[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 533
44 986
113
Uff jólbeszélni nagy fehér belügyis főnök ! Már a matabelék is rájöttek 150 éve Mizilikazi vezetésével , hogy a technológiai hátrányukat tömeggel pótolják ! Az angolok lőfegyverek általi előnyét a sok ember gyors rohamával ellensúlyozták ! Azt mondták a puskákat harcosokkal kell etetni , hogy megfulladjanak ! Nyilván a kaprok is ezt próbálták meg az őszi húsdarálóban , Nem jött össze ! Egy normális hadseregbe ugyan úgy kell a profi , jól képzett erő mint a tömeg akik gyakorlatilag mindenben segítik a profikat és háború esetén van kiknek harci tapasztalatot szerezve a profik mellé állni !
Igazán komoly háborút nem lehet megnyerni buziskodva, teljes mobilizálás és hadigazdaság nélkül.

Ez az USA-nak, a fél világgal kiegészült NATO-val egy IRAK, vagy egy Szerbia ellen működött. Komoly nehézsúlyú játékosok ellen nem működik.

Tök jó volt a duma Dudi/Krisss részéről hogy csak a profi haderő, semmi értelme a sorozásnak, bevallom hittem is nekik egy ideig.

Mostanra azt mondom, ez BAROMSÁG. Tömegek kellenek, ha tényleg ki-ki háború van, a létszám nem megkerülhető.
PGM-ből meg nincs, és azt gondolom nem is lesz elég, és IGEN, ezért nem kopott még le a harci helikopterekről a gépágyú, meg a NIR, s ezért nem lehet mindenre LGB-t meg Tomahawkot dobálni, ezért van jövője a Bayraktarnak kis olcsó pici egyszerű irányított bombákkal.

Tényszerűen létszámhátrányból taktikailag előnytelen helyzetben (támadó fél) okoznak sokkal nagyobb veszteséget az oroszok az ukránoknak elavult de TÖMEGESEN használt nehézfegyverekkel.

Mennyiség > Minőség.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 533
44 986
113
Csak gratulálni tudok ehhez a gondolkozásmódhoz. Gondolom magadat meg családod már sokkal finnyásabban küldenéd háborúban...
Nem, nyilván nem szívesen halnék meg, vagy nézném végig azt hogy meghal a családom. De gondolom azt sem kell magyarázzam, hogy egy olyan háborúban mint az ukrán - orosz, meghalsz ám férfiként ha bukod a területet és nem akarsz mindent hátrahagyni, nincstelenként elmenekülni? Láthattuk azt is, hogy hadifogollyá válni sem életbiztosítás. Hamar megtalálnak egy gödörben tarkón lőve.

Szóval én inkább harcolnék, és megpróbálnék GYŐZNI, bármi áron.

Gondolom TE még mindig tartod magad ahhoz a dologhoz, hogy mindent oldjon meg a profi haderő, nincs szükség mobilizálásra, sorosokra, faszság az egész, nem hagyod magad összezavarni ilyen dolgokkal, mint a szomszédban zajló háború tanulsága...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 533
44 986
113
Szóval ha azért halnak meg, mert modern, de a háború sikeres megvívásához egyértelműen elégtelen mennyiségű fegyverzet állt a rendelkezésükre, akkor mehetnek? :D
Ezt nem tudom megérteni én sem, hogy full elitista felfogás van...

Csak High End fegyver legyen, meg csak pro haderő...
A tapasztalat meg a valóságban az, hogy mobilizál mindenki, százezrek kellenek a frontra hogy legyen harcoló, legyen a hátországot biztosító, meg aki épp pihen, legyen miből feltölteni a veszteséget. A sok középszar 30+ éves akár ANALÓG meg elsöpri a kevés high end digitálist, drágát, nyugatit, újat.

A valóságban a high endben csücsülő, az azt használó ukránok halnak nagyobb számban, és nekik néz ki igen cudarra a tél, az országuknak meg ahogy Jar-Jar mondaná, mostanra KAMPECA...
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU and fip7

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113
Negyed annyian vannak... oroszoknal van benzin van fűtés, kaja és áram... Kijevben mi van?? Legovatosabb becslések szerint is meghalt és harckeptelen lett 200k ukrán fiatal legjobb korban lévő férfi!! A többi meg elmenekult, lakossága fele külföldön és nem fog hazamenni, akik még maradnak mire vége a balhénak képtelenek lesznek újra építeni az országot. Olyan hogy Ukrajna a mai formájában nagyon hosszú időre megszűnik létezni, mert ezt az oroszok bizony végigverik! Nincs már fegyver amit kaphatnak, nincs már pénz amit adni akarnak nekik, már az USA is targyalna, gondolom látják a végét.... ki is áll vesztésre???

