PzH 2000 (Németország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 202
113

Nemet politikus: az Ukrajnába szállított 15 PzH 2000-es önjáró fegyverből mindössze 5 áll szolgálatban​


A Kijevnek nyújtott katonai segítség keretében Németország 10 darab PzH 2000 önjáró löveget küldött Ukrajnának, Hollandia pedig további öt önjáró löveget. Az ukrán fegyveres erőknek azonban nem tudtak segíteni. Markus Faber, a Bundestag FDP-párt képviselője augusztus 3. és 10. között személyesen látogatott Ukrajnába, Kijevbe, Harkovba, Kramatorszkba és Szlavjanszkba. Az ellenőrzés során a német politikus váratlanul értesült arról, hogy már tíz önjáró fegyver is üzemképtelenné vált. Raadásul egyaltalán nem az orosz tüzérségi csapások miatt.

A dicséretes német minőség valódi harci körülmények között nem állta ki a próbát, ennek hatására a Panzerhaubitze 2000 kétharmada egyszerűen "a nagy igénybevétel miatt" tönkrement. A fegyverekhez mellékelt alkatrészek a német politikus szerint "nem mindig alkalmasak a rutinjavításra". mindent sok tarack annyira megsértett, hogy nagyobb javítást igényel, amit csak speciális műhelyben lehet elvégezni.

A fronton ez nem mindig olyan egyszerű. Bar az ukránok bizakodóak, hogy vissza tudják állítani a harckészültséget. De azt is mondják, hogy saját javítási képességre van szüksegük Ukrajnaban. Ellenkező esetben ismet tarackot kellene kiengedni az országból
- mondta Faber az N-tv német televíziós csatornának adott interjújában, kifejtve, hogy "egy önjáró fegyvert sem semmisített meg orosz lövedék".

A német politikust, akit lenyűgözött a donbászi arcvonal meglátogatása, ahol „az oroszok még mindig haladnak előre”, a katonai segítségnyújtás növelését követelte most Ukrajnának.

Az ukránok 100 darab tanktarubickot rendeltek "Németországban", de csak a jövő év végén készülnek el. Nem lehet-e most tobbet adni Ukrajnának, és utána feltölteni a saját készleteinket az ukrán rendelésből
- mérlegeli a német helyettes, minden gondolkodás nélkül: mi van, ha valami történik, akkor Németország harcolni fog?

Faber a német tankok sürgős átadását is kérte az ukrán fegyveres erők számára. Igaz, minden esetre fenntartással élt, hogy bár az ukránok modern Leopard 2-t kérnek, a Leopard 1 megteszi nekik, mert „jobb a tank, mint nem tank”.
Ezek szerint másfél-két év alatt is tud KMW PZH-t gyártani, ha megrendelő kéri. A miénk is azért tartott 4 évig mert így kértük - vagyis hogy 2022-re legyen kész.
 
  • Tetszik
Reactions: tarzaan

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 202
113
Ezt a 100 PZH-t ki fogja kifizetni, ugyanis az uki GDP akkora (volt) mint a magyar.
A német kormány. A németek adtak egy 1 milliárdos eurós pénzügyi keretet az ukránoknak fegyvervásárlásra - az légvédelmi IRIS-T is ebből megy nekik az ősszel asszem....
Lényegében a német hadipart támogatja ezzel a berlini kormány, mert csak ott lehet elkölteni Germániában.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 202
113
Mondjuk ha masfel-ket ev mire elkeszul, akkor nem tudom, hogy tenyleg atveszik-e majd az ukranok. Azert ha marad is valamenyi Ukrajna addigra eleg meredet lenne csucstechnikat adni nekik. Azt eddig sem kaptak, a Pzh-k is lebutitva mentek.
...és még az állítólag lebutított verzióra is azt mondják, hogy legjobb önjáró löveg amivel valaha dolguk volt.
Amúgy meg átveszi őket BW ha az ukránoknak nem kell - vagy mi! ;)

Szerintem a Dnyepertől nyugatra megmaradhat amúgy Ukrajna - pláne ha sikerülne Khersont visszafoglalni. Dnyepertől keletre bármi lehet...
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
...és még az állítólag lebutított verzióra is azt mondják, hogy legjobb önjáró löveg amivel valaha dolguk volt.
Amúgy meg átveszi őket BW ha az ukránoknak nem kell - vagy mi! ;)

