány szerint az ukrán fegyveres erők régóta várt ellentámadása Ukrajna déli részén még nem nyerte el a kellő tempót, mivel az ukrán hadsereg harckocsidandárjai nagyon gyengék.

Azt is, hogy Ukrajna nyilvánvalóan képtelen egy nagyobb harckocsicsoportot bevetni, nem a harckocsik hiánya, hanem a képzett személyzet hiánya okozza.


Emiatt a megfigyelőknek megcáfolhatatlan bizonyítékokat kell keresniük a harci helyzetben lévő dandárok létezésére, és csak ezután kell megállapítaniuk, hogy azok valódiak.

A becslések azt mutatták, hogy az 1., 3., 4. és 17. harckocsidandár biztosan létezik. Ezzel szemben az 5. és 14. harckocsidandár nagyrészt színlelt.


Источник: https://rusvesna.su/news/1659974022
Eredetileg az 1. és 17. hk dd volt reguláris, a 3., 4. és 5. tartalék hk dd-k voltak, 14. újonnan felállitott egység lehet. Mondjuk én kíváncsi lennék a féltöltöttségükre is
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 834
65 430
113
Ez kesz, mr Bean egy szupermen ehhez kepest.

A nemet demokratikus korrupcio...

Mar megint az elkallodott ukran tengeri aknak.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
" «Транснефть» заявила, что «Укртранснафта» остановила транзит российской нефти по южной ветке «Дружбы» в Венгрию, Чехию и Словакию, — СМИ

Сообщается, что «Укртранснафта» остановила транзит нефти РФ, поскольку «Транснефть» не может оплатить услуги из-за санкций ЕС.
"
Gugli:
"A Transneft bejelentette, hogy az Ukrtransnafta leállította az orosz olaj tranzitját a Druzsba déli ága mentén Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába. A hírek szerint az Ukrtransnafta leállította az orosz olaj tranzitját, mivel a Transneft az uniós szankciók miatt nem tud fizetni a szolgáltatásokért."

Valaki megtudja erősíteni ezt az infót más forrásból is, vagy fake news?
Mert ez azt jelenti, hogy nem jön olaj hozzánk se...
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Olvasom ezt a cikket, ami arról szól, hogy ismét 4dollár/gallon alá megy a benzin ára az USA-ban, s főleg a múlt heti esést a reszessziós félelmek okozták a piacon (magyarán a jövőt árazták). Erre eszembe jutott az a nyugati "reménykedés", hogy év végére akár 60-65$-ra is csökkenhet a kőolaj világpiaci ára. Ez ugye azért kapcsolódik ehhez a témához, mert jelenleg az oroszok a brent árához képest (most éppen 96.16$) 20-25%-os kedvezménnyel adják el az olajukat, úgy, hogy ők jelenleg a világ legnagyobb kőolaj exportőr országa.
Kiszámolták(!), hogyha a brent tartósan a ~75-80$-os szint alá tud esni, akkor az orosz gazdaság tönkremehet (ugye 20-25%-os diszkontár miatt a befolyó összeg mág csak ~60-65$ az orosz költségvetésbe) , ugyanis az orosz olaj kitermelésének az önköltsége + a ukrán háború ára valahol ezen a bizonyos 60$-os szint környékén mozog (ne kérdezzék meg tőlem, hogy ez hogyan jött ki). Ezenfelül, azt is megállapították, hogy az új szankciók miatt, a nyugati alkatrészeket is(!) használó orosz kőolajtermelés vissza fog esni, ami szintén a negatív irányba löki majd az orosz költségvetést, és majd bumm... nyernek(!) az ukránok - ez jutott eszembe a scholzi nyilatkozat után is.
Legjobb tudomásom szerint, s kérem javítsanak ki ha tévednék, 2022 február 23.-án (a háború előtt egy nappal) a brent ára 94$ volt egy erősen emelkedő szakaszban, majd a háború okozta sokk majdnem 128$-ig vitte az olaj (brent) árát, majd az eu-s olajembargós döntést követően 2 hétig ~120 dolláros ára volt (az eu nemcsak kőolajból, de kőolajszármazékokból is importra szorul, mint benzin gázolaj, s a teljes felhasználás 15% az oroszoktól jött). Magyarán a covid-utáni világ olaj felhasználását (a kitermelés csúcsra járatásával, majd a háborút követően ehhez még a stratégiai tartalékok felszabadítása is társult) éppen hogy fedezni tudták.
Szóval, ha és amennyiben, tényleg erősen vissza fog esni az orosz kőolajkitermelés, akkor mégis miből kívánják majd ezt pótolni (Venezuela, Irán - ezek egyáltalán elégségesek)? Nem gondolják, hogy a kitermelés visszafogásával, az oroszok nem képesek ismét emelni az olaj árát? Miért is lenne jó az a világnak, ha csődbe vinnék az orosz olajkitermelést (egyébként ez nem fog megtörténni, de csökkenés valóban várható)? Miért gondolják azt, hogyha az oroszok csak 10%-os kedvezményt adnak, akkor majd Kína meg India, rögtön más olajat fog venni, amiből ráadásul nincs is elég, s ezáltal ez ismételt áremelkedéshez vezetne?
Mindezt csak azért írtam le, hogy ők valóban azt hiszik/remélik/vélik, hogy az oroszokat térdre tudják majd kényszeríteni, s az majd milyen jó lesz. Ez a finoman is "kockázatos" terv, viszont nagyon sokba fog kerülni (az eu gondjain kívül, olvashatunk egy esetleges új arab-tavaszról, az afrikai országok államadósságnak részleges/teljes elengedéséről, tartósan magas energiaárakról stb.). Főleg olyanoktól várnék megfejtéseket, akik támogatják a szankcióspolitikát a jelenlegi formájában.

