[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 762
11 968
113
Ez mellébeszélés. Pl az orosz taktikai légierő csapasmérő fegyvereinek 99% buta eszköz. Ha lenne nekik (nagy mennyiségben rendelkezésre állna) SDB szerű cucc (vagy precíziós tüzérségi lőszer), akkor kibombázták volna a lelket a beásott ukránokból és akkor nem csak lépesben haladnának Donyeckben...
De hát te nem tudod, hogy ez a NATO-féle hadviselés?
Az orosznak ezért van a tüzérsége!
Az orosz légierőnek csak a légifölény biztosítása a feladata!
Nekik azért nincsen olyan mennyiségű precíziós fegyvere! Arra ott van az orosz tüzérség precíziós csapásmérő képessége! Világosan látszik a fölényük a harctéren! :)
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 835
82 170
113
Ez mind szép, mind szép, blabla, gyönyörű, de mi lesz velük és a kicsiny kis lelkükkel, ha elmarad majd mögülük a légierő, tüzérség, és rádöbbennek, hogy jé, ez mínusz 20, nem 35 fok, és hogy jé, az ellen nem tevéket és kecskéket dug harc előtt, meg ilyenek? Legutoljára Koreában harcoltak hidegben, az meg valahogy nem sikerült túl jól.

Más.
Nem is tudtam hogy jövőre már a Krímben lesz a Szibériába induló hadifoglyok elosztó-gyűjtőtábora? ;)
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 274
113
A GLSDB-t a SAAB AB (SAABb.ST) és a Boeing Co (BA.N) közösen készíti , és 2019 óta fejlesztik, már jóval az orosz invázió előtt, amelyet Oroszország „különleges műveletnek” nevez. Októberben a SAAB vezérigazgatója, Micael Johansson azt mondta a GLSDB-ről: "Hamarosan szerződéseket várunk ezzel kapcsolatban."
Ez az én kivánságlistámon is rajta volt már régtől, ...irigy leszek, ha esetleg a szomszédban valakinek lesz.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 629
113
Kedvenc osztrák kopaszunk, Markus Reisner (ezredes, Bundesheer, egyébként nyilván egyszerre FSzB és Quds ügynök) összefoglalója:


Youtube-ra feltöltött verzió (ha esetleg kellene gépi fordítás):

