[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Nem hiszem, hogy megvakult volna a pilóta. De ha harci helyzetben is egy 1 eurós pointerrel le tudnak szerelni egy húszmillió dolláros katonai helikoptert, akkor az elég komoly rés a pajzson. Ez az egész a szokásos amerikai hiszti. Kb 1-2 éve nem tudom mi okból egy amerikai pasi fehér port küldött az Obamának. Persze semmi illegálisat vagy veszélyeset (szóval nem drog, nem anthrax, nem méreg, kb porcukor vagy liszt lehetett), és természetesen a tucatnyi szűrő legelején fennakadt még mielőtt egyáltalán egy épületbe került volna az elnökkel. A faszit életfogytiglanra ítélték, konkrétan a semmiért.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Senki nem szeret megvakulni hülyék miatt.

Még csak erre sincs szükség, elég, ha a lézer-pointer miatt sérül a szeme, vagy csak romlik a látása, és letiltják a repülésről, aztán mehet bokorugrónak. Egy pilótának ez elég nagy szerencsétlenség lenne munka és pénz szempontjából egyaránt.
 

csakb

Well-Known Member
2014. március 2.
396
651
93
Nem hiszem, hogy megvakult volna a pilóta. De ha harci helyzetben is egy 1 eurós pointerrel le tudnak szerelni egy

Nem tudom, honnan veszitek ezt a filléres lézerpointer hülyeséget. Az nyilván semmi. De egy 50-100 mW-os lézer átmeneti vakságot, vagy rossz esetben tartós látáskárosodást is okozhat, viszonylag nagy távolságból is. Nagyon nem egy kategória ez a pointerrel, viszont alig nehezebb beszerezni.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Néhány tíz dollárért aliexpressről olyant veszek, hogy a cigit meg tudom gyújtani vele. Ezek 1-5 wattosak lehetnek, de párszáz mW teljesítményű 10 dollár alatt van. Ne akarjátok bemagyarázni, hogy ez valós veszélyt jelent egy harci helikopterre, de egyik gerilla / terrorista stb csoportnak sem jutott még eszébe, vagy akár reguláris hadseregeknek, hogy használják.
 

akagi

Well-Known Member
2015. január 16.
1 814
305
83
<blockquote rel="joker">Nem hiszem, hogy megvakult volna a pilóta. De ha harci helyzetben is egy 1 eurós pointerrel le tudnak szerelni egy

Nem tudom, honnan veszitek ezt a filléres lézerpointer hülyeséget. Az nyilván semmi. De egy 50-100 mW-os lézer átmeneti vakságot, vagy rossz esetben tartós látáskárosodást is okozhat, viszonylag nagy távolságból is. Nagyon nem egy kategória ez a pointerrel, viszont alig nehezebb beszerezni.</blockquote>
A "filléres" lézerhez bárki hozzájuthat, mivel látható tartományban dolgozik. A probléma az, ha valaki az 1400 feletti spetrumba dolgozó lézerhez jut hozzá (nem kell nagyon erőlködnie!), van a baj. Az emberi szem nem érzékeli ezt a spektrumot és ez tényleg vakságot okoz. Nem sokkal több, mint 100mW fölött, pedig halált, ha közvetlen a szemüreg csont nélküli nyílását találja meg a lézer.
A látható lézer csak elvakít! Ez az újságírás nagy feneke!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
joker

Kb nem nagyon van értelme ezeket használni mert azonnal szétlőne a helikopter.Tudod a lézer nagyon jól megmutatja a helyzeted.
 

csakb

Well-Known Member
2014. március 2.
396
651
93
Hogy a fenébe ne jutott volna eszébe már réges-rég akár a reguláris hadseregeknek, vagy akár a gerilláknak?

Már brit hajókon is használtak vakító lézereket a falklandi háborúban az alacsonyan támadó argentin gépek ellen.

