[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 894
5 186
113
Ebben egyetértünk, csak szállítani nem bírnak már elég fegyvert, 2 év átfutásnál hamarabb. Úgy hogy közben Európa lassan kinullázta magát nem csak gazdaságilag is (amit jól látsz, ennek az USA nagyon örülhet), de fegyverrendszereket tekintve is. Mivel mindenki a high end de kurva drága csilli villi rendszereket szerzett be még a nagy és gazdag nyugatiak közül is, mindenkinek ilyen VICC mennyiségek vannak legyártva pl. önjáró lövegekből, modern harckocsikból, vadászgépekből, helikopterekből. Néhány tucat, max. 1-2 száz db. Aztán most pislog mindenki, hogy mikor kéne belőle sok, mondják meg a cégek, hogy már leszerelték a gyártósort, munkások sincsenek már meg, és 2+ év múlva lehetne normál mennyiséget elkezdeni szállítani. Ez az EU valóság. Letolt gatya!

Az oroszok nagyszámú páncélos vesztesége tény, de a jelentős részét a saját kezdeti jóemberkedésük/balfaszságuk miatt szedték össze, mikor nem akartak beleállni abba a gondolatba, hogy ez háború, azt bementek pl. BMP-kkel elővigyázatlanul a városokba, hülyítve saját magukat is ezzel az "ukrán testvérnép" baromsággal. Mióta Szurovikin van, nincs ennyi veszteség, mert a régi fos Gradokkal, meg Gvozigykákkal szétkúrnak mindent messziről, azt utána a felpuhított részeken mozognak leginkább.

Vérrel fizettek attól, hogy elszoktak a valós háborútól, ellenben én nagyon kíváncsi lennék a sok nagyon okos nyugati katonai szakértőre, ők mennyire nyomnák jobban azt élesben, amit eddig az iskolapadból tanultak csak.
Legfrissebb hírek szerint lengyelek már ott vannak, megmutathatják a szakértőik nemsokára!
Alapvetően nagy mennyiségben volt ex varsói szerződéspől származó pámcélozott járművekkel+m113,+humvee ment ukránoknak nagy számban.Viszonylaga nagyobb számban mentek ki M109 önjáró lövegek a többi modernebb tüzérségi eszköz kissebb számban véleményem szerin tesztelési céllal is+HIMARS.Ezeknek az oroszokra kifelytett hatását nem becsülném le részben ennek is köszönhető hogy fel kellett adniuk Herszont.Véleményem szerint fegyverlobbinak is van köze hogy nem a régi sivatagban letárolt fegyerekből küldenek hanem új gyártásúakat erőltetik mert ezeknek a gyártása a "zsíros"üzlet nem például a régi M109-esek,M60-asok,korai verzióju abramsak kikonzerválása.Itt van a boing legújjab "ötletete" gondolom jó üzlet lenne nekik.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 204
67 075
113
A nyugat mit nyer Ukrajnában tehetném fel a kérdést.
Ó, már készen állnak a paraziták, beizzításra előkészített gazdasági piramisjátékkal fejni az buta népeket határon innen, élősködni határon túl.


Valahol, gondolom 'elit'-nek szóló irodákban, vagy zsinagógák mélyén lehet regisztrálni is. :rolleyes:
 

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
513
1 719
93
De hát a kicsi de modern nyer nem? :rolleyes: Akkor is, ha az ellen előszedi a régebbi teknyikát és hordákban fogja sokkal több emberrel küldeni. :D Tökre nyerni fognak az ukrik, mert van HIMARS. :D Ja, fogy a rakéta. :D Pedig modern.
Azért ez egy nagyon lesarkított megközelítés. Az ukik így saccra kb 100 db modern rendszert kaptak az összes haderőnemre vonatkozóan (légvedelem, tüzérség stb). Lehet hogy nem jó a szám amit mondok, de akkor is látszik hogy ez nem kevés egy Ukrajna nagyságú országnak, hanem kerekítési különbözet. A többi amilyük van 20-30-40 éves technika meg tömeghadsereg. És ezzel vannak itt.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 933
113
Az elitizmus egy teljesen hálóba kötött minden fegyvernemet magába foglaló erőben addig extrém hatékony, ameddig ez teljesen kiaknázható, amíg fölényt tud adni egy ezzel nem vagy részlegesen rendelkező erő ellen. De egy átfogó és nagy kiterjedésű és elhúzódó háború esetén és a konvencionális háború még mindig valahogy ilyen, csak erre építeni szimpla faszság.

