Környezetvédelem

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Azért most nem így megy. Még a különleges katonai művelet előtt évekkel elszálltak az építőipar árai, úgy az anyagoké, mint a munkaerőé. A gazdaságot pörgető állami beruházások és a lakásépítést segítő hitelek olyan árfelhajtó hatást értek el, hogy önerőből ma már igen nehéz szigetelni+ablakcserélni egy családi házat. Én is évről évre fokozatosan csinálom, de a mostani árakkal még sokáig fog tartani, a gáz árát meg egyik napról a másikra emelték meg, nem mondjuk egy - két év alatt, hogy addig gyorsan a felújításra-szigetelésre csoportosítsam a rendelkezésre álló pénzeket. a napelemes-ablakcserés pályázatom meg bent áll, visszajelzés nélkül. Ez a mai infláció mellett 1/3-os költségnövekedést fog generálni, ami nem az én hibám. Ha közben elkezdtem volna bármit csinálni, akkor bukom a támogatást.
De akkor most ki a hunyó ? A kormány csak létesít egy B tervet ha nem lenne vagy csak kevés gáz !
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Gyere nézz szét Abaúj vármegye kistelepülésein, esetleg Ózd környékén.
A mukaerőhiánnyal sújtott térségekbe oda is kellene költöznie a leszakadó csoportoknak, amire nincs lehetőségük, vagy olyan családmodellben élni, ahol a munkaképes családtagot csak vasár- és ünnepnap látják, mert egyébként munkásszállón lakik.
És ez kinek a hibája ? Ki tehet róla ? Nekem nem kell bemutatni egyiket se ! De én ki merem mondani , hogy azért ahogyan élnek 95% ők tehetnek ! Péntek este kezébe adtam a heti fizetését a jó szakinak 100eFt-t ! Este már habzsi dőzsi még a kutya chipset kapott ! Hétfőn meg úgy kezdte a napot addig be nem ülök a kocsiba míg a kajára nem kapok előleget ! Persze mind dohányzik (min 1 dob vagy sodorja akkor többet ) + kávézik 3-4/nap és sajnos füvezik / herbálozik etc ! Ez az Ő gondjuk nem a társadalomé ! Még a havi fizetésre se tudod őket rávenni ! A megbízhatóságot meg hagyjuk !
 
  • Tetszik
  • Hűha
Reactions: zeal and deze75

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Az alföldi tüzépes fakupeceket hagyjuk nagy részük a leghitványabb lehúzós tróger ! Persze most vinnyognak mert eddig óccón vették a kárpátok lopott fáját , ők nem fizették meg a hazai , szigorúan szabályozott környezetben kapható tűzifát . Most koppanás van mert nyilván a hazaiak is annak szállítanak előbb akik ez előtt is ügyfeleik voltak !
Igen. Be is tiltanám például a mázsára való árulást. De ez van. Marha messze van kamionnal, meg bármivel hozatni.

Dél Alföldi brigádok de bármelyik alföldire igaz ?????? De sokhoz volt szerencsétlenségem , mert jöttek az ottani hitvány akácosokból , fenyvesekből fel a hegyekbe termelni olcsó pénzért hiszen csak 50-es mezítlábas Mtzjük volt sokszor csörlő nélkül kopasz gumival , képzet favágójuk , döntősük meg sose volt ! Minek a 20-30cm-es 15m magas akác/fenyő oda dől ahová nyomják , bezzeg a 50-es KTT vagy a 80-as bükk 25-30m magassan már nem ! Oda már pontosan tudni kell mit miért teszel és mi a különbség a hajkolásos és a hajk vágásos döntés között , tudni kellet mekkora legyen a döntési lépcső és mi legyen az irány etc -nem fogom leírni a teljes szakmát - . Igen hamar legkésőbb az első dekádnál vagy esőnél rájöttek , hogy ez nem nekik való és nem ok nélkül van minden rendes brigádnak LKT-ja és a marcona szőrös emberek nem divatból öltöznek védőfelszerelésbe és van min 5le fűrészük min 50cm 3/8" vágókészelttel . Így inkább haza kullogtak , nagyon kevés olyat tudok akik pár hónapnál tovább bírták !
Ezt nem vonom kétségbe. De mégis innen kellett ember. Ha lenne, akkor nem érné meg innen oda vinni. -gondolja az ember.
Tudom mi a hajk, de mi a különbség a hajkolásos és a hajk vágásos között?
Döntöttem már fát, olyat is, aminek a döntését már csak hajkolással lehetett végezni. De addig is, azóta is azt tartom, hogy ez is egy külön szakma. Nem megtanulni nehéz, hanem a szabályokat mindig betartani.