Egy nemzetközi egyezmény elvileg tiltja az ilyen vakító fegyverek fejlesztését és használatát, gyakorlatilag persze azért folyamatosan használják itt-ott, ha kell.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 591
113
Anno a katonai főiskolán a lézertechnika és haditechnikai alkalmazásából írtam a szakdolgozatomat. Mindenképpen két részre kell bontani a kutatásokat, nagy energiájú és kis energiájú lézerekre. Az előbbiben, a nagy energiájú lézerek fejlesztésében voltak a szovjetek toppon, ígéretes fejlesztéseik voltak, de jött a '90 évek és sok minden megváltozott. Szinte az összes kutatási anyagukat lenyúlták.
A nagy energiájú lézerek teljesítményének maximuma elméletileg 10 18-ikon W, úgyhogy a mostani lézerek csak játékszerek egyenlőre a jövőben elérhető teljesítményekhez képest. Van még bőven perspektíva ezen eszközök előtt. Nem is a földi viszonylatban lesz nagy jövője.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
https://www.youtube.com/watch?v=FqPcn6iVDHA

https://www.youtube.com/watch?v=YaGPoGUZa98

https://www.youtube.com/watch?v=L_y6-OsTrws
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Az olcsó, könnyen beszerezhető, vagy gyártható lézernek nem csak szemre van hatása. Természetesen a pilótát is vakíthatja, de emellett az optikát is. A célzó rendszereket és a felderítő, támadás érzékelőket egyaránt. Ezen kívül a lézeres besugárzásjelzőt is beindítja.

Az 56 éves japán jóember példája persze elsőre vicces, de tényleg elgondolkodtató, hogy egy kereskedelmi forgalomban beszerezhető, olcsó vacakkal egy 10 millió dolláros nagyságrendű értéket képviselő helikopterre tudta rákényszeríteni az akaratát.

A dolognak egyrészt van egy olyan olvasata, hogy a civilek egyszerű eszközökkel, olyanokkal, amilyenekkel a szomszédokat is szokás bosszantani, visszavághatnak akár a nagy amerikai hadseregnek is. Nem kell hozzá páncéltörő rakéta, aknavető, vagy Minigun géppuska. Mi lesz a következő? Élesztőt csempésznek az amcsik toy-toy WC-jébe? Megoldják, hogy elmenjen az áram, vagy ne legyen víz? Tönkre vágják a beléptető rendszert? Jancsiszöget szórnak a járműveik útjába, vagy a katonák talpa elé? stb... Nem csak fegyveres ellenállás létezik, hanem ilyen is. Márpedig Okinaván sokan nem szeretik őket.

A másik olvasat, hogy a csúcstechnikás cuccok mennyire sebezhetőek ilyen egyszerű eszközökkel szemben. A kézi lézerrel egy szabadságharcos/gerilla/terrorista elvakítja a helikoptert, harckocsit, lövészpáncélost, drónt. Magára vonja a figyelmet, míg a társa megpróbálja kilőni. Ha sokszor sugározzák be az adott járművet, akkor vagy figyelmen kívül hagyják, kikapcsolják a lézer besugárzás jelzőt és ezzel lényegében sikerült a védelem egy eszközélt kiiktatni, vagy meglehetős rendszerességgel kitérésre, manőverekre, csali dobálásra, vaktában lövöldözésre, a készletei fogyasztására kényszerítik azt. Ez is egy módja a harcnak.

Dudi írta, hogy a lézerező emberkére lőni fognak. Ez azért nem ilyen egyszerű. A lézer besugárzásjelzők nem adnak meg távolságot és nem adnak meg hajszál pontos irányt sem. Hozzávetőleges irányt adnak meg, attól függően, hogy hány elemből áll az érzékelő. Ez az iránymérés eszköztől függően néhány foktól, néhány tíz fokig terjedő biztonsággal határolja be a sugárzás irányát. De már 1 km távolságon is 5 fokos szögtartomány (amihez minimum18 elemes körkörös érzékelő kell) közel 90 méter széles terepszakaszt fed le, ráadásul a távolság sem ismert. Önmagában a besugárzásjelző alapján nem lehet odalőni. Vagy legfeljebb csak félig vaktában. Fel kell deríteni a célpontot, ami mondjuk egy km-ről jórészt fedezékből, takarásból sugárzás, vagy álcázott ember esetén nem egyszerű. A lézer pedig pont azt az optikát vakítja, amivel fel lehetne a jóembert deríteni. Ha meg a lézeres muki azt látja, hogy felé fordul a gépágyú/ágyú csöve, akkor abbahagyja és behúzódik a fedezék mögé, rókalyukba, akárhova. A lényeg, hogy átmenetileg vakította a csúcstechnikát és a személyzetet, magára vonta, lekötötte a figyelmet, kitérésre, manőverezésre késztette a járművet, amivel akár optimális célponttá válhat a társa számára, vagy eldobatott vele egy csomó csalit.

