[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 838
65 452
113
Hazai terméknek. Most ne mond azt hogy Oroszországban semmit se gyártanak mert azt te se hiszed el. Ha megnő az igény a hazai pl autóra,ruhára,szerszámokra akkor nőni fog a kínálat is.

Pl nem csak Mtz-ből áll odaát a világ meg Szk kombájnból:

http://www.agroinform.com/gepeszet/versatile-rt-490-sikert-arat-11927

versatile-ag.ca/NA/EN/Product-Tractor/index.php

És most akkor másoljam a Kamazt meg még jópár páldát?
Van egy rakás pénzük, egy mai üzemet nem tart sokáig felhúzni beindítani. Egyik ismerősöm is csinált arrafelé egy állataledelgyárat.
 

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63
"Egyik ismerősöm is csinált arrafelé egy állataledelgyárat."
Szóval elképzelhető akár ő is láthatja el élelemmel az orosz kiskatonákat. Ha igaz amit az egyik tiszt állít.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
"Egyik ismerősöm is csinált arrafelé egy állataledelgyárat."
Szóval elképzelhető akár ő is láthatja el élelemmel az orosz kiskatonákat. Ha igaz amit az egyik tiszt állít.

Nem a kiskatonák lennének az elsők e téren....
Mikor Belenko főhadnagy 76-ban Japóba dobbantott a MiG-25-el, az USA-ban kapott menedékjogot. Mikor először önállóan "beszabadult" egy élelmiszer-áruházba, (ugye nemhogy angolból nem volt profi, de még a latin betűk jelentése is ismeretlen volt neki a cirill után), hát biza állítólag ő is belekóstolt egy-két konzervbe, amit nem embereknek szántak. Szerinte volt amelyik nagyon pocsék, de volt ehető is.
 

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63
1-2 hónapja volt hír, de akkor is felháborító. Tekintsék már az elvtársak embereknek őket, nem hadianyagnak.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 838
65 452
113
<blockquote rel="panoz">"Egyik ismerősöm is csinált arrafelé egy állataledelgyárat."
Szóval elképzelhető akár ő is láthatja el élelemmel az orosz kiskatonákat. Ha igaz amit az egyik tiszt állít.

Nem a kiskatonák lennének az elsők e téren....
Mikor Belenko főhadnagy 76-ban Japóba dobbantott a MiG-25-el, az USA-ban kapott menedékjogot. Mikor először önállóan "beszabadult" egy élelmiszer-áruházba, (ugye nemhogy angolból nem volt profi, de még a latin betűk jelentése is ismeretlen volt neki a cirill után), hát biza állítólag ő is belekóstolt egy-két konzervbe, amit nem embereknek szántak. Szerinte volt amelyik nagyon pocsék, de volt ehető is.</blockquote>
Emberi dolog, egyszer olaszban bor helyett borecetet vettem. 3 litert... Amúgy meg lehet enni, én is kóstoltam már, sótlan, fűszertelen , a csont roszog a fogad alatt. Ezért nem értem hogyhogy nem vették észre. Viszont a tálkás az pont olyan ízű mint a pápai löncs. Bele se merek gondolni hogy pápán azt miből csinálják mert ezt tudom.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 048
113
Hiryu
Annyi még van nekik. Különben sok ország a seggét verné a földhöz, ha csak az 1/5-1/4 pénzük lenne tartalékban, mint az oroszoknak. Az ultiban, vagy pókerben sem lehet állandóan nyerésben lenni, jó ha ezt mindenki tudja.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Linkelte már valaki?
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/mindent_tudtak_az_oroszok_megis_elszurtak.591250.html
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 140
113
Linkelte már valaki?
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/mindent_tudtak_az_oroszok_megis_elszurtak.591250.html


Érdekes... De valahogy nem bírom kinézni egy volt KGB-alezredesből, hogy nem látna tovább az olajnál... És a szerző neve is beszédes... Persze szerinte az nem lehet, hogy az oroszoknak ugyan <b>jelenleg</b> is a nyersanyag és energiahordozóexport a leggyorsabb és legegyszerűbb, de ettől függetlenül azért más területekre is koncentrálnak.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Szerző neve is beszédes
. Na ez a szánalmas kategória.

Ezt viszont engedéllyel bemásolom.