Ui.: Ez meg egy kis érdekesség.
Ami cikket olvastal, az egyszeruen butasag. Az olcsobb olaj nem teszi tonkre az orosz gazdasagot. Egyreszt ok olcsobban termelnek es szallitanak mint mondjuk az USA masreszt a kozhiedelemmel ellentetben az orosz gazdasag nem elsosorban az olajexportra epul.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 080
9 051
113
" «Транснефть» заявила, что «Укртранснафта» остановила транзит российской нефти по южной ветке «Дружбы» в Венгрию, Чехию и Словакию, — СМИ

Сообщается, что «Укртранснафта» остановила транзит нефти РФ, поскольку «Транснефть» не может оплатить услуги из-за санкций ЕС.
"
Gugli:
"A Transneft bejelentette, hogy az Ukrtransnafta leállította az orosz olaj tranzitját a Druzsba déli ága mentén Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába. A hírek szerint az Ukrtransnafta leállította az orosz olaj tranzitját, mivel a Transneft az uniós szankciók miatt nem tud fizetni a szolgáltatásokért."

Valaki megtudja erősíteni ezt az infót más forrásból is, vagy fake news?
Mert ez azt jelenti, hogy nem jön olaj hozzánk se...
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
‼️Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatója a különleges műveleti övezetben kialakult helyzetről:
Nagy pontosságú, nagy hatótávolságú légi rakétákkal végrehajtott csapások a Vinnyica régió Voronovitsa faluja közelében megsemmisítették az ukrán légierő egyik aktív, eltemetett parancsnoki állását.
Nagy hatótávolságú, precíziós irányítású haditengerészeti fegyverek csapást mértek egy nagy lőszerraktárra a cserkaszi területen lévő Uman falu közelében. Több mint háromszáz rakétát semmisítettek meg a HIMARS többszörös rakétarendszerekhez, valamint nagy mennyiségű lőszert az amerikai M777-es löveghez.
A 14. gépesített dandár 2. gépesített zászlóalja az orosz erők aktív támadásai következtében elvesztette harci hatékonyságát. Az orosz erők több mint 340 halott és sebesült katonát vesztettek, a megmaradt személyzet pedig önvédelemből elhagyta állásait.
A katonai erők folytatják a taktikai és a katonai repülés, a rakétacsapatok és a tüzérség csapásait ukrajnai katonai célpontok ellen. A nap folyamán a Donyecki Népköztársaság Szeverszk és Ocseretino területén két parancsnoki állás, a Donyecki Népköztársaság Krasznogorovka területén, a Mikolajivi terület Zsovtneve és a Herszon régió Oszokorivka területén három lőszerraktár, valamint 123 területen az AFU személyi állománya és katonai felszerelése szenvedett találatot. Két tüzérségi üteget, köztük amerikai M777A2-es haubikokat is eltaláltak a Donyecki Népköztársaságbeli Veszeloj közelében egy ellentüzérségi ütközet során.
Ezenkívül a Donyecki Népköztársaság Lastochkino település közelében két szakasz többszörös rakétakilövő rakétarendszert, valamint a Donyecki Népköztársaság Razdolovka, Orlovka és Georgijevka települései közelében hat szakasz önjáró és vontatott ágyúval felszerelt tüzérségi szakaszokat vertek vissza.
Orosz légvédelmi eszközök a nap folyamán lelőtték az ukrán légierő egyik MiG-29-es repülőgépét a Donyecki Népköztársaság Toretszkoje térségében. A HIMARS többszörös rakétavető rendszer tizenhét lövedékét fogták el Herszon, Novaja Kakhovka (Herszon terület) és Melitopol (Zaporizzsjai terület) városok közelében. Három ukrán drónt is lelőttek Petrovszke falu, a Donyecki Népköztársaságban található Rutcenkovo vasútállomás és a Harkiv megyei Mospanovo közelében. A különleges katonai művelet kezdete óta összesen 264 repülőgépet, 145 helikoptert, 1711 pilóta nélküli légi járművet, 363 légvédelmi rakétarendszert, 4278 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 794 többrakétás rakétavető harcjárművet, 3284 tábori tüzérségi és aknavető ágyút, valamint 4785 különleges katonai járművet semmisítettek meg. t.me/rusvesnasu
 
Last edited by a moderator:
K

Kopi2000

Guest
Ami cikket olvastal, az egyszeruen butasag. Az olcsobb olaj nem teszi tonkre az orosz gazdasagot. Egyreszt ok olcsobban termelnek es szallitanak mint mondjuk az USA masreszt a kozhiedelemmel ellentetben az orosz gazdasag nem elsosorban az olajexportra epul.
Erdekelne, hogy mire epul az orosz gazdasag, kerlek irjad meg.....
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 837
113
Ukrán katona vallomása: Kijev már a háború előtt Oroszország elleni támadásra készült.