A legmodernebb gépek és kommunikációs kapcsolatok mellett is lehet olyan ellentevékenység ami a hatékonyságot és a tevékenységet lerontja a részlegesen modern, aztán a hidegháborús, aztán a II. világháborús szintre.

Ha a jipermodern/elit mellett van képzett és vele a részlegesen modern eszközeivel együttműködni képes erő, máris nő maga a hatékonyság, mert a fő feladatokat is el tudja látni mindkettő a maga színvonalán és lehetőségeivel kivitelezve, de máris lehetőséget adva a pihentetésnek is. Mert ha van az elit, aki harcol amíg bír, aztán nem váltja senki, akkor az egyenes bukás. Ha nem segíti senki, hamarabb fárad el, ha nem vesznek át tőle feladatokat még hamarabb a szétaprózódott figyelme mellett és legyőzhetővé válik.

Ha nincs olyan aki nem tud hidegháborús viszonyok mellett hatékony lenni mert kb. ez áll a rendelkezésére és ezt tanulja, vérrel lesz megtanulva.

Kell a nehézfegyver a tartaléknak is. Kell a tartalék, meg a civilek akik szükség idején hadba mennek.
Pörfikt, így látom én is.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 204
67 075
113
Azért ez egy nagyon lesarkított megközelítés. Az ukik így saccra kb 100 db modern rendszert kaptak az összes haderőnemre vonatkozóan (légvedelem, tüzérség stb). Lehet hogy nem jó a szám amit mondok, de akkor is látszik hogy ez nem kevés egy Ukrajna nagyságú országnak, hanem kerekítési különbözet. A többi amilyük van 20-30-40 éves technika. És ezzel vannak itt.
Nnahh, akkor most gyorsan húzzuk is ezt a saját viszonylatunkra. Mert @dudi idegrángást kap attól, hogy nagy, a modern és a modernizált keverékből álló erő legyen, nekünk lesz jirtelen mondjuk 300 kurvamodern mindenünk, meg BTR. Semmi T-64, T-72 katyvasz, semmi BMP-1;-2, hogy elégedett legyen. Szemben egy kedvenc román haderő legyen, ne a ruszkik. Félmodern és elavult vackok keverve precíziós támogatással és elavult de sok, SOK normál tüzérséggel.

A sok és modern az, ami leveri a sok, de félmodern/elavultat, nem a kicsi de modern kreténség. Az maximum a maga megintcsak MENNYISÉGI szintjéig ellensúlyozni tudja, de szétbaszni csak lokálisan, mert csak ott tud lenni, ahol van. ÉS itt a mi térfelünkön ettől kapunk idegrángást. Mert ott ahol nincsen, se Leopard 2A7+, se dudi, ott ne is legyen semmi, hadd kerüljenek az adott helyen levő kicsi de modern erő hátába. R.I.P. dudi, boldogan haltál meg, nem volt koszos T-72 magyar színekben a közeledben, elit vótá baszdmeg.