Az orosz részvények és vállalati kötvények olcsónak tűnnek, és lehet, hogy tényleg azok is, de Zsiday Viktor befektetési szakértő szerint a helyzet előbb rosszabb lesz, és csak utána jobb. Az Oroszország elleni szankciók miatt ugyanis finanszírozási-likviditási válság van kialakulóban, aminek következményei beláthatatlanok.
http://hvg.hu/gazdasag/20141217_Ordogi_korbe_kerultek_Putyinek"

A hvg cikkben december közepen (?) meg az is irva van: "Az orosz vállalatoknak a következõ évben 100-150 milliárd dollárnyi lejáró adóssága van, amit nem tudnak refinanszírozni, mivel nem jutnak nyugati dollárforráshoz."

Hat nem akarok mindenkeppen okosabb lenni mint egy szakertö, de nem tudom hogy a 100-150 mrd USD-ben mi van benne. Ugyanis mar tavaly is az uj "keletre fordulas" miatt Kinatol etc vettek fel az oroszok hiteleket, es ez folytatodik is (meg az araboktol). Pl.: a Rosneft 2013-ban a hosszutavu olajszallitasok miatt 11,1 mrd Eurot kapott, a Transneft szinten Kinatol 7,4 mrd Euro hitelt kapott. Kamat: 2,645%/ev,ezt összehasonlitva a Rosneft hitelere int. bankoktol a TNK-BP vasarlashoz kb 3% volt a kamat ott. Az is mar nyaron ismert volt, hogy a Polyus Gold International Ltd. szinten Kinaban targyalasokat folytatott (eredmeny van!) kinai hitelfelvetelre. hat aztan Kinanak van eleg USD tartaleka. Mar 2014 kb januartol nem is vasarolt Dollart tovabb. Ezt szep csöndben csinalta .

Most nincs nagy hirtelen arra adatom, hogy ez az allitolagos 100-150 mrd USD honnan szarmazik (de az szokatlan 30%-os türeshatarral egy vollument ebben a bracnsban igy megadni ...), de ugy nez ki inkabb, hogy a szankciok itt a mar kesz dolgok utan futnak ... , szerintem az oroszok tovabbra is kapnak keletröl etc hitelt, es az allitolagos 100 mrd USD-ban levö 2015-ös visszafizetesnek csak kis aranya megy nyugati bankokba. A többit lehet atütemezni, vagy felvenni a törlesztesre keletröl. En itt nem latok gondot.

Ugye az oroszok nem ma kezdtek Kina/kelet/del/.. fele fordulni. Meg az is ismert, hogy a hitelado "szarmazasa" a geopolitikaval szorosan összefügg. Az oroszoknak is van "geopolitika"-juk.
Az oroszok a fele a regiok fele fordulnak, amit most kapcsolatokkal fejlesztenek. Abbol tehat ki lehet indulni, hogy mivel Oroszorszag a pazifik fele megnövelte a kereskedelmi volumenet (ugye a nagy szerzödes Kinaval is, ...), akkor ebböl a regiobol jön majd (jött is) a hitel nekik. Jelenleg mar a mezögazdasagi termekekkel is (ellen-sanktion EU-nak, Kanadanak, Ausztralianak, etc) csökkenti Oroszorszag a kereskedelmi tevekenyseget olyan területekkel, ahol az EU/USA befolyas nagy. Brasiliabol, Argentinabol, etc importal (BRI...), ahol egymassal nem dollaralapu elszamolas van.
Szoval ez a likviditasi dolog nem illik a kepbe szerintem.

Mara3-tól.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 365
113
Friss Nógrádi
http://www.echotv.hu/heti-merleg-2015-01-03-heti-merleg-2-resz
Lényeg Ázsiába Ausztrália-Japán-USA tengely miatt. Kínát oroszokhoz nyomták!
Ebből következőleg a sárkány támogatni fogja a medvét mivel ők lennének a következők!
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 838
65 452
113
Ausztrália ilyen kemény arrafelé a 21-22 milliós lakossággal? Kína +1 milliárd, Indonézia kb 230 millió, Fülöp szigetek 110 millió.
 

ecso

Active Member
2014. szeptember 15.
1 201
0
36
hiriyu 13:52

Te vettél-e már részt választáson választási bizottságban? Én igen!
A választási bizottságban ott ülnek az érintett pártok képviselői (vagy egy vagy több is). Mindenki figyel, a feladatok szét vannak osztva. Tehát ilyen módon csalni, ahogy a cikk feltételezi: lehetetlen. Több szavazatot elszámolni a megjelent szavazókon felül nem lehet, ugyanis akkor nem egyezik a választói lista - amely ellenőrzi, illetve rögzíti a megjelent választókat- a leadott szavazatokkal. A szavazatokat átcsoportosítani meg a pártképviselők miatt nem lehet.
Ezt akkor lehet megcsinálni, ha az egész bizottság részes benne. Ezt kizárom.

