A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 580
8 186
113
Tudom ez az interjú nem teljesen ideillik, de sztem igen a magyar haderőfejlesztés jövője szempontjából.( @Terminator ha nem gond hagyjuk itt)

Egy igen részletes és őszinte interjú a KMW vezetőjével.


Első olvasásra, ami nekem megmaradt

1. A BW fejlesztése továbbra is döcög. Nem az ígért fejlesztések és pénzek lesznek jövőre.

2. Feszkó az új közös európai tankprojekt körül. Érzi a KMW az európai pozícióvesztés. Lengyelország, talán Norvégia stb....

3. Még nagyobb feszkó az RM-el.

4. A legnagyobb feszkó a müncheni városvezetéssel. Akár költözne is a gyártás.( vmi nagyon tisztessègtelen ajánlattal, akár le is akaszthatnánk vmit!!!)

Részletekben bedobom az interjút, mert sztem arra érdemes.
Szép találat!
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 860
113
Hölgyeim!
Most, hogy már a MN-ben, (mint a kormányhoz IGEN közel álló forrásban) is megjelent ez az információ, hogy duplázni szeretnék MH méretét, így nem gondolom, hogy csak úgy eresszük el ennyivel ezt a "lábtörlőt".
Most már nem csak egy angol nyelvű PR show egyik félreértelmezhető félmondata, hanem egy - szerintem - az érintettet külön kikérdező interjú is megerősíti ezt, akkor szerintem ez az infó kicsit több figyelmet érdemel.

HALLLLLÓÓÓ!
Itt a MH aktív részénem megkétszerezéséről hablatyolnak igen felelős pozícióban ülő személyek.

Tessék már tartani itt nekem egy kis brainstromingot, hogy ez vajon hogy a radai rossebben lesz így megvalósítva?!? Mert az egy dolog, hogy a tervezett 5 új zászlóalj, 5 új helyőrséget jelent, és a ha egyszer már vannak helyben működő zászlóaljak, akkor azok akár ezredekké is fejleszthetők. De ez még mindig nincs a 70-75.000-es számok közelében sem!

Másrészről az is egy érdekes kérdés, hogy milyen HR reformot igényel ez a duplázás?
Ha valaki azt meri mondani, hogy "Fizetésemelés", akkor leülök a sarokba és felváltva ideges nevetést és hisztérikus sírást produkálok!
Szerinted a lengyelek fel fogják tudni tölteni létszámmal azt a 800-1000 db harckocsit? Vagy csak a harmadát?
Képesek lesznek e pl pár db fullra feltöltött kiképzett hadtestet kiállítani?
Szerintem nem.
Mi is idehaza szerintem max 30-40 ezer embert tudnánk kiállítani a tartalékosokkal mindennel együtt. A társadalmi gazdasági tényezők miatt egész egyszerűen több embert nem lehet elérni. Nem beszélve arról hogy valamilyen szinten egészségügyileg (fizikálisan-mentálisan) is alkalmasak legyenek és még sorolhatnánk.
Néha a képzelet világában élsz. Vagy nem látod kellő mértékben az itthoni társadalmi-gazdasági tényezőket.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 416
46 263
113
Szerinted a lengyelek fel fogják tudni tölteni létszámmal azt a 800-1000 db harckocsit? Vagy csak a harmadát?
Képesek lesznek e pl pár db fullra feltöltött kiképzett hadtestet kiállítani?
Szerintem nem.
Mi is idehaza szerintem max 30-40 ezer embert tudnánk kiállítani a tartalékosokkal mindennel együtt. A társadalmi gazdasági tényezők miatt egész egyszerűen több embert nem lehet elérni. Nem beszélve arról hogy valamilyen szinten egészségügyileg (fizikálisan-mentálisan) is alkalmasak legyenek és még sorolhatnánk.
Néha a képzelet világában élsz. Vagy nem látod kellő mértékben az itthoni társadalmi-gazdasági tényezőket.
Mielőtt hatalmas frusztrációdban engem hibáztatnál, olvasd már el, hogy mit írtam! :rolleyes:
Még csak megállapításokat sem tettem a számokkal kapcsolatban. Szimplán csak arra provokálom a nagyérdeműt, hogy szépen gondolja végig, hogy milyen vonzata van ennek a most megjelent szándéknak.
Pár embernél már leesett, neked még egy kis ötletelésre szükség lesz!:)
 