Aztán berántanak mindenkit a vezírek aki részlegesen is alkalmas valamire, mert a háború ezzel nem állt meg, és a daráló megy tovább a maga természetes folyamában, csak mivel kibaszott elitista kretén faszok voltunk, ezért ennek a felállításával is kurvára el leszünk ksve, azzal meg, hogy használhatró fegyvert faragjunk a szarokból, meg vegyünk valamit, megintcsak az idő kretén elitista kicsi de modern agybarom faszság elbaszása miatt el leszünk késve, de sebaj.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 897
21 406
113
Az áll vesztésre, aki nem tudja elérni a háború megindulásakor kitűzött céljait.
Ukrán vajon mire számíthatott?
  • Vagy 2 nap alatt vagy 2 hét alatt elfoglalja a ruszki. A realitás egy ketté szakított Ukrajna lehetett. Maximum.
  • Zselé életben maradására sem volt esély.
  • Az ukrán ellenállás inkább csak formális, tisztes második helyezett stílusban volt elvárt bárki által.
  • A világ második legerősebb hadereje valószínűleg Ukrajna nagy részét, vagy egészét elfoglalhatta volna, a nyugati támogatás csak a nyugat Ukrajna megmaradását célozhatta volna.

Vagy álmodhatott ettől többet Ukrajna?
;)

Putyin viszont határozott és magabiztos volt célok tekintetében:
  • Dekkomunizació: zagyva okfejtése szerint Ukrajnát a kommunisták hozták létre, így Ukrajna annektálása a kommunizmus eltörlését is eredményezi. Oké. :)
  • Denacifikáció: az ukrán politikai és katonai elit kevessé álcázott nácizmusa népszerű és könnyen legalizálható cél. Zelenszkij és fasiszta rendszerének bukása.
  • Demilitarizálás: Akkor már legyen lefegyverezve is Ukrajna.
  • Oroszország Dél nyugati irányú relacióban biztonságát szerette volna növelni.

Ezekből a célokból ki mit ért el, vagy teljesített túl?
:)

Vagy SZERINTED Putyin a Donbassz néhány falva érdekében támadott?

Hol van Putyin a celjaitól?
  • A NATO északon felzárkózott két újabb fejlett és erős hadsereggel az Orosz határra.
  • Egységesebb és egyre erősebb a nyugati világ, komoly haderő fejlesztés indul Egész Európában. Tudja majd tartani a beinduló fegyverkezési versenyt szankciókkal, zsugorodó GDP-vel, szegényedő tarsadalommal?
  • Ukrajna ma sokkal több és sokkal korszerűbb, nyugati fegyverrel van tele, mint február előtt. Az általa megteremtett ukrán nemzet száz évig gyűlölködő szomszédja lesz, a fejlett világ erkölcsi, politikai, katonai, és anyagi támogatásával! Ezt akarta? ;) Nyilván nem.
  • Az igazi tragédiája (Oroszországnak, Putyinnak már nem), hogy elszigetelik magát a fejlett világtól, elsősorban gazdaságilag. Észak-koreaval, Iránnal kell jóban lennie, hogy úgy nézzen ki, mintha valaki elismerné. Kína ügyesen ki fogja használni előnytelen gazdasági üzletekkel, mert Oroszország hanyatlik.
  • Az energia és nyersanyag fegyver elvesztésével Európai befolyását örökre elveszti (USA nyer). Ezt akarta? Aligha.

SZERINTED akkor ki áll most vesztésre?
Ukrajna?
300 Mrd dollárral támogatja Putyin az újjáépítést, azt februárban az ellenségnél felejtette a balf@sz. :D
Ki szokta vinni a rabolt pénzt a filmek végén?
A vesztes? :D
Nem.

Hát ezt már én se…
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 265
76 832
113
Amit állítottál, abból pedig az jön. Ha igazad van úgy lesz. Ha nem akkor meg nincs igazad.
Nem. Ott a hibád, hogy nem vagy képes felmérni az ár érték arány közti eltérés. Az oroszok valószínűleg győzni fognak x veszteség áran. De ha egy jól képzett (!!!) modern seregük lenne (T-14-el, T-15-el, Bumeranggal és SZU-57-tel*), akkor ugyanígy győznének csak kb x-1000 áron.
Ha nem vagy képes felfogni a kető közti különbséget, akkor azzal én nem tudok mit csinálni, max sajnálni tudom, hogy te is szavazhatsz.