Az áll vesztésre, aki nem tudja elérni a háború megindulásakor kitűzött céljait.
Ukrán vajon mire számíthatott?
  • Vagy 2 nap alatt vagy 2 hét alatt elfoglalja a ruszki. A realitás egy ketté szakított Ukrajna lehetett. Maximum.
  • Zselé életben maradására sem volt esély.
  • Az ukrán ellenállás inkább csak formális, tisztes második helyezett stílusban volt elvárt bárki által.
  • A világ második legerősebb hadereje valószínűleg Ukrajna nagy részét, vagy egészét elfoglalhatta volna, a nyugati támogatás csak a nyugat Ukrajna megmaradását célozhatta volna.

Vagy álmodhatott ettől többet Ukrajna?
;)

Putyin viszont határozott és magabiztos volt célok tekintetében:
  • Dekkomunizació: zagyva okfejtése szerint Ukrajnát a kommunisták hozták létre, így Ukrajna annektálása a kommunizmus eltörlését is eredményezi. Oké. :)
  • Denacifikáció: az ukrán politikai és katonai elit kevessé álcázott nácizmusa népszerű és könnyen legalizálható cél. Zelenszkij és fasiszta rendszerének bukása.
  • Demilitarizálás: Akkor már legyen lefegyverezve is Ukrajna.
  • Oroszország Dél nyugati irányú relacióban biztonságát szerette volna növelni.

Ezekből a célokból ki mit ért el, vagy teljesített túl?
:)

Vagy SZERINTED Putyin a Donbassz néhány falva érdekében támadott?

Hol van Putyin a celjaitól?
  • A NATO északon felzárkózott két újabb fejlett és erős hadsereggel az Orosz határra.
  • Egységesebb és egyre erősebb a nyugati világ, komoly haderő fejlesztés indul Egész Európában. Tudja majd tartani a beinduló fegyverkezési versenyt szankciókkal, zsugorodó GDP-vel, szegényedő tarsadalommal?
  • Ukrajna ma sokkal több és sokkal korszerűbb, nyugati fegyverrel van tele, mint február előtt. Az általa megteremtett ukrán nemzet száz évig gyűlölködő szomszédja lesz, a fejlett világ erkölcsi, politikai, katonai, és anyagi támogatásával! Ezt akarta? ;) Nyilván nem.
  • Az igazi tragédiája (Oroszországnak, Putyinnak már nem), hogy elszigetelik magát a fejlett világtól, elsősorban gazdaságilag. Észak-koreaval, Iránnal kell jóban lennie, hogy úgy nézzen ki, mintha valaki elismerné. Kína ügyesen ki fogja használni előnytelen gazdasági üzletekkel, mert Oroszország hanyatlik.
  • Az energia és nyersanyag fegyver elvesztésével Európai befolyását örökre elveszti (USA nyer). Ezt akarta? Aligha.

SZERINTED akkor ki áll most vesztésre?
Ukrajna?
300 Mrd dollárral támogatja Putyin az újjáépítést, azt februárban az ellenségnél felejtette a balf@sz. :D
Ki szokta vinni a rabolt pénzt a filmek végén?
A vesztes? :D
Nem.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 337
76 986
113
Nem, nyilván nem szívesen halnék meg, vagy nézném végig azt hogy meghal a családom. De gondolom azt sem kell magyarázzam, hogy egy olyan háborúban mint az ukrán - orosz, meghalsz ám férfiként ha bukod a területet és nem akarsz mindent hátrahagyni, nincstelenként elmenekülni? Láthattuk azt is, hogy hadifogollyá válni sem életbiztosítás. Hamar megtalálnak egy gödörben tarkón lőve.

Szóval én inkább harcolnék, és megpróbálnék GYŐZNI, bármi áron.

Gondolom TE még mindig tartod magad ahhoz a dologhoz, hogy mindent oldjon meg a profi haderő, nincs szükség mobilizálásra, sorosokra, faszság az egész, nem hagyod magad összezavarni ilyen dolgokkal, mint a szomszédban zajló háború tanulsága...
Ahhoz tartom magam amia gyakorlatban vérfürdő nélkül életképes. Jól képzett katom modern eszközökkel. Persze lehet úgy is mint ahogy a szovjetek harcoltak, hogy 4-5x akkor veszteségeik voltak nyertesként mint a vesztesnek.Vagy ahogy most az oroszok akik nem túl jól képzett haderővel és egy vándormúzeummal elérték azt, hogy fél év elteltével kénytelenek voltak elővenni a T-62-eseket 2022-ben...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 370
45 689
113
Ez biztosan nem igaz. A Tiktokon táncoló, ujjongó, boldog ukran katonákat látok.
"Tehát van egy helye, ahol az ukránoknak meg kell kapaszkodniuk, be vannak ásva, tartanak, de súlyos veszteségeket szenvednek el.