Hevenyészett fordításom:
  • ukrajna légvédelme képtelen megvédeni az országot a drón- és robotrepülőgép-támadásoktól..
  • .. még akkor is, ha kapott nyugati légvédelmi rendszereket - ugyanis az ország mérete, a védendő objektumok száma olyan nagy, hogy mindez csepp a tengerben.
  • Nem akar tippelni, hogy az ukránok (lőszer)készletei vajon mennyire fogytak ki, viszont...
  • ..az EU-val ellentétben Oroszország felkészült a konfliktusra. Ahogy ő fogalmazott, "egy békeszervezetet nem lehet háborúba vinni" :D
  • Háborút vívni csak teljes erőbedobással lehet - az ukránoknak adott eddigi támogatások nagyjából semmit nem számítanak, figyelembe véve az átadott fegyverzet mennyiségét és a front hosszát (ő 1100 km-t említ).
  • A nyárvégi ukrán offenzíva a nagy számban átadott ex-szovjet páncélosoknak (lengyel, bolgár, cseh, stb forrásból) köszönhető, így sikerült pl Harkovból kipicsázni az oroszokat. Ugyanakkor ezek is "elhasználódtak" már.
  • Felmerül a kérdés, hogy akkor mit lehetne még szállítani? A Leopardok példáját említi: állítása szerint az átadásra felmerült példányok már csak kívülről tűnnek használható tankoknak, annyira kibelezték őket. Nincsenek már ezekhez való, '80-as, '90-es évekből származó alkatrészek raktáron, ezeket mind le kéne gyártani.
  • A nyugati segítség gyakorlatilag semmit sem enyhít a kritikus infrastruktúrára mért sikeres orosz csapások miatt a lakosságot ért szenvedésen - és ahogy kinéznek a dolgok, pár héten belül ukrajna teljes sötétségbe borul.
  • Hogy érdemi változás álljon be, ahhoz először is Európának újra be kéne röffentenie a hadiiparát - viszont felmerül a kérdés, hogy ha ez sikerül is (ő eufemisztikusan "csak" több hónapról beszél), akkor ki állja majd a számlát? Merthogy reindusztrializálni Európát komoly pénz, de akkor végülis ki fizessen ezért?
  • Röviden - Európa kifut az időből: átadható készletei már nincsenek, a hadiipara pedig messze áll attól, hogy érdemi mennyiséget termeljen.
  • Paradox módon műveleti szinten sikerült sikereket elérni Oroszország ellen, de stratégiai szinten semmit. ukrajna visszaszerezte Herszont (a várost), de "ül a sötétben", lévén az infrastruktúra döglődik.
  • "Mi a helyzet a Brit Hírszerzéssel (TM)? Ők azt állítják, hogy az oroszoknak is komoly gond az utánpótlás..." - kérdezi a ZDF. A válasz: információs háború is zajlik, ez a megállapítás kizárólag befolyásolási kísérletnek (!) tekinthető. A helyzet az, hogy az oroszok továbbra is fenn tudják tartani a stratégiai momentumot. Ez az ő olvasatában azt jelenti, hogy akkor támadnak, amikor akarnak (stratégiai szinten) - és okosan csinálják, például előbb beküldenek pár tucat iráni drónt, szaturálni az eleve foghíjas ukrán légvédelmet, és rögtön utána mennek a precíziós cirkálórakéták az infrastruktúrára. Az iráni drónok használata azt jelenti, hogy az oroszok időben léptek (a beszerzéssel), hogy biztosíthassák a stratégiai fölényt (gondolom arra gondol, hogy ezekkel egyszerűbb/olcsóbb lekötni a légvédelmet, mint Kalibr-ekkel). Orosz stratégiai fegyverből csak egyre több lesz (saját gyártásból és az iráni beszerzésekkel), míg az ukrán légvédelem a nyugati szállítások ellenére is fogy.
  • Mi (a nYuGaT) becsaptuk magunkat azzal, hogy elhittük, az orosz ki fog fogyni mindenből is, Oroszország összeomlik. Ezzel szemben a műholdképekre ránézve ma egy sötét Kijevet látunk és egy fényárban úszó Moszkvát.