Szerintem a Dnyepertől nyugatra megmaradhat amúgy Ukrajna - pláne ha sikerülne Khersont visszafoglalni. Dnyepertől keletre bármi lehet...
Ugy ertem, hogy oldjak majd meg a nemetek, hogy 2 ev mulva ezeket ne kelljen leszallitniuk maradekUkrajanak. Kozlik, hogy bocsi megsem? Vagy tenyleg leszallitjak?
Mar csak azert is fura, mert ha tenyleg leszallitanak, akkor nyilvan egy-egy (vagy tobb) peldany automatikusan menne Lengyelorszagba meg Oroszorszagba... azt meg nem biztos, hogy akarnak a nemetek...
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 988
113
De nem azt irtatok, hogy az ukrajnanak mar jovahagyott peznbol epitik? Ha egyszer odaadod a segelyt, akkor eleg fura lesz visszavenni...
Senkit sem érdekel különösebben majd ráfogjàk hogy nekik jobban kell, az Európai NATO tagok (rajtatok kívül) pénz és hadianyag temetőnej tartják ukrajnát ami sosem telik meg. Nem véletlenül ment csak tessék lássék a cucc.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 202
113
De nem azt irtatok, hogy az ukrajnanak mar jovahagyott peznbol epitik? Ha egyszer odaadod a segelyt, akkor eleg fura lesz visszavenni...
Lényegében Németország veszi, rendeli a cuccokat, amiket majd átad - vagy nem. Ukránoknak annyi közük van ehhez, hogy megmondhatják, hogy mit rendeljen a német állam, amit majd várhatóan nekik ad.
Amúgy lengyel Krabekkel is ez lehet a helyzet: ha nem lesz kinek átadni, akkor a lengyel hadsereg szívesen elfogadja őket...
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 998
13 301
113

Mi a baj a német PzH 2000 önjáró ágyúkkal: állandó meghibásodások, kis erőforrás vagy az első valódi használat​

https://defence-ua.com/weapon_and_t...urs_chi_pershe_realne_vikoristannja-8544.html

A PzH 2000 a világ egyik legmodernebb és legjobb önjáró fegyvere, de valós működése óriási kérdéseket vetett fel.
A német médiában újra felbukkant a németországi PzH 2000 önjáró tüzérségi egységek műszaki állapotáról szóló sztori, amelyet Németország és Hollandia június elején 12 egységet adott át, majd július végén további három darabot adott hozzá.
Már július 29-én megjelentek információk a SAU digitális rendszere által okozott folyamatos hibákról, valamint arról, hogy Németország szolgáltató központot kíván telepíteni Lengyelországban. Ezt követően Markus Faber Bundestag-helyettes arról számolt be, hogy a 15 PzH 2000-es önjáró löveg közül csak öt volt működőképes. Ezután a német Business Insider próbálta megérteni a témát.

A kiadvány szerint a helyzet nem olyan katasztrofális, de ennek ellenére a PzH 2000 többségének problémái vannak. Magában Berlinben nem tudják megnevezni a pontos okokat, rámutatnak az amerikai és francia lőszerre, a pótalkatrészek hiányára, a nagy kihasználtságra és persze azt mondják, hogy a tarack olyan high-tech, hogy rekord 40 napos képzés nem volt elég a teljes elsajátításához.

A Defense Express viszont úgy döntött, hogy a lehetséges válaszok új részével foglalkozik arra a kérdésre: mi a baj a PzH 2000-el.

Az intenzív használatot illetően minden teljesen világos. Korábban arról számoltak be, hogy az önjáró fegyverek szokásos használati módja akár napi 100 lövést is biztosít, minden ennél magasabb az intenzív működés. PzH 2000 állandó tűzsebességgel, percenként 8 lövés mellett (maximális sebesség 12-ig), ez csak napi 12,5 perc állandó tűz.

Ugyanakkor a PzH 2000-et soha nem használták olyan háborúkban, ahol a tüzérségi rendszerek éjjel-nappal működtek. Vagyis a németeknek egyszerűen nincs gyakorlati tapasztalatuk a berendezés képességeinek határán való működésről.