– Tehát egy húsdaráló."
Egyébként meglehetősen bulváros ez a lap! Szóval a hitelessége megkérdőjelezhető! Egy röpke jelenetből ne ítélj! Egy csoport ukrán katonából néhányan táncolnak, de nem is röpköd körülöttük semmi fenyegető. Ilyen táncolós jelenetet a csecsenek és az orosz katonák is előadtak.

SÜRGŐS: az orosz védelmi miniszter Fehéroroszországba érkezik (VIDEO)​

Az orosz védelmi minisztérium vezetője, Szergej Sojgu Fehéroroszországba repült, ahol találkozik kollégájával, Viktor Khrenin köztársasági védelmi miniszterrel.
Erről a BelTA fehérorosz ügynökség számolt be.
Shoigu gépe éppen most szállt le a Machulishchi repülőtéren – jegyzi meg az ügynökség.
Azt is közölték, hogy a miniszterek a katonai együttműködés kérdéseiről tárgyalnak Minszkben.
Источник: https://rusvesna.su/news/1670079186

Macron tárgyalásokat remél Putyinnal​

...
Azt tervezem, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetőjével folytatott beszélgetés után ismét beszélek Putyin elnökkel, különösen a polgári atomenergia témájában" - mondta a francia vezető.
„Továbbra is segítenünk kell Ukrajnát, törekednünk kell az eszkaláció elkerülésére, meg kell védenünk a ZNPP-t, és előkészítenünk kell a párbeszédet arra a napra, amikor mindenki a tárgyalóasztalhoz ül” – mondta.
Korábban, az Egyesült Államokban tett látogatása során Macron a Joe Biden amerikai elnökkel tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy belátható időn belül új telefonbeszélgetést kíván folytatni Putyinnal.
Az interjú során megjegyezte, hogy "ezeket a kapcsolatokat koordinálja Olaf Scholz német kancellárral". A francia elnök hozzátette, hogy Washingtonban Bidennel folytatott tárgyalásainak is hasonló célja volt. „Odajöttem, többek között koordináció miatt” – részletezte.
...
Источник: https://rusvesna.su/news/1670079529

A legújabb technológiai-katonai forradalom: az Olcsóság Forradalma, Robert C. Castel​

 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 533
44 986
113
Ahhoz tartom magam amia gyakorlatban vérfürdő nélkül életképes. Jól képzett katom modern eszközökkel. Persze lehet úgy is mint ahogy a szovjetek harcoltak, hogy 4-5x akkor veszteségeik voltak nyertesként mint a vesztesnek.Vagy ahogy most az oroszok akik nem túl jól képzett haderővel és egy vándormúzeummal elérték azt, hogy fél év elteltével kénytelenek voltak elővenni a T-62-eseket 2022-ben...
S a nyugat, az összesített nyugat kifogyott a promt átadható fegyverből, lőszerből, szeretnének békét...
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
Ezt nem tudom megérteni én sem, hogy full elitista felfogás van...

Csak High End fegyver legyen, meg csak pro haderő...
A tapasztalat meg a valóságban az, hogy mobilizál mindenki, százezrek kellenek a frontra hogy legyen harcoló, legyen a hátországot biztosító, meg aki épp pihen, legyen miből feltölteni a veszteséget. A sok középszar 30+ éves akár ANALÓG meg elsöpri a kevés high end digitálist, drágát, nyugatit, újat.

A valóságban a high endben csücsülő, az azt használó ukránok halnak nagyobb számban, és nekik néz ki igen cudarra a tél, az országuknak meg ahogy Jar-Jar mondaná, mostanra KAMPECA...
Az elitizmus egy teljesen hálóba kötött minden fegyvernemet magába foglaló erőben addig extrém hatékony, ameddig ez teljesen kiaknázható, amíg fölényt tud adni egy ezzel nem vagy részlegesen rendelkező erő ellen. De egy átfogó és nagy kiterjedésű és elhúzódó háború esetén és a konvencionális háború még mindig valahogy ilyen, csak erre építeni szimpla faszság.

A legmodernebb gépek és kommunikációs kapcsolatok mellett is lehet olyan ellentevékenység ami a hatékonyságot és a tevékenységet lerontja a részlegesen modern, aztán a hidegháborús, aztán a II. világháborús szintre.