  • Az ukrajnának még adható európai támogatás annyira szűk, hogy kijelenthető, Amerika nélkül ukrajnának már rég vége lenne. Európa nem fog tudni mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy 20.000 Eurós iráni drónokra tömegesen szeretne ukrajna 700.000 Eurós légvédelmi rakétákat ellőni. Mindez azért alakult így, mert elhittük Fukuyamának, hogy a történelem véget ért, és Európa gyakorlatilag leszerelte önmagát. Ezt visszaépíteni évekbe kerül. És ezzel itt most azt a kérdést is feszegetjük, hogy ukrajna ki fog-e tartani évekig.
  • "Az orosz veszteségek (Markus Kolb, valami svájci szakértő szerint) elérik az 1000 tankot (napi 5), így egy év múlva kifogynak a páncélosokból - Kimondható, hogy így az ukránok újra kedvező helyzetbe kerülhetnek?"
    Oké, tegyük fel, hogy kifogynak az oroszok egy év múlva, na de addigra mijük marad az ukránoknak? Rendelkeznek-e majd bármivel, amivel ezt a vélt előnyt ki tudják használni?
  • A nyugati és az orosz doktrína összevetése: míg a nyugati haderők a kevesebb, ám ütőképesebb (/minőségibb) fegyverzet beszerzésében és alkalmazásában hittek, az oroszok mindig is az eszközök tömeges alkalmazása mellett tették le voksukat. Például egy Leopard lehet minden paraméterében jobb, mint egy T72, de az oroszok négyszer annyi T72-vel számolnak így is, úgy is ahhoz, hogy legyőzzenek egy Leot. Rengeteg '60-as évekből származó technikát látunk most is a csatatéren, de ezek az eszközök bőven elegendőek (rendelkeznek megfelelő tűzerővel, mozgékonyak és elégséges módon páncélozottak) a szokásos doktrína követéséhez. És ezekből az eszközökből még nagyon nagy készletek állnak rendelkezésre. Amennyiben pedig az oroszok folytatni tudják a fegyverkezésüket (akár a régi készletekből, akár új gyártásból, akár külföldi beszerzésből), és az orosz lakosság továbbra sem akar kormányváltást, a mobilizált katonák pedig végre ukrajnába kerülnek, ez hatalmas probléma lesz ukrajnának, ugyanis képtelen lesz ezzel lépést tartani - egymaga már most se képes, de a nyugati támogatás sem lesz elég hozzá (a kifogyó készletek miatt).
  • "Szintén Markus Kolb szerint az orosz tüzérségi előny 4 hét alatt ledolgozható a mostani iramban is, a nyugati rendszerek ukrajnának való átadásával - ön szerint ez lehetséges?"
    Ebben a konfliktusban olyan mennyiségű tüzérségi gránátot használnak el (nyáron volt olyan időszak, amikor a napi orosz-ukrán kombinált gránátfelhasználást 100.000 db-ra tették), mint az I. vh során - erre nem készült senki Európában. Az orosz fél cirkálórakétából, öngyilkos drónból is olyan mennyiséget használ, amilyet még nem láttunk (összesen már tízezres nagyságrend). Az a helyzet, hogy ha segíteni akarunk ukrajnának, az európai hadiipart rég nem látott szintre kell felpörgetnünk.
  • Mivel az oroszok már nyáron áttörték az ukránok első donbasszi védvonalát (Popaszna), a második-harmadik vonal feladata lenne megfogni az offenzívát. Az oroszok lassan, de biztosan haladnak. A nyári HIMARS támadások az orosz fegyverraktárak ellen hatásosak voltak, de az oroszok adaptálódtak.
  • Délen az oroszok önuralmat gyakoroltak, amikor kivonták csapataikat Herszonból - ez egy teljesen valid taktikai döntés volt. A felszabadult csapatokat így átirányíthatták Zaporozsije, illetve a Donbassz szíve felé. Így pedig az ukránokra Artemovszk irányában helyeződik a nyomás (a fent említett második-harmadik védvonal).
