[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 777
65 090
113
Nagyon jól teszik hogy ezt éneklik az ukrán kisiskolások.Sokkal jobb mintha a szajuz nyerusinüj-t,vagy a rablánc a lábon nehé-éééz volt-de széttörte büszkén a nép-et énekelnék.Ajánlanám nekik még a Geyer Flórián dalát ráadásként.
Ezeket inkabb enekeljek a nemet gyerekek. Megiscsak nemetul van nem?
Az enyemek sem szoktak nagy tomeg elott koncertet adni vietnami csatadalokbol...
Ehhez mennyire kell szervilisnek lenni? Mondjuk mentsegukre szoljon ukran csatadalt az utobbi harminc evben csata hijan lehet nem irtak.

Akszjonov fia is csatlakozott a bevonulokhoz.

Peszkov kozolte a csatlakozott teruletek ukran tamadasa eseten torteno reakciot. Ugyhogy ezert a nagy roham most hoholeknal, megakadalyozni a nepszavazast.


Kozben a nyugat huppog hogy az orosz fegyverek arnyekaban nepszavazas stb...
Nos Koszovo persze lehetett a Nato fegyverek arnyekaban...
Szoval innet kezdve lenyegtelen mit hadovalnak.


Ezt nezzetek, papucsban baxki papucsban a harciszekeren!

Terepjarokat is ajanlanak fel a seregnek.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113

Ahogy várható volt...Itt az érdekes az lesz, hogy pl Donyeck és Herszon megye még ukrán kézen lévő területeit úgy fogják kezelni, hogy ukrán csapatok vannak orosz földön. Az is kérdéses, hogy Zaporizsja megye ukrán kézen lévő területeit is beleértik e, vagy "csak" amit eddig megszálltak?​

Peszkov: A felszabadított területek elleni ukrán támadásokat oroszellenesnek tekintjük

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő úgy nyilatkozott, hogy Oroszország a Donbasz és más területek visszafoglalására irányuló ukrán kísérleteket a saját földjei elleni támadásnak fogja tekinteni, ha a népszavazások számukra kedvező eredménnyel zárulnak.
Ha a népszavazás pozitív eredménnyel zárul, és az érintett területek az Orosz Föderáció részévé válnak, akkor érvénybe lépnek az alkotmányunkra vonatkozó rendelkezések
– idézi Peszkovot a TASZSZ orosz állami hírügynökség.
 

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 762
11 968
113
A nyugati "liberális demokrácia" diszkrét bája. Remélem én még megérem, hogy ez a "kemény csapat" a történelem szemétdombjára kerül!!!
Most mit kell beszarni?
Küldenek egy figyelmeztető jegyzéket, oszt jó'van...
Vagy most azabaj, hogy az eddig töketlen eju tökösebb, mint valaha?
Hát nem ez volt a felcsútikisztitkár legnagyobb baja, hogy döntésképtelen az eju?
Persze, nyilván te is tudod, hogy nem a jobboldalisággal van a baj, hanem a putyincidázással...
;)
 

