• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 574
16 153
113
Én már beérném azzal, ha itt gyártják a 155mm-es torony "páncéldobozát", itt építik bele löveget, töltőt, stb. és végén ráteszik egy teherautó alvázra. A Lynx gyártás sem lesz sokkal több szerintem: itt készülő páncéltestbe bele teszik a nagy részt máshonnan érkező alkatrészeket. Talán az magyar autóalkatrész-ipar is tud beszállítani kábeleket, meg ilyesmiket, de lényegében összeszerelés lesz jelentős részben import elemekből...

Remélem egyszer elmegy oda egy "hogyan készült?" TV-stáb! ;)
Uhh...látom nem volt érthető :)
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 961
30 839
113
Tisztázzuk, akkor mit nevezünk gyártásnak; volt főnököm erőlködött, h MINDENT le kell gyártanunk, minek beszállító. Oké - csapágy? Na jó azt vesszük. Kapcsolók, nyomógombok, kijelzők, plc-k, hajtóművek, motorok, csavarok? Na jó, azokat is megvesszük. Tehát marad a forgácsolás, lemezmegmunkálás, hegesztés, festés? Hááát ...ő...igen, de drágán festünk. :) Iparban nem járatosak ilyenkor jönnek, h "összeszerelő üzem". Szerintem a gyártás: tervezés (k+f is), dokumentáció, technológiai tervezés (milyen és mekkora beszállítói kör kell), alkatrészgyártás, összeszerelés. Ma már SENKI nem úgy gyárt, h bemegy a buga és kijön az autó. Vagy ha mégis ez A gyártás, akkor a világon senki és semmit nem gyárt seprűnyélnél meg gyufánál bonyolultabbat.
EU meghatározás a "hazai" gyártásra.Az alkatrészek 50%-ka legyen EU területén gyártott részelem.Az alatt összeszerelés.És ez egy igencsak megengedő meghatározás.
Már a Rába H késői sorozatai sem voltak ezen megengedő meghatározás szerint sem hazai gyíártások,csak hazailag összeszerelt gépek,És ez igaz lesz a ZEG-i Lynx "gyárra" is.Részegységek,fődarabok nem lesznek Mo-i gyártásuak.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 696
35 859
113
Tehát itt gyártják ;)
Ha fődarabok egy része itt készül, akkor szerintem is mondható már gyártásnak. Ha minden kívülről jön, akkor is ráfoghatjuk, de abból nem sokat fogunk profitálni - szóval kevésbé vonzó opció hadipari szempontból. Kellene lenni egy olyan részének a termék előállítás folyamatának, amit vagy csak a zalai gyár tud megcsinálni az adott típushoz vagy másokhoz képes kedvezőbb feltételekkel tudja azt legyártani. Ekkor van igazán értelme ennek a beruházásnak és elvileg ez is a terv.
Ha csak összeszerelnénk (semmilyen alkatrész nem készülne helyben), akkor azt könnyű máshova vinni - RM ki is ajánlja kb. mindenkinek ezt a lehetőséget.

Szóval az eredeti példához visszakanyarodva: ha annyi lenne a kerekes önjáró lövegünk hazai "gyártása", hogy Zalában rádaruzzuk aztán rögzítjük a külföldön készült lövegtornyot a külföldön készült HX3-ra, akkor az nem sokat adna hozzá a hadiparunk fejlődéséhez, jövőjéhez...

Remélem pár héten belül bejelentik a megrendelést és akkor több minden kiderül a HX3 alapú löveg gyártásáról.
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 933
18 410
113
Persze, meg eleve a zalai gyarat kifejezetten lancosokra szamoltak,

A zalaegerszegi elkerülő mellet van a gyár és mellette az ominózus tesztpálya rögtön. Sokszor elautózom mellette. Ahogy én látom, a tipikus mai gyárépítési utat járták be. A területen, ahol épült, még legalább 3 ekkora csarnoknak van hely. Tehát ha további gyártásról lesz döntés Zalaegerszegen. Akkor gyorsított ügyintézési eljárásban, az alkalmazott építőipari technológiával, 1 éven belül áll egy újabb nagy csarnok, ha kell. Egy gyárbővítés bármikor megtörténhet, ha így döntenek.
 
  • Tetszik
Reactions: kamm

Watszon

Active Member
2021. június 9.
265
241
43
A zalaegerszegi elkerülő mellet van a gyár és mellette az ominózus tesztpálya rögtön. Sokszor elautózom mellette. Ahogy én látom, a tipikus mai gyárépítési utat járták be. A területen, ahol épült, még legalább 3 ekkora csarnoknak van hely. Tehát ha további gyártásról lesz döntés Zalaegerszegen. Akkor gyorsított ügyintézési eljárásban, az alkalmazott építőipari technológiával, 1 éven belül áll egy újabb nagy csarnok, ha kell. Egy gyárbővítés bármikor megtörténhet, ha így döntene

Szakmunkás, szakképzett dolgozó .... ?
Győr van szabad kapacitás
Szóval Győrre szavazok.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 896
8 165
113
Már meg lett mondva, hogy "idén"! :p
Ahogy látom, most mint a véres kardot, bemutatják majd az 1 darab PZh2k-t a Brawe Warrioron. Lesz év végére egy újabb Lnyx protonk, amin látszik majd milyen lesz, ha nagy lesz.. Értsük meg már meg, hogy nem oroszoknak kell lennünk, hogy van 1 lynx, 1. Pzh2000 és akkor teljesül a program. Nem azt mondon nem jó hírek, de ezekkel még a csapatpróbákat is alig-alig lehet elkezdeni. A Pzh annyiban van előnyben, hogy sok ország rendszeresítette, tehát kvázi nem szükséges a harcászati alkalmazást "kitalálni" hozzá, mert az eddigi felhasználók ezt megtették. A KF41-nél mindent létre kell hozni, a harcászati alkalmazáson keresztül a logisztikát stb. Ennek komoly ideje van, hogy egy új eszkzöz, ami sehol máshol nincs, azt egy haderő hadrendjébe integrálni. Ezért rossz a prototípusok elsőkörös bevezetése ( egy kis ország, kis seregébe meg duplán nehézkes.)
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 696
35 859
113
A csövet nem hiszem, hogy valaha is behozzák
Nem ismerem a technológiát de Zala fix nem alkalmas.
HA még is hazaigyártásba menne.
Rába 10 mrd ból újították fel a kalapács üzemet, lehet valami párhuzam ?
Csövet semmiképp, de tornyot össze tudnák nálunk hegeszteni. Aztán már csak meg kell tölteni tartalommal: löveg, töltő-robot és egyéb elektronika.