2022. augusztus 9. 8:17

A Moszkovszkij Komszomolec című orosz lap ír egy ukrán hadifogolynak tulajdonított kijelentésekről.

Az Index arról tudósít a Moszkovszkij Komszomolec című lap nyomán, hogy egy orosz fogságban lévő ukrán katona szerint a háború előtt a parancsnoki állományban egy közelgő donbászi offenzíváról, valamint egy Oroszország elleni meglepetésszerű csapásról beszéltek. „El kell foglalnunk a donbászi területeket, és esetleg tovább kell mennünk” – idézte a tiszteket Vagyim Agafonov. A hadifogoly hozzátette, hogy a katonákat a nyugati országok támogatásukról biztosították egy Oroszország elleni támadás esetén, mondván, hogy még külföldi csapatokat is bevetnének.

„Volt propaganda,

hoztak mindenféle röpiratokat arról, hogy milyen vérszomjas az orosz világ.
Volt egyfajta fasiszta ideológia. Azt mondták, hogy meg kell támadnunk Oroszországot, le kell győznünk ezt a gonosz birodalmat, vissza kell szereznünk a földjeinket”
– tette hozzá a katona, az orosz Moszkovszkij Komszomolec című lap állításai szerint.

(Mandiner)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 834
65 430
113
Dolgozik a tuzerseg.


Ukran fogoly beszamoloja.

Friss ukran hadifoglyok. Fellelegezhet a rokonsag.


Demokratikus ukran korrupcio.
 

zztop

Well-Known Member
2015. november 27.
355
2 061
93
" «Транснефть» заявила, что «Укртранснафта» остановила транзит российской нефти по южной ветке «Дружбы» в Венгрию, Чехию и Словакию, — СМИ

Сообщается, что «Укртранснафта» остановила транзит нефти РФ, поскольку «Транснефть» не может оплатить услуги из-за санкций ЕС.
"
Gugli:
"A Transneft bejelentette, hogy az Ukrtransnafta leállította az orosz olaj tranzitját a Druzsba déli ága mentén Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába. A hírek szerint az Ukrtransnafta leállította az orosz olaj tranzitját, mivel a Transneft az uniós szankciók miatt nem tud fizetni a szolgáltatásokért."

Valaki megtudja erősíteni ezt az infót más forrásból is, vagy fake news?
Mert ez azt jelenti, hogy nem jön olaj hozzánk se...
Az RT híroldalon szintén ez az egyik fő hír ...
https://swentr.site/business/560514-ukraine-stops-russian-gas/

(Megjegyzés: a swentr.site címen VPN nélkül is elérhető az RT News)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 821
81 159
113
Pushilin bejelentette, hogy a KNDK építőit vonják be aDNR helyreállításá munkáiba

A Donyecki Népköztársaság hatóságai tárgyalnak arról, hogy építőket alkalmazzanak Észak-Koreából a DNR helyreállítására – mondta a köztársaság vezetője, Denis Pushilin a Szolovjov Live műsorában.

„Észak-Korea korábban, a nyugati szankciók előtt más országokba küldte építőit, ők kidolgoztak egy bizonyos építési modellt.

A KNDK-ban az építők magasan képzettek, fegyelmezettek és nagyon jó eredményeket mutatnak fel” – mondta Pushilin .

Elmondása szerint a KNDK-ból a közeljövőben megérkezik az első szakértői csoport a DNR-be, hogy felmérjék a munka mennyiségét.

Július közepén Észak-Korea elismerte a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét. Kijev válaszul megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Phenjannal, és a DPR és az LPR elismerésére vonatkozó döntését Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának aláásására tett kísérletnek nevezte.

Miután Észak-Korea elismerte a DPR-t, Pusilin elmondta, hogy az ország rendelkezik a Donbász helyreállításához szükséges személyzettel, ezért a DPR-nek diplomáciai kapcsolatokat kell kialakítania vele.

Marat Khusnullin miniszterelnök-helyettes is "nagyon érdekesnek" nevezte az észak-koreai munkaerőpiacot. Elmondása szerint az észak-koreai építőmunkások termelékenyebbek, mint az oroszok: a burkolóik két és félszer gyorsabban dolgoznak – Kiderült, hogy 1 KNDK-s burkoló helyettesít két-két és fél orosz burkolót. Ez tény” – mondta Khusnullin.