waterloo

Well-Known Member
2020. március 3.
751
1 180
93
Szerintem félreértettétek a Kyiv Independent cikk számait.
Az alábbi dolgokról írnak:
1. Azon tankok számának összegéről ami egy 2014-es Open Source publikációban szerepeltek (és ami egyáltalán nem hivatalos forrás btw), ez 17 500, beleértve a T-55, T-62 és T-64 modelleket is.
2. Ami számomra alapvetően nem világos, hogy az Open Source publikáció, amire hivatkozik, azóta (minden évben) közöl új adatokat. 2022 elején, szóval az SMO/háború előtt 10.2k tárolt harckocsiról ír már csak. Ennek oka, hogy a régebbi típusok jelentős részét elbontották mint ócskavas, vagy eladták a harmadik világba.
3. Ezután hivatkozik egy másik (ukrán nyelvű) cikkre (https://mil.in.ua/uk/blogs/analiz-zapasiv-tankiv-rf-na-bazah-zberigannya-za-uralom/ -javaslom az angol nyelvű fordítását elolvasni), ami végigveszi az összes lelkes google térkép bámuló által megtalált (feltehetően majdnem az összes) tank depót.
4. Itt a szerző azt találja, hogy 5678 tank számolható meg, illetve 1330 hangárhely van még ezen kívül, ami 0-100% lehet tele (fingunk nincs igazából)
5. Ebből 2299 már műholdkép alapján is trash, mert pl a fele hiányzik. 1304 elképzelhető, hogy helyreállítható, de mholdkép alapján is nagyjavításra/részleges újraépítésre van szüksége. Azt meg nem tudjuk, hogy mi az amit kiloptak belőle/ kannibalizáltak, hogy más tankokat megjavítsanak. Szóval egy részük alkatrészbánya.
6. 2075-ön látszik, hogy törekedtek megőrizni állagukat, ebből 886 konzerválva is van. Ennek a 886-nak jór séze valószínűleg csak kisebb javítást igényel és már mehet is. De ezek egy jó része T-62-es, mert a BARS-program keretében ezeket használják a Vostok hadgyakorlatokon a tartalékosok.
7. Ezért van az, hogy felbukkantak a T-62-esek Ukrajnában. Nem azért mert az oroszok kifogynának tankokból, hanem azért mert paradox módona legrégebbi tankjaik a legüzemképesebbek, ezért ezeket lehetett azonnal felpakolni vonatra.
8. A cikk nyilvánvalóvá teszi, hogy a vizuálisan megerősítetten létező 5678 tankokból 2299 roncs, de egy szóval sem mondja hogy 17500-ból ennyi a roncs. Ezt valaki közületek interpretálta (tévesen ) belé.
9. Mindenesetre annak függvényében, hogy a hangárokban mi van (vagy nincs) a maximum javítható tankok száma 4709, a minimum szám egy jóval nehezebb kérdés, ízlés szerint 886 vagy 2075.
10. De nincs bizonyíték arról, hogy több tízezer tankjuk lenne raktáron, ahogy az sem igaz, hogy semmi tartalékuk nincs a háború/SOM kitörésének pillanatában. Az igazság, mint sokszor, most is a két extrém között van.
11. Még valami: ezek a számadatok az SMO/háború előtti adatok, nyilván azóta ezen tankok egy részét előbányászták. Ha ~1200 körülre tesszük (Oryx lista) az elveszített és pótolandó tankok számát, és 1 az 1-es pótlást feltételezünk, akkor ízlés szerint vagy a tartalék negyedét vagy akár már az összeset is felélték. Ha ennél nagyobb számban hiszünk, pl ukrán propaganda/közlések, akkor akár a felét is felélhették már a tartaléknak.
12. Személyes vélemény, hogy ha azt feltételezzük, hogy vizuálisan a veszteségek 75%-a erősíthető meg, akkor 1600 tankveszteséggel számolva maximum még 3200 körüli tankot tudnak előrángatni. Szóval még max 2x ennyi veszteséget be tudnak nyelni, mielőtt a TOE által előírt mennyiséget nem tudják teljesíteni. De ezek a mozgósítás előtti TOE-re vonatkoznak.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Elmarad, de milyen áron???
Hatszoros az energiaköltsèg Európában most az USAhoz képest. Így mekkora lett a versenykèpessègi hátrányunk. Ez így nem maradhat, mert az gyors kivègzès lesz ...

Tényleg! Milyen áron veszít Putyin?
:)
Legfőképp KI MIATT VESZÍT ?
A válasz:
  • Kina (!)
  • India (!)

A jó BRIC mégse létezik. Pedig, hogy még volt beszélve, hogy új tengely épül, létrejönnek az új tengely hatalmak!

De áruló van köztük, szivárog a gáz!
Amit Putyin jól elzárt.
:D
Valaki visszajuttatja Európába!
A betyárját, ezért (sem) működik a gáz fegyver.

De akkor nem lehet az árakat feltornázni !!!
Jajj, mi lesz a fondorlatos tervel!

Akkor zuhanni kezd a gáz és energia ára?!

Ki mondta, hogy 6 X árat kell fizetni?
Miért?
Miért hitted el?

A tőzsdei ár Európában nyilván manipulalható.
A közvélemény is...
;)



 

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
519
2 391
93
Az oroszok helyében ezt megoldanám drónokkal. A drón mindent lát, egy viszonylag kis befektetéssel, egy képernyő a harckocsiba, és máris kapja a céladatokat. Nem hiszem, hogy a mai világban ez egetrengető dolog lenne. Irán/Kína biztos segítene. Viszonylag gyorsan menne.