Pont ezért például a kínaiak nemrég karabélyhoz hasonló kézi lézer gyártásába kezdtek.

Közel sem olyan nagy butaság ám ez a kézi lézer. 2014 márciusában például a Krímből jött olyan felvétel, amelyeken a felderítő drónt, vagy repülőt lézerrel próbálta a muksó vakítani. Csak nem hollywoodi szinten kell róla gondolkodni és sugárvetőt elképzelni a csillagok háborújából, hanem a hétköznapi, olcsó, eszköz katonai hasznát kell keresni.
 

kalapacs

Member
2015. november 27.
565
3
18
Hogy a fenébe ne jutott volna eszébe már réges-rég akár a reguláris hadseregeknek, vagy akár a gerilláknak?

Már brit hajókon is használtak vakító lézereket a falklandi háborúban az alacsonyan támadó argentin gépek ellen.

Egy nemzetközi egyezmény elvileg tiltja az ilyen vakító fegyverek fejlesztését és használatát, gyakorlatilag persze azért folyamatosan használják itt-ott, ha kell.

Vakito lezer Falkland haboruban ?

Lehetne errol kicsit tobbet konkretabbat tudni ?
 

csakb

Well-Known Member
2014. március 2.
396
651
93
Vakito lezer Falkland haboruban ?

Lehetne errol kicsit tobbet konkretabbat tudni ?

Bocs, hogy itt offolok tovább. Sajnos nem sokat lehet tudni erről. 2013-ban váltak publikussá azok a 30 évre titkosított dokumentumok, amik alapján a Type 22-es fregattokon voltak ilyen kísérleti eszközök.

http://www.bbc.com/news/uk-politics-23518592
 

lgabo

Well-Known Member
2015. március 18.
998
810
93
http://orientalista.hu/a-roszatom-kulfoldi-megrendeleseinek-erteke-meghaladta-a-110-milliard-dollart/
 

kalapacs

Member
2015. november 27.
565
3
18
<blockquote rel="kalapacs">
Vakito lezer Falkland haboruban ?

Lehetne errol kicsit tobbet konkretabbat tudni ?

Bocs, hogy itt offolok tovább. Sajnos nem sokat lehet tudni erről. 2013-ban váltak publikussá azok a 30 évre titkosított dokumentumok, amik alapján a Type 22-es fregattokon voltak ilyen kísérleti eszközök.

http://www.bbc.com/news/uk-politics-23518592</blockquote>

Beszeltem a Brit kollegaval is errol a lezerfegyverrol mivel nagy maniakusa a Falklandi harcoknak. Megerositette a dolgot .
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 118
131
63
Ez a cég, katonai megrendeléseket is teljesít. Egy 40 éve gyártásban lévő karosszériát és egyéb gépészeti elemeket ilyen minőségben le gyártani, hát azért az már kérdéseket vet föl.
Azért a videó után a kormány magasság állítás kifejezés, új értelmet nyert! :D
http://totalcar.hu/belsoseg/2015/12/30/a_taknyolas_magasiskolaja/
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 728
80 539
113
Russian Armed Forces

https://www.youtube.com/watch?v=JLaVV-im8Ws

https://www.youtube.com/watch?v=GETKNhdATkM
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Russia: Military vehicles conduct extreme driving drills in Voronezh
https://www.youtube.com/watch?v=O7J9I_iibjk

Russia: Nuclear sub Pskov back in action after successful repair job
https://www.youtube.com/watch?v=pQVOm4Q_um4
 
Status
Not open for further replies.