* De ha csak a francia vagy a német hadsereg technológiai színvolanán állnának az is eleg lenne, nem feltetlen kellett volna mindenből a legmodernebb.
 
  • Tetszik
Reactions: alali77

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 997
23 122
113
Az áll vesztésre, aki nem tudja elérni a háború megindulásakor kitűzött céljait.
már megint magadon kivül vagy ...

két dologra szeretném felhívni a figyelmedet

1. koránt sincs még vége a háborúnak,tehát van idő elérni a kitűzött célokat
2. mi vagy te orákulum ? próféta ? fogalmad sincs milyen célokat tűztek ki,hiszen senki nem tudja még a nyugati nagykutyák sem .. nem hogy te.
:oops: :oops:
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 749
113
A baj az, hogy a 10 72-esből kilőnek 8+-at.
Tehát te és az összes haverod jó eséllyel meghal, a Leo meg szépen hazamegy.

Valami nagyon elbaszott álom világban igen...
A valóság meg valami egészen más lesz. Ha csak repeszgránáttal lőnék a Leopárdot, akkor is Pik-Pak harcképtelenné válna.

WUT? Nyugaton hegyekben áll még a Leo2A4 feletti technika, az orosz meg T-62M-et reaktivál...

Ezt a butaságot megint honnan álmodtad? o_O
Annyira hegyekben áll, hogy nem tudnak adni, mert nincs! 2-3 éves időket mondanak 10-20 db-okra XD


E mellet a légvédelemnél sincs igazad!
Már most, 1-2 hét alatt kifogytak az AIM-120-ból az ukránok, miközben maréknyi célpontot lőttek csak le, a 2-3 milliós rakétáikkal.
Ezzel szemben Izrael, az általad lenézett, "olcsóbb rakétás" Iron Dome rendszerrel több száz célpontot lőttek le. Tized annyiba kerülő rakétákkal!
Ehhez képest a Pansir-S1 rakétája még olcsóbb. Nem találom a linket, de régebben valami nevetséges tizen ezer dolláros árról írtak. Nem meglepő a rakéta felépítését figyelembe véve....
 
  • Imádom
Reactions: ogretankHU

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 127
11 966
113
Őszintén (ŐSZINTÉN) azt kívánom neki is meg a hasonlóknak is, hogy egyszer találkozzanak ezzel a tigrissel és medvével, aztán be tudjanak számolni a tapaztalataikról. Én a magam részéről nem kívánom személyesen megtapasztalni, mennyire fogatlan az a medve.
pont ezért szeretek külföldi forumokat is olvasni, és nem az itteni ukrop naci imádok és orosz fan viaskodást olvasgatni mert a frontot és lőpor szagot megélt katonák máskép vélekednek az orosz tűzérség és katonaság munkájáról de csak Vukits videók is jól elmondják mi hogy van.
 
W

Wilson

Guest
Az Ukrán Fegyveres Erők hadserege az YPR-765 lánctalpas páncélozott szállítójárművekről beszélt, amelyeket Bahmut irányban használnak az orosz megszállók ellen.


Az Ukrajna külföldi partnereitől érkezett APC-ket aktívan használják a Donbászban a védelmi vonalat tartó egyik katonai egység ukrán rohamegységei – írja az ArmyInform .



"A szovjet típusú gyalogsági harcjárművekhez képest ezek a páncélozott személyszállítók sokkal manőverezhetőbbek, könnyebben irányíthatók, automata sebességváltóval vannak felszerelve és könnyen karbantarthatók .


A cseh Excalibur 90 T-72-es harckocsit modernizál Ukrajna számára....​


A harckocsikon végzett munkákat a Sternberg városában található üzemben végzik.


A háború kezdete után, amikor a Cseh Köztársaság közösen úgy döntött, hogy katonai segítséget nyújt Ukrajnának, az Excalibur Army gyárának 150 fővel kellett növelnie a létszámát.