  • Az ukrán élőerőről (nézői kérdésre válasz): Az emberveszteségek mindkét oldalon százezres nagyságrendűek. ukrajna az utolsó ukrán katonáig kíván harcolni, már a sokadik mozgósításon van túl (most már a 60+-os korosztály jön!), az oroszok pedig elméletben 30 millió főt is képesek mobilizálni, viszont még csak most kezdték és csak pár százezres nagyságrendben. Amennyiben pedig nem történik semmilyen "fekete hattyú" esemény, a háború kimenetele innentől egyszerű matematika: ukrajna még akkor sem tud elég katonát a frontra küldeni, ha egyébként rendelkezésükre állna elég fegyver. Ezért fontos az ukránoknak (Reisner szerint), hogy a nekik szánt fegyverzetet mihamarabb elkezdje Európa legyártani és átadni részükre.
  • Az európai és amerikai vezetőknek el kéne dönteniük végre, hogy meg kívánják-e vívni ezt a háborút, vagy leülnek a tárgyalóasztalhoz. Ami most van, csak arra jó, hogy ukrajna napról-napra elfogy.
  • "Vajon lehetséges-e a mostani orosz berendezkedéssel tartós békét kötni?" Ezt a történészek fogják tudni megválaszolni, akik szerint a jelenlegi helyzet amúgy teljesen logikus. Egy olyan ajtó előtt állunk, amelyet kinyitottunk, ám fogalmunk sincs mi van mögötte. ukrán műveleti sikerek, orosz stratégiai nyomás - számtalan magyarázatot hallunk arról, hogy egyik vagy a másik oldal miért nem fogja tovább bírni a háborút - mindez a következő hónapokban kiderül. Végső soron ukrajna saját döntése, hogy meddig hajlandóak elmenni a nélkülözést és az áldozatokat illetően. Ugyanakkor az orosz lakosság a történelem során bebizonyította, hogy válságban szorosan összetart, akár egy zsarnok mögött is. Az orosz propagandagépezet pedig a lakosságot arról győzködi (sikerrel), hogy nem ukrajna ellen háborúznak, hanem a Nyugat, az EU, a NATO ellen. Az SMO-t jelképező Z betű pedig egyre valószínűbb, hogy az orosz зачистка szóra utal ("tisztítás, tisztogatás") (nem tudom miből gondolja...). Nyilván számos orosz ellenzi a háborút, az orosz anyák siratják elesett fiaikat, de az biztos, hogy amennyiben nem történik egy 1917. októberéhez hasonló esemény, ez a háború folytatódni fog. Százezres nagyságrendben jönnek majd orosz katonák az ukrán frontra. Az ukránok pedig ebben felőrlődnek, legyenek akármilyen bátrak is.
    A tárgyalásokat illetően pedig: a történelem azt mutatja, hogy a háborúkat a felek sokszor eufórikus állapotban kezdik ("nyerni fogunk"), de ahogy telik az idő, elfáradnak és a végén - mint egy bokszmeccsen - a bíró fogja szétválasztani őket. Ott van Korea, a mai napig militarizált határsávval, mindenkit emlékeztetve arra, hogy a háború kitöréséért felelős okok a mai napig nem szűntek meg. Ez lehetséges ukrajnában is. Csakhogy itt még mindkét fél úgy hiszi, megnyerheti a háborút.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 462
18 891
113
Nem az Ukránok álltal közölt orosz veszteségi adatokra hagyatkozom de azokra se amiket az Orosz védelmi minisztérium közöl.
Hanem mire? Mert hiteles adatokat kb. ez a kettő TUDNA adni, de persze nem ad. Az összes többi csak amolyan "brit tudósok" szintű becslés, persze sok okos magyarázattal... :D Nyugodj bele, hogy fogalmad sincs a valós veszteségekről, éppúgy lehet közel hasonló a két oldal és mondjuk az is, hogy az ukiknak kb. tízszer nagyobb a hiánya... :D Miért akarsz okosnak látszani, ha nem vagy az? (Vagy netán saját titkosszolgálati adataid vannak, és a pók madárkáit használod? :D)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 344
45 440
113