Ha sértett akkor elnézést !
Nem vettem annak.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Az Ökológiai Kutatóközpont állásfoglalása a “Vészhelyzet alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges szabályok módosításáról” című 287/2022. (VIII. 4.) Korm. rendeletről, amely 2022. augusztus 4-én jelent meg a Magyar Közlöny 131. számában.

Na ez egy korrekt cikk/tanulmány ! Az erdő nem fekete és fehér ezért nem lehet igen/nem alapon dönteni felette !
 
  • Tetszik
Reactions: Blitz97

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Mondjuk ne keverd az ultetveny erdoket es a termeszetkozeli allapotu erdoket. Az utobbibol keves van nagyon, nem lenne jo, ha ezek is a furesz ala kerulnenek...
Egyre több van ! Meg nyugodhatsz ! Ha a szakmára hagyják a döntést meghatározva az elérni kívánt célt akkor fogunk korrekt megoldást letenni az asztalra ! Ha dilettáns , szakmát nélkülöző döntés születik azt sajnos nem mi hanem unokáink fogják megtapasztalni !
 
  • Tetszik
Reactions: Centquri prime

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Nem mindenhonnan. Van a kozelemben 2 db rezervatum erdo, az egyikben 150 eve nem termeltek ki fat, mig a masikban kb. 80 eves fak talalhatok. Ott, ezeken a teruleteken labon halnak meg a fak, azert nevezik "oserdonek" ezeket....
Ne mond és mi lesz akkor a fákkal ha a lombkorona vízigényüket még optimális feltételek mellett se tudja ellátni a gyökérzetük és a törzs szerkezetük ? Megmondom , nincs örök erdő , az őserdő hiú ábránd mert minden fa halandó ! Ha lomb/törzs/gyökér vízháztartása felborul akkor jön a korona száradás és elindul a leépülés majd az elmúlás ! Az erdőinket már nem állíthatjuk vissza "őserdő" jellegűvé !
 
  • Tetszik
Reactions: Zaphod Beeblebrox

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Ezt nem vonom kétségbe. De mégis innen kellett ember. Ha lenne, akkor nem érné meg innen oda vinni. -gondolja az ember.
Tudom mi a hajk, de mi a különbség a hajkolásos és a hajk vágásos között?
Döntöttem már fát, olyat is, aminek a döntését már csak hajkolással lehetett végezni. De addig is, azóta is azt tartom, hogy ez is egy külön szakma. Nem megtanulni nehéz, hanem a szabályokat mindig betartani.
Az itteni brigádok tudják az árát az itteni munkának az ottaniak nem , jönnek , próbálkoznak a gazdálkodó meg nyer ! Na nem a 100 éves öregtölgyeseket kapják meg hanem azokat a szarokat amiket a helyiek nem vagy csak csilliárdokért vállalnának !

A hajkolásnál csak az irányító vágást ejtjük meg a fa tövén de az éket nem vágjuk ki , ezt max 15cm tőátmérőig lehet alkalmazni ! A hajkvágásnál már kivágjuk az éket és ez az ék a törési lépcső/törési léc párossal úgy fog működni a döntés folyamán mint egy ajtó zsanér !

Az , hogy döntöttél már fát semmit nem jelent , a döntős a brigád legképzettebb tagja óriási tudással . Órákat minimum tudnék róla beszélni ! A lényeg (és ismét nem sértő szándékkal) nem tudsz eleget de inkább alig tudsz valamit a döntés tevékenyégéről !
 