Egy harckocsi korszerűsítésének munkája több héttől több hónapig tart, elsősorban maguknak a járműveknek a rossz állapota miatt. Szó szerint a világ minden tájáról kell megvásárolni őket, sokat a szabadban tároltak, és eladási célból eltávolították belőlük az alkatrészeket. Az alkalmazottak azt mondják, hogy néha nemcsak modernizálniuk kell Ukrajna tankjait, hanem szó szerint a semmiből kell megépíteniük őket.


A korszerűsítés során a harckocsiba dinamikus védelem, új éjjellátó készülék, hőkamera, automatika került beépítésre, ami megkönnyíti az irányítást.



Igazán komoly háborút nem lehet megnyerni buziskodva, teljes mobilizálás és hadigazdaság nélkül.

Ez az USA-nak, a fél világgal kiegészült NATO-val egy IRAK, vagy egy Szerbia ellen működött. Komoly nehézsúlyú játékosok ellen nem működik.

Tök jó volt a duma Dudi/Krisss részéről hogy csak a profi haderő, semmi értelme a sorozásnak, bevallom hittem is nekik egy ideig.

Mostanra azt mondom, ez BAROMSÁG. Tömegek kellenek, ha tényleg ki-ki háború van, a létszám nem megkerülhető.
PGM-ből meg nincs, és azt gondolom nem is lesz elég, és IGEN, ezért nem kopott még le a harci helikopterekről a gépágyú, meg a NIR, s ezért nem lehet mindenre LGB-t meg Tomahawkot dobálni, ezért van jövője a Bayraktarnak kis olcsó pici egyszerű irányított bombákkal.

Tényszerűen létszámhátrányból taktikailag előnytelen helyzetben (támadó fél) okoznak sokkal nagyobb veszteséget az oroszok az ukránoknak elavult de TÖMEGESEN használt nehézfegyverekkel.

Mennyiség > Minőség.
Szerintem pedig amit Ukrajnában láttunk eddig az pontosan @dudi igazolja , hiszen annak ellenére (az M109 kivételével) , hogy csak kis számban kaptak modern nyugati tüzérséget azok döntő szerepet játszottak abban hogy az ukrán haderő magához tudta ragadni a harctéren a kezdeményezést és sikeres ellentámadásokat tudott indítani Harkovnál és Herszonnál, csak gondolj bele mi lenne akkor, ha pl kellő számban kapnának modern nyugati harckocsikat és nyugati vadászgépeket és hozzá kellő mennyiségű modern fegyverzetet....
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 894
5 186
113
Nem. Ott a hibád, hogy nem vagy képes felmérni az ár érték arány közti eltérés. Az oroszok valószínűleg győzni fognak x veszteség áran. De ha egy jól képzett (!!!) modern seregük lenne (T-14-el, T-15-el, Bumeranggal és SZU-57-tel*), akkor ugyanígy győznének csak kb x-1000 áron.
Ha nem vagy képes felfogni a kető közti különbséget, akkor azzal én nem tudok mit csinálni, max sajnálni tudom, hogy te is szavazhatsz.

* De ha csak a francia vagy a német hadsereg technológiai színvolanán állnának az is eleg lenne, nem feltetlen kellett volna mindenből a legmodernebb.
Jó példa a sivagi vihar ahol hiába volt hatalmas mennyiségű fegyverzete az Iraki haderőnek(csak harckocsi 5000 darab) semmit se értek vele a modernebb eszközökkel felszerelt koalíciós haderővel szemben.
 
W

Wilson

Guest
Valami nagyon elbaszott álom világban igen...
A valóság meg valami egészen más lesz. Ha csak repeszgránáttal lőnék a Leopárdot, akkor is Pik-Pak harcképtelenné válna.