Az nem fér még a fejembe, hogyha előre látták a háborút (különleges műveleteket) miért nem alakították át a régi T-55/62/72 tipusaikat távirányítható eszközzé. Drón adja a célt, a távirnyós jármű meg adja a tüzet. Csak teljesen automatizálni kellett volna a lőszertöltést.
Kurva kemény lett volna egy t drón harckocsi sereg :rolleyes:
 
  • Imádom
Reactions: Kim Philby

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
A Honvédelmi Minisztérium megmutatta, hogy a légideszantosok hogyan hárították el az ukrán fegyveres erők 25 páncélozott járművének támadását
A Honvédelmi Minisztérium közzétett egy videót arról, hogy a légi csapatok visszaverték kilenc ukrán harckocsi és 16 páncélozott jármű támadását
"Az ellenségeskedések során a llégideszantosok több mint 120 ukrán katonát, páncélozott járművet és enyhén páncélozott járművet semmisítettek meg. Az ukrán fegyveres erők katonai felszerelésének egy részét a légideszantosok fogták el trófeaként" – közölte a védelmi minisztérium.
Herszoni front?
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Terelés? Mivel ahogy látom előszeretettel használod ezt a kifejezést , felmerül bennem az a gondolat, hogy tudod egyáltalán, hogy ez egy haditechnikai oldal és nem egy pásztor vagy terelőkutyás fórum?

Ami pedig az" Uralvagonzavod illetékes nyilatkozatának elérhetőségét (linket)" illeti bemásoltam neked a cikkel együtt a hozzászólásomba nem sikerült rákattintanod?
Wilson sikerült rákattintanom. Le is fordítottam, nem is egyszer. Csak hogy senki sem nyilatkozta a cikkben azt, amit állítottál. Még hasonló mondat sem fordul elő benne.

Ezt állítottad:

"az Uralvagonzavod illetékese idén májusban büszkén jelentette ki,hogy nagy erőfeszítések árán sok évi munkával sikerült megteremteniük az orosz kormányzat által megrendelt T-90M mennyiség megépítésének feltételeit (évi 50 db T-90M)"


Kértelek, hogy ne terelj, és ha hazugságon kaptak, legalább ismerd be. immáron 6-szor, állításodat amit védeni próbálsz alapozd meg forrásokkal. Az amit most csinálsz, csak annyi, hogy a kitaláltál egy számot, és kitaláltál egy nyilatkozatot. És továbbra is terelsz, hogy én cáfoljak meg adatokat/állításokat melyek soha nem is léteztek.
Erről jut eszembe , hogy eddig csak én adtam meg forrást,adatot az eddig legyártott és átalakított valamint a megrendelt T-90M darabszámairól ellentétben veled , mivel te az általad megálmodott évi 500-1000 db T90M legyártásának alátámasztására csak a legyártott vasúti kocsik számával példálóztál, ami valljuk be amikor a T-90M harckocsik gyártási volumenéről esik szó, nem egy bármennyire is komolyan vehető érv, úgyhogy ideje lenne szerintem tényleg a T-90M gyártásával kapcsolatos adatokat forrásokat hoznod, hogy komolyan lehessen venni az általad közölt évi 500-1000 db T90M legártását.
Ismét terelsz, azt mondtam a költségvetés megvan hozzá. Majd bele mentem a buta kis játékodba, mert egyértelműen alul becsülöd ennek a gyárnak a képességeit. A harckocsi vagy vasúti vagongyártáshoz, mozdonyok és hajók gyártáshoz, lánctalpas mezőgazdasági és lánctalpas munkagépekhez, ugyanazok szerszámok és fémfeldolgozási technikák, valamint hasonló adottságú gyárhangárok szükségesek.
Te mindig a tűzvezető rendszeren és elektronikán akadtál fenn. Értsd meg légyszíves, azt nem Uralvagonzavod gyártja. Ugyan értelemszerűen befolyásolhatja a gyártási kapacitásukat a harmadik fél által biztosított elektronikai részegységek megléte, de semmit nem jelent a tekintetben, hogy ők a maguk a harckocsikat képesek-e nagy darabszámba legyártani.

Fentebb már leírtam a link amire hivatkozol, fikarcnyit sem tartalmaz abból amit állítottál.
Tehát végezetül:

Nem tudod igazolni az állításodat miszerint ezt valaki nyilatkozta, de magát a tartalmat sem.

"az Uralvagonzavod illetékese idén májusban büszkén jelentette ki,hogy nagy erőfeszítések árán sok évi munkával sikerült megteremteniük az orosz kormányzat által megrendelt T-90M mennyiség megépítésének feltételeit (évi 50 db T-90M)",

ahogyan az zárójelben az általad jelölt mennyiséget sem. Abból indulsz ki, ha eddig ennyi volt, akkor ez a maximum kapacitás.
Ez nélkülöz minden alapvető logikát.