Ha a jipermodern/elit mellett van képzett és vele a részlegesen modern eszközeivel együttműködni képes erő, máris nő maga a hatékonyság, mert a fő feladatokat is el tudja látni mindkettő a maga színvonalán és lehetőségeivel kivitelezve, de máris lehetőséget adva a pihentetésnek is. Mert ha van az elit, aki harcol amíg bír, aztán nem váltja senki, akkor az egyenes bukás. Ha nem segíti senki, hamarabb fárad el, ha nem vesznek át tőle feladatokat még hamarabb a szétaprózódott figyelme mellett és legyőzhetővé válik.

Ha nincs olyan aki nem tud hidegháborús viszonyok mellett hatékony lenni mert kb. ez áll a rendelkezésére és ezt tanulja, vérrel lesz megtanulva.

Kell a nehézfegyver a tartaléknak is. Kell a tartalék, meg a civilek akik szükség idején hadba mennek.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 337
76 986
113
S a nyugat, az összesített nyugat kifogyott a promt átadható fegyverből, lőszerből, szeretnének békét...
A nyugat nem készült háborúzni és kifogyott az átadható modern készletekből (figyelem a felesleg fogyott el nem a háborús tartalék). Az oroszok készültek a háborúra és ők is kifogytak az elavult haditechnikájukból is, mert modern az még mutatóban is csak alig volt.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
Egy jóval nagyobb haderő kifogyott a technikábó, de neked erre az az érved, hogy amúgy a kisebb haderő is kifogyott. Átgondolod te egyáltalán, hogy mekkora marhaságokat beszélsz?
De hát a kicsi de modern nyer nem? :rolleyes: Akkor is, ha az ellen előszedi a régebbi teknyikát és hordákban fogja sokkal több emberrel küldeni. :D Tökre nyerni fognak az ukrik, mert van HIMARS. :D Ja, fogy a rakéta. :D Pedig modern.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
A baj az, hogy a 10 72-esből kilőnek 8+-at.
Tehát te és az összes haverod jó eséllyel meghal, a Leo meg szépen hazamegy.
És 10x T-72B azért többe kerül, mint 1 db Leo2A7+. Meg sokkal több ember és üzemanyag kell hozzá.
Nem vitatkozom, nem értek hozzá meg nem is ide való a téma. De 1 db Leo2A7+ lenyom 10 T-72B3-at mert annyira magasabb rendű?
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 831
35 399
113
Negyed annyian vannak... oroszoknal van benzin van fűtés, kaja és áram... Kijevben mi van?? Legovatosabb becslések szerint is meghalt és harckeptelen lett 200k ukrán fiatal legjobb korban lévő férfi!! A többi meg elmenekult, lakossága fele külföldön és nem fog hazamenni, akik még maradnak mire vége a balhénak képtelenek lesznek újra építeni az országot. Olyan hogy Ukrajna a mai formájában nagyon hosszú időre megszűnik létezni, mert ezt az oroszok bizony végigverik! Nincs már fegyver amit kaphatnak, nincs már pénz amit adni akarnak nekik, már az USA is targyalna, gondolom látják a végét.... ki is áll vesztésre???
Hát a zoroszok.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 337
76 986
113
Nem vitatkozom, nem értek hozzá meg nem is ide való a téma. De 1 db Leo2A7+ lenyom 10 T-72B3-at mert annyira magasabb rendű?
Sehová nem megy 1db Leopard 2 egyedül, szóval legalább 2. Ezt amit molni írt nem úgy kell elképzelni, hogy szemtől szembe had szóljon. Leopard 2A7-el és DM73-al 4000 méter a hatásos lőtáv (az, hogy nekünk lesz e DM73 vagy "csak" DM63A3 azt nem tudom), és azalapján amit láttunk a B3-nak még az is tud nehézséget okozni, hogy 1000 méterről eltalaljon egy álló harckocsit. Megjegyzem, hogy 4000 méterről a B3 azonosítani sem tudja, hogy milyen harckocsit lát, barátot vagy ellenséget. És ez csak 1 példa a képességek közti fél világnyi különbségre.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 533
44 986
113
A nyugat nem készült háborúzni és kifogyott az átadható modern készletekből (figyelem a felesleg fogyott el nem a háborús tartalék). Az oroszok készültek a háborúra és ők is kifogytak az elavult haditechnikájukból is, mert modern az még mutatóban is csak alig volt.
Akkor ha így van, s Krím Ukrán lesz. Akarsz fogadni?