Egyébként mind a nem ellenőrzött, mind az ellenőrzött körzetekben magasan Putyin pártja vezet, leginkább az orosz kommunista párt jut közel hozzá, nem gondolom, hogy a koalíció, mondjuk, a liberális demokraták és köztük reális alternatíva.

Egyébként a független ellenőröket sem értem. Minden választáson vannak külföldi megfigyelők. Ezen kívül nem értem, hogyan lehet független ellenőröket küldeni. Ki küldi őket, és milyen felhatalmazásuk van? Ezen a téren teljesen zavaros ez a cikk. Meg kellene jelölniük, hogy az orosz választási törvények mely paragrafusa alapján, milyen kiválasztási mechanizmus alapján ki lehet független ellenőr. Ezeket ki készítette fel, kitől kaptak megbízó levelet, amelyet a választási bizottságnak el kellett fogadnia. Mit csináltak ezek a független ellenőrök? Ezek nélkül az adatok nélkül az egész cikk egy zavaros, gyanúsítással terhelt iromány.
 

maiden67

New Member
2015. január 3.
5
1
3
hiriyu 13:52 Szerintem is....Bár egy Nagy Elnök azt mondta : " Mindegy,hogy ki kire szavaz,az a lényeg ki számolja " :) Ettől függetlenül baromság ez a cikk....2011 -ben ráadásul......egyébként most, hogy eszembe juttattátok a Szentpétervári Kreml-stábot...Tavaly a szír helyzetet úgy oldotta meg Putyin,hogy majdnem Béke-Nobel díjas lett.Most elvitte a Krímet,mielőtt elvitte volna a NATO és máris kegyvesztett?

Te vettél-e már részt választáson választási bizottságban? Én igen!
A választási bizottságban ott ülnek az érintett pártok képviselői (vagy egy vagy több is). Mindenki figyel, a feladatok szét vannak osztva. Tehát ilyen módon csalni, ahogy a cikk feltételezi: lehetetlen. Több szavazatot elszámolni a megjelent szavazókon felül nem lehet, ugyanis akkor nem egyezik a választói lista - amely ellenőrzi, illetve rögzíti a megjelent választókat- a leadott szavazatokkal. A szavazatokat átcsoportosítani meg a pártképviselők miatt nem lehet.
Ezt akkor lehet megcsinálni, ha az egész bizottság részes benne. Ezt kizárom.

Egyébként mind a nem ellenőrzött, mind az ellenőrzött körzetekben magasan Putyin pártja vezet, leginkább az orosz kommunista párt jut közel hozzá, nem gondolom, hogy a koalíció, mondjuk, a liberális demokraták és köztük reális alternatíva.

Egyébként a független ellenőröket sem értem. Minden választáson vannak külföldi megfigyelők. Ezen kívül nem értem, hogyan lehet független ellenőröket küldeni. Ki küldi őket, és milyen felhatalmazásuk van? Ezen a téren teljesen zavaros ez a cikk. Meg kellene jelölniük, hogy az orosz választási törvények mely paragrafusa alapján, milyen kiválasztási mechanizmus alapján ki lehet független ellenőr. Ezeket ki készítette fel, kitől kaptak megbízó levelet, amelyet a választási bizottságnak el kellett fogadnia. Mit csináltak ezek a független ellenőrök? Ezek nélkül az adatok nélkül az egész cikk egy zavaros, gyanúsítással terhelt iromány.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 821
81 173
113
Orosz stratégiai nukleáris erok 2014-ben.
(ICBM, stratégiai bombázók, tengeralattjárók száma, fejlesztés alatt álló ICBM-ek....stb)
http://bmpd.livejournal.com/1125222.html