A kapacitást kizárólag a politikai akarat, tényleges megrendelés/utasítás , pénzeszközök, nyersanyag valamint energia megléte befolyásolja.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://rusvesna.su/news/1663935255
"Iráni kamikaze UAV-k hatalmas támadása odessai célpontok ellen
Szeptember 23-án délután hatalmas csapást mértek az odessai célpontokra az iráni Shahed-136 kamikaze UAV-okkal (ezeket az orosz hadseregben Geran-2-nek hívják).
Robbanások sorozata dübörög a városban.
Szemtanúk egyebek mellett lefilmezték egy lemerülés és egy dróncsapás pillanatát Odessa kikötőjében.
Az ukrán fegyveres erők megpróbáltak drónokat lelőni, repülőgépeket emelni, de nem tudtak semmivel sem szembeszállni a félelmetes Gerannal."


https://t.me/RVvoenkor/26864?single
https://t.me/RVvoenkor/26865?single
https://t.me/RVvoenkor/26866?single
https://t.me/RVvoenkor/26866?single
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 490
12 632
113
A nyugati "liberális demokrácia" diszkrét bája. Remélem én még megérem, hogy ez a "kemény csapat" a történelem szemétdombjára kerül!!!

Én csak, ha ez megesik (remélem megesik), arra az egyre leszek kíváncsi, hogy valami műhiszti, koncepciós perbe fogva Olaszországot viszik végig a zsarolásukat.. vagy most már nem szaroznak és egyenesen megmondják a libsik...
Remélem felhúzzák már végre ezt a söpredéket. És végre független sajtó lesz európában.

‐----------

Gerimaster... hagyd ezt a szerencsétlent. Mindenki látja, hogy ő (nyilván a másik nickjeivel) együtt hazudik.. és hogy az allítólagos forrásai semmit sem tartalmaznak...

Amúgy egyetemi professzor publikációját én is csináltam már, féléves feladatként. Egy angol pdfet kellett fordítani, ábrákat magyarosítani. Annál szarabb és trehányabb munkát életemben nem csináltam. Közepéről egy komplett fejezetet kihagytam.. szóval úgymond az egész írás anélkül logikailag hibás volt.
Paintban csináltam az ábrákat és a feladatokat. :D
Egy-egyben lehozta az autószaki újság, mint az úriember publikációja. :D
Gépjárművek kamera alapú távolságméréséről, képfeldolgozásáról szólt. (Horizont meghatározása után a horizonthoz képest a céltárgy milyen magasan van..)
Aki lapozta a magazint talán emlékezhet rá. De akkoriban más szaktársaimnak is volt ilyen féléves feladata. De az sokmindent elmond, hogy a phd, stb tudományos fokozatú ember, sem a szakújságíró sem olvasta el vagy nem tudott szakmaklag értő olvasást gyakorolni...
Szóval ennyit jelent egy publikáció Magyarországon.
Az akkori felsőoktatásról is az a véleményem, mikor kérdezik, hogy melyik egyetemen végeztem, hogy a nullával való szorzásnak minden esetben nulla a végeredménye.
Persze ettől még voltak jó előadások és tanárok félre értés ne essék.
De jónak mondott magyar oktatásban mindenen kívül ha azt mondja, hogy az uralvagonzavod gyártósor optimalizálásáról és a t90mlean folyamatiból doktorált, hát sajnos akár egy hihető forgatókönyv.
És ez nem midnenen kívülnek dícséret.
Ettől függetlenül persze, ha a személyes véleményemet kérdezed.. naná, hogy hazudik és full hülyeségeket beszél. :D
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 669
8 571
113
  • Tetszik
Reactions: Xtreeem and gacsat
W

Wilson

Guest
Wilson sikerült rákattintanom. Le is fordítottam, nem is egyszer. Csak hogy senki sem nyilatkozta a cikkben azt, amit állítottál. Még hasonló mondat sem fordul elő benne.

Ezt állítottad:

"az Uralvagonzavod illetékese idén májusban büszkén jelentette ki,hogy nagy erőfeszítések árán sok évi munkával sikerült megteremteniük az orosz kormányzat által megrendelt T-90M mennyiség megépítésének feltételeit (évi 50 db T-90M)"


Kértelek, hogy ne terelj, és ha hazugságon kaptak, legalább ismerd be. immáron 6-szor, állításodat amit védeni próbálsz alapozd meg forrásokkal. Az amit most csinálsz, csak annyi, hogy a kitaláltál egy számot, és kitaláltál egy nyilatkozatot. És továbbra is terelsz, hogy én cáfoljak meg adatokat/állításokat melyek soha nem is léteztek.
Csak ismételni tudom magam ha nem tudod az idézőjel és a zárójel alkalmazásának a szabályait akkor nézd át újra az általános iskolai nyelvtan tananyagot, az, hogy görcsösen próbálod ezt a hazugság dolgot erőltetni csak azt bizonyítja, hogy semmilyen komolyan vehető érv/adat/forrás/link nem áll a rendelkezésedre és ezzel az óvodás szintű minősítgetéssel próbálsz kihátrálni a diskurzusból,de ezt már megszoktam tőled.