Az offenzíva fejlődik - mondta a DPR vezetője az Artyomovszk irányú helyzetről (MAP)​

Az artyomovszki irányú offenzíva alakulóban van: maga Artyomovszk (ukrán Bahmut) közel van a bekerítéshez, Marinkában már a belvárosban dúlnak a harcok. Ezt Denis Pushilin, a DPR megbízott vezetője jelentette be.
„Egységeink haladnak előre. Közvetlenül Artemovszk környékén vannak sikerek – mondta Puszilin –, elmondhatjuk, hogy a hadműveleti bekerítés helyzete meglehetősen szoros.
Elmondta azt is, hogy Ugledarszkij (Juzsnodonec) irányban már folynak a harcok a stratégiailag fontos Marinka város központjában.
Источник: https://rusvesna.su/news/1669642032

Az Economist érdekes cikket közölt, mely szerint az Ukrán Fegyveres Erők Harkiv irányú sikeres ellentámadása és a Hersoni régió jobb partjának visszacsatolása az irányításuk alá ismét felvetette a Krím „visszatérésének” kérdését. Ukrajnában.
A kiadvány azt írja, hogy az ukrán társadalomban nagyon erős igény mutatkozik az 1991-es határok visszaállítására, a nyugati partnerek azonban nem támogatják ezt a lelkesedést, és igyekeznek minden lehetséges módon elhatárolódni ettől a témától. A cikk megjegyzi, hogy történelmileg a Krím-félszigeten folytatott katonai műveletek mindig is nehézkesek voltak, és súlyos veszteségekkel jártak. Ráadásul a Nyugat nagyon tart attól, hogy Ukrajna Krím vagy Donbász meghódítására tett kísérletei súlyos következményekkel járnak, akár Oroszország nukleáris fegyverek bevetésére is.
Egy másik érdekesség: a cikk idézi Ukrajna légideszant rohamerőinek egykori parancsnokának, Zabrodszkij altábornagynak a szavait, aki azt állítja, hogy a Krím elfoglalására irányuló hadműveletet Ukrajna készítette elő, és azt 2023-ra tervezték.

Hirtelen megtorpant az Oroszország és az Egyesült Államok közötti Stratégiai Támadó Fegyverek Szerződéséről (START) foglalkozó kétoldalú tanácsadó bizottság ülése, amelyet november 29. és december 6. között kellett volna megtartani Kairóban.
Az Egyesült Államok oroszországi nagykövetsége azt mondta a Kommerszantnak, hogy "Oroszország egyoldalúan elhalasztotta a találkozót, és azt mondta, hogy új időpontokat fog javasolni,
valami nem stimmelt .

Egy kis színes:
Exkluzív felvételek az ukrovermacht titkos különleges erőinek munkájáról, amelyeket a brit SAS elit oktatói képeztek ki.

Ukrajnában 20 stratégiai bombázó indítására számítanak

Ukrajna az orosz stratégiai bombázók egyik legnagyobb csapására számít.
Az ukrán hadsereg szerint a közeljövőben az egyik legnagyobb rakétacsapás indulhat Ukrajna területére. Ukrán források szerint összesen az orosz légierő 20 stratégiai bombázója vehet részt csapásokban, és az ukrán légvédelmi rendszerekkel kapcsolatos súlyos problémák miatt ez utóbbiak szinte kritikusnak bizonyulhatnak az energia és a katonai szféra szempontjából. Ukrajna.
Tekintettel arra, hogy minden Tu-95 és Tu-160 stratégiai bombázó 12 taktikai és stratégiai cirkálórakéta szállítására alkalmas, a teljes csapás 240 rakétát tartalmazhat, ami ma még a fejlett légvédelmi rendszerek számára is nagy probléma, míg az Ukrán Fegyveres Erők csak kevés modern eszközzel rendelkeznek a nyugati légvédelmi rendszerekhez.
Meg kell jegyezni, hogy Oroszország részéről nem érkezett hivatalos nyilatkozat Ukrajna energetikai és katonai infrastruktúrája elleni masszív csapások előkészítéséről, ez azonban komolyan ronthatja Kijev helyzetét, mivel ez utóbbi egyáltalán nem áll készen egy ilyen helyzet kialakulására.
Подробнее на: https://avia.pro/news/na-ukraine-ozhidayut-raketnogo-udara-20-strategicheskih-bombardirovshchikov
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 106
1 989
113
Hát az Észak-Vietnámiak nem is maguktól tákolták össze a légvédelmi rakétáikat és harckocsijaikat, a Rolling Thunder-nél és társainál pont ezért bombáztak nagyon óvatosan és visszafogottan, hogy nehogy "tanácsadók" is legyenek áldozatok.