  • Tetszik
Reactions: Giskard and Pogány

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 895
4 405
113
Ezt reálisan kizárólag sorozással tudják megvalósítani.
Önkéntes alapon még nagy béremeléssel SEM.
Nem feltétlen. Megoldható lenne az önkéntes tartalékos állomány növelésével is, de abban igazad van, hogy nem a nagy béremeléssel. Hülyén hangzik elsőre, hogy nem azzal, de akkor mivel!?
Minden tartalékosnak a rendfokozatának és beosztásának megfelelően meg van határozva az alapbére, mely egy teljes havi fizetésének felelne meg, ha aktívan leszolgálná azt. Mivel ő a civil foglalkozásából él, csak az a néhány nap (rendszerint 2) kerül kifizetésre, amit aktívan benn tölt, plusz egyszer évente a rendelkezésre állási díj.. Szóval, ha pl. a két napra kap 20.000 ft-ot, akkor egy béremelés után kap mondjuk 25.000-et. Ezzel azért nehéz motiválni. Sokan jobban járnak, ha inkább a munkahelyükön vállalnak hétvégi melót.
Szerintem ezen felül kellene olyan juttatásokat megfogalmazni, amivel hosszú távú előnyökhöz jutna az állampolgár, ha a civil foglalkozása mellett katonai szolgálatot is vállal. Természetesen minden előny a leszolgált, aláírt idő függvényében. Millió ilyen lehetőséget ki lehetne dolgozni. Pl. csökkentett Szja, nyugdíjkorhatár csökkentés pár (2-3) évvel, a fiataloknak kedvezőbb kamatozású lakáshitel felvétel, utazási kedvezmények, eü szolgáltatási lehetőségek bővítése, ingyenes tanfolyamok, melyek a civil szférában is hasznosak lehetnek (pl. vezetés, szervezés tudományok), nyelvképzések támogatása, jogosítvány stb...
Ilyen juttatásokkal növelhető lenne a szolgálatvállalási kedv. Sok francia cégnél, amit ismerek, logisztikai, szervezési irodákban előszeretettel alkalmaznak volt hivatásosokat.
Valamint nagyobb szakosodási lehetőséget biztosítani.
Azért is lenne jobb a létszámbővítést tartalékosokkal megoldani, ahol lehet, mert az kevésbé terheli a gazdaságot.
 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 971
7 045
113
_118257305_ce33056a-d3fc-4ba3-a302-c454ed819808.jpg

minimálbér
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 161
10 900
113
Szia,

Ha van egy csepp eszuk, akkor munkanelkuliekkel kezdik a sorozast, ok eleve nem nagyon tudnak elmenni az orszagbol (ha el tudnanak menni, akkor mar nem lennenek itt); es arra is naluk a legnagyobb az esely, hogy sorkatonai kikepzes utan tovabb szolgaljanak.

Na, olyanokra inkább ne bízzunk semmit. Maradjanak meg körüllakónak.

Én legjobbnak a 18 hónapot tartom.

Másfél évre kivonni valakit a forgalomból?

A legkevésbé akar parancsot végrehajtó lenni, állandóan nyűgös, mindent megkérdőjelez, igazából gyakorlati dolgokhoz semmit nem ért, de okoskodik, fizikai terhelést nem bírja jól, stb. Sorolhatnám még egykori tapasztalataimat e téren.

Akkor beszűkíted azt a teret, amit a sorállománnyal tölthetsz fel.

Az adómentes 3,5 kiló 18 évesen vonzó.