Ami pedig az adatokat illeti én konkrét gyártási számokat leszerződött mennyiségeket prezentáltam neked a T-90M harckocsival kapcsolatban, míg te ezzel szemben csak a legyártott vasúti kocsik számát tudod ezzel szembeállítani a teóriád igazolására...

Fentebb már leírtam a link amire hivatkozol, fikarcnyit sem tartalmaz abból amit állítottál.
Tehát végezetül:

Nem tudod igazolni az állításodat miszerint ezt valaki nyilatkozta, de magát a tartalmat sem.

"az Uralvagonzavod illetékese idén májusban büszkén jelentette ki,hogy nagy erőfeszítések árán sok évi munkával sikerült megteremteniük az orosz kormányzat által megrendelt T-90M mennyiség megépítésének feltételeit (évi 50 db T-90M)",

ahogyan az zárójelben az általad jelölt mennyiséget sem. Abból indulsz ki, ha eddig ennyi volt, akkor ez a maximum kapacitás.
Ez nélkülöz minden alapvető logikát.

A kapacitást kizárólag a politikai akarat, tényleges megrendelés/utasítás , pénzeszközök, nyersanyag valamint energia megléte befolyásolja.
Az illetékes igazolja a kijelentésemet amikor azt mondja, 2022 májusában, hogy sikerült megteremteniük a T-90M sorozatgyártásásnak feltételeit az első szerződés megkötése után 5 évvel, tehát 5 év alatt sikerült ezt megteremteniük, ez aztán teljesítmény, legfőképpen úgy, hogy a leszállított T-90M jó részét csak a meglévő T-90 T-90M-é történő modernizálásával hozták létre.

De mondok neked még valamit ha nekem nem hiszel akkor higgyél bokinak hiszen ő is azt írta, hogy évi 40-50db T-90M gyártására képesek, gondolom őt nem fogod ezek után azzal vádolni, hogy a Telex dolgozójaként szemenszedett hazugságokat terjeszt?

Ezen a kijelentéseden már ne is haragudj meg de jót röhögtem:

"A kapacitást kizárólag a politikai akarat, tényleges megrendelés/utasítás , pénzeszközök, nyersanyag valamint energia megléte befolyásolja."

Te tényleg nem vagy képben a valós helyzettel kapcsolatban.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Három dologra reflektálnék:
  • Mikori EUR/RUB árfolymmal számolsz? (Egyéves viszonylatban, 85-ről 57-re erősödött a rubel az euróhoz viszonyítva. 57/85x4,5=3. (mondjuk a 4,5%-ot tőled vettem) Tehát így már csak 3% az a 4,5%)
  • Tehát Ukrajna már korábban bőven hadigazdálkodott?
  • Szerintem nem fegyveszünet lesz, hanem feltétel nélküli kapituláció.

1, Az árfolyamot és a 4,5%-ot én átvettem a cikkből. A vlach pásztorokkal konzultálj, hogy ők milyen váltószámot használtak! Nem néztem utána, nem ellenőriztem le a számaikat.
2, Igen, én évek óta azt mondom, hogy Határvidéknek nem fenntartható az 5%. Az nekik évek óta hadigazdaság. És amikor magyar vonatkozásban valaki azt mondta, hogy mindegy, majd költségvetésen kívüli forrásokból megoldjuk az általa vágyott beszerzést és számokat, vagy "arra van pénz, amire akarjuk", akkor mindig elmondtam, hogy nézzék meg mit jelent Ukrajnában az 5% és utána beszéljünk arról, hogy "legfeljebb felmegyünk 4%-ra, de legalább lesz hadseregünk."
3, Én beteg voltam, amikor Harry Potter a jóslást tanulta az órán. Én azt nem tudom, hogy mi fog következni, de Moszkvának jól jönne ki egy fegyverszünet is. Ő egyébként ezzel járna a legjobban, mert gazdasági ereje nincs ahhoz, hogy magához vegye egész Ukrajnát és istápolja. Az ukrán hadsereg az évtized végére több fegyvert és embert fog veszteni béke időben, mint a háború alatt. Pacifikálni meg sokkal könnyebb úgy, hogy menj a szabad Ukrajnádba és halj éhen ott; vagy maradj a mi területünkön és fogd be a pofád!

Az agyvérzés akkor kerülgetné az orosz pénzügyeseket, ha Zelenszkij bejelentené holnap, hogy ő megálmodta és egész Ukrajna csatlakozik a Föderációhoz.