A másiknál meg a kettő háború közötti időben szimplán leszállították a cuccot nekik.
Az egyiptomi légierőben repültek orosz pilóták, ill. a SAM ütegeket is kezeltek (szerintem a sziriai haderőben is, de ebben nem vagyok biztos).
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 204
76 675
113
De hát te nem tudod, hogy ez a NATO-féle hadviselés?
Az orosznak ezért van a tüzérsége!
Az orosz légierőnek csak a légifölény biztosítása a feladata!
Nekik azért nincsen olyan mennyiségű precíziós fegyvere! Arra ott van az orosz tüzérség precíziós csapásmérő képessége! Világosan látszik a fölényük a harctéren! :)
De precíziós tüzérségük meg kb még annyira sincs mint precíziós A-G képességük könyörgöm!
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
De precíziós tüzérségük meg kb még annyira sincs mint precíziós A-G képességük könyörgöm!
Mi lenne vazzeg ha lenne ? Mondjuk attól a nemlétező precíziós csapásmérő képességtől most paráznak a hoholok mert 20 Tu95 és Tu160 vár az amik szerint bevetésre az ugye olyan 200-240 rakettya ! Ügy matekolnak , hogy ha ez mind beköszön oda ahová szánják akkor tényleg csak az aggregátorok maradnak reális opcióként a hoholoknak !
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 344
45 440
113

Az orosz légierő kilőtte a Sojuz-2.1B hordozórakétát​

November 28-án, hétfőn 18 óra 17 perckor az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának Állami Teszt kozmodromjáról (Plesetszki Kozmodrom) az Arhangelszki régióban a VKS Űrerők harcoló legénysége egy Szojuz-2.1b közepes osztályú hordozórakétát indított (SC ) az orosz védelmi minisztérium érdekében” – közölte a katonai osztály.
A Szojuz-2.1b hordozórakéta legutóbbi kilövésére Plesetskből november 2-án került sor. Aztán az orosz védelmi minisztérium érdekében egy műholdat állítottak pályára.
Источник: https://rusvesna.su/news/1669650626

A DPR 1. hadseregének hadteste menekülésre késztette az ellenséget, és elfoglalta állásait (VIDEO)​

Az 1. AK tüzérsége, amelynek tüzét Mavic drónok segítségével korrigálták, hatalmas lövöldözésnek tette ki az ukrán fegyveres erők állásait.
Az ukrán fegyveresek nem bírták a tüzérségi csapásokat, és pánikszerűen elmenekültek. A harcosok ezt kihasználva azonnal elfoglalták és megtisztították az ellenség állásait.
Источник: https://rusvesna.su/news/1669650702

Légiriadót rendeltek el Ukrajna egyes régióiban

, Kirovograd és Nikolaev régiókban, valamint a Hersoni régió ukrán hatóságok által ellenőrzött részében szirénák szólalnak meg.

Vukics Ferenc: "Az egyvilágrend valódi célja a nemzetállamok eltörlése?"​


Katonai puccs készült Ukrajnában? - Stier Gábor, Kosztur András​

 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 315
4 653
113
Az SMO-t jelképező Z betű pedig egyre valószínűbb, hogy az orosz зачистка szóra utal ("tisztítás, tisztogatás") (nem tudom miből gondolja...).
Há' ja. Vagy a Zaporozsecre utal, mint a hűtők után ellopandó legfontosabb tétel - esetleg защитники-t jelent (védelmezők). ;) :D
Mindegy, amúgy jó volt, köszi a fordítást!
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 594
7 656
113
Amerika tul sokat tett mar oda Ukrajnanak, teljesen magara hagyni nem fogjak.
Az Ukranok nem fogjak megadni magukat, amig kapnak fegyvert nyugatrol, foleg amerikabol.
Csak jelzem, Irak és Afganisztáni kalandba is sokat rakott bele az USA és amikor megunta csapot papot hátrahagyva kivonult. Ukránoknak nem ép jó ómen az USA segítsége. Álmodozni lehet, az ingyen van, minden másért fizetni kell.