Sokaknak jóval később is.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 868
91 386
113
Azt lehet már tudni hogy mennyi pénz folyt be végül a honvédelmi alapba?
Ebben a cikkben benne van, mit, meddig kell befizetni. Vmi havi, vmi éves. Ezek, többek közt a honvédelmi alap bevételei. De a kifizetésekkel, nem kell megvárni a míg az adó valóban befolyik, majd a végén a PM elszámol.
Ezeknek az extraadóknak nagy része fix összeg, ezért jól tervezhető.



Egyébként a mozgást a közlönyben lehet követni. Pl., mondjuk ez a rezsialap volt.

 
  • Tetszik
Reactions: Terminator and Nber

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 416
46 263
113
Most egy kicsit átjönnék ide a harci drónos topicból, mert azt gondolom, hogy fontos.
Először is gratula a @Giskard -nak a mai véletlen leleplezéséhez. Nem gondolom, hogy ne kellene hinni a szemének, tehát valószínűleg az EGYIK drónos beszerzés napfényre került (gondolom, csak pár nappal korábban, mint kéne) a jóvoltából. Ugyanakkor ne feledjük el a @SilvioD által berakott 75M USD-s másik Hermes 900-as rejtélyes ügyletet sem.
Vegyük hozzá, hogy bár a románoknál igen erős az Elbit jelenléte, de ez elsősorban az eddig megrendelt, és leszállított technikákra, és egyéb üzletekbe beszállításban merül ki.
Az Elbit vagy 5 éve masszírozza a román vezetést, hogy rendeljenek már tőle drónt. Már minden IS be van igérve: új gyár, beszállítói lánc.
2 éve konkrét tenderrel zsibbasztják egymást, amit meg is nyert az Elbit a 450-essel. Már megvolt a román gyár, amelyiknek a gyártást kellene csinálni.
Ehhez képest június közepén mindent borítottak a románok, és leállították a Watchkeeper beszerzését....
Mi történt azóta?
Újra Orbán országos cimbije - Netanjahu - van Izraelben kormányon. Meg lennék lepve, ha nem segítettük volna a hatalomra jutását. De ne feledjük, hogy Trump után elsőként ismertük el Jeruzsálem izraeli státuszát.
Mi van, ha ez a drónbeszerzés egy nagyobb lélegzetű (már-már RM szintű) izraeli buli első eleme lenne?
Soroljuk csak azon elemeket, amiben szerintem a Fórum 80%-ka megegyezne, hogy must have, és hogy izraeli:
  • Spike ATGM (teljes család) - gyakorlatilag már bezsákolva
  • ELM radarok - megrendelve
  • sat-kom cég - megvéve
  • Hermes drónok - már lehet, hogy meg is köttetett
  • PULS rakétatüzérség - ugye nem kell részleteznem? Már csak az említése csontosodást okoz egyesekben a Fórumon.
  • Iron Dome - csak kerülgetjük-kerülgetjük
  • olcsó önjáró kerekes tüzérség (az ATMOS 2000 évek óta rendszerben van az IDF-ben. Biztosan meg akarjuk/tudjuk várni a HX3 löveget?
  • repülő fedélzeti fegyverek
  • stb.

Ha csak a fele jön is össze, Izrael már most tapsikolhat az üzlet mértékén. Ennek feléért is lazán telepítenék ide az "ellentételezéses" gyárakat.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 903
8 184
113
Én a RM kerekes lövegét jövő időbe teszem. Van jó néhány más - már harcban próbált - és megfelelő löveg a piacon, szlovák, cseh, francia. Előbbi V4 (ha még létezik ilyen). A francia drága, és sajnos felszámoltuk a gépjárműgyártást, tehát ez sem roboghat Rábán, mint a cseheknél Tátrán. Ott a szerbek gyártása is, bár szerintem nagyobb mennyiséget nem tudnak határidőre gyártani, Ők sincsenek az új változatokból ellátva, de lehetne együttműködés. Nem kéne ATMOS Izraelből, közelebb is van a három ország, harci-technikai képességek közel azonossak, gyorsabb a szupport,..
 
  • Tetszik
Reactions: bel