Ezt a butaságot megint honnan álmodtad? o_O
Annyira hegyekben áll, hogy nem tudnak adni, mert nincs! 2-3 éves időket mondanak 10-20 db-okra XD


E mellet a légvédelemnél sincs igazad!
Már most, 1-2 hét alatt kifogytak az AIM-120-ból az ukránok, miközben maréknyi célpontot lőttek csak le, a 2-3 milliós rakétáikkal.
Ezzel szemben Izrael, az általad lenézett, "olcsóbb rakétás" Iron Dome rendszerrel több száz célpontot lőttek le. Tized annyiba kerülő rakétákkal!
Ehhez képest a Pansir-S1 rakétája még olcsóbb. Nem találom a linket, de régebben valami nevetséges tizen ezer dolláros árról írtak. Nem meglepő a rakéta felépítését figyelembe véve....
Milyen Amraam rakétából fogytak ki az ukránok?Te valamit nagyon benéztél , mivel folyamatosan pótolják az ukriknak a kilőtt rakétákat legutóbb éppen a pudingfejek jelentették be, hogy Amraam rakétákat küldenek nekik...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 933
113
Nem. Ott a hibád, hogy nem vagy képes felmérni az ár érték arány közti eltérés. Az oroszok valószínűleg győzni fognak x veszteség áran. De ha egy jól képzett (!!!) modern seregük lenne (T-14-el, T-15-el, Bumeranggal és SZU-57-tel*), akkor ugyanígy győznének csak kb x-1000 áron.
Ha nem vagy képes felfogni a kető közti különbséget, akkor azzal én nem tudok mit csinálni, max sajnálni tudom, hogy te is szavazhatsz.

* De ha csak a francia vagy a német hadsereg technológiai színvolanán állnának az is eleg lenne, nem feltetlen kellett volna mindenből a legmodernebb.
Ne viccelj már... Azt nem vagy képes felfogni, hogy HA elég T-14/T-15 és Szu-57 lenne ahhoz hogy azokkal győzzenek, akkor nem ahogy sokan itt hangoztatni szokták, egy Olaszország szintű gazdaság, meg évi 50-60Mrd dollár katonai költségvetés kéne hozzá, hogy minimum a sokszorosa. AZ meg nincs! Ők úgy fognak nyerni, mert ahogy nézem ebben azért TE is egyetértesz, hogy elérik a céljaikat végül, Ukrajna meg egy romhalmaz lesz - területében megcsappanva - hogy a középszar, még a német/francia szintet SEM elérő de tömegben lévő fegyvereiket használják.

Közben meg a valóságban a tőlük külön külön is jóval nagyobb gazdasági erejű Németországban van néhány tucat repülni képes vadászép, harci helikopter, 200 alatti harckocsi.

A szintén jóval nagyobb gazdasági erejű franciák meg kifogytak Líbia ellen 2 vagy 3 nap alatt az irányított levegő - föld bombákból, rakétákból.

Szóval nagy veszteségekkel, de sanszosan győzni fognak, a helyett hogy simán elégtelen számú high end fegyverekkel nem tudnak az akaratuknak érvényt szerezni, ahogy pl. ugyan ez nem sikerült a jóval gazdagabb franciáknak sem, illetve a németeket meg mostanra SENKI nem veszi komolyan, szégyen szemre már a LENGYELEK sem...

Értem én hogy fáj hogy szavazhatok, csak amit fentebb leírtam az nem hitéleti, hanem ténykérdés. Első betűtől az utolsóig. Rakd össze...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 933
113
Több tizezer AMRAAM-ot gyártottak eddig, dugigvannak vele a nyugati raktárak. A régebbiek nagy részt Ukrajnában fognak kikötni, pláne, hogy az amcsik már dolgoznak a váltótípuson.
A Stinger előbb fog elfogyni, mint az AMRAAM - pont ezért küldték a NASAMS-et nekik, mert k sok a "lőszer" hozzá!
Csak Stingerből is a HIVATALOS beismert számok szerint is ezres nagyságrendben szállítottak ám...

Az a helyzet, hogy amivel komoly eredményeket tudtak az ukránok elérni, abból kikúrt sokat szállított a nyugat...