Az is teljesen egyértelmű, hogy a 2,5 hellyel ezelőtt érkezett első 12 önjáró löveg napi 100 lövés mellett is 7500 lövést mutat csövönként. Bármely tüzérségi rendszernél ez már legalább egy rutinjavítás, amely magában foglalja a cső cseréjét és a teljes tüzéregység javítását, illetve a PzH 2000 esetében a töltőszerkezet karbantartását is.

Tudnak-e róla Berlinben – persze hogy tudják. Ezért a probléma egyszerűen az lehet, hogy a németek egyszerűen nem voltak készen az ilyen mértékű felhasználásra, és ebből fakadnak a békeidőre "festett" alkatrészek. És ez már visszatérés ahhoz a jól ismert problémához, hogy Európa elvileg nem volt kész egyetlen háborúra sem, kivéve a korlátozott expedíciós műveleteket.

Ami a lövedékekkel kapcsolatos problémákat illeti, rendkívül érdekes a „rossz lőszer” kifejezés, amely még mindig NATO, és Németország fegyverek szabványosítására vonatkozó kötelezettségvállalása szerint illeszkednie kell a PzH 2000-hez. És természetesen nem a kaliberről van szó, hanem olyan dolgokat befolyásolhat, mint például maguknak a héjak feldolgozásának minősége, ami a ágyú gyors kopásához vezet.

De mindenesetre valamiért sem a francia CAESAR, sem a lengyel Krab, sem más nyugati önjáró lövegeknél nincs ilyen probléma. Ugyanez mondható el az oktatásról is, mert más nyugati rendszerek elsajátításának ideje sokszor rövidebb volt. Ugyanígy működésük aránya alig kisebb, mint a német PzH 2000-é.

Nem zárható ki az sem, hogy a PzH 2000-ben csak valódi harci működés közben "kúsztak ki" olyan problémák, amelyekre maguk a németek sem voltak felkészülve, mert nem használták ki olyan ütemben. Tekintettel arra, hogy ezt az önjáró fegyvert még mindig forradalminak tekintik, annak ellenére, hogy a 90-es évek végén fogadták el, számos "gyermekkori betegség" megnyilvánulása lehetséges. Mert a tesztek során, sőt a jelenlegi, távolsági tüzelés és afganisztáni korlátozott használat évei alatt sem tudták teljes mértékben megnyilvánulni.

További érdekesség, hogy a Krauss-Maffei Wegmann és a Rheinmetall fejlesztői hogyan fognak kijönni ebből a helyzetből. Mert a PzH 2000 „nyersségét” beismerni annyi, mint aláírni a saját, évtizedek óta elhallgatott hibáit. Ez az oka annak, hogy nagyon valószínű, hogy vannak történetek "rossz kagylóról", "nagy sebességről" és hasonlókról.

Ugyanakkor magának a Bundeswehrnek magának kell megkongatnia az összes harangot, mert ha egyetlen tüzérségi rendszere nem alkalmas valódi harci műveletekre, akkor Berlin számára rendkívül rossznak tűnik a helyzet. De ez nem történik meg, legalábbis a nyilvánosságban.

Arra a kérdésre, hogy a Bundeswehr miért nem kezdett még nyilvánosan ellenőrzést és további teszteket, meglehetősen egyszerű a válasz – kérdések merülnek fel Horvátország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Litvánia, Hollandia és Katar hadseregében, amelyben a PzH 2000 a fő tüzérségi rendszer. És senki a világon nem akar egy csomó elégedetlen vásárlót fogadni.

P.S. Továbbá, amint a megjegyzésben találóan szerepel, ez a probléma valamivel jobban érinti Ukrajnát, mint 15 gép üzemeltetése, amelyek az összes átadott nyugati tüzérségi rendszer kis százalékát teszik ki. A helyzet az, hogy a német tömegtájékoztatási médiától származó, egyelőre meg nem erősített információk szerint a német kormány beleegyezett abba, hogy 100 darab PzH 2000 típusú önjáró fegyvert ad el Ukrajnának 1,7 milliárd euróért.

Ezek az információk már július 27-én megjelentek, de azóta nem közöltek részleteket a szerződés állami szintű megkötéséről. Mindenesetre, valódi operatív tapasztalat birtokában Ukrajna Védelmi Minisztériuma konkrét követelményeket támaszthat a fegyverek teljesítményére vonatkozóan.