  • Tetszik
Reactions: phaidros
K

Kopi2000

Guest
Ne mond és mi lesz akkor a fákkal ha a lombkorona vízigényüket még optimális feltételek mellett se tudja ellátni a gyökérzetük és a törzs szerkezetük ? Megmondom , nincs örök erdő , az őserdő hiú ábránd mert minden fa halandó ! Ha lomb/törzs/gyökér vízháztartása felborul akkor jön a korona száradás és elindul a leépülés majd az elmúlás ! Az erdőinket már nem állíthatjuk vissza "őserdő" jellegűvé !
Azt hiszem pedig a BAZ megyeben is va oserdo... Nalunk itt Zalaban va, amirol irtam. Mivel Del-zala a mediterranum hataran fekszik itt meg kielegoto volt a csapadek most is. Egyebkent impozans latvany egy ilyen erdo... Tenyleg.... Ahogy kidol egy fa es lesz feny, elkezdenek egymassal versengeni a magoncok...
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU
K

Kopi2000

Guest
Egyre több van ! Meg nyugodhatsz ! Ha a szakmára hagyják a döntést meghatározva az elérni kívánt célt akkor fogunk korrekt megoldást letenni az asztalra ! Ha dilettáns , szakmát nélkülöző döntés születik azt sajnos nem mi hanem unokáink fogják megtapasztalni !
Szerintem ettol felunk...
 
K

Kopi2000

Guest
Ne mond és mi lesz akkor a fákkal ha a lombkorona vízigényüket még optimális feltételek mellett se tudja ellátni a gyökérzetük és a törzs szerkezetük ? Megmondom , nincs örök erdő , az őserdő hiú ábránd mert minden fa halandó ! Ha lomb/törzs/gyökér vízháztartása felborul akkor jön a korona száradás és elindul a leépülés majd az elmúlás ! Az erdőinket már nem állíthatjuk vissza "őserdő" jellegűvé !
Kattints ra a Vetyemi Osbukkos cimszora keresoben. Az elobb neztem ra, 190 eves koruak a fak ott, pontositom, amit leirtam korabban....
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113

Amikor olykor-olykor kijön egy poszt vagy hivatkozott tanulmány arról, mit is művelt már az ember ezzel a bolygóval, csak csodálkozik az ember és megy tovább. Rá egy-két hónapra ebben az információdömpingben már ez sem lesz több mint egy konteó, ami a hülyék kenyere. Talán tavaly vagy tavalyelőtt volt magyar vonatkozása is ennek, amikor az egyszeri magyar elvitte az esővizet bevizsgáltatni és a nehézfémtartalma több ezerszerese volt a határértéknek.
Én ezért vagyok rosszul attól, amikor csak olyan döntés születik, ami a természetet hátrányosan érinti. Mert döntés nélkül is rengeteg megbocsáthatatlan dolgot tettek már. Miért? Pénzért.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and Blitz97

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Az , hogy döntöttél már fát semmit nem jelent , a döntős a brigád legképzettebb tagja óriási tudással . Órákat minimum tudnék róla beszélni ! A lényeg (és ismét nem sértő szándékkal) nem tudsz eleget de inkább alig tudsz valamit a döntés tevékenyégéről !
Ezt írtam. :)
És ezért is írtam, hogy külön szakma. Nem is írtam semmi megkérdőjelezhetetlen kijelentést, ezért is inkább kérdezek.

(Nyilván egy csomó mindent figyelembe kell venni a döntés során /korona állása, talaj lejtése, törzs csavarodottsága stb. stb./, de nem is erről szól a téma, még ha szerintem ez is roppant érdekes.
Én a hajkolás alatt csak az irányító ék-kivágást ismertem; 15 cm alatt meg nem kellett soha éket vágni)
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Azt hiszem pedig a BAZ megyeben is va oserdo... Nalunk itt Zalaban va, amirol irtam. Mivel Del-zala a mediterranum hataran fekszik itt meg kielegoto volt a csapadek most is. Egyebkent impozans latvany egy ilyen erdo... Tenyleg.... Ahogy kidol egy fa es lesz feny, elkezdenek egymassal versengeni a magoncok...
Az , hogy valamit annak hívnak és úgy kezelik még nem az , de ez pusztán megközelítés kérdése !
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Szerintem 190 ev nagy ido, addig visszakapja az erdo a termeszetkozeli arculatat. Pld., ha az ember elsetal egy ilyen erdobe, megerti, miert mondtak azt a kozepkorban, hogy az erdok nehezen jarhatoak....
Jól mondod "addig visszakapja az erdo a termeszetkozeli arculatat" de sosem lesz őserdő ! Egy csoda , egy tünemény , egy szelete az elmúlt időknek az igen de őserdő az már nem !
 
K

Kopi2000

Guest