Valamikor a háború első negyedévében, még nyár előtt kezdtem el összeszámolgatni, és anti tank fegyverből 30.000 leszállított NLAW, Javelin, RPG-k után hagytam abba, de a MANPADS kategória is 10.000 felett járt már akkor is, hivatalos nyugati beszámolók szerint a sok Stinger, Mistral, Starstreak, Piorun, átadott Iglák etc.

Kikúrt sok ment mindenből, amivel sikert értek el.
Tüzérségnél is az az igazi lényeg, hogy a teljes nyugat által beszerezhető/felvásárolható ex SZU 152mm kaliber elfogyott, mostanra már az átadható NATO szabvány 155mm-is... Mindenki vernyog hogy évekre előre nyél gázon megy a termelés, és alig lehet kapni ha mostanra kéne, és nem az ukránokhoz menne.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and fip7

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Alapvetően nagy mennyiségben volt ex varsói szerződéspől származó pámcélozott járművekkel+m113,+humvee ment ukránoknak nagy számban.Viszonylaga nagyobb számban mentek ki M109 önjáró lövegek a többi modernebb tüzérségi eszköz kissebb számban véleményem szerin tesztelési céllal is+HIMARS.Ezeknek az oroszokra kifelytett hatását nem becsülném le részben ennek is köszönhető hogy fel kellett adniuk Herszont.Véleményem szerint fegyverlobbinak is van köze hogy nem a régi sivatagban letárolt fegyerekből küldenek hanem új gyártásúakat erőltetik mert ezeknek a gyártása a "zsíros"üzlet nem például a régi M109-esek,M60-asok,korai verzióju abramsak kikonzerválása.Itt van a boing legújjab "ötletete" gondolom jó üzlet lenne nekik.
Ez a tákolás biztosan nyerő lesz de nem lesz gyors ! De tegyék !

Mellette megjegyezném , hogy tegnap olvastam egy cikket , hogy Szlovákia felpörgeti a 152mm-es hagyományos lőszerek gyártását az éven már csúcsra járatva a gyárat el is érik az évi 50 000db-os mennyiséget ! A baj ezzel csak az , hogy a kaprok olyan 6-7 ezret lőnek el egy nap tehát a tótok fullon tudnak alig több mint 1 heti muníciót gyártani !

Boeing és a SAAB mire becsomagolja az első konténer rakettyát már lehet nem is lesz háború de , hogy gheci nehéz lesz őket eljuttatni a frontra az tuti !

Addig is éljen a barkács ! És igen jó látni , hogy a nagyképű nyugatnak ilyen sufni tuninghoz kell nyúlnia ha akar valamit produkálni !
 
W

Wilson

Guest
Csak Stingerből is a HIVATALOS beismert számok szerint is ezres nagyságrendben szállítottak ám...

Az a helyzet, hogy amivel komoly eredményeket tudtak az ukránok elérni, abból kikúrt sokat szállított a nyugat...

Valamikor a háború első negyedévében, még nyár előtt kezdtem el összeszámolgatni, és anti tank fegyverből 30.000 leszállított NLAW, Javelin, RPG-k után hagytam abba, de a MANPADS kategória is 10.000 felett járt már akkor is, hivatalos nyugati beszámolók szerint a sok Stinger, Mistral, Starstreak, Piorun, átadott Iglák etc.

Kikúrt sok ment mindenből, amivel sikert értek el.
Tüzérségnél is az az igazi lényeg, hogy a teljes nyugat által beszerezhető/felvásárolható ex SZU 152mm kaliber elfogyott, mostanra már az átadható NATO szabvány 155mm-is... Mindenki vernyog hogy évekre előre nyél gázon megy a termelés, és alig lehet kapni ha mostanra kéne, és nem az ukránokhoz menne.
Szerintem megfogják oldani, hogy kapjanak elég 155 mm lőszert az ukrik ami pedig a 152 mm lőszert illeti most azon dolgoznak, hogy nyugati befektetésekkel a még rendelkezésre álló 152mm gyártó kapacitást felpörgessék pl Bulgáriában, Széovákiában, Csehországban...